Ξέρουμε τι μάρκα παπούτσια φοράει ο Πάρις Κουκουλόπουλος ή ο Αδωνις Γεωργιάδης; Φυσικά όχι. Ουδείς ασχολείται με τα υποδήματά τους_ παρεκτός αν πρόκειται για τα παλιά τους τα παπούτσια όπου γράφουν τον ελληνικό λαό. Με τις γυναίκες είναι αλλιώς. Ξέρουμε τι μάρκα είναι η γόβα και πόσους πόντους είναι το τακούνι. Με τη Θεοδώρα Τζάκρη οιLaboutinαπέκτησαν άλλη αξία. Πολιτική αξία. Η αισθητική, η τιμή των υποδημάτων και των ενδυμάτων της βουλευτού Πέλλας σχολιάζονται περισσότερο από την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πολιτικός κόσμος ασχολείται με καττύματα. Στο παρελθόν είχε γίνει μέγα ζήτημα με δήθεν σπατάλες της Αννας Διαμαντοπούλου. Δημοσιεύτηκε η απόδειξη αγοράς από κατάστημα του Κολωνακίου για να αποδειχτεί ότι επρόκειτο για συνωνυμία με άσχετη πελάτισσα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η πρώην υπουργός Παιδείας ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αντέδρασαν στα σεξιστικά σχόλια που ακολούθησαν τη διαγραφή της βουλευτού που διαφοροποιήθηκε από το ΠαΣοΚ. Σχολίασε η Διαμαντοπούλου: «Η στάση της Τζάκρη να κριθεί πολιτικά και όχι με τις ανεπίτρεπτες κάθε είδους (και σεξιστικές) επιθέσεις εναντίον της».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στήριξε επίσης τη διαγραφείσα. Σχολίασε:«Η Θοδώρα Τζάκρη είχε το πολιτικό θάρρος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας εχθές στη Βουλή.Αντίθετα από όλους αυτούς που σήμερα την λοιδορούν, όχι με πολιτικά επιχειρήματα που δεν έχουν, αλλά με σεξιστικά σχόλια επειδή είναι γυναίκα σχετικά με την εμφάνιση και το ντύσιμο της». Θίγεται κανείς από τον σεξισμό που εκφράζεται στον δημόσιο βίο; Φυσικά όχι. Οι περισσότεροι καγχάζουν και με τον ένα ή άλλο τρόπο αναφέρονται σε ζητήματα σωματικής επαφής και αναπαραγωγής.Είναι ίσως χρήσιμο να θυμηθούμε τις κορυφαίες στιγμές του πιο πρόσφατου κοινοβουλευτικού σεξισμού.
Στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ευχήθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αποκτήσει παιδί. Οι γυναίκες, ως γνωστόν, ισιώνουν δια της τεκνοποίησης, ολοκληρώνονται ως άνθρωποι. Αναρωτιόμαστε αν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα τολμούσε να κάνει αντίστοιχο σχόλιο σε άνδρα συνάδελφό του. Ιδού η στιχομυθία:
Βενιζέλος: «Σας εύχομαι να κυοφορήσετε κι εσείς συντόμως».
Κωνσταντοπούλου: «Γιατί;».
Βενιζέλος: «Ετσι».
Κωνσταντοπούλου: «Για ποιο λόγο;».
Βενιζέλος: «Είναι μια ευχή».
Να θυμηθούμε την άλλη σεξιστική επίθεση, στη διάρκεια εργασιών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ. Μιλούσε ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Παπανδρέου Γ΄, και η Εύα Καϊλή δυσανασχέτησε. Ο Ξυνίδης απάντησε με βροντερή φωνή: «Πάψε μωρή καλτσοδέτα». Τι έγινε μετά από αυτό; Τίποτα δεν έγινε. Ούτε πειθαρχικό ούτε καν μια επίπληξη. Μόνο ανδρικά χάχανα.
Μια ακόμη επίθεση έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στη διάρκεια διαξιφισμού Χρυσαυγίτης είπε σε βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας: «Κάτσε κάτω ρε, τι μιλάς εσύ, πάλι πιωμένη είσαι;». Δεν έχει ειπωθεί ποτέ κάτι τέτοιο σε άντρα βουλευτή παρά το γεγονός ότι πλείστοι αγορεύουν με χνώτο που ζέχνει αλκοόλ και θολό βλέμμα. Αυτοί είναι άντρες. Το δικαιούνται.
Τα σχόλια για τις γόβες και τις καλτσοδέτες είναι ενδεικτικά για το επίπεδο του κοινοβουλευτισμού. Πιο χαμηλό δεν γίνεται.