ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πρωτάθλημα της Μόσχας οι δύο κολοσσοί του στίβου –ΗΠΑ και Ρωσία –ήρθαν αντιμέτωποι στην άγρα των μεταλλίων.
Κατ’ ουσίαν ήταν μια μετωπική, αν όχι σύγκρουση, για να μη στεναχωρηθούν όσοι διαλαλούν την «ευγενική άμιλλα», αλλά αναμφίβολα επιβεβαίωση της κρατικής ισχύος και επιδίωξη γεωπολιτικού κύρους. Οσοι έχουν παρακολουθήσει τις εμφανίσεις και επιδόσεις των μεγάλων αθλητών και αθλητριών στη ροή του 2013 ασφαλώς έχουν αντιληφθεί ότι ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούσαν τη γνωστή τακτική που γέρνει τη ζυγαριά προς τη μαύρη φυλή, οι Ρώσοι πλάταιναν τον δρόμο που μάλλον δεν τους είχε ικανοποιήσει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ιδιαίτερα στον στιβικό χώρο.
***
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της αναμέτρησης; Αμφίδρομο. Οι Ρώσοι –σε μια περίοδο κάθε άλλο παρά εγκάρδιων σχέσεων με τις ΗΠΑ σε παγκόσμια θέαση –φιγουράρουν στην πρώτη θέση των μεταλλίων με ένα χρυσό περισσότερο από τους Αμερικανούς –7 προς 6. Οπως συνηθίζεται στον από πολλών ετών πίνακα της κρατικής (μικρών και μεγάλων – Δαβίδ και Γολιάθ) ισχύος πέτυχαν τον σκοπό τους. Στην άλλη πλευρά οι Αμερικανοί υπερέχουν σημαντικά στο σύνολο των μεταλλίων (25-17). Πού κάθεται η μπίλια; Ερώτημα κάθε άλλο παρά ασήμαντο και κατά το δοκούν διατυπωμένο από τους αναλυτές και σχολιαστές αλλά και απανταχού της υφηλίου φίλους του στίβου. Εν πάση περιπτώσει οι ΗΠΑ υπερέχουν στο εύρος των μεταλλίων και των τριών χρωμάτων.
***
Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι οι πρώτες δύο ομάδες κατέκτησαν 42 μετάλλια, μόλις πέντε λιγότερα από όσα συγκέντρωσαν (47) τα υπόλοιπα έξι κράτη που έπονται για να συμπληρωθεί η «οκτάδα τιμής και δόξας». Ωστόσο στο παιχνίδι των μεταλλίων υπεισέρχεται ένας άλλος και λίαν σημαντικός παράγοντας. Πρόκειται για την ανθρωποδεξαμενή των «μονομάχων» κορυφής, δηλαδή τον πληθυσμό των δύο προς το σύνολο των επόμενων έξι. Η απάντηση είναι ότι οι δύο της κορυφής αντλούν αθλητές και αθλήτριες, σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς, από ανθρωποδεξαμενή άνω των 400 εκατομμυρίων ενώ οι έξι άλλες χώρες της πρώτης οκτάδας συνολικά άνω των 250 εκατομμυρίων. Αν αντί της Τσεχίας στον πίνακα των χρυσών μεταλλίων συνυπολογιστούν η Γαλλία ή η Ουκρανία, που είναι κοντά στην 8η θέση, τότε το σύνολο των έξι υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Η διαπίστωση έχει την αξία της, καθώς η τρίτη Τζαμάικα δεν υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια (η Τσεχία 10 εκατομμύρια).
***
Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ χώρα σε πληθυσμό που έχει συμπεριληφθεί στον πίνακα των χωρών που κατέκτησαν μετάλλιο είναι το κρατίδιο της Καραϊβικής (Αντίλλες) και μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Τρίνινταντ και Τομπάγκο, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Αλλες μικρές σε πληθυσμό χώρες που κατέκτησαν έστω και ένα μετάλλιο –συνήθως με δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες –είναι η Ιρλανδία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία. Παρενθετικά να αναφερθούν από τον βαλκανικό χώρο η Σλοβενία, η Σερβία και σε κάποιο ποιοτικό επίπεδο η Ρουμανία. Η Τουρκία, με τις «τουρκοποιήσεις» Αφρικανών, σε συσχέτιση και με κρούσματα ντόπινγκ, έμεινε μακριά από τον προσδοκώμενο στόχο, τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών του 2020.
***
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά δεν πέτυχαν αυτά που επιθυμούσαν η Κίνα και η Ιαπωνία, επίσης και η Βραζιλία. Η Κίνα κέρδισε τρία μετάλλια, η Ιαπωνία ένα, ενώ σε πολύ χαμηλό επίπεδο (με τρία μετάλλια, ένα αργυρό και δύο χάλκινα), ιδίως σε σύγκριση με το όχι μακρινό λαμπρό παρελθόν, η Κούβα, 23η στη γενική κατάταξη. Εντυπωσιακή κατιούσα Ισπανίας και Ιταλίας. Από τις μεγάλες δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης η Γερμανία (επτά μετάλλια – 5η θέση) με κέντρο βάρους τις ρίψεις επεκτάθηκε και σε άλλα «ελαφρότερα» αγωνίσματα, με τη μεγάλη έκπληξη, έστω και δανεική, από τη μαύρη φυλή. Η Βρετανία και η Γαλλία μάλλον δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένες ως εμφάνιση συνόλου (εντυπωσιακή αλλά αναμενόμενη η περίπτωση Φάρα). Η Ουκρανία και η Πολωνία παρουσίασαν λίαν αξιόλογη απόδοση συνόλου. Η Τσεχία άφησε πίσω τρεις-τέσσερις από τις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, όχι βέβαια προς παρηγορίαν των αναζητούντων ευάλωτα αίτια και αιτιατά των υπόλογων με κριτήριο του ΣΕΓΑΣ τον πληθυσμό και συνεπώς την ανθρωποδεξαμενή, περίπου 10 χώρες με πληθυσμό από δύο ως 12 εκατομμύρια πέτυχαν συμμετοχή στον πίνακα των μεταλλίων και πολύ περισσότερες έστειλαν αθλητές και αθλήτριες στον αυθεντικό τελικό, την οκτάδα.
Σημ.: Εκ παραδρομής στη στήλη της περασμένης Κυριακής ο γερμανός πρωταθλητής κόσμου στο άλμα επί κοντώ (εκπρόσωπος της μαύρης φυλής) Ραφαέλ Χολτσντέπε αναφέρθηκε ως ολυμπιονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ