Ερώτηση εγκυκλοπαιδικής φύσης: αυτός ο Γιώργος Κουμουτσάκος ποια χώρα εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο; Ενας ουδέτερος παρατηρητής θα νόμιζε ότι εκπροσωπεί την Κύπρο καθώς ασχολείται διαρκώς με ζητήματα της ξένης νησιωτικής χώρας.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κόμματος της Ελλάδας, έσπευσε να ζητήσει παρέμβαση της Κομισιόν σε ζήτημα που αφορά την Τουρκία και την Κύπρο. Πρώτος απ’ όλους ζήτησε εξηγήσεις για μια «κακοδιατύπωση». ΟΤούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σε συνέδριο στην Πολωνία ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος». Εντάξει, ήταν προκλητικός. Απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και είπε ότι έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν εξέδωσε απλά μια ανακοίνωση, με την οποία θα εξέφραζε άποψη. Κίνησε διαδικασίες.Ζήτησε από την Κομισιόν να πάρει θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά και να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει. Γράφει: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες και εξόχως αντιπαραγωγικές καθώς γίνονται στην κρίσιμη στιγμή που οδεύουν προς οριστικοποίηση οι διαδικασίες για την εκκίνηση της νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».
Προς τι αυτή η σπουδή; Προς τι αυτή η ένταση από ελληνικής πλευράς; Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν αυτόνομες οντότητες και δεν συζητείται η προοπτική συνένωσης. Δεν θα γίνουν ομοσπονδιακό κράτος οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παριστάνει η ελληνική πλευρά τον συνέταιρο ή τον προστάτη. Δεν έχει άλλωστε τις δυνάμεις να προστατεύσει ένα ξένο κράτος και μάλλον δεν έχει ούτε το λόγο. Η ιδέα του έθνους είναι ρευστή και η επιμονή της Ελλάδας να ανακατεύεται με αλλότρια ζητήματα την πηγαίνει πίσω διπλωματικά.
Ο διπλωμάτης Κουμουτσάκος γνωρίζει ότι σε όλες τις διεθνείς διαπραγματεύσεις η Ελλάδα ξεκινά με δυο κουσούρια: το κυπριακό και το σκοπιανό. Υπάρχει άραγε επαρκής εξήγηση για τούτες τις εμμονές; Σίγουρα δεν πρόκειται για εμμονές πατριωτικού, δεξιού τύπου. Θύμωσε και η Ρένα Δούρου με τον Ερντογάν. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να «αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλουν τα αξιώματάτου». Δεν είπαμε να μην πάρουν θέση οι έλληνες πολιτικοί αλλά δεν χρειάζεται να κρατούν τα ξένα λάβαρα.