από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Τι ακριβώς είναι η Κεντροαριστερά;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πολλές οι συζητήσεις για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς, πολλές και οι απόψεις για το πώς μια τέτοια παράταξη μπορεί να συγκροτηθεί. Αυτό που λείπει από αυτές τις συζητήσεις είναι ο ορισμός της Κεντροαριστεράς. Τι ακριβώς θα είναι μια τέτοια παράταξη; Η γενική ιδέα ότι μπορεί να είναι κάτι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα. Υπάρχει πλήθος πολιτικών που τοποθετούν τον εαυτό τους σ' αυτή την πολιτική περιοχή, χωρίς όμως να μπορούν να πουν τι ακριβώς πιστεύουν, τι προτείνουν και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της υπό σκέψη και ίσως υπό διαμόρφωση Κεντροαριστεράς. Επιπλέον, οι ιδεολογίες και οι πολιτικές προτάσεις αυτών των πολιτικών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη με βάση ένα γενικό και ομιχλώδες πλαίσιο είναι δύσκολο να συγκροτηθεί και αν συγκροτηθεί γρήγορα θα καταρρεύσει υπό την πίεση των δυσχερών καταστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο λαός έχει βαρεθεί τα γενικά και αόριστα λόγια που δεν δεσμεύουν ούτε αυτόν που τα λέει ούτε αυτόν που τα ακούει. Το ασυνάρτητο μπλα-μπλα έχει κατοχυρωθεί πλέον στο πολιτικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μπορέσει μια νέα παράταξη να πείσει τον λαό δεν πρέπει να αποτελείται από ανόμοια ιδεολογικά μπαλώματα του παρελθόντος. Αντίθετα, πρέπει να δώσει ακριβείς και σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν εννοώ τι θα υποσχεθεί για μισθούς, συντάξεις και άλλα παρόμοια τα οποία οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά ούτως ή άλλως. Εχω στον νου τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας που η λύση τους απαιτεί αποφασιστικότητα και πυγμή. Ιδού μερικά:

1. Πού βλέπει η Κεντροαριστερά το μέλλον της χώρας, εντός ΕΕ και ευρωζώνης ή σε άλλους οικονομικο-πολιτικούς σχηματισμούς ή σε απομόνωση;
2. Ποια θα είναι η σχέση κράτους - κεφαλαίου;
3. Ποια θα είναι η σχέση κράτους - συνδικαλισμού;
4. Ποιες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προτείνει;
5. Τι θα περιέχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων;
6. Ποιες θα είναι οι αρχές της κοινωνικής πολιτικής;
7. Πώς θα προσδιορισθεί το φορολογικό βάρος σε εταιρείες και πολίτες;
8. Με ποιον τρόπο θα περιορίσει τη διαφθορά;
9. Τι θα προτείνει για τη λύση του μεταναστευτικού που έχει καταταλαιπωρήσει και διχάσει τη χώρα;

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα η υπό συζήτηση Κεντροαριστερά πρέπει να έχει σαφείς και όσο το δυνατόν λεπτομερείς απαντήσεις. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει ούτε να συγκροτηθεί ούτε να επιζήσει.

Ενα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να είναι δύσκολο να διαμορφωθεί, δεδομένου ότι στον χώρο των αυτοαποκαλούμενων κεντροαριστερών υπάρχουν αντίθετες απόψεις εφ' όλων σχεδόν των θεμάτων. Πάντως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημιουργία μιας κεντροαριστερής παράταξης που θα μπορεί να διεκδικήσει εξουσία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν αναζητούν απλά και μόνον ένα σωσίβιο για να γλιτώσουν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα της πολιτικής συγκυρίας, καλόν είναι να ψάξουν αλλού.

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
tplianos@aueb.grΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδικτυακή αντιπαράθεση για την Κεντροαριστερά 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΜΗΠΩΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | 17/09/2013 00:30
  Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΔΕΛΥΣΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ .ΜΗΠΩΣ ΗΛΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ ΤΗΣ , ΟΠΩΣ ΕΠΙΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΑΠΟΞΕΝΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΦΕΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑ .ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
  Σ Α Ν
  απάντηση10
   
   
  Ο Θίασος | 16/09/2013 12:13
  Η κεντροαριστερά εμφανιζόταν στο λεξιλόγιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ , μόνο στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών . Όλοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το ΠΑΣΟΚ της κεντροαριστεράς έχει τη κύρια ευθύνη για το κατάντημα της χώρας, αφου ιστορικά κυβέρνησε περισσότερα χρόνια από τη Ν.Δ. Μάλιστα τώρα μετά από όσα έχει κάνει ο Βενιζέλος, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγικό αδιέξοδο τη στιγμή που έχει μετατρέψει το κόμμα του σε συνιστώσα της ΝΔ και η πολιτική του εξυπηρετεί αποκλειστικά την βουλιμία του για εξουσία. Επιθυμεί όλο σχεδόν το θίασος πάλι επί σκηνής, για τη γέννηση( λέγεμε νεκρανάσταση) της νέας κεντροαριστεράς θα στηρίζεται, σε πρόσωπα φθαρμένα και υπεύθυνα για τη καταστροφή της χώρας. Άτομα που βρέθηκαν στα πρόθυρα της δικαιοσύνης, άτομα που οι σχέσεις τους με τη πολιτική περιορίζονταν, πλην εξαιρέσεων, στη νομή της εξουσίας, με μόνα εργαλεία τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και τα ΣΚΑΝΔΑΛΑ. Πρόσωπα σαν τον Σημίτη , κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτε για το χωρό των εκατομμυρίων που είχε στηθεί. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι ειδικά ο Τσουκάτος ( εξαφανίστηκε) και ο υπόδικος Μαντέλης, ανήκαν στον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του τότε Πρωθυπουργού. Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν ανέλαβε ποτέ, ούτε καν τη πολιτική ευθύνη τεράστιων σκανδάλων σαν το χρηματηστήριο, ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.α . Ούτε ο Βενιζέλος ανέλαβε τη πολιτική ευθύνη, για το νόμο "περί ευθύνης υπουργών", με τον οποίο στήθηκε η "μηχανή" των παραγραφών. Ο Βενιζέλος δεν "έβγαλε λάδι" τον Άκη , μέσω της εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, επίσης ο Βενιζέλος ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν "άρον - άρον" κουκουλόθηκε το σκάνδαλο της με τις siemens. Στο πιο πρόσφατο σκάνδαλο σαν υπουργός Οικονομικών ,κρατούσε στα χέρια του για δύο περίπου χρόνια μια ωρολογιακή βόμβα( τη λεγόμενη λίστα Lagarde) , την οποία αντί να την αφήσει να σκάσει, την απενεργοποίησε. Η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε με τη προσωπική απόφαση του Βενιζέλου για την διάλυση των οργανώσεων του και βέβαια ακολούθησε
  Μιχάλης Τζανίνης
  απάντηση54