Σήμερα το βράδυ, θα ντυθούμε, θα στολιστούμε και θα πάμε στην ταβέρνα χωρίς να παίζουμε κορώνα γράμματα την πιθανότητα να τη βρούμε ανοιχτή ή κλειστή. Διότι μπορεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός να τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου (και να διαρκέσει μέχρι τέλους του χρόνου), αλλά ωστόσο υπάρχει ελπίδα οι επιχειρήσεις της εστίασης να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην φλερτάρουν με το λουκέτο και τα ρολά. Υπάρχει ακόμη ελπίδα φίλοι και γνωστοί, σεφ, μαρμιτόνια, γκαρσόνια, ψήστες και άλλοι σχετικοί να συνεχίσουν να έχουν δουλειά και να μην γίνουν μέρος των στατιστικών που αφορούν τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Με το θέμα «μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση» είχαμε γίνει φετιχιστές. Και μόνο το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παρθεί μια τέτοια απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, έφτανε για να το κάνει κορυφαίο. Εξάλλου υπήρχε και μια αντίφαση στο ότι θέλαμε από τη μία να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα του κύριου εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας που είναι οι υπηρεσίες τουρισμού και από την άλλη τραβούσαμε το χαλί κάτω από τα πόδια των επιχειρηματιών είτε αυτοί είχαν σκουφάτα εστιατόρια, είτε ουζερί, είτε οικογενειακές ταβέρνες.
Βέβαια, το κλισέ των κεφαλιών της Λερναίας Υδρας καλά κρατεί, ίσως διότι σε όλα τα κλισέ υπάρχει μια δόση αλήθειας. Αυτή η μείωση του ΦΠΑ που ανακοινώθηκε με πανηγυρική διάθεση, θα περάσει στους καταναλωτές ή οι τελευταίοι θα απομείνουν να κοιτάζουν από μακριά τις κοχλάζουσες κατσαρόλες χωρίς να μπορούν να τις πλησιάσουν; Διότι πόσο μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον η ελάφρυνση αν ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει δεν μειώνεται; Συζητείται λένε το ενδεχόμενο να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων. Να υπάρχει η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα με συντελεστή στο 13%. Ομως κάποιοι λένε ότι δεν είναι διαθετιμένοι να το κάνουν αυτό επειδή είχαν ήδη ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Μύλος δηλαδή.
Και εδώ τίθεται το επόμενο θέμα: Τι θα γίνει με τις τιμές των πρώτων υλών; Αν η τιμή του λαδιού, του τυριού, του κρέατος και του ψαριού παραμείνει στις απάτητες κορφές που βρίσκεται δεν είναι δυνατόν το τελικό πιάτο που προσφέρει ο εστιάτορας να έχει προστιτή τιμή. Ωστόσο, ας δούμε τη θετική πλευρά. Ενα πρώτο βήμα έγινε. Και αυτό είναι καλύτερο από την πλήρη στασιμότητα.