«Σε καλό δρόμο» βρίσκονται οι προετοιμασίες για την άσκηση των καθηκόντων των Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Με βάσει την τοποθέτηση αυτή εκφράζεται η πεποίθηση ότι όλα τα σχετικά με την Ελληνική Προεδρία θα διεκπεραιωθούν έγκαιρα και σωστά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος προσθέτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πλήρη συνείδηση των αναγκών της εξάμηνης Προεδρίας. Επίσης εκφράζεται η πεποίθηση ότι μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα επιτευχθεί επιτάχυνση των αναγκαίων προετοιμασιών για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων της Ελληνικής Προεδρίας. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και συντονιστών υπουργείων.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε., προσδιορίζονται από το 18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου, χρονικό διάστημα το οποίο άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2013 (με την προεδρία της Ιρλανδίας που έληξε στις 30 Ιουνίου 2013) συνεχίζεται με την προεδρία της Λιθουανίας που άρχισε την 1η Ιουλίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Το 18μηνο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί από την Ελλάδα η οποία θα ασκήσει τα καθήκοντα της Προεδρίας το Α΄εξάμηνο 2014. Συνεπώς απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες (εάν εξαιρέσει κανείς τις αυγουστιάτικες διακοπές) για τις προετοιμασίες υποδοχής 150 συναντήσεων και αρκετών Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην Αθήνα.

Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος της επίτευξης του βασικού στόχου της Ελληνικής Προεδρίας, που είναι η επιτυχής άσκηση με ορατά αποτελέσματα, θα οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία και το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι σύντομα θα συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό αντικείμενο την προετοιμασία και την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων της Ελληνικής Προεδρίας.

Εκ των πραγμάτων, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας θα περιλαμβάνονται και η ενίσχυση της απασχόλησης , η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανεργίας των νέων και η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, θέματα που ούτως ή άλλως ενδιαφέρουν άμεσα και πιεστικά τη χώρα μας. Στην ατζέντα των προτεραιοτήτων υπάρχει επίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, η Εσωτερική Ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Σε ότι αφορά τη φορολογία το Συμβούλιο προωθεί τις εργασίες σχετικά με τη διαπραγμάτευση των αναθεωρημένων συμφωνιών για την αποταμίευση με Τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό και τον Αγιο Μαρίνο. Ταυτόχρονα θα συνεχισθούν οι εργασίες όσον αφορά το κοινό σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με στόχο ένα απλούστερο, αποτελεσματικότερο, ισχυρό και θωρακισμένο σύστημα έναντι της απάτης σχετικά με το φόρο αυτό ενώ θα προωθηθεί και ο συντονισμός των 27 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Εξάλλου, εάν και τα θέματα οικογένειας εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, θα προωθηθεί η βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των οικογενειών μετά την ανακήρυξη του 2014 ως Ευρωπαϊκού Ετους για το συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Τα θέματα Υγείας και προστασίας του καταναλωτή θα απασχολήσουν φυσικά τόσο την προεδρία της Λιθουανίας που ασκείται το τρέχον εξάμηνο όσο και την Ελληνική Προεδρία η οποία θα χειριστεί μόνη της και το θέμα της διαπραγμάτευσης και σύναψης του προγράμματος εργασιών της Ε.Ε. για τον αθλητισμό που θα καλύπτει το χρονικό διάστημα 2014-2017.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την προετοιμασία των ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014 και πολλά θεσμικά ζητήματα που χρειάζονται ευρεία προετοιμασία. Η Ελληνική Προεδρία θα έχει σημαντική δουλειά να διεκπεραιώσει.