Ενας φίλος μου διηγήθηκε τις εντυπώσεις του από δύο επισκέψεις, σε διαφορετικό χρόνο, που έκανε στο υπουργείο Εξωτερικών, τη μία επί υπουργίας του κ. Δ. Αβραμόπουλου και την άλλη προσφάτως, επί υπουργίας του κ. Ευ. Βενιζέλου. Σας τις μεταφέρω ευθύς αμέσως για να δείτε και εσείς τις διαφορές. Επί των ημερών του νυν υπουργού Εθνικής Αμυνας ο εν λόγω φίλος εισήλθε στο μέγαρο του υπουργείου Εξωτερικών από την κεντρική είσοδο επί της οδού Βασ. Σοφίας. Τον παρέλαβε υπάλληλος της Εθιμοτυπίας, με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, τον οδήγησε στο σαλόνι υποδοχής του υπουργού, όπου τον υποδέχθηκε ο πρέσβης Εθιμοτυπίας, ο οποίος τον συντρόφευε έως ότου ο υπουργός απελευθερωθεί από το ραντεβού του. Το πρωτόκολλο δηλαδή σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.
***
Επί υπουργίας του κ. Ευ. Βενιζέλου ο φίλος μας εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών από την ανεπίσημη είσοδο, της οδού Ζαλοκώστα. Δεν τον περίμενε κανείς. Ανέβηκε μόνος του τις σκάλες και έφθασε στην αίθουσα υποδοχής. Ούτε πρέσβης Εθιμοτυπίας υπήρχε εκεί για να τον υποδεχτεί, ούτε κανείς άλλος. Η γραμματέας του υπουργού τον οδήγησε στο γραφείο του υπουργού. Χωρίς καμία επισημότητα ή πρωτόκολλο.
***
Ο φίλος επισκέπτης του υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε στον κ. Βενιζέλο τις διαφορές που διαπίστωσε από τις δύο επισκέψεις του στο υπουργείο πριν (επί Αβραμόπουλου) και μετά. Οι διαφορές ήταν μεγάλες. Ο κ. Βενιζέλος γέλασε από την παρατηρητικότητα του επισκέπτη του και του είπε ότι αυτό δεν είναι τίποτα. Σε άλλη φάση υπήρξαν τα σπουδαία…
***
Η μεγαλύτερη πράγματι έκπληξη που δοκίμασε ο κ. Βενιζέλος όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών και εγκαταστάθηκε στο γραφείο του ήταν όταν ζήτησε να του φέρουν έναν καφέ. Τον σέρβιρε ένας υπάλληλος με άψογη εμφάνιση, με άσπρο καλοσιδερωμένο σακάκι, κάτι που εντυπωσίασε τον υπουργό. Και όμως την επομένη ημέρα μια άλλη (μεγαλύτερη) έκπληξη περίμενε τον κ. Βενιζέλο. Του σέρβιρε τον καφέ ο ίδιος υπάλληλος, αλλά αυτή τη φορά με ένα… γκρίζο ταλαιπωρημένο κοστούμι. «Τι έγινε, που είναι το άσπρο σακάκι;» ρώτησε ευλόγως ο κ. Βενιζέλος για να λάβει την απάντηση: «Το πήρε μαζί του ο κ. Αβραμόπουλος, κύριε υπουργέ…».
Μια «Ελιά» χωρίς λάδι


«Ελαιοπαραγωγός» ο κ. Ν. Μπίστης. Μαθαίνω ότι ο εθνικός κεντροαριστερός που κατά το λυκόφως της εποχής Σημίτη (2003-2004) ο ελληνικός λαός είχε την τιμή να τον δει υφυπουργό Εσωτερικών, εργάζεται τώρα πυρετωδώς για να συγγράψει το «μανιφέστο της Ελιάς». Πρόκειται για τη διακήρυξη Αρχών που υποτίθεται ότι θα συνενώσει το ΠαΣοΚ με κάθε λογής «προσωπικότητες» του χώρου. Ο κοινός στόχος είναι να κατέλθουν όλοι μαζί στις ευρωεκλογές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πολιτική εξαφάνιση. Παρά τις φήμες λοιπόν ότι το πόνημα έχει αναλάβει ο καθηγητής κ. Γιάννης Βούλγαρης, είναι ο κ. Μπίστης ο οποίος διαλογίζεται για το μέλλον της Κεντροαριστεράς αδιαφορώντας για όσους τον προειδοποιούν ότι η Κεντροαριστερά μοιάζει με τη Γοργόνα, την αδελφή του Μεγαλέξανδρου. Δεν υπάρχει παρά μόνο ως ζωηρή φαντασίωση.
Τα αγγλικά του Αλέξη


Ο λαός μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα χειρότερα πέρασαν. Η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε ιδιαίτερα αγγλικών, και μάλιστα τρεις φορές την εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «φρεσκάρει» την αγγλική όχι μόνο μετά διδασκάλου που τον επισκέπτεται στην Κουμουνδούρου, αλλά και με την αξιοποίηση της φωνητικής μεθόδου, δηλαδή δίπλα από κάθε λέξη τοποθετούνται ειδικά σημεία στίξης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εξοικείωση με την ενδεδειγμένη προφορά. Η είδηση βεβαίως μπορεί να προκαλεί λύπη στους φανατικούς θαυμαστές του, αφού η εμβάθυνση στην αγγλική ενδέχεται να απομακρύνει το προεδρικό μυαλό από τα «ωραία», όπως ήταν το «Madame Merkel» και το «Frozen War». Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε καλή πρόοδο.
Ο πρόεδρος και η ομάδα του


Στη λεγόμενη κλειστή ομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εισέλθει, όπως με πληροφόρησαν, νέα πρόσωπα. Ο ένας είναι ο πασοκογενής εργατολόγος κ. Αλ. Μητρόπουλος, που ο πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο πολιτευτή» που θα οδηγήσει το κόμμα στη «μεγάλη νίκη» της Β’ Αθηνών. Κάποια προηγούμενα προβλήματα που είχε ο κ. Μητρόπουλος με το ΣΔΟΕ φαίνεται ότι για τον κ. Τσίπρα ξεπεράστηκαν. Ο άλλος είναι ο δημοσιογράφος κ. Κ. Αρβανίτης που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχει το κόμμα σε τηλεοπτικό. Τον εκθειάζει συνεχώς και μάλιστα προσφάτως πήγε μαζί του στο Ηρώδειο στην παράσταση «Κοινός Λόγος».
Οι ειρωνείες του Βαγγέλη


Το όπλο της ειρωνείας επιστράτευσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, σε σύσκεψη με συνεργάτες και βουλευτές του κόμματος την περασμένη Τετάρτη, επιχείρησε να υποβαθμίσει όσες ρουκέτες εναντίον του ΠαΣοΚ εξαπολύει τον τελευταίο καιρό ο κ. Θ. Πάγκαλος αποκαλύπτοντας ότι ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ εξομολογήθηκε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι η σύζυγός του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη δεν ψήφισε ΠαΣοΚ. «Τι θέλει και μιλάει, αφού μου είπε ότι πέρυσι παραλίγο να μη μας ψήφιζε ούτε ο ίδιος…» προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος με το γνωστό ταπεινό και μετρημένο ύφος του. Κατά τα άλλα, την τιμητική του είχε και ο κ. Ι. Ραγκούσης για τον οποίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διαθέτει πολύ θερμά αισθήματα, τόσο θερμά που συχνά φτάνουν σε βαθμό εκρήξεως. «Ο Ραγκούσης μας έβαλε σε περιπέτειες αφού αυτός, ως υπουργός Εσωτερικών, αποφάσισε να γίνουν ταυτόχρονα δημοτικές και ευρωεκλογές το 2014» είπε.
***
Τρίβουν τα χέρια τους στις τράπεζες από το γρηγορότερο «γύρισμα» της οικονομίας, όπως φάνηκε από τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2013. Πληροφοριοδότης μου που έχει επαφή σε τακτική βάση με τραπεζίτες σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός τους είναι οι επισφάλειες και ότι στους υψηλότερους ορόφους των κεντρικών γραφείων των πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει η πεποίθηση ότι αν η οικονομία «γυρίσει» θα μειωθούν σημαντικά και οι καθυστερήσεις στα δάνεια.
***
Χαρακτηριστικές του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Χριστοδούλου στην τηλεόραση του Bloomberg. Υποστήριξε ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Ο κ. Χριστοδούλου δεν δείχνει να φοβάται ούτε τους ελέγχους που διενεργεί αυτή την περίοδο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών η Blackrock, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου το επόμενο διάστημα…
Εκλογικό σεμινάριο


Στον κήπο της Ρηγίλλης οργανώνεται την Τετάρτη εκδήλωση (ή σεμινάριο, όπως το χαρακτήρισαν) για τις γερμανικές εκλογές. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ινστιτούτο Καραμανλής και έχει ενδιαφέρον επειδή σε αυτήν θα συμμετάσχει και ένας Συριζαίος, ο κ. Δ. Παπαδημούλης. Θα μιλήσουν επίσης ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος από το ΠαΣοΚ, ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και πολλοί άλλοι.
***
Μια άλλη συζήτηση για τις γερμανικές εκλογές έγινε σε ένα εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη, με συμμετοχή εκπροσώπων του think tank του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Βαυαρίας. Και ξέρετε ποιο ήταν το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τους Βαυαρούς; Η… λαχαναγορά του Μονάχου και πώς μπορεί αυτή να εφοδιάζεται ασφαλέστερα από την Ελλάδα με βιολογικά αγροτικά προϊόντα. Δεύτερο θέμα τα ελληνικά κρασιά για τα οποία, όπως είπαν, αναμένουν αύξηση των εξαγωγών προς τη Γερμανία. Και οι Γερμανοί, θα πείτε, τι ζήτησαν από εμάς; Πληροφορίες για επενδύσεις σε θέματα εναλλακτικής ενέργειας, τουρισμού και real estate.
Η «Μεγάλη Πέμπτη»

Η… «Μεγάλη Πέμπτη» της κυβέρνησης έφθασε… Επειτα από περίπου 15 μήνες επιστρέφει το περίφημο μπρίφινγκ της κυβέρνησης. Εκείνο που έμαθα είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου πιθανότατα θα αρχίσει η τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επειτα από μεγάλη σκέψη και αμέτρητα παράπονα, φαίνεται ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς πήρε τη μεγάλη απόφαση για επανέναρξη του μπρίφινγκ.
***
Οπως με ενημέρωσε ο πληροφοριοδότης μου, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατανόησε ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της επικοινωνίας. Παράλληλα έδωσε οδηγίες για τακτική ενημέρωση και ανοικτή γραμμή με τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θα προμηθεύονται ενημερωτικά σημειώματα.
***
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, εκτός από την Πέμπτη που θα είναι η on camera ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες, θα γίνονται και άλλες δύο συναντήσεις, χωρίς κάμερες, όπου θα δίνεται λεπτομερώς η γραμμή της κυβέρνησης. Μένει να δούμε αν θα είναι ωφέλιμο για την κυβέρνηση το νέο σύστημα…
Φρένο στον εκλογικό νόμο

Ο κ. Ι. Μιχελάκης δεν έλαβε ακόμη το «πράσινο φως» από τον κ. Αντ. Σαμαρά για τροποποίηση του εκλογικού νόμου στις εθνικές εκλογές. Του είπε να περιμένει. Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές (να εκλέγονται δηλαδή από ενιαία λίστα οι δήμαρχοι και από άλλη λίστα οι δημοτικοί σύμβουλοι) και εκεί οι δύο αρχηγοί τού είπαν να περιμένει. Απλώς αποφασίστηκε να υπάρξει μία ομάδα εργασίας, με εκπροσώπους από κάθε κόμμα, για να εξετάσει το όλο ζήτημα. Με δυο λόγια, όπως έλεγαν οι παλαιοί πολιτικοί: «Θέλεις να καθυστερήσεις κάτι; Σύστησε μια επιτροπή». Συνεργάτης μου ωστόσο ρώτησε τον κ. Μιχελάκη πόσες εκλογικές αναμετρήσεις έχει υπολογίσει ότι θα γίνουν το 2014. Αυτός απάντησε: «Δύο –ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, τον Μάιο». Οταν όμως τον ρώτησε αν θα υπάρξει πρόβλημα να διεξαχθούν εκλογές στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε απλώς, χωρίς να επεκταθεί, ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Τσεχία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ