Η στήλη παραχωρείται εκτάκτως στον αναγνώστη μας κ. Σ. Θεοδωράκη, ο οποίος σχολιάζει το κείμενο της προηγούμενης Κυριακής δίνοντας μια διαφορετική όσο και ενδιαφέρουσα άποψη.
«Παίρνω το θάρρος να σας στείλω κάποια σχόλια για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας «Λαϊκές βιβλίων», επειδή τυχαίνει να αγοράζω πάρα πολλά βιβλία κάθε χρόνο, να έχω μια πολύ μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη και να παρακολουθώ από κοντά τα τεκταινόμενα στον κόσμο του βιβλίου. (…) Το ότι οι τιμές είναι υπολογισμένες έτσι ώστε να αρκεί μικρός αριθμός βιβλιόφιλων για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής θα εξηγούσε και το ότι ελάχιστοι εκδοτικοί οίκοι χρεοκόπησαν, παρ’ όλο που η κρίση είναι τόσο βαθιά. Βεβαίως δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι οι εκδοτικοί οίκοι ζητούν πλέον από τον κάθε συγγραφέα να πληρώσει για το κόστος έκδοσης ιδίοις αναλώμασιν. Και οι πλείστοι συγγραφείς αναγκάζονται να το κάνουν. Αρα οι εκδότες εκδίδουν πια ακινδύνως, εν μέσω βαθιάς κρίσης! Στις ΗΠΑ ένα βιβλίο που κοστίζει 20 δολάρια πουλιέται μετά από λίγους μήνες για 2 ή 3 δολάρια. Αυτό δεν απαξιώνει το βιβλίο. Αντίθετα, όλη η αγορά εκεί βασίζεται στις προσφορές, έτσι ώστε ο καταναλωτής να αγοράζει αρχικά το βιβλίο επειδή είναι και φθηνό και καλό, αν και παλαιότερο, και έπειτα, έχοντας αγαπήσει το ύφος γραφής του συγγραφέα, να μη διστάσει να αγοράσει κι άλλα βιβλία του, παρ’ όλο που εκείνα δεν είναι σε προσφορά.
Εδώ, παρά την κρίση, οι προσφορές είναι υποτυπώδεις. Μόνο η Πρωτοπορία προσφέρει 40% έκπτωση αυτές τις μέρες σε μαζικό αριθμό παλαιοτέρων βιβλίων, και αυτό λόγω επετείου. Εχετε δει να μειώνει κανένας άλλος τις τιμές σε μεγάλο αριθμό βιβλίων παλαιοτέρων ετών, παρά την κρίση; Οι προσφορές μού είναι χρήσιμες όχι για να αγοράσω βιβλία που ούτε κατά διάνοιαν δεν θα με ενδιέφεραν, αλλά για να αγοράσω βιβλία καλά που δεν μπορώ να αγοράσω με τις κανονικές τους τιμές. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αναζωπυρώσουν οι εκδότες το ενδιαφέρον του κοινού για τα βιβλία τους που κυκλοφόρησαν προ δεκαετίας αν ελάττωναν κατά 40% την τιμή τους και για τα προ εικοσαετίας βιβλία αν ελάττωναν κατά 80% τις τιμές. Το ζήτημα είναι ότι οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν πια να στηρίζουν μόνοι τους την αγορά του βιβλίου. Αν οι εκδότες δεν χαμηλώσουν δραστικά τις τιμές, συντόμως δεν θα υπάρχουν πια βιβλιόφιλοι και θα χρεοκοπήσουν και οι εκδότες μαζικά. (…) Στις ΗΠΑ μειώνοντας τις τιμές αυξάνουν τη ζήτηση. Εδώ κρατούν τεχνητά τις τιμές ίδιες, παντού, σε όλους τους τομείς, παρά την κρίση, από τις κατασκευές ακινήτων μέχρι τα βιβλία. Ετσι όμως η κρίση θα βαθαίνει διαρκώς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ