Στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων –ουσιαστικά μια σελίδα με επτά πρόχειρες επισημάνσεις – που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ περιέχεται και η φράση : «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα».
Αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτή καθώς αποτελεί και την «καρδιά» της «έκθεσης». Ας υποθέσουμε ότι η ΕΡΤ ήταν ένα από τα πλέον σπάταλα ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα. Όμως για τις σπατάλες αυτές ευθύνεται το πολιτικό προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για την ΕΡΤ.
Τα υπέρογκα μπόνους της περιόδου των Golden Boys, όταν στην εξουσία ήταν η Νέα Δημοκρατία, δίνονταν με αποφάσεις των εγκάθετων προέδρων και είχαν την πλήρη κάλυψη των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Οι αμοιβές των προέδρων αυτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις αμοιβές του πρωθυπουργού, καθορίζονταν με αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις της πολιτικής εξουσίας.
Οι προσλήψεις «ημετέρων» ειδικών συμβούλων – με μισθούς, που αν σε παλαιότερες εποχές προκαλούσαν, στη σημερινή συγκυρία είναι προσβολή για την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών που ζουν με το φάσμα της φτώχιας να χτυπάει την πόρτα τους – γίνονταν με αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΡΤ.
Οι αθρόες προσλήψεις που διόγκωσαν σε τρομακτικό βαθμό την ΕΡΤ γίνονταν για ψηφοθηρικούς λόγους που εξυπηρετούσαν τους ίδιους πολιτικούς.
Η εξυγίανση ως εκ τούτου δεν είναι ζήτημα ρυθμίσεων, αλλά ζήτημα εφαρμογής των ρυθμίσεων και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας ψηφίζονται εκατοντάδες ρυθμίσεις και οι μοναδικές που επιβάλλονται είναι μόνο όσες έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Όλες οι άλλες ψηφίζονται για τα μάτια του κόσμου και πέφτουν σε αχρηστία, αφού ουδείς μπαίνει στον κόπο να τις επιβάλλει. Γνωρίζουμε όλοι τι έχει γίνει με τον αντικαπνιστικό νόμο! Ως εκ τούτου οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση της ΕΡΤ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το λιγότερο με σκεπτικισμό.
Όμως εκείνο που προκαλεί πραγματικά τρόμο είναι το δεύτερο μέρος της φράσης που κάνει λόγο για ευεργετικές συνέπειες «μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα». Το «μεγάλες» λέει πολλά και τίποτα. Το «απροσδιόριστες ακόμα» σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι για μια ακόμα φορά είμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτης προχειρότητας διαχείριση μιας κρίσης που η κυβέρνηση δημιούργησε χωρίς να έχει σκεφτεί τις συνέπειές της.
Το ένα λάθος ακολουθεί το άλλο και κάθε βήμα γίνεται ακόμα πιο πρόχειρα από το προηγούμενο. Τι θα πει «απροσδιόριστες ακόμα»; Πόσος χρόνος χρειάζεται στους υπερεγκέφαλους της κυβέρνησης για να καθορίσουν τις όποιες ευεργετικές συνέπειες ενός νομοσχεδίου; Τα οικονομικά της ΕΡΤ είναι γνωστά, δεν είναι επτασφράγιστα μυστικά. Με μια πιο προσεκτική ανάλυση θα μπορούσε να είχε γίνει μια πρώτη εκτίμηση τουλάχιστον. Όμως που τέτοια τύχη!
Έτσι λοιπόν ο νέος ραδιοτηλεοπτικός τομέας φαίνεται να ανοίγει τα πανιά του για ένα «μεγάλο» πέλαγος με ρότα «απροσδιόριστη ακόμα».
Καλό ταξίδι.