Είναι αξιοσημείωτη η πολιτιστική δραστηριότητα στα ελληνικά νησιά, τουλάχιστον κατά την περίοδο του θέρους. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω προσωπικά καθώς βρέθηκα φιλοξενούμενος στην Αίγινα για ολιγοήμερες διακοπές. Μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα και διαλέξεις διέκοπταν ευχάριστα την καλοκαιρινή ραστώνη συνδυάζοντάς την με την αισθητική απόλαυση και την πνευματική εγρήγορση. Παρ’ όλο που οι δραστηριότητες αυτές δεν αποτελούν φαινόμενο ασυνήθιστο στο νησί, εφέτος το καλοκαίρι είχαν ένα ιδιαίτερο χρώμα καθώς το ευρύτερο επιτελείο του δημάρχου, αν κατάλαβα σωστά, αποφάσισε να προβεί σε μια τολμηρή καινοτομία εμπλέκοντας το σύνολο του πληθυσμού, μόνιμο και εποχικό, σε ένα μεγάλο διαδραστικό event, στο οποίο η πολιτιστική κληρονομιά εναρμονιζόταν με την ιστορική παράδοση και την ενεργό πολιτική: το κυνηγητό της κότας. Εξηγούμαι.
Ξεθάβοντας αιφνιδιαστικά έναν νόμο τού δεν ξέρω πότε, ο δήμαρχος και οι περί αυτόν αποφάσισαν ότι τα οικόσιτα ζώα –με εξαίρεση τους σκύλους και τις γάτες –αφενός είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και αφετέρου δεν συνάδουν προς την τουριστική αποστολή του νησιού. Αυτό ήταν: κότες, κοκόρια, τα πουλερικά εν γένει, ίσως και τα πρόβατα και οι κατσίκες, βρέθηκαν παράνομα και τέθηκαν υπό διωγμό. Μέλη των ταγμάτων εφόδου της Υγειονομικής Υπηρεσίας, με ασυνήθιστη σπουδή, έχουν ήδη αποβιβαστεί στο νησί και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των φανερών αλλά και των κρυφών ενδεχομένως κοτετσιών, αψηφώντας προς τιμήν τους τα βουναλάκια των σκουπιδιών που κοσμούν την πόλη. Κάθε πράγμα στον καιρό του: τώρα έχουν σειρά οι κότες.
Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς, με ακρίβεια και αποφασιστικότητα, και θα εξελιχθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που εξασφάλισε η υπηρεσία πληροφοριών του αντιπάλου, σε τρεις φάσεις: (α) έρευνα και εντοπισμός των κοτετσιών, (β) περικύκλωση και πολιορκία των αντιτουριστικών και ενδεχομένως επικίνδυνων αυτών εστιών και (γ) τελική έφοδος και εξόντωση των υπόπτων. Ταυτοχρόνως οι μάχιμες δυνάμεις των κοτοδιωκτικών αρχών ασκούνται καθημερινά, σε πλήρη εξάρτυση, ώστε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμες για να αντιμετωπίσουν τυχόν αιφνιδιαστική έφοδο της πολιορκημένης κότας. Το πεδίο ασκήσεων αλλά και το γενικό επιτελείο των κοτοκτόνων αγημάτων έχει εγκατασταθεί, συγκυρία που δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανένα, σε μια περιοχή μεγάλης συμβολικής σημασίας, κοντά στον χώρο των θρυλούμενων τάφων των σαλαμινομάχων, ώστε το κλέος της δημοτικής αρχής, βοηθούντος του Αριστοφάνη, να μην έχει σχεδόν τίποτα να φοβηθεί στη σύγκριση με τη δόξα των προγόνων.
Μόλις γνωστοποιήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η κοτοκτόνος πολιτική, το νησί πήγε να βουλιάξει από τα γέλια, γιατί κανένας δεν ήθελε να πιστέψει στα αυτιά του. Αλλά τότε άρχισε να διαφαίνεται και η πραγματική πρόθεση των εμπνευστών του σχεδίου, την οποία αποκάλυψα στην αρχή. Η αγαθή πρωτοβουλία τους ήταν να εξασφαλίσουν επιπλέον διασκέδαση σε όλους τους κατοίκους, ντόπιους και τουρίστες, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε το γέλιο. Οπως το ξέρουμε όλοι, το γέλιο μακραίνει τη ζωή και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εξασφαλίσει την επιβίωσή τους από το γεγονός ότι το γελοίο δεν σκότωσε ποτέ κανέναν.
O κ. Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ