Σαν βρεγμένη γάτα έμοιαζε ο «φυρερίσκος» της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος στο διαρκείας μόλις μερικών λεπτών «διάγγελμά» του προς τους έλληνες εθνικιστές (όπως τους ονόμασε), αμέσως μετά τη δολοφονία του ράπερ από χρυσαυγίτη. Ο πανικός του ήταν προφανής, δεν ήξερε τι να πει και ψέλλισε κάτι περί Συντάγματος, το οποίο, όπως οι πάντες γνωρίζουν, ο ίδιος έχει πολλάκις καταπατήσει με αντιδημοκρατικές πράξεις ακόμη και εντός του Κοινοβουλίου. Οταν στριμώχνεται, μου λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, κλαίγεται, θυμάται το Σύνταγμα και απειλεί με μηνύσεις. Και στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές πράξεις, αλλά αυτός κατάφερνε να μένει στο απυρόβλητο. Θα μείνει και αυτή τη φορά; Ή θα τα φορτώσει σε κάποιον άλλον, όπως έκανε και στο παρελθόν με τον γνωστό Περίανδρο;
***
Βέβαια ο «φυρερίσκος» όταν κυκλοφορούσε έχοντας ως σωματοφύλακα τον φουσκωτό και μυστακοφόρο καθοδηγητή των ταγμάτων εφόδου του Περάματος, της Αμφιάλης και της Νίκαιας Γιάννη Λαγό ήταν όλο τουπέ. Τώρα ακόμη και μέλη της Χρυσής Αυγής θέλουν να τον δουν τι θα κάνει σε περίπτωση που κατηγορηθεί κάποιο μεγάλο ή μεσαίο στέλεχος του κόμματός του και τι ύφος θα έχει. Το ίδιο κλαψιάρικο με το «διάγγελμά» του, μου λένε. Δεν είναι τυχαίο, όπως σας επισήμανα παραπάνω, ότι το «διάγγελμά» του το απηύθυνε προς τους έλληνες εθνικιστές γενικά και όχι προς τους χρυσαυγίτες συγκεκριμένα. Προφανώς επιχείρησε να συμπεριλάβει στο κυνήγι μαγισσών, όπως ο ίδιος το ονομάζει, όλους τους πέραν της ΝΔ δεξιούς. Ασχέτως αν λίγο καιρό πριν θεωρούσε ως εθνικιστές και πατριώτες αυτούς που βρίσκονται μόνον στη Χρυσή Αυγή. Στα καλά και στα εύκολα μόνοι μας και στα δύσκολα όλοι μαζί.
***
Το διακύβευμα βέβαια βρίσκεται λίγο πιο βαθιά. Η προοπτική δηλαδή χρηματοδότησης από κάποιους, που θέλουν να ονομάζονται ευυπόληπτοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, δεν θα έχει την ίδια ροή που λέγεται ότι είχε έως τώρα. Και τούτο γιατί δεν έχουν συνηθίσει να συναναστρέφονται με μαχαιροβγάλτες, μπράβους, προστάτες νυκτερινών κέντρων και λοιπά… στοιχεία.
***
Οσον αφορά τα τάγματα εφόδου, των οποίων τώρα (μετά τα όσα συνέβησαν και τη γενική κατακραυγή) αρνείται την ύπαρξη, είναι μια παλιά ιστορία για τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Μιχαλολιάκο. Τη δεκαετία του ’80 είχε δημιουργηθεί η «Ομάδα Πρωτεσίλαος», η οποία είχε επικεφαλής κάποιον Στέφο, ο οποίος αργότερα βρέθηκε στον Κορυδαλλό για υποθέσεις της νύχτας. Και φυσικά ο «φυρερίσκος» τον κατηγόρησε μετά ως προδότη. Στη δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκαν οι «Χρυσοί Αετοί» υπό την αιγίδα του γνωστού Περίανδρου. Και αυτός εν συνεχεία κατηγορήθηκε από τον «αρχηγό» ως προδότης. Και το ερώτημα που πλανάται σήμερα στο εθνικιστικό αυτό μόρφωμα είναι: Ποιος θα είναι ο επόμενος, κατά τον κ. Μιχαλολιάκο, προδότης των ταγμάτων εφόδων που θα γίνει βορά στις πολιτικές φιλοδοξίες τους αμετακίνητου και ποτέ (έως τώρα) κατηγορούμενου αρχηγού;
***

Σκληρό καρύδι ο Ολλανδός
Με τον Ολλανδό κ. Γκερτ Κούπμαν, της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μαθαίνω ότι ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, έδωσε πραγματική μάχη μαζί του προσπαθώντας να τον πείσει ότι δεν συμφέρει κανέναν η μαζική πώληση των πάντων. Ο Ολλανδός αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και ήθελε να πουληθούν όλα «κοψοχρονιά». Ο κ. Τουρκολιάς κατέδειξε ότι το συμφέρον είναι να γίνουν όλα στον ορθό χρόνο ώστε, συν τοις άλλοις, και οι Ευρωπαίοι να μη χάσουν τα λεφτά τους.
***
Δείπνο στη Φραγκφούρτη με κύριο πιάτο την Τραπεζική Ενωση της Ευρώπης. Μονοψήφιος αριθμός κεντρικών τραπεζιτών και επικεφαλής τραπεζών από τον Νότο της Ευρώπης συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Βίτορ Κονστάνζιο την υλοποίηση της Τραπεζικής Ενωσης. Από την Ελλάδα είχε κληθεί ο κ. Γ. Ζανιάς, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
***
Με δεδομένο το αυξημένο κόστος του χρήματος στη Νότια Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μεγάλες ελπίδες στηρίζονται στην υλοποίηση της Τραπεζικής Ενωσης, η οποία θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και μάλιστα με πιο ευνοϊκούς όρους. Η συζήτηση περιστράφηκε περισσότερο γύρω από την εφαρμογή της ενιαίας εποπτείας, η οποία προχωρεί, αλλά και του ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών για τον οποίο υπάρχουν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και κάποιες αντιδράσεις κυρίως από Γερμάνια.
***
Ο χρησμός Αβραμόπουλου
Εκνευρισμένος με τη θεωρία των δύο άκρων ήταν από την πρώτη στιγμή, όπως έμαθα, και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και αποφάσισε να παρέμβει. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θέλησε μάλιστα να κάνει δημόσια δήλωση και έτσι δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. «Οχι» ήταν η μονολεκτική του απάντηση όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εκτός του συνταγματικού τόξου. Τυχαία η δήλωση; Δεν νομίζω, αν πιστέψω όσα ακούω, ότι δηλαδή φιλοτεχνεί προφίλ για μελλοντικό υπερκομματικό ρόλο… Και ο νοών νοείτω!
***
«Κλειδώνει» μαθαίνω το ραντεβού του Πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με όσα μου μετέφερε πηγή κοντά στον κ. Αντ. Σαμαρά, η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει μέσα στο πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου, όταν ο ίδιος θα μεταβεί για νέα συνάντηση στις ΗΠΑ.
***
Ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της COSCO και του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τον «φιλικό διακανονισμό» που υπέγραψε πρόσφατα η COSCO με τον ΟΛΠ, επ’ ωφελεία του ΟΛΠ, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρός του κ. Γ. Ανωμερίτης.
***
Τι ήθελε να το πει αυτό; Αμέσως μετά ακολούθησε τούτο:
«Αποδεικνύεται ότι το ελληνικό κράτος είναι αναξιόπιστο. Οτι οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο δεν έχουν αντίκρισμα». Οι Κινέζοι, μου είπαν, απειλούν να καταφύγουν αμέσως σε διεθνή διαιτησία. Κάτι μου λέει ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης θα λάβει σύντομα σήμα να αλλάξει γραμμή πλεύσης…
***
Πολλά γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα για πλασματικές άδειες που εξακολουθούν να λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά η πιο εκπληκτική άδεια δόθηκε σε υπάλληλο του υπουργείου Υγείας. Οπως με βεβαιώνει το υπουργείο, ο υπάλληλος προσκόμισε στην υπηρεσία του ιατρική γνωμάτευση από γιατρό του νοσοκομείου της Λάρισας ότι πάσχει από… «τινασσόμενο μέσο δάκτυλο της αριστερής χειρός». Κι επειδή δεν μπορούσε να κυκλοφορεί στην υπηρεσία του με το μεσαίο δάκτυλο προτεταμένο, του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια τριών εβδομάδων!
***
Μετά την επιστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου από τις ΗΠΑ, στις 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα μεταβεί για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα δημοσιοποιηθεί το κείμενο της διακήρυξης για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης. Η επεξεργασία του κειμένου προχωρεί χωρίς εμπόδια, παρά τις φήμες που διαδίδουν πολέμιοι της πρωτοβουλίας, εντός και εκτός ΠαΣοΚ.
***

Ενδιαφέρον έχει ο υπόλοιπος χώρος. Οι Κινήσεις του χώρου παρακολουθούν στενά τις διεργασίες. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία Β (Ι. Καλογήρου, Ν. Διακουλάκης) τάχθηκε υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες και συλλογική παραγωγή πολιτικής, συζητήσεις στο Διαδίκτυο, πρωτοβουλίες σε τοπικό και θεματικό επίπεδο, όπως και εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου που θέτει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις ευρωεκλογές .

Το δάνειο έμεινε στο… αεροπλάνο
Τελικά, ένα ταξίδι που επρόκειτο να συμβάλει στην ανατροπή του ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού σκηνικού ήταν απλώς μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Μιλάω για την παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία την προηγούμενη Πέμπτη, αρχικός σκοπός της οποίας ήταν η στήριξη του Die Linke εν όψει των σημερινών ομοσπονδιακών εκλογών.
***
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, δεδομένης της στροφής των γερμανών συντρόφων, οι οποίοι αίφνης (εκλογές γαρ) δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε για επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα. Ετσι, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη και δεν είχε καμία επικοινωνία ή επαφή με την ηγεσία του κόμματος.
***
Τελικά το θέμα του δανείου δεν συζητήθηκε καν, γιατί δεν δόθηκε καν η ευκαιρία. Ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στη Φραγκφούρτη, η οποία όμως εν τέλει ματαιώθηκε και αυτή. Ο λόγος (ή μήπως πρόφαση); Η καθυστερημένη άφιξη της πτήσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ…
Τα ψηφαλάκια του ΤΕΟ
Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης πήρε μια απόφαση την οποία ουδείς υπουργός Μεταφορών, εδώ και χρόνια, τολμούσε να πάρει. Εκλεισε, με νομοθετική ρύθμιση, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, μία εκ των παλαιοτέρων ΔΕΚΟ της χώρας. Δεν τολμούσαν να το κλείσουν έτσι όπως είχε καταντήσει γιατί μπορούσαν ορισμένοι να το χρησιμοποιήσουν για πελατειακές σχέσεις για εύκολα ψηφαλάκια, αφού εδώ και καιρό είχε εκλείψει ουσιαστικά ο λόγος ύπαρξής του. Αλλά το κλείσιμο του Ταμείου έφερε στο φως και ατασθαλίες. Υπό το φως των διαπιστώσεων των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για ατασθαλίες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για κρούσματα πλημμελούς διαχείρισης στα μέλη του ΔΣ για την περίοδο 2006 – 2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ