από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη
Ενας κάδος απορριμάτων καίγεται μπροστά σε άντρες των δυνάμεων της αστυνομίας, την Τετάρτη το απόγευμα στο Κερατσίνι, κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας EPA/SIMELA PANTZARTZI
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

TO BHMA - The New York Times

Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μια σαρωτική πολιτική καταιγίδα βίαιου εξτρεμισμού. Τα χαρακτηριστικά της είναι η εθνική ταπείνωση, η οικονομική καταστροφή, η υψηλή μετανάστευση, ο πολιτικός διχασμός και η διεθνή καθοδήγηση.
Για να τα αντιληφθείτε κοιτάξετε προς την ιστορική κατεύθυνση της Βαϊμάρης, στη Γερμανία του μεσοπολέμου.

Στα κακοφωτισμένα στενά της ελληνικής πρωτεύουσας, εκεί όπου βασιλεύει μια ασαφής απειλή, τα πνεύματα είναι οξυμένα. Η οικονομία αρχίζει σιγά σιγά να «στρίβει», μετά από μια σειρά δρακόντειων μέτρων και δυο πακέτων διάσωσης ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρω - μια «στροφή» που όμως ακόμη δεν έχει γίνει αισθητή. Και εκεί ηχεί η κραυγή της ακροδεξιάς: «εμείς, οι πατέρες του πολιτισμού, ξεπουληθήκαμε στους μεγαλοκαρχαρίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κατεστημένου!».

Γνωστοί οι υπαινιμοί, γνωστό και το πού καταλήγουν. Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ανεβαίνει κι από μια αμελητέα περιθωριακή ομάδα που ήταν το 2009, πλέον έχει μετατραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αν η πιο οξεία φάση της οικονομικής κρίσης πέρασε στην Ελλάδα, τώρα η χώρα εισέρχεται στην πιο οξεία φάση της πολιτικής της κρίσης. Έχω ελάχιστες αμφιβολίες πως αν η Ελλάδα δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα είχε ήδη καταστραφεί, ακριβώς όπως έγινε και στην περίπτωση της ηττημένης και ταπεινωμένης Γερμανίας μετά το 1918. Η Ευρώπη στάθηκε ο προστάτης της Ελλάδας, με τον ίδιο τρόπο που το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα, υπήρξε ο βασανιστής της.

Τις προάλλες έλαβε χώρα στην Αθήνα μια τυπική αντιπαράθεση: ο 'Αλεξ Σούλτος, που εργάζεται στον τομέα των κοσμημάτων, βρέθηκε εν μέσω μιας λεκτικής αντιδικίας. Απόφοιτος του πανεπιστημίου Νορθουέστερν που επέστρεψε στην Αθήνα από τη Βοστόνη το 2009, προσπαθούσε να περάσει μέσα από ένα συγκεντρωμένο πλήθος απεργών έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Αθήνα, όταν έχασε την ψυχραιμία του.

«Θα έπρεπε να εργάζεστε αντι να κλείνετε το δρόμο! », τους φώναξε ως κλασικός αμερικανοθρεμμένος στο ζήτημα της εργασιακής ηθικής. Η επιχείρηση του έχει πάρει την κατιούσα σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο. Μια ομάδα γυναικών φώναξε εναντίον του. «Στην ηλικία μας, που μπορούμε να βρούμε δουλειά;», του είπαν. Ήταν κάποιες από τους 2.000 σχολικούς φύλακες που απολύθηκαν στο πλαίσιο των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διώξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών. «Οι λογαριασμοί τρέχουν!», του φώναξε η Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Αλλά όπως μου εξήγησε κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρμόδιος υπουργός για τις απολύσεις, το μήνυμα της Τρόικας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιον και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι σαφές: «Αν δεν το κάνετε, δεν θα σας δώσουμε άλλα χρήματα». Το μήνυμα της Ευρώπης είναι : «μεταρρύθμιση ή τίποτα».

Η Ελλάδα, με ένα έλλειμμα 3.3 δισ. δολαρίων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης φέτος, και με ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα να απειλεί την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, εξακολουθεί να χρειάζεται χρήματα, έστω και λιγότερα σε σχέση με πριν. Ακόμη πιο επειγόντως, χρειάζεται τη διεθνή κατανόηση.

Ο συνδυασμός των απαιτήσεων της Τρόικας (που θεωρείται από τους Έλληνες ο Δούρειος Ίππος της Γερμανίας) και η ανησυχία που είναι έκδηλη εκτός του υπουργείου (ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει σχεδόν 1.5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με την ανεργία να φτάνει στο 28%) συνιστά εκρηκτικό μείγμα.

Παρακολούθησα τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δίνει μια παθιασμένη ομιλία αυτή την εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο «η δημοκρατία γαλουχεί τον ιδιο της τον εχθρό, που είναι βασικά ο εξτρεμισμός». Προειδοποίησε πως η Ελλάδα διανύει ένα «τυφλό σημείο» προτού γίνει αισθητή η βελτίωση, ήτοι «μερικοί κρίσιμοι μήνες, που ενώ δεν είναι οι πιο δύσκολοι, εντούτοις θα είναι οι πιο ευαίσθητοι πολιτικά».

Η Χρυσή Αυγή έχει εκτραχυνθεί. Η αστυνομία λεει πως ένα από τα μέλη της είναι υπεύθυνο για το θανάσιμο μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα, ενός αριστερού τραγουδιστή της χιπ χοπ που καταφερόταν εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν τόσο σε έναν δήμαρχο που προσπάθησε να τιμήσει θύματα του εμφυλίου πολέμου, όσο και σε οπαδούς του ΚΚΕ, στέλνοντας εννιά άτομα στο νοσοκομείο.

Ο Σαμαράς είναι στριμωγμένος ανάμεσα στην δημαγωγία αυτής της βίαιης Δεξιάς και τον λαϊκισμό του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ που είναι εναντίον των μέτρων λιτότητας και που υπόσχεται να αποκαταστήσει τα περισσότερα - αν όχι όλα- απ' αυτά που χάθηκαν από τότε που η χώρα, όπως λέει μία έκφραση στα ελληνικά, «έπεσε απ' τα σύννεφα».

Αξιωματούχοι της Τρόικας θα επισκεφτούν την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα. Αν απαιτήσουν κι άλλες περικοπές  σε μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Η Γερμανία δεν έχει ακόμη μάθει να παίζει το ρόλο της καλής υπερδύναμης, αλλά έφτασε η ώρα να το κάνει. Και μετά τις γερμανικές εκλογές αυτή την Κυριακή ίσως να υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για αμφιταλαντεύσεις. Γιατί η Γερμανία μπορεί να έπαιξε στο παρελθόν με επιτυχία το χαρτί της σκληρότητας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά όπως το έθεσε ο Μητσοτάκης, «η χώρα βρίσκεται πλέον στα όρια της κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι η Γερμανία έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Όπως έκανε, αντίστοιχα, ιστορικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που βοήθησε τη Γερμανία να εξέλθει από την δική της καταστροφική «ώρα μηδέν» το 1945. Διαμέσου της Ευρώπης, η Γερμανία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και διαμέσου της Ευρώπης, η Ελλάδα κατάφερε να σωθεί από το να έχει την μοίρα της Βαϊμάρης.

Σε μια εποχή που οι μικροπρέπειες περικυκλώνουν κάθε σκέψη γύρω από την Ε.Ε. και διαχέεται παντού η εντύπωση πως ο ειρηνευτικός ρόλος της Ένωσης έχει τελειώσει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ε.Ε. είναι ο πιο ασφαλής προστάτης της Ευρώπης τούτη τη νέα πιο σκοτεινή και δύσκολη ώρα της Γηραιάς Ηπείρου.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κοινωνία στα όριά της | 21/09/2013 06:59
  Ευτυχώς που ρώτησε τον Μητσοτάκη και έμαθε ο δημοσιογράφος ότι η κοινωνία είναι στα όριά της. Αλλιώς μπορεί να μην το έπαιρνε χαμπάρι. Πολύ ψαγμένος ο δημοσιογράφος.
  ΚΕ
  απάντηση52
   
   
   
  υποκρισια | 20/09/2013 17:03
  Οτι και να γραφετε οτι και να λετε το ρευμα προς την Χρυση Αυγη δεν ανατρεπεται. Η σηψη και η διαφθορα του πολιτικου συστηματος των τελευταιων τριαντα χρονων οπως εκφραστηκε απο τους σοσιαΛΗΣΤΕΣ του Πασοκ, τα λαμογια της ΝΔ και την αποτυχιμενη ιδεολογια της αριστερας παγκοσμιως οδηγουν στο συμπερασμα οτι η Χρυση Αυγη ειναι το μονο φερεγγειο σχημα για την Ελλαδα αυτη την στιγμη. ΑλλοιμονΟτι και να γραφετε οτι και να λετε το ρευμα προς την Χρυση Αυγη δεν ανατρεπεται. Η σηψη και η διαφθορα του πολιτικου συστηματος των τελευταιων τριαντα χρονων οπως εκφραστηκε απο τους σοσιαΛΗΣΤΕΣ του Πασοκ, τα λαμογια της ΝΔ και την αποτυχιμενη ιδεολογια της αριστερας παγκοσμιως οδηγουν στο συμπερασμα οτι η Χρυση Αυγη ειναι το μονο φερεγγειο σχημα για την Ελλαδα αυτη την στιγμη. Αλλοιμονο εαν δωσουμε και παλι τα κλειδια της Ελλαδας σε αυτους που μας χρεοκοπησανε. Μου κανει εντυπωση οτι ολοι κακιζουν την Χρυση Αυγη αλλα κανενας δεν ασχολειται με αυτους που οδηγησαν την χωρα στα χαλια της χρεοκοπιας. Νομιζω οτι η υποκρισια ειναι προφανης.ο εαν δωσουμε και παλι τα κλειδια της Ελλαδας σε αυτους που μας χρεοκοπησανε. Μου κανει εντυπωση οτι ολοι κακιζουν την Χρυση Αυγη αλλα κανενας δεν ασχολειται με αυτους που οδηγησαν την χωρα στα χαλια της χρεοκοπιας. Νομιζω οτι η υποκρισια ειναι προφανης.
  Νικος Καλανακης
  απάντηση1469
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι ομοιότητες με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης | 20/09/2013 12:03
  είναι ανατριχιαστικές. Εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, διαλυμένη οικονομία, ακραίες πολιτικές ομάδες με ανερχόμενη δύναμη. Επίσης στην Βαϊμάρη είχαν την ευελιξία του εθνικού νομίσματος (με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 1000% το 1925). Η κατάσταση οδήγησε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. 6 λόγοι που δεν θα έχουμε την ίδια κατάληξη: 1) δεν έχουμε τον πληθυσμό της Γερμανίας, 2) δεν έχουμε την βιομηχανική/οικονομική δύναμη, 3) δεν έχουμε την πρωσσικού τύπου υπακοή, 4) δεν έχουμε εθνική κυριαρχία, 5) από τα χρυσά αυγά (ευτυχώς) λείπει ένας ρήτορας τύπου χίτλερ, 6) οι νέοι δεν χρειάζεται να υπομένουν την κατάσταση, το να μεταναστεύσεις σε άλλη χώρα είναι ευκολότερο από ποτέ.
  Νίκος
  απάντηση557
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  η ΚΟΙΝΩΝΙΑ μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΙΜΑΡΗ | 20/09/2013 10:54
  Γιατι απλά ΔΕΝ ειμαστε Γερμανοί, γιατί απλά 1) μαυρος φασισμός (Ναζισμος) γεννήθηκε στην Γερμανία 2) κόκκινος φασισμός (κομμουνισμός) γεννηθηκε επισης στην Γερμανία. ο λαός μας με ολες τια ανακαταταξεις ειχε παντα ως μεσο τον διάλογο. Οι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ εκκεντρικές και σωματικης βιας εξαρσεις (μην ξεχνατε τον θανατο στα Σπατα) μεταφερθηκαν σε πολιτικό θωκο. Ως κοινωνια δεν κουκολοφορους λοσταδόρους και καπαλαδορους. Φυσικά υπήρχαν εξαιρέσεις αλλά μοναχικές
  η ΚΟΙΝΩΝΙΑ μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΙΜΑΡΗ
  απάντηση1633
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ψυχραιμη αναλυση | 20/09/2013 09:30
  Ψυχραιμη και κατα βαση αντικειμενικη αναλυση της καταστασης μιας χωρας που .........επεσε απο τα συνεφα οταν πτωχευε .Πανω σε τετοιες αναλυσεις θα μπορουσαν οι πολιτικες δυναμεις να ξεδιπλωσουν τα προγραμματα τους , ειδικα εαν δεν βγαινει το προγραμμα .Παμε στη λογικη του εναλλακτικου κομματος της Γερμανιας για εκτος Ευρωμαρκο ή δραχμη ? εαν η ταση ειναι αυτη στη Γερμανια τι περιθωρια εκβιασμου των Γερμανων υπαρχει ?
  vm
  απάντηση273
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 20/09/2013 07:36
  ΟΙ ΗΠΑ βοήθησαν την Γερμανία μετά τον πόλεμο και καμία Ευρωπαϊκή Ενωση, που άλλωστε δεν υπήρχε τότε...Το ότι η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη είναι γεγονός...Εκεί,τουλάχιστον, το κράτος λειτουργούσε....Η Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με την Ιταλία των ετών 1919-1922...τα αποτελέσματα και εκεί είναι ιστορικώς γνωστά...
  Frixos
  απάντηση654