Όποιους προβληματισμούς, όσα ερωτηματικά κι αν προκαλεί η απόφαση να μην κριθούν προφυλακιστέοι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να μας κάνει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Πρώτα από όλα γιατί η μη προφυλάκιση δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση αθώωση. Οι τρεις βουλευτές εξακολουθούν να κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα, τα οποία θα κριθούν με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους και το Σύνταγμα. Δεύτερον, έχει γίνει σαφές πια στην συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, ότι οι νεοναζί αποτελούσαν μια παραστρατιωτική οργάνωση πού είχε στόχο να τρομοκρατεί,να μαχαιρώνει, να εκβιάζει, όποιους κατά καιρούς στοχοποιούσε. Το απέδειξαν άλλωστε, αμέσως μετά την απόφαση του ανακριτή, με τους τραμπουκισμούς και τις απειλές τους κατά των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων.
Είναι δεδομένο επίσης ότι η διερεύνηση της υπόθεσης, έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Το ότι δύο δικαστικοί λειτουργοί έκριναν, σε αυτή την φάση, ότι οι κατηγορίες με τις οποίες είχαν παραπεμφθεί ενώπιόν τους οι κατηγορούμενοι, από ένα ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, δεν επαρκούσαν για την προφυλάκισή τους, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνονται για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, ούτε πολύ περισσότερο ότι μπορούν να παριστάνουν τους αθώους. Η δικαιοσύνη έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση, να αποκαλύψει όσους πραγματικά ευθύνονται για μια σειρά συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις με σεβασμό προφανώς στους νόμους και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως επιτάσσει η δημοκρατία, ακόμα κι αν δεν την αναγνωρίζουν οι επίδοξοι βιαστές της.
Τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, είναι ικανά για να κάνουν αντιληπτό και στους πλέον δύσπιστους τη νεοναζιστική ιδεολογία και δράση των χρυσαυγιτών. Οι όποιοι συγκυριακοί πανηγυρισμοί τους δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαλαρώσουν ή να ακυρώσουν τη μάχη που γίνεται παράλληλα με την έρευνα της δικαιοσύνης για την πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική και ηθική απομόνωσή τους. Η δημοκρατία έχει ευτυχώς και τα μέσα και τους τρόπους να κερδίσει τη μάχη, με όλα τα νόμιμα μέσα, από τους επίδοξους υπονομευτές της. Είναι ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας, να μην επιτρέψει σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα να παριστάνει το πολιτικό κόμμα, χρησιμοποιώντας τη βία και την τρομοκρατία για την επικράτησή του. Η όποια ανοχή απολάμβαναν τα τελευταία χρόνια πρέπει να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.