Τα πολιτικά κόμματα και οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν τόσο τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όσο και τη θέση της χώρας μας αναφορικά με τον περίγυρό μας.

Προφανώς, κανείς δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί μια πολιτική που θα γονατίζει περισσότερο τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες στο μέλλον.

Αυτό πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο από ‘δω και πέρα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η γεωπολιτική μας θέση, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η παιδεία μας, είναι σαφώς πολύ παραπάνω σε αξία απ’ ότι τα νούμερα που κάθε τόσο διεκδικούν να πάρουν από εμάς ως χρέος.

Ήρθε η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε ξεκάθαρα, ανοιχτά και πέρα από ψευτοδιλήμματα, για το τι πραγματικά συμφέρει τη χώρα μας και τους πολίτες.

Να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αστάθειας, ασάφειας και ρευστότητας που δημιουργείται στον ευρύτερο περίγυρό μας όπως της ανατολικής μεσογείου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Συρίας, και διαμορφώνει ένα επικίνδυνο μείγμα που αποτρέπει σήμερα οποιαδήποτε επένδυση, σε ολόκληρη την περιοχή.

Εάν κατορθώσουμε και καταστήσουμε την Ελλάδα δομικό πόλο σταθερότητας τότε μπορούμε να αποκτήσουμε και συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Σταθερότητα όμως χωρίς υποτέλεια, ούτε συνθηκολόγηση ούτε πολύ περισσότερο εκχώρηση δικαιωμάτων.

Δημιουργία συνθηκών που θα μας καταστήσουν αξιόπιστους συνομιλητές και ικανούς συνδιαμορφωτές της νέας εποχής.

Να γίνουμε ασφαλής επιλογή επενδύσεων και ανάπτυξης, διότι κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν αστείρευτες ευκαιρίες και πηγές προς εκμετάλλευση, στην Ελλάδα.

Αυτή τη σιγουριά που όλοι αναζητούν μπορεί να τη δημιουργήσει, στο σύνολό του, το πολιτικό σύστημα.

Στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευκαιρία να αναδείξουμε ικανούς ανθρώπους που να μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της ανάπτυξης.

Έχει γίνει συνήθεια στην Ελλάδα να επιλέγουμε εκείνους που δημιουργούν τη μεγαλύτερη προσδοκία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, που βεβαίως τις περισσότερες φορές είναι αναφορά και όχι αποτέλεσμα, είναι θεωρία και όχι πράξη, είναι δυστυχώς επιλογή που δημιουργεί και ικανοποιεί προσωπικά οφέλη και όχι συλλογικό καλό.

Αναδεικνύοντας έως και σήμερα μόνο το «εγώ» και όχι το «εμείς».

Εάν κοιτάξουμε ωστόσο λίγο παλιότερα, θα διαπιστώσουμε ότι λαμπρά παραδείγματα ανάπτυξης ξεκίνησαν όχι από τη κεντρική διοίκηση του κράτους, αλλά μέσα από τις μικρές τοπικές κοινωνίες από ανθρώπους που είχαν μακρά εμπειρία, δύναμη και θέληση αλλά πάνω απ’ όλα όραμα.

Σε προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν λαμπρά παραδείγματα Κοινοταρχών, οι οποίοι με ελάχιστους πόρους αλλά με ρεαλισμό και γνώση των τοπικών αναγκών, προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο τόπος τους να «πάρει τα πάνω του».

Με αυτού του είδους τις επιλογές, θα έρθει η ανάπτυξη και θα διαχυθεί σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται αυτή τη φορά σε γερές βάσεις, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο αυτής που είναι ο τουρισμός (ήλιος, θάλασσα), η αγροτική γη με τους καρπούς της και φυσικά ο ορυκτός της πλούτος (ίσως το βασικό αίτιο του κακού που υπέστη η χώρα μας).

Συνεπώς, για να πετύχουμε πρέπει να ξεκινήσουμε τις διορθωτικές αλλαγές όχι μόνο στο κράτος, αλλά πολύ περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες.

Όλοι οι Έλληνες πορευτήκαμε υπερβολικά χωριστά ο καθένας μας έως και σήμερα.

Ήρθε όμως η ώρα όλοι εμείς, όπου και αν βρισκόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας, τις εμπειρίες μας, να αλλάξουμε νοοτροπία και να κάνουμε ρήξη με το παρελθόν μας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές και προσωπικές διαδρομές.

Οφείλουμε να είμαστε, από ‘δω και πέρα όλοι, ευθείς και ρεαλιστές ώστε να μπορέσουμε αυτή τη φορά να ξεχωρίσουμε σε κάθε κοινωνία, τους ανθρώπους εκείνους που έχουν τη διάθεση, την εμπειρία, την τεχνογνωσία να κάνουν τον τόπο τους επιτυχημένο προκειμένου να καταστήσουμε και τη χώρα μας επιτυχημένη.

Τα παιδιά μας να μείνουν στη χώρα τους και στα χωριά τους.

Από ‘δω και πέρα, με τους σωστούς ανθρώπους μπορούμε επιτέλους να δημιουργήσουμε τις σωστές συνθήκες ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο αυτής της χώρας.

Να δώσουμε ευκαιρίες ζωής και ελπίδας σε όλους τους Έλληνες.

Να αποφασίσουμε όλοι μαζί και όχι χωριστά ο καθένας, βγάζοντας τις παρωπίδες και αφήνοντας στην άκρη εγωισμούς, κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικές διαδρομές, δημόσιες σχέσεις.

Να επιλέξουμε αυτούς που μπορούν και θέλουν, αυτούς που θα έχουν καθοδηγητή το όραμά τους, για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον και άσχετα από που θα προέρχονται, θα παλέψουν για μια χώρα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.

Να δώσουμε όραμα και ελπίδα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.