«Τα ιδιωτικά συστήματα υγείας μάς συμφέρουν περισσότερο από τα δημόσια συστήματα υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο κυνισμός του περνάει κάθε όριο συντηρητικού προκατόχου του, η δε πολιτική του θέση παραπέμπει ευθέως στα «τσάι πάρτι» των Ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αντίθεσή τους με ένα δημόσιο σύστημα υγείας, βασική επιλογή του προέδρου Ομπάμα. Οι ευρωπαίοι Λαϊκοί έχουν βαθιά πεποίθηση υποστήριξης των Εθνικών (δημόσιων) τους Συστημάτων Υγείας, γι’ αυτό άλλωστε από αυτά παρέχεται το 82% ως το 93% των υπηρεσιών Υγείας. Στην Ελλάδα μόλις το 60%.
Πολύ απλά μπορεί μια αξονική να κοστίζει 71 ευρώ στον Ευαγγελισμό (τιμή Δημοσίου) και κάποιος ιδιώτης να παρέχει –με έκπτωση –την υπηρεσία 61 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει 10 ευρώ, ο «Ευαγγελισμός» χάνει 71 ευρώ, το δε έλλειμμα που δημιουργείται είναι 132 ευρώ, προερχόμενο από τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και την απώλεια του «Ευαγγελισμού». Αν η εξέταση γινόταν στο νοσοκομείο, το έλλειμμα θα ήταν μηδέν, γιατί Δημόσιο δαπανά και Δημόσιο εισπράττει. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος και αν δεν το καταλαβαίνει ο υπουργός Υγείας, δεν είναι κατάλληλος να μας βγάλει από την κρίση. Εκτός αν θεωρεί λύση να κλείσει τον «Ευαγγελισμό» και το ΕΣΥ.
Με έκπληξη όσοι γνωρίζουν τον χώρο της υγείας παρατηρούν ότι ο κ. Γεωργιάδης, ευφυής άνθρωπος, παρά τη «μνημονιακή» ρητορική του και την πολυσχιδή δραστηριότητά του, με χαρακτηριστικές στοχευμένες επιλογές του διευκολύνει τις πιο επιθετικές πρακτικές ιδιωτικών συμφερόντων έναντι του Δημοσίου. Ειρήσθω εν παρόδω, τα δύο μνημόνια χαρακτηρίζονται από μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα των υπηρεσιών Υγείας και ζητούν έλεγχο του ιδιωτικού. Αυτά όμως αναστέλλονται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Ομως υπάρχει και ένα τελευταίο θέμα ηθικής και ουσιαστικής πολιτικής τάξης που προκύπτει. Ο υπουργός Υγείας είναι υπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, συμβαίνει δε η δημιουργία και οι προσπάθειες ανάπτυξης του ΕΣΥ να είναι πολιτικές, συνυφασμένες με την υπόσταση του ΠαΣοΚ. Πώς μπορεί να στηρίζεται η ακραία νεοφιλελεύθερη ρητορική και πρακτική του κ. Γεωργιάδη; Οταν μάλιστα εκτρέπεται του λόγου και του σκοπού που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση;
ΥΓ.: Στον «Ευαγγελισμό» στη σύσκεψη που έγινε μετά τη βλάβη του παλαιότερου Αξονικού Τομογράφου, προεξοφλήσαμε τη βλάβη και του δεύτερου σε ημέρα γενικής εφημερίας προτού παραληφθεί ο καινούργιος. Μας έχει ξανασυμβεί και θα επαναλαμβάνεται όσο το νοσοκομείο θα βρίσκεται μεταξύ των «πιράνχας» της υγείας και της «ύποπτης αθωότητας» του λαϊκισμού.

Ο κ. Γιάννης Δατσέρης είναι αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα του «Ευαγγελισμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ