από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 
Κουτσαύτη ΜαρίαΣύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας 

Πώς να επιλέξετε το επάγγελμα που σας εκφράζει

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα βιβλία έχουν κλείσει και οι βαθμολογίες έχουν βγει. Και τώρα οι νέοι καλούνται να θέσουν σε μια σειρά προτεραιότητας τις επιλογές που ανοίγονται μέσα από τις εναλλακτικές που τους δίνονται. Για πρώτη φορά στη ζωή τους καλούνται να διαδραματίσουν –με εμφανή τρόπο πλέον- το ρόλο τους ως «Διαμορφωτές της Σταδιοδρομίας» τους.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι νέοι μετουσιώνουν το παρελθόν (προηγούμενη εμπειρία, επιδόσεις στο σχολείο, πρότυπα, συμβουλές) σε παρόν · σε αποφάσεις που λαμβάνονται στο «τώρα» και θα έχουν επίδραση στο μέλλον. Ως μέλλον –σχετικά με τη σταδιοδρομία- ορίζονται οι φιλοδοξίες του ατόμου, το πού θέλει να φτάσει και τι, τελικά, αντιλαμβάνεται ως επιτυχία. Και ενώ ο καθένας δίνει το δικό του ορισμό, η επιτυχία δεν πρέπει να πάψει ποτέ να αποτελεί μια πρόκληση προκειμένου το άτομο να εξελίσσεται.
Επομένως, δεν πρέπει να υιοθετεί παθητικά (adopt), αλλά να προσαρμόζεται ενεργητικά (adapt). Πρέπει να είναι αληθινός με τον εαυτό του. Να τολμά να σκέφτεται διαφορετικά και να μην εγκλωβίζεται σε πεπαλαιωμένες πεποιθήσεις. Να έχει κίνητρα και πάθος.
Η νέα πραγματικότητα καλεί τους νέους να αναπτύξουν και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν τη συνεχή προσαρμογή στα καινούργια κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα. Τέτοιες δεξιότητες είναι η κριτική σκέψη, η ανεκτικότητα, η ευρηματικότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Στη βάση, όμως, όλων αυτών βρίσκεται η αυτοαντίληψη και η αυτογνωσία. Όσο αυτή διευρύνεται, τόσο οι επιλογές, που βασίζονται στις προτιμήσεις, θα είναι πιο ρεαλιστικές και επομένως κατάλληλες και επιτυχείς.
Ο νέος που καλείται να σχεδιάσει την επαγγελματική του πορεία θα πρέπει να θυμάται ότι η επαγγελματική επιτυχία πηγάζει κυρίως από το νόημα και την αξία που δίνει στον εαυτό του και όχι μόνο από τους τυπικούς επαγγελματικούς τίτλους. Γιατί, θέλουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να υπομένουμε απλά την εργασία μας. Θέλουμε να την απολαμβάνουμε.
Και να θυμάστε ότι το επάγγελμα που αγαπάτε δεν είναι μόνο αυτό που μπορείτε, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που θέλετε. Πρέπει πρώτα να ανακαλύψετε ποια είναι η διαφορά που θα θέλατε να κάνετε, ποια επιρροή θα θέλατε να ασκήσετε. Όταν σκέφτεστε να κάνετε το επάγγελμα που αγαπάτε, σκεφτείτε υπέροχες εναλλακτικές. Σκεφτείτε τι ειλικρινά θα σας προκαλούσε χαρά και ικανοποίηση.

Πώς μπορείτε, όμως, να βρείτε το επάγγελμα που αγαπάτε; Πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε τη σταδιοδρομία σας από διαφορετική οπτική… μια οπτική που αναγνωρίζει ότι οι καθημερινές εργασιακές δραστηριότητες προσφέρουν ικανοποίηση που είναι ζωτικής σημασίας στο να έχετε την ποιότητα ζωής που πραγματικά επιθυμείτε. Το επάγγελμα που αγαπάτε είναι αυτό που καλλιεργεί τα ταλέντα σας, συμβαδίζει με τις προσωπικές σας αξίες και βοηθά στο να κάνετε τη διαφορά που πραγματικά θέλετε να κάνετε, ενώ παράλληλα σας ανταμείβει και σε οικονομικό, αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο.
Και να θυμάστε ότι το επάγγελμα που αγαπάτε δεν είναι μόνο αυτό που μπορείτε, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που θέλετε. Πρέπει πρώτα να ανακαλύψετε ποια είναι η διαφορά που θα θέλατε να κάνετε, ποια επιρροή θα θέλατε να ασκήσετε. Όταν σκέφτεστε να κάνετε το επάγγελμα που αγαπάτε, σκεφτείτε υπέροχες εναλλακτικές. Σκεφτείτε τι ειλικρινά θα σας προκαλούσε χαρά και ικανοποίηση.
Το να κάνει κάποιος το επάγγελμα που αγαπά τον βοηθά στο να είναι αυτός που πραγματικά θέλει να είναι, να κάνει αυτό που πραγματικά έχει αξία για τον ίδιο και να αποκτά περισσότερα από όσα ποτέ ονειρεύτηκε. Όταν κάποιος κάνει το επάγγελμα που αγαπάει, κάνει το καλύτερο επάγγελμα. Κι ας θυμόμαστε πάντα ότι: «το να ακολουθεί κανείς το ίχνος των ονείρων του και να ζει τη ζωή που έχει φανταστεί, είναι εγγύηση επιτυχίας» (Henry David Thoreau), «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για το επάγγελμα ενός ατόμου δεν είναι το ¨πόσα (χρήματα) βγάζει από αυτό, αλλά το πόσα μπορεί να γίνει (ως προσωπικότητα) μέσα από αυτό (πώς, δηλαδή, μπορεί να εξελιχθεί» - John Ruskin.
Και βέβαια, θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη τις παρούσες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα με τη νέα κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Ωστόσο, δε θα πρέπει αυτές οι συνθήκες να δεσμεύουν τις επιθυμίες μας, και να  λειτουργούν περιοριστικά στις μελλοντικές μας  επιλογές.
Όπως γνωρίζετε, η σταδιοδρομία σας επιδρά στις σχέσεις σας , στα οικονομικά σας, στην υγεία σας, στις ελπίδες, τις προσδοκίες και στα όνειρά σας- στο σύνολο της ζωής σας δηλαδή!
Σκεφτείτε, λοιπόν: Τι είναι δυνατό να γίνει αν δεσμευτείτε στο να κάνετε το επάγγελμα που πραγματικά αγαπάτε; Πώς θα αλλάξει η ζωή σας αν το επιλέξετε; Πώς θα αλλάξει αν δεν το επιλέξετε;  * H κυρία Μαρία Κουτσαύτη, MSc, είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας.
ccd@hol.gr
www.careerassociates.gr


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  "Everyone is a genius but if you judge a fish on its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid." ~ Albert Einstein - | 03/07/2013 02:51
  THEY HAVE NOTHING TO FEAR IF THEY ARE FREE INDEPENDENT THINKERS."The brick walls are there for a reason. The brick walls are not there to keep us out. The brick walls are there to give us a chance to show how badly we want something. Because the brick walls are there to stop the people who don’t want it badly enough. They’re there to stop the other people." ~ Randy Pausch - κυρία Μαρία GOOD BUT VERY SOFT BABY TALK.
  drudge peon
  απάντηση34
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων