Ο Πέτρος Τατσόπουλος ανήκει σε ένα σπάνιο είδος πολιτικών. Αυτά που λέει κατ΄ιδίαν, τα υποστηρίζει και δημόσια. Δεν υπολογίζει το κόστος που προκύπτει όταν διαφωνεί με τους πολλούς ούτε έχει καμία διάθεση να χαϊδολογήσει τους πιθανούς ψηφοφόρους του. Δεν υπολογίζει το κόστος από τις συγκρούσεις με τα ιστορικά στελέχη της παράταξής του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται πολύ ξεκάθαρα σε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τους «Ανεξέλεγκτους Ελληνες» όπως τους αποκάλεσε. Παρά το γεγονός ότι επισήμως το κόμμα του απορρίπτει μια τέτοια προοπτική, καταγράφονται δείγματα συμπάθειας. Πιο πρόσφατο δείγμα η προοπτική συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, για τις δημοτικές εκλογές.
Η ιδέα ότι οι «άνθρωποι μπορούν να τα βρουν αναμεταξύ τους» διακινείται με τα προφανή επιχειρήματα: οι δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο να συσπειρωθούν για να καταγράψουν νίκες τοπικού επιπέδου.
Πόσο καλό κάνει άραγε στο ΣΥΡΙΖΑ η μισάνοιχτη πόρτα που επιτρέπει τα πέρα δώθε με τον Πάνο Καμμένο και τους ψηφοφόρους επιπέδου «μας ψεκάζουν»; Ο Τατσόπουλος προσπαθεί να φανταστεί την επόμενη μέρα. Λέει: «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαλέξει να πάει, να συνεργαστεί, με όσους δεν έχει κοινά απλώς για να κυβερνήσει, τότε η επόμενη ημέρα θα είναι αποκρουστική». Δεν ξέρουμε πως το έχουν φανταστεί στην Κουμουνδούρου όμως είναι εντελώς επιπόλαιο να μην έχουν σαφή αρνητική στάση στην πατριωτική δεξιά του Καμμένου. Προδίδουν βουλιμία για εξουσία.
Η πιθανότητα συνεργασίας των δυο κομμάτων γίνεται αντικείμενο ανάλυσης στην εφημερίδα Luxemburger Wort. Τίτλος: «Η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά φλερτάρει με την άκρα δεξιά» και υπότιτλο «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να βρεθεί στην εξουσία ως ζευγάρι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση επισημαίνει: «Την ώρα που οι ΑΝΕΛ επιδιώκουν να κερδίσουν ψήφους με ξενοφοβική ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μεταναστών κι ενώ οι ΑΝΕΛ ζητούν τις ξένες επενδύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με απαλλοτρίωσή τους. Όμως υπάρχουν και πολλές ομοιότητες». Οι ομοιότητες είναι ο λαϊκισμός και ο πολιτικός οπορτουνισμός.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος βάζει τα όρια με κάθε τρόπο αλλά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την πολιτική διαύγεια. Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Βλέπει επίσης λίγο πιο μπροστά από εκείνους που δίνουν τα πάντα προκειμένου να κυβερνήσουν. Ας το κατανοήσουν: με τους Ανεξέλεγκτους Ελληνες δεν θα μπορέσουν να διοικήσουν ούτε τη χώρα ούτε δήμο ούτε καν ένα περίπτερο.