από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 
Βρούσαλης ΝικόλαςΛέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ 

Ο εκφασισμός του ελληνικού κράτους

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι κάποιος φασίστας. Ας φανταστούμε έναν δάσκαλο σε μια τάξη όπου ένα δεκάχρονο αποκαλεί έναν μαύρο συμμαθητή του «αράπη». Αν ο δάσκαλος δεν επιπλήξει τον ρατσιστή μαθητή, και του επιτρέψει να συνεχίσει ακάθεκτος - όχι για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά επειδή συμφωνεί, ή απλά βαριέται να επέμβει - τότε είναι φασίστας λόγω ολιγωρίας.

Έστω ότι ο μαθητής εμμένει στο μισαλλόδοξο λόγο, και αρχίζει μια τακτική εκφοβισμού και προπηλακισμού του άλλου μαθητή. Η ολιγωρία του δασκάλου γίνεται χειρότερη, μάλιστα αρχίζει να μοιάζει σαν θετικά ρατσιστική ενέργεια. Σε αυτό το σημείο ένας τρίτος μαθητής επεμβαίνει, και προσπαθεί με διάφορα μέσα να αναχαιτίσει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες επιθέσεις του πρώτου μαθητή. Τώρα ο δάσκαλος τιμωρεί τον τρίτο μαθητή και τον απειλεί με αποβολή από το σχολείο. Ο δάσκαλος αυτός δεν είναι πια φασίστας λόγω ολιγωρίας. Είναι φασίστας τελεία.

Τους τελευταίους έξι μήνες το ελληνικό κράτος έχει επιδείξει συμπεριφορά πολύ χειρότερη από αυτή του δασκάλου. Το πρώτο στάδιο άρχισε να ξετυλίγεται από τα μέσα του 2012, όταν το κράτος ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τον διογκωμένο κομματικό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής. Με βάση τον Ποινικό Κώδικα η ελληνική δικαιοσύνη όφειλε να είχε κηρύξει παράνομη την οργάνωση αυτή ως σεσημασμένη συμμορία, και να είχε διώξει ποινικά τα ηγετικά μέλη της.

Μια μόνο έκφανση της συστηματικής ολιγωρίας αυτής ήταν η απίστευτη περίπτωση του θεατρικού Corpus Christi στο Χυτήριο τον Οκτώβρη του 2012, όπου ο κρατικός μηχανισμός δεν κατόρθωσε να προστατεύσει ένα έργο από μια ομήγυρη φασιστών και φονταμενταλιστών χριστιανών. Το δεύτερο στάδιο του φασισμού λόγω ολιγωρίας ήρθε με την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου τον Ιούνη του 2013 (δείτε σχετικά εδώ).Ο φασισμός τελεία έρχεται με τη συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης του αντιφασισμού από τον δικαστικό μηχανισμό.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσονται δύο πρόσφατες ποινικές διώξεις που έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες από τα ΜΜΕ: η δίωξη σε βάρος του συγγραφέα Σάββα Μιχαήλ για «διέγερση σε βιαιοπραγίες» και για «διατάραξη της κοινής ειρήνης», και σε βάρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου για την αποτροπή «εθελοντικής αιμοδοσίας» οργανωμένης από τη Χρυσή Αυγή. Εδώ ο δάσκαλος προπηλακίζει ξεκάθαρα τον καλό μαθητή, και ενθαρρύνει τον ρατσιστή. Αυτό κάνει τον δάσκαλο ρατσιστή. (Για την ακρίβεια η δεύτερη δίωξη είναι διπλά τρομακτική, αφού κυριολεκτικά νομιμοποιεί τη χρήση δημόσιας περιουσίας για ρατσιστικούς σκοπούς.)

Στο Φασισμός και Δικτατορία ο κοινωνιολόγος Νίκος Πουλαντζάς δίνει μια χρήσιμη περιοδολόγηση της ανόδου του φασισμού. Εκεί διακρίνει ανάμεσα σε τέσσερις περιόδους: (1) το χρονικό διάστημα από την άνοδο του φασισμού σε αυτό που αποκαλεί το ‘σημείο χωρίς επιστροφή’, (2) την περίοδο από το σημείο χωρίς επιστροφή στο σημείο όπου ο φασισμός κατακτά την πολιτική εξουσία, (3) την πρώτη περίοδο του φασισμού στην εξουσία, (4) την περίοδο της ‘σταθεροποίησης’ του φασισμού.

Κατά την πρώτη περίοδο, ο φασισμός μετατρέπεται από ‘εμβρυακή μορφή’ με ένοπλες ομάδες σε ένα μαζικό κόμμα, και εξασφαλίζει την υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, επεκτείνοντας παράλληλα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και τις οργανώσεις της εργατικής τάξης. Στη δεύτερη περίοδο καταφέρνει να ενώσει προσωρινά τα συμφέροντα της μικροαστικής τάξης με εκείνα του μεγάλου κεφαλαίου, και παίρνει την πολιτική εξουσία. Στην τρίτη περίοδο ο φασισμός εδραιώνεται στην εξουσία με την ανασύνθεση του κράτους σε όρους υπαγορευμένους από την μικροαστική τάξη, και στην τέταρτη απορροφάται πλήρως από το μεγάλο κεφάλαιο.

Θέλω να σταθώ λίγο στην πρώτη περίοδο που αναφέρει ο Πουλαντζάς, γιατί εκεί βρισκόμαστε στην Ελλάδα (και ίσως στην Ουγγαρία) σήμερα. Αναγκαία συνθήκη για την πορεία προς το «σημείο χωρίς επιστροφή», δηλαδή το σημείο πέρα από το οποίο μια φασιστική άνοδο στην εξουσία είναι αναπόφευκτη, είναι να καταφέρουν οι φασίστες να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ικανότητά του φασιστικού φορέα να καταστείλει αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση μνημονίων, λιτότητας, κλπ., και πιο συγκεκριμένα να αποδείξει τον εαυτό του ενάντια στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Ο τραμπούκος πρέπει να δοκιμαστεί προτού προσληφθεί. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους φασίστες να διεισδύσουν στους μηχανισμούς καταστολής του κράτους πριν αποκτήσουν καν ψήγματα της ικανότητας τους να αναλάβουν την εξουσία.

Στη μεσοπολεμική Γερμανία οι Ναζί διείσδυσαν σταδιακά στον στρατό και στην αστυνομία. Αυτό τους επέτρεψε να «εξουδετερώσουν διασπάσεις» μέσα σε αυτούς τους μηχανισμούς, και τους έδωσε ένα επιπλέον μέσο για την καταστολή κάθε μορφής οργανωμένης αντίστασης. Η χορογραφία της καταπίεσης προς το σημείο της μη - επιστροφής είναι σχετικά περίτεχνη.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων αστυνομικών φαίνεται να υποστηρίζει τη Χρυσή Αυγή, και υπάρχουν στοιχεία οργανωτικών δεσμών ανάμεσα στους φασίστες και την αστυνομία. Μολονότι δεν είναι γνωστό αν η Χρυσή Αυγή έχει δεσμούς με τον ελληνικό στρατό, τον πιο φανερά κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό, είναι γνωστοί οι δεσμοί της με την Εκκλησία, η οποία παραμένει κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, και ασκεί ακόμα σημαντική ιδεολογική επιρροή στην Ελλάδα.

Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά, η πορεία προς τον φασισμό στην Ελλάδα βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (85)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Το τελος της αριστερας | 29/08/2013 11:23
  Το αρθρο ειναι μια απεγνωσμενη προσπαθεια απο εναν αριστερο να κρατησει πισω την πλημμυρα της ΧΑ. Δεν μπορει να χωνεψει οτι το παιχνιδι τελειωσε για αυτους το 1991. Η ΧΑ ειναι η μονη μας ελπιδα εδω που φτασαμε..με ολες τις ατελειες της... Η Ιστορια ειναι εγκυος παλι...
  reconquista
  απάντηση1426
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  1 | 29/08/2013 04:16
  δημοκρατια εχουμε ο καθενας μπορει να ψηφιζει οτι θελει δηλαδη αυτοι που ψηφιζουν ανταρσυα συριζα κκε και αλλα αναρχοφαστικα και ανθελληνικα κομματα γιατι δεν σχολιαζοντε απο εσας???
  γιωργος
  απάντηση1819
   
   
  Sorry, αλλα δέν καταλαβα τον στοχο. | 28/08/2013 15:51
  Κυριο Βρούσαλη ΝικόλαςΛέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ Αχ κυρ-Νικο Λεκτορά μου, εισαι που εισαι μπερδεμένος, μας αλλαξες τα φωτα μεσημεριατικα. Γιατι??? Συκρίνεις την μεσοπολεμικη Γερμανία με την συγχρονη Ελλαδα. Ρε!!! πας καλα??? ή εκει που τους λες αυτα περιμένουν κανα βαθμό και χειροκροτουν... Παμμέγιστε!!!
  gate7
  απάντηση2226
   
   
  Καλά κρασά... | 28/08/2013 14:56
  Σας συνιστω να κανετε μηνυση στους μακαριτες,Λ. Κωνσταντάρα,και την αδελφη του,καθως και στον επισης μακαριτη,Γ. Ζαμπετα,που ελεγαν συνεχεια τους μαυρους,αραπηδες,η δε Κωνστανταρα,ελεγε το Μουτσιο,βαμμενο μαυρο,δια τας αναγκας του εργου,οπως λεγαμε,¨αράπακλα¨. Πιστευω να τους απαγορευσει το Δικαστηριο και εσεις,να το ξαναπουνε. Και ει δυνατον,να απαγορευτουν και τα βρωμερα εργα που τα προβαλαν...
  Τον αράπη κι αν τον πλενεις,...
  απάντηση2228
   
   
  Δυστυχώς. | 28/08/2013 13:43
  Διαβάζω: «η χα ειναι μια υγιεστατη αντιδραση της κοινωνιας» «και ο κασσιδιαρης νεο παιδι τρελαθηκε με ενα γεροντακι που ηταν στην γερμανια πριν 70 χρονια.. τι φασισμος και μπουρδες ειναι ολα αυτα ?» «Γιατί ο 'Ελληνας λευκός μαθητής υποχρεούται να συνυπάρχει με ένα μαύρο "συμμαθητή" του; » Περισσότερο από τη Χρυσή Αυγή, φοβάμαι τους ανθρώπους που σχολιάζουν. Πόσο ηλίθιοι είμαστε, θεε μου.
  afroditeTM
  απάντηση2324
   
   
  Σε έναν βούρκο... | 28/08/2013 13:37
  Τα σκατά πάντα επιπλέουν στον βούρκο. Η Χ.Α. δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα σκατά του βούρκου της Ελληνικής κοινωνίας.
  Βασίλης Περαντζάκης
  απάντηση2824
   
   
   
  Είστε εκτός τόπου και χρόνου! | 28/08/2013 08:17
  Σας στοιχειώνουν φόβοι εξωπραγματικοί, και πάνω σε αυτούς στηρίζεται όλο το άρθρο σας. Η ΧΑ δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να ακολουθήσει διαδρομές, που ακολούθησαν αδελφά της κόμματα στην ιστορία, και ποτέ δεν θα φθάσει ούτε καν στον προθάλαμο της εξουσίας. Οι δυνάμεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού είναι απείρως μεγαλύτερες, για να το αποτρέψουν. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της προσπάθειας που οφείλει να καταβάλλει ο καθένας μας, για την αφύπνιση ενός μικρού μέρους των οπαδών της ΧΑ, που είναι σε θέση να αφυπνιστούν, μετά από κατάλληλη ενημέρωση, για την παραγματική φύση και τους πραγματικούς σκοπούς της ΧΑ. Αντιλαμβάνομαι επίσης τους «πολιτικούς λόγους», που ο πολιτικός κόσμος, υιοθετώντας την ιδέα του συνταγματικού τόξου, επιχειρεί την απομόνωση της ΧΑ. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι, είναι πως μπορεί ένας πνευματικός άνθρωπος, όταν μιλά για φασισμό, να περιορίζει την αναφορά του στην ΧΑ, και να μην αναφέρεται σε αυτόν που πρώτος εισήγαγε τις πρακτικές εκφασισμού στην πολιτική μας ζωή. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να θυμίσω τους προπηλακισμούς κάθε είδους προς τους αντιπάλους του, την προπαγάνδιση και την πολιτική κάλυψη της ενεργούς ανυπακοής στην έννομη τάξη, την ανοχή και την πριμοδότηση της βίας, την οργάνωση αντισυγκεντρώσεων στις συγκεντρώσεις αντίπαλων κομμάτων, τον καθημερινό χαρακτηρισμό ως προδοτών των πολιτικών του αντιπάλων, την καθημερινή διατύπωση απειλών εναντίων τους πως θα τους οδήγησουν σε δίκες; Στην Ελλάδα υπάρχει ένα αμιγώς φασιστικό κόμμα, η ΧΑ, αλλά και ένα φασίζον, ο ΣΥΡΙΖΑ!
  pp
  απάντηση2628
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  idioths | 28/08/2013 03:27
  η χα ειναι μια υγιεστατη αντιδραση τηε κοινωνιας απεναντι στην λεηλασια ενος κρατους απο τα αροστεροειδοι φασιστικα καθαρματα....σαν αντιδραση λοιπον και τιποτα παραπανω μου ειναι ανεκτη..τωρα αν διωξει και κανα πακ μαν δεν θα βαλω και τα κλαματα..,
  idioths
  απάντηση1935
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  idioths | 28/08/2013 03:18
  ποτε μου δεν καταλαβα αυτο το κολημα μερικων με τους ναζι ,δηλαδη μια ομαδα που κυβερνησε ενα κρατος πριν απο 70 περιπου χρομια...τρελο κολημα ,μονο σαν το συνδρομο του ητημενου μπορει να εξηγηθει..σιγα τωρα και ο κασσιδιαρης νεο παιδι τρελαθηκε με ενα γεροντακι που ηταν στην γερμανια πριν 70 /χρονια..ξεκοληστε και προχωριστε μπροστα τι φασισμος και μπουρδες ειναι ολα αυτα ?τρωγομαστε με τα ρουχα μας σαν λαος ολο φοβικα συνδροματα ειμαστε και μπαρουφες ,αντε να φοβομαστε και το δωδεκαθεο τους ερυθρουσ χμερ τον σταλιν τον κεμαλ και παει λεγοντας.σοβαροι ανθρωποι δηθεν και τοσο κολλημενοι σε χαζομαρες
  idioths
  απάντηση1232
   
   
   
  "Φασισμός", όπως Kolynos.... | 27/08/2013 22:40
  Όταν ονομάζετε "φασισμό" τήν ό,ποια αυταρχική, απρεπή ή αντικοινωνική συμπεριφορά καί τήν ελλειψη τής όποιας παιδείας, μού θυμίζετε τη θεία μου που έλεγε τήν οδοντόκρεμα Kolyno... Αγνοείτε, κατ' αρχήν, - τι είδους καθηγητής είστε! - ότi o "Φασισμός" είναι συγκακριμένο πολιτικό κίνημα που αναπτύχθηκε στήν Ιταλία, καί ετελείωσε εκεί μέσα σε τοπικά καί χρονικά όρια .2 Θα πρέπει να ξέρετε ότι η Δημοκρατία βασίζεται στήν Αρχή τής Εκπροσώπησης και ότι το να τήν παραβλέπουμε είναι "φασισμός"! 3.Μόνο για αστυνομικούς στρατιωτικούς καί κληρικούς ξέρετε;....Έχετε χάσει επεισόδια!....Τα παραδείγματά σας αφελέστατα, ο λόγος σας αυταρχικός, ίσως ό,τι χειρότερο διάβασα αυτή τη βδομάδα....
  Παναγιώτης
  απάντηση2122
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ | 27/08/2013 20:33
  Διότι δεν κατανοεί ότι το θεμελιώδες ερώτημα που θέτει η Χρυσή Αυγή και μαζί της σύσσωμος ο λαός είναι πρότερο της υπόθεσης εργασίας στην οποία βασίζει την ανάλυσή του. Το ερώτημα αυτό είναι: Γιατί ο 'Ελληνας λευκός μαθητής υποχρεούται να συνυπάρχει με ένα μαύρο "συμμαθητή" του; Η φύση έχει ορίσει αιώνες τώρα ότι οι λευκοί μαθητές ζούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη βιώνοντας την πολιτιστική τους ταυτότητα, ενώ οι μαύροι μαθητές ζούν στην Αφρική, όπου βιώνουν την δική τους ιδιαιτερότητα. Ποιά πολιτική ορθότητα επιβάλλει την πολυπολιτισμική συνύπαρξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη και μάλιστα ερήμην των λαών της, οι οποίοι ουδέποτε έχουν ερωτηθεί; Ιδού γιατί η θέση του μαρξιστή λέκτορα είναι έωλη.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση2833
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γίγαντα Βρουσαλη... | 27/08/2013 19:19
  .....τι πίνεις και δε μας δίνεις.......
  flokos
  απάντηση1217
   
   
   
  Απορίες | 27/08/2013 18:00
  ''Ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ικανότητά του φασιστικού φορέα να καταστείλει αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση μνημονίων, λιτότητας, κλπ., και πιο συγκεκριμένα να αποδείξει τον εαυτό του ενάντια στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της". Λυπάμαι κ. Βρούσαλη, αλλά τα συνθήματα της ΧΑ ταυτίζονται με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα μνημόνια και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Μεντρέκας του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε τίποτε από τον Κασιδιάρη στον τομέα αυτό. Συμφωνούν, άλλωστε, και οι 2 στην ανάγκη κατάργησης του κοινοβουλευτισμού.
  Ταύτιση ΧΑ με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ
  απάντηση3027
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εδώ υπάρχει η Αριστερά | 27/08/2013 17:56
  Σε μια χώρα που μετά τον εμφύλιο η αριστερά παίρνει 25%. Που οι συνταγματάρχες γίνονται φύλο και φτερό από μαθητούδια. Που ο λαός της δίνει σχεδόν 50% στο σοσιαλισμό και ας ήταν δήθεν. Που παίρνει ένα αριστερό κόμμα από το 4% και το κάνει κόμμα εξουσίας και αυριανή κυβέρνηση. Σε μια τέτοια χώρα ο ναζισμός δεν έχει τύχη.
  ζακυνθινος
  απάντηση1628
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΥΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΗ ΛΕΚΤΟΡΑ | 27/08/2013 17:19
  Ο παλαιομοδίτης μαρξιστής λέκτορας επικαλείται τον παρωχημένο όσο και τραγικό Νίκο Πουλαντζά, του οποίου η "περιοδολόγηση" του φασισμού δεν είναι απλώς φαιδρή αλλά και ανιστόρητη, διότι δεν ερμηνεύει τα γεγονότα. Είναι γνωστό, ότι ουδείς σύγχρονος πολιτικός μελετητής αποδέχεται τα λαβυρινθώδη ιδεολογικά φληναφήματα του Πουλαντζά, που άλλωστε τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, όταν τα εργαλεία μαρξιστικής ανάλυσης που επινόησε, βάλτωσαν στο απόλυτο αδιέξοδο ως προς την ερμηνεία του φασιστικού φαινομένου. Αναλόγου φυράματος είναι και η στρεψόδικη σκέψη του μαρξιστή λέκτορα. Δεν ανησυχούμε, ευτυχώς! Με τόσο σκουριασμένους ιδεολογικούς αντιπάλους η νίκη της ΧΑ είναι πιο βέβαιη από την βεβαιότητα.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση3434
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ενα μικρο παραδειγμα φασιστικης αποενοχοποιησης x | 27/08/2013 16:34
  Οντως υπαρχουν πολλοι τροποι να ειναι καποιος φασιστας. Ενας απο αυτους ειναι και να κανεις αντιφασιστικα κηρυγματα πεπεισμενος οτι η μιαροτητα του φασισμου δε σε αγγιζει. Και μονο η απλη δηλωση "αριστερος" ειναι ικανη να απαλλαξει απο καθε υποψια φασισμου τον δηλων, αποτελει αμαχητο τεκμηριο μη φασισμου. Ποιος ομως οργανωνε τον φασισμο κατα τη διαρκεια της μεταπολιτευσης, ποιος του παρειχε καλυψη και ιδεολογικοποιημενα αλλοθι, ποιος εγκωμιαζε τα εγκληματα του? Μπορουμε να το καταλαβουμε απο την οικτρη κατασταση των πανεπιστημιων, απο τις μαζικες επαιτειες της συχνας πολιορκουμενης Βουλης, απο την αποσυνθεση που προκαλεσε ο αριστερος φασιστο-συνδικαλισμος στη δημοσια διοικηση.
  infamia
  απάντηση4621
   
   
   
  Καλά ξυπνητούρια! | 27/08/2013 16:14
  Ο φασισμός, βέρος και ατόφιος, έχει αναθρέψει γενιές και γενιές ελλήνων! Οι σημερινοί ενήλικες έλληνες τον έχουν εμπεδώσει και αφομοιώσει στα σχολεία του ελληνικού κράτους! Με "δασκάλους" που τους τιμωρούσαν βάναυσα για το τίποτα! Που τους "εξέταζαν" λες και ήταν δήμιοι της Γκεστάπο. Που τους έκαναν πλύση εγκεφάλου για το πόσο ανώτερη είναι η... "φυλή μας", ή "εξ' αίματος καταγόμενη από τον Θεμιστοκλή και τον Περικλή"! Με τη μισαλοδοξία που προπαγάνδιζαν έναντι των γειτόνων λαών. Με την "αγιά σοφιά" που "είναι δική μας"! Με την κατήχηση περί του "ελληνοχριστιανικού πολιτισμού"(όλα τα χωρά ο καλός ο σάκος!).Με το χωρισμό των πολιτών ανάλογα με τα φρονήματά τους! Με... με... Τι μας λές τώρα???
  anti
  απάντηση3633
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο διαστημικος κος Βρουσαλης | 27/08/2013 15:37
  Είναι πραγματικα αστειο να χαρακτηριζει το ελληνικο κρατος "φασιστικο" επειδη δεν σταματα Χρυσαυγιτικες συγκεντρωσεις ή δεν ψηφιζει αντιφασιστικο νομοσχεδιο. Μηπως είναι το ελληνικο κρατος κομμουνιστικο επειδη δεν σταματα καμια απο τις αυθαιρεσιες του ΠΑΜε και ουτεν καν καταδεχτηκε να επικυρωσει το ψηφισμα της Ευρωπαικης Βουλης για τα εγκληματα του κομμουνισμου; Αλλα το ποιο αστειο ειναι οτι ο καθηγητης Βρουσαλης περιμενει απο την ΧΑ "να καταστείλει αυτούς που αντιστέκονται στην επέλαση μνημονίων, λιτότητας, κλπ". Απο ποιον πλανητη επεσε η καθηγηταρα; Εχει ο Προφεσορας διαβασει ποτε τις θεσεις της Χρυσης Αυγης;
  Lofados
  απάντηση3630
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αμα ειμασταν σοβαρο κρατος | 27/08/2013 15:21
  δεν θα επαιρνε η αντιπολιτευση το μερος παρανομων καταληψεων και αλλων εκνομων δραστηριοτητων. Συμβαινει χρονια αυτος ο φασισμος ομως στη χωρα και, ως γνωστον, τα ακρα εμφανιζονται σε ζευγαρια και εξελισσονται παραλληλα. Λυπαμαι πολυ αν αυτο απογοητευει καποιους...
  Gguu
  απάντηση3915