Σήμερα μπορούμε ίσως να πούμε ότι «έξω πηγαίνουμε καλά, μέσα…». Η φράση ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ειπώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, τον καιρό που είχε αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γύριζε από χώρα σε χώρα ο Καραμανλής αγωνιζόμενος να εξασφαλίσει το ΝΑΙ των εννέα, τότε, ευρωπαίων εταίρων. Δεδηλωμένος υποστηρικτής της ελληνικής αιτήσεως ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν, βοηθούσε τον έλληνα πρωθυπουργό στις προσπάθειές του. Αλλά υπήρχαν και οι Γερμανοί…
Μόλις άρχισαν οι συζητήσεις, οι Γερμανοί ξεσπάθωσαν. «Θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μου οι Ελληνες!» είχε πει ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ όταν ο βοηθός του τού πήγε στο γραφείο του στην Καγκελαρία το έγγραφο-επιστολή του Κ. Καραμανλή που ζητούσε το 1975 την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ευρισκόμενος στο γραφείο του καγκελαρίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν είχε εκπλαγεί από τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο είχε εκφραστεί ο Χέλμουτ Σμιτ εναντίον της ελληνικής αιτήσεως. Η ηγεσία της τότε Δυτικής Γερμανίας δεν θεωρούσε την Ελλάδα ικανή και άξια να ενταχθεί στην ΕΟΚ.
Ο πρόεδρος Ζισκάρ (που το όνειρό του ήταν ένα παραθαλάσσιο κτήμα στην περιοχή της Πύλου για τις διακοπές του) προσπάθησε να «γυρίσει» τον Σμιτ –ανεπιτυχώς.
Ο Καραμανλής είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τη γερμανική αντίδραση στο ελληνικό αίτημα και ζήτησε «ακρόαση» από τον Σμιτ. Ο γερμανός καγκελάριος του όρισε ραντεβού στη Βόννη, όπου και πήγε ο Καραμανλής. Οι δύο άνδρες, μετά τα τυπικά, έμειναν μόνοι στον κήπο του πύργου Κινμίνχ (επίσημου ξενώνα της γερμανικής κυβερνήσεως). Καραμανλής και Σμιτ κάθισαν στον κήπο του πύργου και συνομίλησαν για περίπου δύο ώρες! –ο Σμιτ είχε μαζί του δύο γερμανικούς ποιμενικούς ενώ ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί επιτηρούσαν εξ αποστάσεως τον χώρο.
Οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν έμαθαν τι ακριβώς είπε στον Σμιτ, πώς κατάφερε και του άλλαξε γνώμη.
Ο ίδιος ο Καραμανλής είπε στους δημοσιογράφους «έξω πάμε καλά», υπονοώντας ότι αντιθέτως στο εσωτερικό ήταν στόχος της «ανεύθυνης αντιπολιτεύσεως».
Τώρα, ένας άλλος έλληνας πρωθυπουργός στηρίζεται στη βοήθεια της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.
Μέσα, βέβαια, δεν πηγαίνουμε πάλι καλά, αλλά ο κ. Σαμαράς μπορεί να έπεισε την κυρία Μέρκελ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ