Στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την πλευρά της Ρήγα Φεραίου, γνωστού πολέμιου των ελληνικών γραμμάτων, ένα τεράστιο πανό, με κεφαλαία, κατακόκκινα γράμματα, ορίζει, «ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΟΚΤΟΡΑ».

Πρόκειται για μια άλλη δραματική έκκληση που απευθύνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, η Σύγκλητος και ο Πρύτανης προς τους διερχόμενους τώρα και δέκα εβδομάδες: εμείς που υπηρετούμε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θέλουμε μόνο τη δουλειά μας, δεν μας ενδιαφέρει ούτε η έρευνα, ούτε η διδασκαλία, ούτε οι φοιτητές, ούτε βέβαια τα «ντοκτορά». Το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι γι’ αυτά. Τραβάτε να κάνετε αλλού τα «ντοκτορά» σας.

Σήμερα (Τετάρτη 13/11/13) ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΠΑ και η εφημερίδα «Αυγή» οργανώνουν δημόσια συζήτηση στην οποία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εν ταυτώ πανεπιστημιακοί, απλοί πανεπιστημιακοί, διοικητικοί και φοιτητές έχουν κληθεί να απαντήσουν στο ερώτημα αν το Πανεπιστήμιο ζει ή δεν ζει.

Ήταν καιρός, επειδή το καταταλαιπωρημένο επί δεκαετίες Πανεπιστήμιο μόλις που αναπνέει αυτές τις μέρες κι αν ζει ακόμη το οφείλει στον αγώνα των διοικητικών, της Συγκλήτου και του Πρυτάνεως. Ελπίζουμε, λοιπόν, πως οι εκπρόσωποι μιας πάλαι ποτέ προοδευτικής, φανατικής για τα γράμματα και τις τέχνες Αριστεράς θα συζητήσουν, μαζί με άλλα, και αυτό το θεμελιώδες πανεπιστημιακό ερώτημα «δουλειά ή ντοκτορά;» και θα απαντήσουν σωστά, όπως αξίζει στην Αριστερά.

Είναι, άλλωστε γνωστόν ότι όλοι οι παμπάλαιοι αριστεροί συγγραφείς, πολιτικοί, διανοούμενοι, δάσκαλοι, οι τυραννισμένοι και εξορισμένοι ποιητές μας ένα και μόνο πράγμα είχαν στο μυαλό και στην καρδιά: να δουν μια μέρα στα κάγκελα του Πανεπιστημίου Αθηνών ένα κατακόκκινο πανό που να γράφει «ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΟΚΤΟΡΑ».

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας