Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει την τύχη και την ευλογία να φιλοξενεί το σπουδαιότερο ντέρμπι της Ευρώπης στο μπάσκετ, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που συγκρούονται για πρώτη φορά φέτος στο ΣΕΦ, αλλά αντί να το ανάγουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός του μήνα, το υποβαθμίζουν, το ευτελίζουν, το βουλιάζουν.

Εκατό νοματαίοι θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στο ΣΕΦ. Τόσους ορίζει ο κανονισμός του ΕΣΑΚΕ, πενήντα για τους γηπεδούχους και ισάριθμους για τους φιλοξενούμενους. Οι κερκίδες θα είναι άδειες, γιατί αυτό θέλησαν και επέβαλαν οι εκατό (αμετ)ανόητοι, που δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί ο περυσινός τρίτος τελικός μεταξύ των «αιωνίων» στο ΣΕΦ, με αποτέλεσμα οι Ερυθρόλευκοι να τιμωρηθούν με ποινή αποκλεισμού της έδρας τους για τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση δύο βαθμών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 οι διοικήσεις των «αιωνίων» τσακώνονται σαν τα κοκόρια «τυφλωμένες» από οπαδικό μίσος. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι» του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ενώ ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει βάλει στοίχημα να «χορεύει» τους ομολόγους του, κατά δική του δήλωση – δέσμευση, σε κάθε ευκαιρία.

Το αποτέλεσμα; Ακόμη και λίγες ώρες πριν το τζάμπολ, οι δύο πλευρές αντάλλασσαν ανακοινώσεις και δηλώσεις αξιώνοντας πράγματα (π.χ. αιματολογικό έλεγχο η ΚΑΕ Ολυμπιακός, όπως πέρυσι ο Παναθηναϊκός) περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την ουσιαστική αναβάθμιση του πρωταθλήματος.

«Ισως η λογική να έλεγε ότι έπρεπε να φύγω, όμως δεν μέτρησε στο τέλος η λογική», παραδέχτηκε προσφάτως ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος βρέθηκε πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου, αλλά δεν άλλαξε γειτονιά. Ομοίως και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος δεν «βγήκε» καν στη αγορά έχοντας προαποφασίσει να επεκτείνει τη συνεργασία του και φυσιολογικά να κλείσει την καριέρα του στο Τριφύλλι.

Αντιθέτως, ένα νεότερο παιδί, ο πρώην Ερυθρόλευκος Κώστας Παπανικολάου, πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα και… υπέστη πολιτισμικό σοκ! Στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, που κατά διαβολική συγκυρία ξεκίνησε την ίδια μέρα με το ελληνικό, ο διεθνής φόργουορντ έπαιξε και διέπρεψε ενώπιον 5.000 φίλων της «Μπάρτσα», η οποία πήρε τη νίκη στο ντέρμπι – φωτιά με τη Βαλένθια.

Η εκπληκτική ατμόσφαιρα στις κερκίδες του «Παλάου Μπλαουγκράνα» δεν είναι το μοναδικό σημείο, όπου υπερέχουν οι Ισπανοί, οι οποίοι υποφέρουν εξίσου από την οικονομική κρίση, όπως και η Ελλάδα, με τρομαχτικούς δείκτες ανεργίας, αλλά διαθέτουν φρέσκες ιδέες και προοδευτικά μυαλά. Μπαίνεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ACB και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις προκαλούν… κατάθλιψη.

Το σάιτ είναι εντυπωσιακό, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο το αντίστοιχο του ΕΣΑΚΕ υπολειτουργούσε, με αποτέλεσμα η διοργανώτρια αρχή να ζητήσει συγγνώμη από τους φίλους του μπάσκετ για τον… πόλεμο νεύρων.

Τι έκανε, όμως, η Λίγκα για να προωθήσει το σημερινό (14/10) ντέρμπι και γενικώς το πρωτάθλημα; Προγραμμάτισε την κοινή συνέντευξη Τύπου των 14 προπονητών το μεσημέρι της Παρασκευής (11/10), ελάχιστες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ και ενώ αρκετοί… βιάζονταν να αποχωρήσουν για να προλάβουν τις πτήσεις με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ρέθυμνο, τις άλλες πόλεις.

Πότε θα καταλάβουν οι υπεύθυνοι πως είναι κρίμα να έχουμε τόσο ανταγωνιστικό προϊόν _ από τα έξι παιχνίδια της πρεμιέρας τα πέντε κρίθηκαν στο τέλος και σημειώθηκαν τρεις εκτός έδρας νίκες _ και να μην προωθείται σωστά; Η ευθύνη βαρύνει τη Λίγκα, τις διοικήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, την αθλητική και πολιτική ηγεσία. Κύριοι, λυπούμεθα, αλλά το κορυφαίο ντέρμπι της Ευρώπης δεν μας αξίζει…