Την ώρα που η Ευρώπη παίρνει μια ανάσα με την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που αντιδρούν. Ποιοι; Μα οι Γερμανοί!

Δεν τους εξυπηρετεί καθόλου το να βλέπουν να περιορίζεται το εργαλείο των επιτοκίων, που τους βοήθησε ίσως όσο κανένα άλλο να εκμεταλλευτούν εθνικά την κρίση εις βάρος πολλών άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Ομως, ακόμα και αυτή η παράλογη και προδήλως εθνική και όχι ευρωπαική θέση του Βερολίνου, ίσως να μην βοηθήσει πολλούς να αντιληφθούν επιτέλους τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο που μπορεί να είναι πιο χρήσιμο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ενα από τα κύρια εργαλεία που οδήγησαν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο εκεί που τις οδήγησαν, υπήρξε η επίκλυση της διαφθοράς τους. Μάλιστα, ειδικά ως προς την Κύπρο, αυτός ήταν και ο λόγος που επικαλέστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για την επίθεση στη χώρα που βρήκε ανέτοιμη τη νέα, τότε, κυβέρνηση Αναστασιάδη – ανέτοιμη είχε βρεθεί και η εθνικά τραγική κυβέρνηση Παπανδρέου, που, ακόμα περισσότερο, προκάλεσε η ίδια την καταστροφή. Ο Σόιμπλε έλεγε ότι το “μοντέλο” της Κύπρου πρέπει να τελειώνει, δεν χωράει στην Ευρώπη.

Οπως και στην ελληνική, έτσι και στην κυπριακή υπόθεση, δυστυχώς, πολλοί ήταν εκείνοι που εντός των δύο χωρών έσπευσαν να επικροτήσουν τις απόψεις του τιμητή Σόιμπλε και της “τιμίας” χώρας του.

Μάλιστα, εν μέσω γενικευμένης άγνοιας για την ουσία της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη, πολλοί ήταν οι αβαθείς και ημιμαθείς που επανέλαβαν ως καραμέλα την “προτεσταντική ηθική” των Γερμανών: ότι δήθεν είναι οι καθαροί που δεν ανέχονται μύγα στο σπαθί τους στα ζητήματα ηθικής και που θα μας κάνουν κι εμάς ανθρώπους…

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά αμέτρητες φορές χρειάστηκε να εξηγήσει αυτή η στήλη ότι αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς. Αλλες τόσες φορές βρήκε απέναντί της πλήθος, ας επιτραπεί η έκφραση, “κουκουλοφόρων” του διαδυκτίου, που, κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα πίσω από ψευδώνυμα, επιτέθηκαν με χυδαίους συχνότατα τρόπους, είτε από αδυναμία επιχειρήματος, είτε από ανοησία, είτε και από άλλη πρόθεση – με τους “κουκουλοφόρους” ούτε μπορείς να ξέρεις, ούτε αξίζει να ασχολείσαι…

Ομως, εν προκειμένω, αξίζει για μία και μόνη φορά, να ειπωθεί ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούν κανένα άλλο “επιχείρημα”, γιατί αυτό το Παπανδρεικό της διευθαρμένης Ελλάδας και των καλών ξένων κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, ειδικά ως προς τη Γερμανία που επί τέσσερα χρόνια έχει διαλύσει την Ελλάδα κουνώντας μας το δάχτυλο: σύμφωνα με τον «Δείκτη Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας», η “αδιάφθορη” αυτή χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση σε σύνολο 82 χωρών ανάμεσα σε εκείνες όπου γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος – η Κύπρος που πέρασε τα πάνδεινα γι αυτό, βρίσκεται στην 41η θέση! Σύμφωνα δε με τη μελέτη, το ποσό που ξεπλένεται ετησίως στην αδιάφθορη Γερμανία φτάνει μέχρι το αδιανόητο ποσό των 57 δις ευρώ!

Με τέτοια ψέματα, τα οποία τόσο εύκολα και τόσο πρόθυμα τόσοι πολλοί κατάπιαν αμάσητα στην Ελλάδα και βάλανε στο στόχο την πατρίδα τους, η χώρα δέθηκε χειροπόδαρα. Τι πειράζει άλλωστε που τα μεγαλύτερα και πιο… μακρόπνοα σκάνδαλα στην Ελλάδα τα έχουν κάνει γερμανικές εταιρίες; Είπαμε: έχουν ηθική!…

Τώρα, όλοι αυτοί, μπορούν, αν θέλουν, να ξανασκεφτούν. Απλώς, είναι πια λίγο αργά…