από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Η ανατροπή

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Είναι χαμένος από χέρι. Εκεί που έφτασαν τα πράγματα, ότι και να κάνει πλέον για την ΕΡΤ ο Παντελής Καψής είναι λάθος: Η συνέχιση του κλεισίματός της, οι όροι που βάζει για τη λειτουργία ενός ενδιάμεσου σχήματος, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Σφάλματα σωρηδόν. Και λάθος θα ήταν ίσως και η παραίτησή του, αν και αυτό θα ήταν το μικρότερο δυνατό– ιδιαίτερα για τον ίδιο.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αδυνατεί προφανώς να καταλάβει το ακατάληπτο: Εντελώς απρόβλεπτους απολυμένους, οι οποίοι, αντί να πάνε στα σπίτια τους, παραμένουν στην εταιρία. Και αντί να απεργούν, εργάζονται. Τόση πολλή εργασία και χαρά δεν έχει ξαναδεί η ΕΡΤ. Παραλλάζοντας τη φράση του Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», αυτοί ταράζουν την κυβέρνηση στην εργασία. Και το πιο ωραίο: Το πρόγραμμα που βγάζουν στον αέρα είναι, παρά τις αναπόφευκτες ελλείψεις του, εκατό φορές ελκυστικότερο από το παλιό. Τέτοιο πράγμα είναι ακατανόητο, δεν «πιάνεται», δεν ελέγχεται, δεν χειραγωγείται. Επόμενο έτσι να προκαλεί απελπισία και στον ικανότερο διαπραγματευτή. 

Σε αυτό προστίθεται και ένα άλλο απρόοπτο: Η χειραφέτηση των εργαζομένων. Οι τελευταίοι αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να διευθύνουν μόνοι τους το «μαγαζί», και μάλιστα ασύγκριτα καλύτερα από ότι οι πρώην όντως «καλοβολεμένοι» διευθυντές τους, που διόριζαν οι κυβερνήσεις του Πασοκ και της Νέα Δημοκρατίας.

Εκείνο που τους καίει βέβαια σε πρώτη γραμμή σήμερα είναι η διάσωση των παλιών κεκτημένων τους: η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Επόμενο έτσι να δίνουν σε αυτά της προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις τους με τον κ.Καψή.

Θα ήταν όμως κρίμα και άδικο αν παραιτούνταν από το νέο πολύτιμο κεκτημένο τους: την πολιτική και εργασιακή αυτονόμησή τους. Αυτό που κάνουν είναι μοναδικό στα ραδιοτηλεοπτικά χρονικά της Ευρώπης. Τώρα πρέπει να το κατοχυρώσουν και θεσμικά – ή τουλάχιστον να παλέψουν για τη θεσμοθέτησή του. Η παραίτηση από αυτό, ή και η απλή παραμέλησή του θα είχε μοιραίες συνέπειες. Οι ρόλοι θα ανατρέπονταν. Η κυβέρνηση θα ξαναγινόταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Κι αυτό θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για τη ΝΕΡΙΤ και τον εργασιακό Μεσαίωνα που τη συνοδεύει.

Το ζητούμενο είναι έτσι σήμερα ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα συνδυάζει τα τρέχοντα αιτήματά τους με τα μεσοπρόθεσμα για μια νέα δημοκρατική και πολυφωνική ΕΡΤ.

Η βάση του είναι δεδομένη: το σημερινό status quo της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, με παράλληλη αξιοποίηση των εμπειριών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει και το μέτρο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ. Και η αξιολόγηση αυτή δείχνει καταρχάς, στο βαθμό που γίνεται με νηφάλιο τρόπο, ότι το νομοσχέδιο έχει και πολλά καλά. Εκείνο που κάνει αδύνατη την αποδοχή του είναι επομένως τα «κακά» του, καθώς και η χουλιγκανική μέθοδος της επιβολής του.

Το πρώτο που βγάζει «μάτι» στο νομοσχέδιο είναι η επιστροφή στον  κρατισμό. Ο χαρακτήρας των υπηρεσιών της ΝΕΡΙΤ αποκαλείται «δημόσιος», το ιδιοκτησιακό της καθεστώς όμως, επί μέρους και το οργανωτικό, παραμένει κρατικό. Στην κορυφή της ιεραρχίας της είναι η Γενική Συνέλευση (άρθρο 7), που απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών, πολιτισμού, τουρισμού και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα τύπου και μέσων ενημέρωσης. Η τετραμελής αυτή ομάδα «έχει τις αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης Ανώνυμης Εταιρίας» είναι, με άλλα λόγια, κύρια ζωής και θανάτου της επιχείρησης.

Το υπόλοιπο, ή ακριβέστερα μεγάλο μέρος του, είναι αντίγραφο του BBC. Δίπλα σε πρωτόγνωρους για την Ελλάδα θεσμούς, όπως η δημιουργία Συμβουλευτικών Επιτροπών Προγράμματος με συμμετοχή ακροατών και θεατών (άρθρο 11), έχει και δυο άλλους θετικούς νεωτερισμούς:

Πρώτον, την πολιτική ανεξαρτησία της εταιρίας: Το άρθρο 2 (παράγραφος 3) αναφέρει ότι η δημόσια τηλεόραση «είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα. Διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία». Για την τήρηση του άρθρου μεριμνά το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο «εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητικής, ή άλλης παρέμβασης» (άρθρο 8, παράγραφος 4).

Δεύτερον, τη σχετική απεξάρτησή της από τον αρμόδιο υπουργό, που μέχρι τώρα μπορούσε να διορίζει ανεξέλεγκτα τους «δικούς» του στη διοίκηση και να τους δίνει κατά το δοκούν «γραμμή». Η προεπιλογή των μελών του εποπτικού συμβουλίου θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα, και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρές διαδικασίες από ότι εκείνες στην αγγλική ραδιοτηλεόραση. Η τελική επιλογή των επτά «τυχερών» ανήκει ωστόσο, κατόπιν υπόδειξης του φορέα, στον υπουργό – ακριβώς όπως και στη Μεγάλη Βρετανία στην «queen» (βασίλισσα). Ένα υπόλοιπο υπουργικής επιρροής στην εταιρία μέσω των «ευνοημένων» του μένει λοιπόν.

Το εποπτικό συμβούλιο επιλέγει στη συνέχεια (με την ίδια αυστηρή διαδικασία που εφαρμόστηκε για τη δική του επιλογή) το διοικητικό συμβούλιο, καθώς και τον πρόεδρο του που είναι ταυτόχρονα και διευθύνων σύμβουλος και έχει λίγο ή πολύ δικτατορικές αρμοδιότητες.

Οργανωτικά λοιπόν, και εδώ αρχίζουν τα καθαρά «κακά», προκύπτει μια κάθετη ιεραρχική δομή, το κύριο γνώρισμα της οποίας είναι η απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τη διαμόρφωση του προγράμματος. Το άρθρο 9, παράγραφος 8, αναφέρει ότι «δύο το πολύ μέλη του ΔΣ μπορεί να έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου της ΝΕΡΙΤ ΑΕ». Η επιλογή τους θα γίνεται όμως αποκλειστικά με τα γενικώς ισχύοντα κριτήρια – για αποστολή στο ΔΣ εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ, ή άλλων οργανώσεων των εργαζόμενων, δεν γίνεται λόγος.

Οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν επίσης ξένη λέξη για τους νομοθέτες. Οι αποδοχές του «προσωπικού», όπως αναφέρει το άρθρο 15, θα καθορίζονται «ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του» και «ειδικότερα με την ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με την ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.». Αυτό ανοίγει το παράθυρο σε νέα ευνοιοκρατία με επακόλουθο την παροχή παχυλών αποδοχών στους ημετέρους, κατώτατων στους διασπασμένους και ατομικοποιημένους «πληβείους», καθώς και νέες πελατειακές και πολιτικές εξαρτήσεις. 

Συνολικά λοιπόν, το νομοσχέδιο είναι εντελώς αντιφατικό – η πολιτική απεξάρτηση που επαγγέλλεται, έρχεται σε σύγκρουση με τις νέες εξαρτήσεις, που δημιουργεί το εργασιακό καθεστώς. Και αυτό το κάνει συνολικά απαράδεκτο.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι η απάλειψη του άρθρου 15 θα το έκανε αυτόματα παραδεκτό. Το μοντέλο του BBC, ακόμα και σε βελτιωμένες εκδοχές του, δεν φτάνει. Η γερμανική ραδιοτηλεόραση (ARD = συνομοσπονδία των κρατιδιακών σταθμών και ZDF= ενιαίο ομοσπονδιακό κανάλι), για παράδειγμα, είναι πολύ πιο προχωρημένη στο θέμα της πολιτικής απεξάρτησης που στηρίζεται στη λεγόμενη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στα 16 γερμανικά κρατίδια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γι αυτό είναι η βορειογερμανική ραδιοτηλεόραση NDR, από τα βασικά μέλη της ARD. Τα 58 μέλη του εποπτικού της συμβουλίου δεν επιλέγονται, όπως στο BBC, στον τελευταίο γύρο από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά από το τοπικό κοινοβούλιο, καθώς και από διάφορες συνδικαλιστικές, εργοδοτικές, αθλητικές, γυναικείες, θρησκευτικές, κλπ., οργανώσεις. Το πρόβλημα είναι εδώ, ότι η συμμετοχή των πολιτικών είναι δυσανάλογα μεγάλη, το ίδιο και η επιρροή τους στα κέντρα αποφάσεων. Στο ZDF, φερειπείν, επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου είναι ο  χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ρούπερτ Πόλεντς, ενώ επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτου Κουρτ Μπεκ. Η υπέρμετρη πολιτική επιρροή θα περιοριστεί όμως πιθανότατα στο μέλλον. Εναντίον της έχει προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης το συνδικάτο τύπου. Και όλα δείχνουν, ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι συνταγματικοί δικαστές θα αποφανθούν υπέρ της προσφυγής.

Ακόμα πιο προχωρημένο είναι το μοντέλο της ελβετικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης SRG, το οποίο συστεγάζει τέσσερις περιφερειακές εταιρίες (γερμανόφωνη, γαλλόφωνη, ιταλόφωνη, ρωμανόφωνη) και, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, λειτουργεί με πλήρη αυτοδιαχείριση.

Οι ιδιαιτερότητες της SRG, όπως αυτές καθορίζονται από το νόμο για τη ραδιοτηλεόραση:

 

-          «η αυτονομία και η ανεξαρτησία της από το κράτος, καθώς και από ξεχωριστές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ομάδες» (άρθρο 31)

-          ο δημόσιος χαρακτήρας της δραστηριότητάς της, που στηρίζεται σε παραχώρηση του σχετικού δικαιώματος από το κράτος (άρθρο 2)

-          Η οργάνωση «από τα κάτω». Στις περιφερειακές εταιρίες μπορεί να γίνουν μέλη όλοι οι ελβετοί πολίτες, καθώς και οι ξένοι που είναι μόνιμα εγκαταστημένοι στη χώρα. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει και μέσω Ίντερνετ. Η μοναδική προϋπόθεση γι αυτήν είναι να πληρώσουν ένα εφάπαξ 100 ελβετικών φράγκων, ή 20 φράγκα ετησίως. Η γερμανόφωνη ραδιοτηλεόραση είχε στα τέλη του 2012 15403 τέτοια μέλη.

-          Οι δημοκρατικές διαδικασίες. Τα μέλη συμμετέχουν στις περιφερειακές συνελεύσεις, που εκλέγουν τους εκπροσώπους για τα περιφερειακά συμβούλια. Οι τελευταίοι εκλέγουν κατόπιν τα διοικητικά όργανα του περιφερειακού σταθμού, καθώς και αντιπροσώπους για τη γενική συνέλευση της SRG. Η τελευταία εκλέγει τρία από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της SRG. Άλλα τέσσερα είναι ex officio οι πρόεδροι των περιφερειακών σταθμών, τα υπόλοιπα δυο μέλη της ελβετικής κυβέρνησης (Bundesrat). Η συμμετοχή των τελευταίων, που αποβλέπει στη διαφύλαξη των κρατικών συμφερόντων, είναι και η μοναδική κυβερνητική ανάμιξη στην SRG.

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι και των τριών μοντέλων είναι, πρώτον, η ελευθερία του λόγου (που στην Ελλάδα καταπατήθηκε, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, σε ότι αφορά το δημόσιο σκέλος της), δεύτερον, η απεξάρτηση από την κυβέρνηση (που στην Ελλάδα είχε ανέκαθεν μόνιμο χαρακτήρα) και τρίτον, ο δημόσιος, δημοκρατικός και πολυφωνικός χαρακτήρας  τους. Πάνω σε αυτούς θα πρέπει να στηριχθεί και η νέα ελληνική ραδιοτηλεόραση. Η μίμηση ξένων προτύπων, όπως του BBC και της ARD, σημαίνει εδώ αρετή.

Κατά τα άλλα όμως, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχουν ανάγκη τις απομιμήσεις. Ο μόνος που θα έπρεπε πραγματικά να μιμηθούν είναι ο εαυτός του – όπως αυτός αποκαλύφθηκε μετά την ημέρα του κλεισίματος, στις 11 Ιουνίου. Το ελβετικό παράδειγμα μπορεί να τους προσφέρει πολλά. Το δικό τους μοντέλο θα μπορούσε ωστόσο να πάει πολύ πιο πέρα ενσωματώνοντας στη λειτουργία του όλο εκείνον τον κόσμο εκτός ΕΡΤ που την στηρίζει ενεργά. Η επεξεργασία του – με τη σύμπραξη ειδικών – θα μπορούσε να παράξει ένα υπόδειγμα συνεργατικού και αυτοδιαχειριστικού οργανισμού.

Η χρηματοδότησή του; Η ίδια, που είχε και η ΕΡΤ, και προβλέπεται τώρα και για τη ΝΕΡΙΤ. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις της ραδιοτηλεόρασης, θα μπορούσαν να υπαχθούν με μια μονοκονδυλιά στη νέα ΕΡΤ – έτσι όπως σχεδιάζεται να γίνει και με τη ΝΕΡΙΤ. Αλλά και στην περίπτωση που παράμεναν κρατική περιουσία, η χρήση τους από τη νέα ΕΡΤ θα μπορούσε εύκολα να ρυθμιστεί με νόμο - όπως επίσης και ο έλεγχος της χρήσης τους.

Το παράδειγμα των Ελβετών δείχνει επίσης ότι η αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων, ιδίως όταν περιορίζεται σε ορισμένους μη παραγωγικούς τομείς, δεν ανατρέπει το καπιταλιστικό καθεστώς. Ούτε καν την πολιτική ατμόσφαιρα: Σε μια συντηρητική κοινωνία, όπως η Ελβετία, η αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια τηλεόραση, όντας επίσης συντηρητική, συμβάλει στην αναπαραγωγή των κυρίαρχων πολιτικών τάσεων.

Εκείνο που ανατρέπει όμως σίγουρα είναι η αντίληψη, ότι όλα πρέπει να παίρνουν έναν από τους δυο πολυπατημένους δρόμους: το κρατικό, ή τον ιδιωτικό. Η αυτοδιαχείριση, μας λένε οι Ελβετοί, είναι ο γνήσιος τρίτος δρόμος, ο πραγματικά δημόσιος και δημοκρατικός, που είναι τουλάχιστον τόσο αποτελεσματικός, όσο οι δυο άλλοι – στη βάση, επιπλέον, πολύ πιο απλών και ελεύθερων εργασιακών σχέσεων.

Τέτοια ανατροπή έχει βέβαια διαφορετική σημασία από χώρα σε χώρα. Ότι σημαίνει στην Ελβετία δείγμα εξανθρωπισμού, είναι στην Ελλάδα ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης. Το αν και πότε θα εκραγεί, είναι άδηλο. Η εξουδετέρωσή της θέλει πάντως μεγάλη τέχνη. Αλλά γι αυτήν θα χρειαστεί μάλλον ένας φακίρης, και όχι, όπως ο κ.Καψής, ένας πολιτικός πυροτεχνουργός.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (51)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αυτοδιαχείρηση τώρα?? | 05/07/2013 18:09
  Αυτοδιαχείρηση!!Μα που βρισκόμαστε? . Το 1982 επιχειρήθηκε εν μέρει μέσα από την κοιν/ποίηση .Κάποιοι αιθεροβάμονες συνδ/στές νομίσαμε ότι λύσαμε το πρόβλημα .Από τη διοίκηση Θα νοιαζόμαστε γιά τα συμφέροντα του λαού πριν από όλα (ναι υπήρξαμε και κάποιοι τέτοιοι).Ελα όμως που το ΕΓΩ και το ΕΜΕΙΣ ήταν πολύ πάνω από ,το όλοι και εσείς? Η λάθος ενέργεια του Σαμαρά επ ουδενί νομιμοποιεί την απαράδεκτο και παράνομο που συμβαίνει στην ΕΡΤ.Και βέβαια να υπάρχει δ τ.υ αλλά όχι ασυδοσία της διοίκηση και εργαζομένων που τη θεωρούσαν μαγαζάκι τους .Αλλά και όλοι αυτοί που κόβονται γιά την ποιοτική δ.τ.υ τα πρωΙνάδικα βλέπουν .ασε που είδα πολλους μαϊντανούς των αυτιάδων να χύνουν μαύρο δάκρυ.
  Νηλέας
  απάντηση31
   
   
  Κύριοι της ΕΡΤ, τώρα πια, είστε απέναντι στον ελληνικό λαό. | 04/07/2013 08:08
  Ήμουν από αυτούς που καυτηρίασαν την αντιδημοκρατική μεθόδευση της ΝΔ στο θέμα της ΕΡΤ. Είμαι όμως ταυτόχρονα από αυτούς, που θεωρούν πως τα ψέματα τελείωσαν με τους εργαζόμενους του "μαγαζιού". Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε είναι καθόλα αξιοπρεπής και πρέπει να γίνει σεβαστός. Και εσείς κ Χειλά, προκαλείται, όταν λέτε πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ "'αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να διευθύνουν μόνοι τους το «μαγαζί»". Αλήθεια; Πότε το επέκτησαν; Ποιός τους το παραχώρησε; Το μαγαζί, αγαπητέ μου, ανήκει στον ελληνικό λαό, και αν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θεωρούν πως το απέκτησαν επαναστατικώ δικαίω, μην εκλιπαρίσουν για κατανόηση και έλεος, όταν βάσει του ίδιου δικαίου, βρεθούν εγκαταλελειμμένοι και μόνοι! Γιατί τώρα πιά δεν είναι απέναντι στην ΝΔ, αλλά απέναντι στον Ελληνικό!
  pp
  απάντηση158
   
   
  since they are doing such a good job, here is our offer:their compensation: minimum wages until they come forward with the money to buy the company, if they don't like, they can keep working for free. | 04/07/2013 04:12
  The BBC is a semi-autonomous public service ( Founded 18 October 1922) broadcaster,since the inauguration of the BBC Empire Service on 19 December 1932 has been an effective (foreign propaganda) policy tool of the British Government (your claims about interdependence and objectivity are false Mr. Niko Chila.) When a state has the right to legislate or to financed any news media, it can control your speech any time they wish, freedom of speech you mentioned above doesn't exist in our country, we the Greeks know this if you don't sorry for you!
  drudge peon
  απάντηση71
   
   
  Ζέχνει | 04/07/2013 03:01
  ημιμάθεια, χαιρεκακία και αβελτηρία τα φόρουμ σχολιασμού της εφημερίδος σας. Αν μάλιστα προσθέσεις και τα τρόλια της Συγγρού και της Ιπποκράτους έχεις ένα εκρηκτικό μείγμα. Και συνεχώς λένε η Ελλάδα δεν παράγει δεν παράγει. Τι ψέμμα! Παράγει ανόητους/ες και αν μπορούσαμε να τους εξάγουμε η Ελβετία από οικονομική άποψη θα έμοιαζε με το Μπαγκλαντές μπροστά μας. Κακομοίρηδες ιδιώτες θέλετε κιολας να λέγεστε και απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Τρομάρα σας. Κύριε Χειλά συγχαρητήρια για το άρθρο σας και για τις πληροφορίες σας που, σε όσους έχουν μυαλό, έμαθαν κάτι. Αυτή είναι δημοσιογραφία: έρευνα, καλή γνώση του θέματος. Αλλά βλέπετε οι "συμπολίτες" θέλουν Πρετεντέρη. Αυτό τους αξίζει άλλωστε.
  K.
  απάντηση98
   
   
  Η ζωή ειναι υπεροχή και χωρίς την ΕΡΤ | 03/07/2013 18:39
  Μας δουλεύεις; Η μήπως έχουμε ανάγκη να ακούμε όλη μέρα Κομμουνιστικες αρλουμπες. Το μονο που μπορώ να πω ειναι οτι τωρα βρήκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ το κανάλι του. Συριζερτ. Να τη χαίρονται κι ας κάτσουν εκει μέχρι τα Χριστούγεννα
  Καλά σαράντα
  απάντηση99
   
   
  Απέτυχε οικτρά... | 03/07/2013 18:31
  η προσπάθειά σας κ. Χελά, να προωθήσετε την αριστερή προπαγάνδα υπέρ των απολυμένων "λεχριτοκηφήνων" της μακαρίτισσας της ΕΡΤ... Και όλα αυτά, στην θεωρούμενη ως "σοβαρή", εφημερίδα της κεντροαριστεράς... Στη θέση σας θα έκλαιγα με μαύρο δάκρυ, αλλά συγκρατηθείτε... Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου 2014, όταν θα ανακοινωθεί το τελικό ποσοστόμ ψήφων της Χρυσής Αυγής, θα κλαύσετε ομαδικά και γοερά όλοι οι αριστερούληδες!!!
  Χλευαστής
  απάντηση911
   
   
  Ο φασισμός δεν έρχεται απ´ το μέλλον... | 03/07/2013 18:22
  Η πλειοψηφία των σχολιαστων του Βήματος (και οχι μονο) ειναι ουσιαστικά φασιστομουτρα. Πολυ φοβάμαι οτι ο ποιητής έκανε μεγαλο λάθος οταν έλεγε... βάρβαροι πια δεν υπαρχουν. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρις βαρβάρους; Ηταν μια κάποια λύση. Βάρβαροι, δυστυχως, υπαρχουν και δεν ειναι η λύση, ειναι η φρίκη. Τα ζομπις ειναι εδω... διψούν για αίμα και εχουν βρει πεδίο τρομοκρατίας ανοιχτό. Να ναι καλα ο Σαμαρας και οι νέο συντηρητικοί και νεοφασιστες σύμβουλοί του.
  Κωνσταντίνος Νισυριος
  απάντηση86
   
   
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ?? | 03/07/2013 17:58
  Τι έγινε, έκλεισε η ΕΡΤ ? Πότε έγινε αυτό , λοιπόν ούτε που το κατάλαβα , άκουγα που και που " kosmos " άλλα τώρα νόμιζα ότι μου χάλασε το ράδιο !! Εγώ συμφωνώ να την δώσουν στους εργαζόμενους ,αλλά από τον λαό δεν θα παίρνουν ούτε ενα ευρώ , γιατί μάθανε να κάνουν τους μάγκες με τα λεφτά μας !!!
  ANTONIO
  απάντηση4115
   
   
  Ποιό ARD και ZDF ; | 03/07/2013 17:03
  Καλά δεν ντρέπεσαι να γράφεις για τις κρατικές τηλεοράσεις της Γερμανίας και να τις συγκρίνεις με την ΕΡΤ; Τόσοι έλληνες ζουν και εργάζονται εκεί! Δεν βλέπουν; Στραβοί είναι;Πότε φορές γέμισε η οθόνη της τηεόρασής τους με προπαγανδιστικά μηνύματα υπερ της απεργίας τους;... Δεν γράφω άλλα γιατί θα ξεφύγω! Αμάν πια με αυτή την αδίστακτη προπαγάνδα των κρατικοταϊζόμενων όπως ο αρθρογράφος!!
  kokovios
  απάντηση4922
   
   
   
  Για ξεκάρφωμα στην... | 03/07/2013 15:14
  κυβερνητική προπαγάνδα που κάνει το ΒΗΜΑ σάς έχουν εσάς, κε Χειλά;;; Ή μήπως για να μπαίνουν σχόλια ενάντια σ' αυτά που γράφετε και να φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ρεύμα;;;
  απορία
  απάντηση2410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  The End | 03/07/2013 15:12
  Αγαπητέ κ. Χειλά έχω να παρατηρήσω ότι, παρά τα περί αντιθέτου υποστηριζόμενα, έναν ολόκληρο μήνα χωρίς ΕΡΤ δεν αισθάνομαι ούτε αδιαθεσίες, ούτε κεφαλαλγίες, ούτε πυρετό και γενικώς θα έλεγα ότι είμαι καλά. Η ζωή μπορεί να συνεχιστεί χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, ειδικά στις μέρες μας που υπάρχει και το internet. Άλλωστε, ποιός ο λόγος να αντιγράψουμε το BBC, όταν μπορούμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ευκολία το αυθεντικό;
  ΑΑΔ
  απάντηση5633
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  τι θελει να πει ο ποιητης | 03/07/2013 14:46
  απιστευτο και ομωσ αληθινο!!! το προγραμμα με τα κομματικα στελεχοι του συριζα και του κκε το βλεπουν μονο μερικαί απο τουσ σκληροπυρικούς οποαδουσ τους. Οσο αφορα τα συδιαχειριζιμενα μμε με συνδικαλσιτες και ινστρουκτορες περασμενης δεκαετιας στους οποιους πληρωνο 4 ε/μηνα για κανουν πολιτικοι στη πλατη μου ΟΧΙ!!!! Δυστυχως για εσας καλε μου κυριε εχουμε παρακαλουθήσει σε βαθους χρονου τα ARD ,ZDF κλπ.και η συγκριση ειναι συντριπιτική. Οπωσ λεει και γνωστος πολιτικος υποστηρικτησ των θεσεων σασ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ Κ. ΧΕΙΛΑ.!!!!
  DIT
  απάντηση4027
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ας ιδρυσουν τοτε εταιρια ... | 03/07/2013 14:16
  λαϊκης βασης ή κοινωφελη συλλογο και ας φτιαξουν το δικο τους προγραμμα.... γιατι πρεπει να ειναι και δημοσιοι λειτουργοι, ιδιαιτερα οταν δεν εχυν παρει κανενα χρισμα απο κανενα εκλογικο σωμα.... με αλλα λογια, ο,τι και να γινει η παλια ΕΡΤ πεθανε και οποιος θελει να την αναστησει κοιταει μονο το ατομικο του συμφερον, κατι που οδηγησε και στο κλεισιμο της παλιας ΕΡΤ... γιατι αν οι εργαζομενοι δεν ηταν διασπασμενοι σε 2600 συντεχνιες και κοιτουσαν πραγματικα την δουλεια τους οπως την ανακαλυψαν οταν η ΕΡΤ και αυτοι βρεθηκαν ξαφνικα στην γη των μακαρων ΔΕΝ θα ειχε διαλυθει η ΕΡΤ.... αλλα η βλακεια δεν παει στα βουνα....
  lucien gris
  απάντηση4713
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  απόδειξη | 03/07/2013 13:54
  Τα σχόλια μαρτυρούν ότι όσα στοιχεία , αποδείξεις, λεπτομέρειες άγνωστες στο κοινό και να παραθέσετε, κε Χειλά, τον κομματικό φανατισμό δεν μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Μάταιος κόπος, λοιπόν.
  Peter Pan
  απάντηση2732
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  "Λεχριτοκηφήνες"... | 03/07/2013 13:46
  ο καλύτερος ορισμός για τα απολυμένα κομματόσκυλα της μακαρίτισσας ΕΡΤ... Να ζήσουμε να μην την θυμόμαστε!!!
  Γλωσσολόγος
  απάντηση4930
   
   
   
  Τι προπαγάνδα είναι πάλι αυτή; | 03/07/2013 13:00
  Το ότι κάνουν τώρα λίγο καλό πρόγραμμα είναι η απόδειξη το τι άχρηστοι και καθάρματα είναι. Προηγουμένως μπορούσαν δηλαδή αλλά κοροίδευαν τον κόσμο,λούφαραν και απεργούσαν για όλο και ποιο πολλά προνόμια. Και δεν είναι υπεύθυνοι οι εκάστοτε διευθύνσεις για την ποιότητα του προγράμματος, όπως προσπαθείτε να το παρουσιάσετε, δεν κάναν αυτοί τις απεργίες, αλλά μόνο τα καθάρματα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εκεί και κανένας άλλος.
  stefan_g
  απάντηση6123
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Περιεκτικό | 03/07/2013 12:49
  Περιεκτικό το άρθρο και χρήσιμο για να κατανοήσουμε πως δουλεύει η δημόσια τηλεόραση αλλού. Ένα μέτρο σύγκρισης για αργότερα, όταν θα ψάχνουμε να δούμε τι είχαμε και τι φτιάξαμε. Παρατηρώ επίσης ότι συγκεκριμένες απόψεις σχολιαστών έχουν "υπογραφές" με τον ίδιο γραμματικό τύπο, γενικά ουσιαστικά ή επίθετα, λ.χ. "Προσεκτικός αναγνώστης, Μαθηματικός, Μάντης ειδήσεων, Τηλεθεατής", δηλ. δεν αντέχουν μιαν αυτονόητη προσωπική υπογραφή, έστω και ψευδώνυμο. Μάλιστα ο "προσεκτικός αναγνώστης" φροντίζει να εξαίρει τον ... εαυτό του για την ποιοτική αναβάθμιση των σχολίων του... Σε λίγο θα απαντάει και στον εαυτό του, φυσικά συμφωνώντας. Διαδικτυακοί κλώνοι; Εξελιγμένοι εγέρθητοι;
  lela
  απάντηση2521
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Έχετε χαζέψει ωρέ εκεί στο ΒΗΜΑ ?! | 03/07/2013 12:13
  κάλλιο φτηνός Μεσαίωνας παρά πανάκριβη Αναγέννηση. Από που κι ως που ο καταντημένος Ελληνικός λαός που δεν ξέρει πως θα βγάλει το χειμώνα που έρχεται θεωρείτε αυτονοήτως ότι επιθυμεί μια όχι πάμφθηνη κρατική τηλεόραση ? Ας λένε 2 ειδήσεις και ας παίζουν όλη μέρα τα γαριδάκια μπόζο ! Who cares ???? Πλάκα μας κάνετε ? Με ξένα κόλυβα (τα δικά μας) ζητάτε να κάνετε μνημόσυνο ? Να ανοίξουν τύποις μια τηλεόραση κρατική με 10 άτομα πολλά υπολογιστικά συστήματα και κόστος στο ΠΑΤΩΜΑ !! Το καταλαβαίνετε ???????? ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ !! Δεν βγάινει !! Κι όπως δεν βγαίνει για μένα δεν θα βγει και γι'αυτούς εκεί μέσα. Φάγανε και σκάσανε ενώ εμείς πεινάσαμε. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ λέμεεε !!
  Στη γραμμή !!!
  απάντηση6116
   
   
   
  Χλευασμός, λοιδορία, ειρωνία... | 03/07/2013 11:04
  Παρατηρώ με ενδιαφέρον, την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου των σχολίων τα οποία αναρτώνται υπέρ της Χρυσής Αυγής. Πλέον, ο χλευασμός, η λοιδορία και η ειρωνία των σχολιαστών προς τους πολιτικούς αντιπάλους τους, τα οποία περιέχουν, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το κόμμα αυτό έχει ήδη επιτύχει την ηθική επιβολή του και επελαύνει στο πολιτικό σκηνικό...
  Προσεκτικός αναγνώστης σχολίων
  απάντηση2535
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων