από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

«Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ»

«Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι αλήθεια ότι αμφισβητούνται αλλά και επαναθεμελιώνονται βασικές έννοιες. Η συγκυριακή αλλά ιδεολογικοπολιτικά νόθα διαίρεση μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» αλλοίωσε τις παραδοσιακές πολιτικές συμπεριφορές και ανέδειξε νέους πολιτικούς σχηματισμούς που «καβάλησαν» το κύμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η κοινωνία δυσκολεύεται να κάνει ψύχραιμες αποτιμήσεις που αφορούν την πορεία της πατρίδας μας μέσα στον μακρύ ιστορικό χρόνο. Ο εκλογικός κύκλος ήταν από την άποψη αυτή πολύ άδικος για το ΠαΣοΚ που του έτυχε να διαχειριστεί τη σκληρή φάση της ανοικτής κρίσης και να απαντήσει σε ανυπόφορα διλήμματα. Με βασικό αυτό ανάμεσα στην ασύντακτη χρεοκοπία και στην εκβιαστική αποδοχή ενός κακού προγράμματος, υπαγορευμένου από τις κυρίαρχες στην Ευρώπη αντιλήψεις, πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες.

Φτάσαμε έτσι από τον συνολικό κατακερματισμό του κομματικού συστήματος που καταγράφτηκε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 στην τεχνητή - λόγω εκλογικού συστήματος - πόλωση των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Σε μια πόλωση που παρέμεινε και παραμένει, παρ' όλα αυτά, περιορισμένη σε μεσαία δημοσκοπικά ποσοστά.
Το ΠαΣοΚ των μεγάλων πολυσυλλεκτικών πλειοψηφιών και των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων έδωσε τη θέση του σε ένα κόμμα που, παρά τη μειωμένη εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη, κλήθηκε να σηκώσει ξανά το βάρος της σταθερότητας και της εξόδου από την κρίση, σε ένα νέο σκηνικό κυβερνητικής συνεργασίας.

Ηταν συνεπώς λογικό να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πού βρίσκεται πλέον, μέσα στους νέους αυτούς συσχετισμούς, η ιστορική δημοκρατική παράταξη. Αυτή που εξέφραζε τον ευρύ κρίσιμο χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστική Αριστερά. Δεν έχει σημασία αν για να ορίσουμε τον χώρο αυτόν χρησιμοποιούμε την ιστορική έννοια της δημοκρατικής παράταξης ή την έννοια της μεγάλης Κεντροαριστεράς που διατηρεί ενεργό την προοδευτική παράδοση του Κέντρου και τη συνάφειά του με τη μετριοπαθή Αριστερά.

Σε άλλες χώρες θα μιλούσαμε για σοσιαλιστική Αριστερά, για Σοσιαλδημοκρατία. Σήμερα μιλάμε στην Ευρώπη για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Μπορούμε όμως να ορίσουμε και με πιο περιγραφικό τρόπο τον χώρο αυτόν: ως έναν χώρο εθνικά υπεύθυνο, πολιτικά προοδευτικό, κοινωνικά ευαίσθητο, διανοητικά ανοικτό σε νέα ρεύματα ιδεών, επιχειρησιακά αποτελεσματικό, επιχειρηματικά καινοτόμο.

Η μεγάλη δοκιμασία της κρίσης είχε και έχει ακόμη προφανείς οργανωτικές επιπτώσεις στον χώρο αυτόν. Το ΠαΣοΚ, παρά τις περιπέτειές του, λειτουργεί ως θεματοφύλακας του χώρου. Ως βασικός εκφραστής αλλά σίγουρα όχι ως ιδιοκτήτης. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά διαχρονικά πλεονεκτήματα της δημοκρατικής παράταξης, ήταν και είναι ο πλούτος των σημαντικών πολιτικών στελεχών που διαθέτει. Η κρίση των τελευταίων χρόνων συνιστά και προσωπική δοκιμασία για κάθε πολιτικό στέλεχος με αίσθηση της πραγματικότητας και συνείδηση ατομικής ευθύνης. Η κριτική στάση, η αποστασιοποίηση, η θεμιτή φιλοδοξία είναι στοιχεία πολύτιμα για τον χώρο. Η παράταξη είναι όλοι όσοι νιώθουν ότι ανήκουν σε αυτήν.

Η πατρίδα μας μέσα από τη θεσμική ένταση των τελευταίων ημερών εισέρχεται σε νέα φάση. Γιατί πάντα η συγκυρία τροφοδοτεί με απροσδόκητο τρόπο την Ιστορία. Η κυβερνητική συνεργασία επαναθεμελιώνεται. Η εθνική στρατηγική δεν αρκεί να επιβεβαιωθεί. Πρέπει να προσλάβει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου στις λεπτομέρειές του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ικανού να πείσει και να παρακινήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Το ΠαΣοΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη που έχει τα δικά της προτάγματα, τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της πρακτικές. Δεν κάνουμε όμως κάτι περίεργο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάνουμε κάτι εθνικά αναγκαίο. Η εθνική ανάγκη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ισχυρή, δίκαιη και έντιμη βάση συνεργασίας.

Η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι ο εγγυητής της σταθερότητας. Οχι όμως με έναν τρόπο αξιακά και πολιτικά ουδέτερο. Η ανάπτυξη, η ανάσχεση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, η ανάκτηση της κυριαρχίας μας, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι οι μεγάλοι στόχοι του έθνους και της κοινωνίας.

«Σχέδιο Β» ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει. Το ευρωπαϊκό γήπεδο είναι δύσκολο, μυωπικό, συντηρητικό και επίμονο. Αλλά είναι το καλύτερο, για να μην πω το μόνο που υπάρχει για τη χώρα μας. Το μέλλον της Ελλάδας ταυτίζεται με τη μοίρα της Ευρώπης και η μοίρα της Ευρώπης μπορεί να αλλάξει μόνο αν αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί προς την κατεύθυνση που προτείνουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Ο «ευρωπαϊκός πολιτικός Νότος» που συνθέτει χώρες, κόμματα, κοινωνικές δυνάμεις, ιδέες. Η ευρωπαϊκή αυτή διάσταση του ΠαΣοΚ, της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής παράταξης, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο προστιθέμενης αξίας υπέρ του τόπου μας στις παρούσες συνθήκες.

Αξίζει συνεπώς να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, επιφυλάξεις, προσωπικές ενστάσεις, δίκαια παράπονα. Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ με όλο της το εύρος, όχι χάριν του εαυτού της αλλά χάριν των ελλήνων πολιτών, χάριν της πατρίδας μας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  γελάνε.. | 26/06/2013 01:37
  και οι πέτρες.. Απολύτως
  anonymous
  απάντηση00
   
   
   
  χτυπα το χερι | 25/06/2013 10:55
  ο Βενιζελος δημοκρατικα παντα χτυπάει το χέρι στο τραπέζι στους πολίτες
  nocturne
  απάντηση44
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  γιατί; | 25/06/2013 00:26
  Γιατί στην πιο δραματική για τη χώρα περίοδο, από τον εμφύλιο ακόμα, μία περίοδο που κάθε μέρα διακυβεύονταν η ζωή ή ο θάνατος της και δη την πιο κρίσιμη στιγμή, αυτή του δημοψηφίσματος, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μπετόν-αρμέ, πίσω από τον αρχηγό του; Και γιατί άλλαξε αρχηγό αμέσως μετά; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί την κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Γέρου, του Ανδρέα της αλλαγής αλλά και του Σημίτη του εκσυγχρονισμού, με αυτά τα ερωτήματα αναπάντητα;
  znstzn
  απάντηση32
   
   
  Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ | 25/06/2013 00:14
  μετά από τόσα μανίκια, σαν απειλή μού ακούγεται αυτό
  evan
  απάντηση32
   
   
  Καλα αρκετα απο αυτα | 24/06/2013 23:24
  αλλα κυριε Γαργαντουα, οσο και αν χρηζει εκτιμησης η σταση που κρατησες τωρα, δεν μπορει ποτε να συγχωρηθει η σταση που πηρες απεναντι στην πατριδα. Απεναντι στην ελληνικη κοινωνια. Ολοι εμεις τα "κοροιδα", η κοινωνια των ελληνων, υπηρετησαμε την πατριδα κανονικα. Ουτε σαν Ι3 μεσα σε γραφειο διπλα στο σπιτι μας, ουτε θητεια εξαγορασαμε σαν και εσενα. Εξυπνος εισαι σιγουρα και σαν δασκαλος ισως να εισαι χρησιμος. Ο τροπος που εμπρακτα απεδειξες πως αντιλαμβανεσαι την κοινωνια, σου αφαιρει καθε δυνατοτητα νομιμοποιησης σαν πολιτικος.
  Isaac
  απάντηση33
   
   
  Ξεχάσατε το "μεγάλη" | 24/06/2013 23:20
  Κ. Βενιζέλε, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ "δημοκρατικό", σήμερα δύσκολα θα χαρακτηριζόταν "παράταξη" και σε λίγους μήνες δεν θα είναι "εδώ".
  Αλέξης
  απάντηση36
   
   
  Μένω έξω και θέλω υπουργία | 24/06/2013 22:34
  4% έχει τώρα και σε 2-3 μήνες θα είναι κάτω από 3%;
  @Χοντρέ,
  απάντηση911
   
   
  Σχέδιο B ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει!! | 24/06/2013 22:09
  Αρχηγός κόμματος μας δηλώνει ότι ούτε είχε ούτε έφτιαξε σχέδιο, και θέλεις να λέγεσαι αρχηγός πλάκα κανείς νομίζεις ότι η Merkel έρχεται στις διαβουλεύσεις με ένα σχέδιο, γί αυτο τρώτε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, και καλά τώρα κάνουν σχέδια οι άλλοι για μας, μια και τα πληρώνουν, σε 3 χρόνια όμως που δεν θα πληρώνουν άλλο λέτε να μας κάνουν κανά σχέδιο? Ντροπή σου,
  Ελένη
  απάντηση59
   
   
  δυσκολεύται....... | 24/06/2013 21:48
  "η κοινωνία δυσκολεύεται να κάνει ψύχραιμες αποτιμήσεις" αναφέρετε κε Βενιζέλο σε κάποια αποστροφη του λόγου σας.Οταν όμως τις κάνει να ειστε σίγουρος οτι θα σας τοποθετήσει εκει οπου πραγματικά αξίζετε.Στην απόλυτη λήθη!!!!!!!
  panos
  απάντηση1913
   
   
  Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ --1 | 24/06/2013 21:44
  .....τον πολιτικών εννοώ, βεβαιος, βεβαιος. Τελικά, το πήρε χαμπάρι, ότι το τέλος πλησιάζει, και ήρθε να κουρνιάσει στην αριστερή στήλη του πατρός, ΤΟ ΒΗΜΑ, εννοώ. Μετά από τόσα χρονια ΑΕΡΟΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ είναι λίγο δύσκολα να σταματήσεις έτσι ξαφνικά, θα τον πιάσει αμόκ. Δηλαδή, ήδη τον έχουνε ψυχολογήσει, όταν κάποιος αποφασίζει να κουβαλάει επάνω του ένα CD, από το πρωί μέχρι το βραδυ και από το βραδυ μέχρι το πρωί για οχτώ, εννιά μήνες Η νομίζει ότι είναι ισότιμος πρωθυπουργός μιας χώρας με ψίχουλα θέσεις, οπωσδήποτε το έχουν στρίψει μερικές βίδες. Για αυτό και άλλους λόγους, τον αφήνουν να λασκάρει για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να του φυγη η λόξα, ....και μετά από εδώ και ε
  Ο Βόρειος
  απάντηση79
   
   
  Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ -2 | 24/06/2013 21:41
  Αλλα ο χοντρός είναι έξυπνος, μονο το Ακη έπιασαν. Aααα, ναι, όσο για το άρθρο, οσα κατάλαβες για αυτά που έγραψες, τόσο κατάλαβα και εγώ. Για αυτό χοντρέ, σου ευχόμαστε μια καλή καινούργια σταδιοδρομία, ....και δεν ξέρεις τι κρατάει το μέλλον, μπορεί και αρχισυντάκτης του Βήματος.
  Ο Βόρειος
  απάντηση911
   
   
  Εχουμε υπομονή. | 24/06/2013 21:41
  "είναι εδώ" και σε περιμένει . Μόνο στο Επικρατείας της ΝΔ θα ξαναδείς έδρανο και ασυλία αδίστακτε Εφιάλτη . Ξέρεις καλά ότι η επόμενη Βουλή θα σε στείλει Ειδικό Δικαστήριο για Λιστα Λαγκάρτ .
  freeman
  απάντηση1213
   
   
  ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | 24/06/2013 21:04
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΜΕΤΟΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ...........................
  projean
  απάντηση2013
   
   
  Διάσταση λόγων και έργων | 24/06/2013 21:02
  Για να υπάρξει ζώσα κυβερνώσα κεντροαριστερά πρέπει να εκφράζει παράλληλα με τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των αδυνάμων και ανέργων. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Βενιζέλος μόνο με ρητορείες και σοφίσματα! Χρειάζονται και πράξεις! Η πλειοψηφία τον συνδέει με τη διαπλοκή και την εξυπηρέτηση των ισχυρών!
  γιωργος σ.
  απάντηση128
   
   
  Δεν φταις εσύ ρίψασπι Βενιζέλε | 24/06/2013 20:51
  Αν η παρηγοριά των θυμάτων είναι κάποτε η ηθική δικαίωση, τότε η ελληνική εξωτερική πολιτική δε θα πρέπει να υπολογίζει σε καμμιά παρηγοριά. Όταν η Ιταλία προπολεμικά πρότεινε στην Ελλάδα ανανέωση του συμφώνου φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια κ αυτοδεσμευόμενη, έσπευσε να ζητήσει την άδεια της Βρεταννίας. Όταν οι Άγγλοι μετά την έκρηξη του πολέμου παρακαλούσαν την Τουρκία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της ή τουλάχιστον να παραμείνει ουδέτερη με άφθονες προσφορές πολεμικού υλικού, οι Έλληνες, που ήδη μάχονταν στην Αλβανία χωρίς να έχουν εξασφαλίσει κάποια συνθήκη δεσμευτική για την Αγγλία, μάταια ζητούσαν ουσιαστική στρατιωτική ενίσχυση από τους άτυπους συμμάχους των.
  Άρη Β. δεν έκοψες κεφάλια που'πρεπε
  απάντηση109
   
   
  στο καλό | 24/06/2013 20:39
  ήμουν παλιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ώσπου κατάλαβα ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε δραστικά και έγινε ουρά ακραίων,αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.Γι' αυτό άλλαξα πολιτική στέγη(ΣΥΡΙΖΑ) όπως και οι περισσότεροι σύντροφοι και είμαστε εμείς που θα φέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και εσένα στην ανυπαρξία.
  δημητρης
  απάντηση822
   
   
  Οι δημοκρατικοί πολίτες είναι εδώ. | 24/06/2013 19:34
  Στις επόμενες εκλογές,οι Έλληνες ψηφοφόροι μετά από ψύχραιμες αποτιμήσεις,θα τρέψει τον κο Βενιζέλο σε άτακτη χρεωκοπία,το κόμμα του θα το στείλει να συναντήσει την ανάπτυξη,την ανάσχεση της ανεργίας,την αύξηση της απασχόλησης,και την ανάκτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας. Και θα το πράξουν όχι κινούμενοι από αίσθημα εκδίκησης,αλλά χάριν των Ελλήνων,χάριν της Πατρίδας μας.
  Δωροθέα
  απάντηση1613
   
   
  Χοντρέ, | 24/06/2013 19:23
  ευχαριστούμε πολύ για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ! Άντε και με το καλό να πιάσεις ενα 5% στις επόμενες εκλογές!
  Χαρατσωμένος, πρώην πασόκος
  απάντηση2115
   
   
  ΠΑΣΟΚ | 24/06/2013 18:23
  Ο κ Βενιζέλος,πράγματι είναι ένας καλος πολιτικός (γείτονας του νεοφιλελευθερισμού), ξεχνα όπως μια μεγάλη παροιμία που λεει ο θυμόσοφος λαός μας.....το εξυπνο πουλι απο την μύτη πιάνεται.... 1.-Ιστορικό λάθος ή μη κλήση του Σαμαρά να ψηφίσει ή ρήξιμο της Κυβέρνησης με 180 ψήφους για την εφαρμογή του μνημονίου.....(αυτά κ Βενιζέλε δεν είναι ...οτι το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε μεσα στην μεγαλη ανοικτή κρίση να αποφασίσει....(απο ποιους και για ποιους....και βγαίνει τώρα ο Σαμαράς απο το 10ο υπογειο στο ρετιρέ....Είναι λάθη δικά μας. 2.-Είμαι ΔΥ,είμαι Αγρότης,είμαι Ιδ.υπάλληλος Ανεργος Συνταξιούχος....τι έκανες διαφορετικό μετα το 40% σε 12% ώστε να με φέρεις πίσω?????? 3.-Που πήγαν το ΠΑΣΟΚ πήρε το κόστ
  YB Triantafyllos
  απάντηση126