Η ιστορία που ευθύς αμέσως θα σας διηγηθώ περιέχει τα πάντα: μυστήριο, ίντριγκες, ύποπτες συναντήσεις. Θα θυμάστε ότι οι «New York Times» επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο για το θέμα της Proton Bank. Το δημοσίευμα υπογράφεται από έναν δημοσιογράφο ονόματι Τόμας. Ο δημοσιογράφος αυτός ήρθε στην Αθήνα, έκλεισε ραντεβού με τον κ. Προβόπουλο, φωτογραφήθηκε μαζί του στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως κάνουν όλοι οι δημοσιογράφοι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Εν συνεχεία είχε, μου λένε, ένα μυστηριώδες ραντεβού με έλληνα δημοσιογράφο, συναντήθηκε και με μερικούς τραπεζίτες και κάθησε και έγραψε το άρθρο του.
***
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Προβόπουλος όταν διάβασε το άρθρο δεν πίστευε στα μάτια του. Απέστειλε επιστολή στον διευθυντή των «New York Times» με την οποία κατηγορούσε τον συντάκτη του άρθρου ότι, ενώ είχε δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αυτός έκανε επιλεκτική χρήση, κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ο διευθυντής της αμερικανικής εφημερίδας απάντησε στην επιστολή του κ. Προβόπουλου υποσχόμενος ότι θα εξετάσει σε βάθος το θέμα.
***
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ αφού αυτομάτως το ερώτημα που ανακύπτει είναι με ποιους συναντήθηκε στην Αθήνα ο αμερικανός δημοσιογράφος προτού γράψει το επίμαχο άρθρο. Λέγεται ότι βασικός τροφοδότης των πληροφοριών του υπήρξε ένας επικοινωνιολόγος, ο οποίος, να σημειώσω, διατηρούσε (και διατηρεί) σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στην Τράπεζα της Ελλάδος πάντως πιστεύουν ότι αυτός που βρίσκεται πίσω από το δημοσίευμα δεν είναι άλλος από τον έγκλειστο στη φυλακή για το καραμπινάτο σκάνδαλο της Proton.
***
Οσο για τον κ. Προβόπουλο, μαθαίνω ότι συνεχίζει τις πτήσεις του από Αθήνα σε Φραγκφούρτη για επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και –το σημαντικότερο –ότι ετοιμάζεται να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014. Από τον προσεχή Απρίλιο μάλιστα θα κριθεί η υποψηφιότητά του.
Ποιος είναι καλύτερος;
Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία για το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει στον πρώτο δήμο της χώρας για να κάνετε μόνοι σας τις συγκρίσεις. Το 2009, επί δημαρχίας του κ. Ν. Κακλαμάνη, ο Δήμος Αθηναίων είχε υπό την ευθύνη του 72 παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν 4.510 παιδιά. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους ανερχόταν σε 44,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναλογούσαν 10.148 ευρώ για κάθε παιδί. Τι σημαίνει αυτό; Το κόστος λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών ήταν κατά πολύ υψηλότερο από ό,τι στους πλέον ακριβούς ιδιωτικούς σταθμούς. Αυτά επί δημαρχίας του κ. Κακλαμάνη.
***
Το 2012, επί δημαρχίας του κ. Γ. Καμίνη, λειτουργούσε ο ίδιος αριθμός παιδικών σταθμών, δηλαδή 72, που εξυπηρετούσαν 5.251 παιδιά και τα ετήσια έξοδα λειτουργίας τους ήταν 24 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναλογούσαν σε κάθε παιδί 4.441 ευρώ, όσο περίπου κοστίζουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί. Για να μη σας κουράσω άλλο με τους αριθμούς, σας λέω ότι ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται ως «ούλτρα αντιμνημονιακός» ενώ ο κ. Καμίνης, ως εκσυγχρονιστής, είναι υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου. Ποιος λοιπόν είναι ο καλύτερος; Αφήστε που ο δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος λειτουργίας των σταθμών χωρίς να υπάρξουν περικοπές στον αριθμό των παιδιών και κυρίως χωρίς να χαθεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.
Μπογιόπουλος επί σκηνής

Μια έκπληξη αναμένει τους παροικούντες τον Περισσό οι οποίοι θα βρεθούν στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Κ. Καζάκος έχει ανεβάσει την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. Πρόκειται για ένα έργο-κατηγορώ κατά του ναζισμού που βασίζεται στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς (σε σκηνοθεσία του κ. Στ. Τσακίρη και με τον κ. Καζάκο στον ρόλο του ανακριτή). Η δίκη αυτή διεξήχθη από τη γερμανική Δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών και κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Περίπου 1.500.000 άνθρωποι από όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στο κολαστήριο του Αουσβιτς.
***
Ποια είναι όμως η έκπληξη που αναμένει τους επιτελείς του Περισσού; Οτι η παράσταση κλείνει με έναν «ανορθόδοξο» τρόπο καθώς εμφανίζεται στη σκηνή ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» κ. Ν. Μπογιόπουλος (!), εκ των διαφωνούντων, θυμίζω, που άσκησαν κριτική στην ηγετική ομάδα κατά τον προσυνεδριακό διάλογο για «λάθος πορεία». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μπογιόπουλος εμφανίζεται στη σκηνή ως δημοσιογράφος του σήμερα. Παίρνει τη σκυτάλη από τον «συνήγορο υπεράσπισης» των κατηγορουμένων ναζί την ώρα που λέει ότι τα αδικήματα για τα οποία βαρύνονταν οι πελάτες του έπρεπε να έχουν παραγραφεί και αρχίζει να… απαγγέλλει. Τι όμως; Απαγγέλλει μία προς μία τις εταιρείες που συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ και που ουδέποτε λογοδότησαν στη Δικαιοσύνη!
Αρχηγικό άδειασμα

Τώρα θα σας περιγράψω πώς ο κ. Ευ. Βενιζέλος «άδειασε» με τρόπο ορισμένα στελέχη του που αμφισβητούσαν την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Ηταν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν, όπως με πληροφόρησαν, η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, και ο κ. Θ. Μωραΐτης, επίσης υφυπουργός στην ίδια κυβέρνηση, αμφισβήτησαν τη σημασία της προγραμματικής συμφωνίας, ρώτησαν πού οδηγεί και μάλιστα αναφέρθηκε και ένας χαρακτηρισμός, ότι πρόκειται για… προγαμιαίο συμβόλαιο με τη ΝΔ.
***
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή λέγοντας ότι κατά 80% περιέχει τις θέσεις του ΠαΣοΚ (όχι νέα μέτρα, όχι νέο μνημόνιο κτλ.), απευθύνθηκε προς όλους λέγοντας: «Εδώ μου γκρινιάζατε ότι δεν υπήρχε συμφωνία και τώρα έχουμε. Γιατί γκρινιάζετε τώρα; Αλλωστε ορισμένοι εδώ μέσα υπήρξαν υπουργοί όταν υπογράφονταν τα μνημόνια και δεν είπαν τότε λέξη. Και λένε τώρα;».
***
Για να ξέρετε, η συζήτηση για την προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και στη διάρκειά της υπήρξαν αρκετές τριβές στο παρασκήνιο. Ο κ. Ι. Στουρνάρας, π.χ., διαφωνούσε με τον κ. Βενιζέλο που επέμενε «σε κανένα νέο μέτρο». Ο υπουργός Οικονομικών επέμενε σε στοχευμένα μέτρα, μείωση δαπανών και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Να σημειώσω ότι την επομένη της ανακοίνωσης για την προγραμματική συμφωνία ο κ. Στουρνάρας συνταξίδεψε με τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μάλιστα αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να τον συνοδεύσει στις εργασίες του… Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Συμβολική πολιτική κίνηση» κάποιοι έσπευσαν αμέσως να την ονομάσουν.


Ζυμώσεις στη μονή


Τι γύρευαν τρεις γενικοί γραμματείς, ένας υπουργός και ένας αναπληρωτής σε μια μονή; Το Βυζάντιο τους ένωσε σε έναν χώρο όπου πριν από 13 δεκαετίες καθολικοί μοναχοί του Τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου έχτισαν τη Μονή Λαζαριστών. Σε έναν εξαιρετικό χώρο, που πλέον δεν είναι μοναστήρι αλλά ένας πολυχώρος πολιτισμού, βρέθηκαν οι γενικοί γραμματείς κκ. Τ. Μπαλτάκος, Δ. Βαρτζόπουλος και Αντ. Οικονόμου, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτης για να τιμήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
***
Μετά το γεύμα στον Πατριάρχη όλοι κάθησαν σε ένα καφέ του πολυχώρου και συζήτησαν για τα μελλούμενα. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο κ. Καλαφάτης, τον οποίο επιθυμεί η ηγεσία της ΝΔ για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός όμως φαίνεται ότι δεν το αποδέχεται. Ο ίδιος στη συνάντηση ήταν αρνητικός, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα επιμείνει ως το τέλος αν του το ζητήσει απευθείας ο κ. Αντ. Σαμαράς. Σε αυτή τη φάση γίνονται διερευνητικές επαφές και μάλιστα προ ημερών σε εστιατόριο των βορείων προαστίων δείπνησαν οι κκ. Μπαλτάκος και Καλαφάτης με μενού τον δήμο. Η υποψηφιότητα Καλαφάτη φαίνεται ότι θα ανακατέψει την τράπουλα, όπως παραδέχονται και από την πλευρά του νυν δημάρχου κ. Ι. Μπουτάρη λέγοντας ότι θα είναι δύσκολος αντίπαλος.
Τσαυτάρης στο Προεδρικό
Οταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης (φωτογραφία) παρουσίασε τους συντελεστές της καινοτόμου γεωργίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος θα είχε συγκινηθεί. Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να παραμείνει στο γραφείο του και συνομίλησαν για αρκετή ώρα για όλα αυτά που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν «αλλάξει την Ελλάδα». Ιδιαίτερα, όπως έμαθα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στη φράση του κ. Τσαυτάρη ότι «ο ελληνικός χρυσός βρίσκεται στην επιφάνεια της γης», εξηγώντας τη ζήτηση που έχουν τα αγροτικά προϊόντα, και ειδικότερα το τσάι του βουνού, το οποίο έχει τόση ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες που αν όλη η Ελλάδα παρήγαγε τσάι του βουνού, ούτε τις ανάγκες της Καλιφόρνιας θα μπορούσε να καλύψει. Οπως στάθηκε και στο γεγονός ότι άρχισε για πρώτη φορά να παράγεται και να διατίθεται για όλο τον χρόνο ελληνικό σκόρδο, ή την ανακάλυψη που έκαναν έλληνες ειδικοί ώστε με ένα πρωτοποριακό μηχάνημα να ανιχνεύεται ο τόπος προέλευσης του προϊόντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ