από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Το ύψωμα 1378 και η πολωτική φάρσα ενός Σαμαρικού «φιλοευρωπαϊκού συναγερμού»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Θα υπενθυμίσω μια μικρή ιστορία, συμβολικό μάθημα προς όλους τους εμπλεκόμενους στη σημερινή κρίση καθώς ο Αντώνης Σαμαράς σε οριακή κατάσταση πολιτικής διαταραχής σκηνοθετεί αιφνίδια την αποτυχία του η οποία όμως μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραία για την ίδια τη χώρα.

Καθώς η «φυγή» του προς τα «μπρος», στη λάθος στιγμή με λάθος θέμα, με πρόσχημα την ΕΡΤ, είναι φως φανάρι φυγή από την πραγματικότητα. Πριν 100 χρόνια τέτοιες μέρες, Ιούνιο - Ιούλιο 1913, στο ύψωμα 1378 δόθηκε η πιο σκληρή και τελευταία μάχη του ελληνοβουλγαρικού πολέμου. Τη μια καταλάμβαναν το ύψωμα οι Έλληνες, την άλλη οι Βούλγαροι. Σώμα με σώμα. Ακόμα και με πετροπόλεμο. Το Πρώτο Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών που έδινε τη μάχη ξεκίνησε με 1000 άνδρες και κατέληξε με 50. Είχαν εξαντληθεί και οι δύο αντίπαλοι. Μες τη νύχτα οι Βούλγαροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν κρυφά το ύψωμα. Την ίδια σκέψη έκαναν και οι Έλληνες δίχως να γνωρίζουν την αναδίπλωση των αντιπάλων τους.

Το ύψωμα έμεινε τελικά ακάλυπτο. Έχασαν και οι δύο από αμοιβαία εξάντληση.

Τί θέλει να πει η ιστορία; Ότι ο “πόλεμος”, ο πολιτικός ανταγωνισμός, το διεθνές εμπόριο, η εξωτερική πολιτική δεν είναι πάντοτε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Ό,τι δηλαδή χάνει ο ένας δεν το κερδίζει υποχρεωτικά ο άλλος. Μπορεί να κερδίζουν και οι δύο ανταγωνιστές - συμπαίκτες είτε να χάσουν και οι δύο ακόμα και να «ενταφιαστούν υπό των κοινών ερειπίων» όπως εύστοχα προειδοποιούσε ο Μαρξ αλλά ξεχάστηκε. Εκείνοι που φαντασιώνονται την παγίδα μιας ενδεχόμενης εκλογικής πόλωσης στο όνομα μιας καρικατούρας «φιλοευρωπαϊκού συναγερμού» θα πέσουν μέσα της οι ίδιοι και χρέος μας είναι να μην τους επιτρέψουμε να πάρουν μαζί τους στην καταστροφή και τη χώρα.

 Έτσι και πριν 55 χρόνια επινοήθηκε από έναν εκ των ηγετών του Κέντρου σε συμπαιγνία με την ΕΡΕ του Καραμανλή και την πανταχού παρούσα αμερικανική πρεσβεία η παγίδα ενός απόλυτα πλειοψηφικού πολωτικού εκλογικού συστήματος στο όνομα του “εθνικόφρονος συναγερμού”. Στην παγίδα έπεσαν οι εμπνευστές της. Αυτήν πάνε να στήσουν και σήμερα άμυαλοι μαυρογιαλούροι με μανδύα των μεταρρυθμιστών για κλάματα. Η αντισυσπείρωση στην περίπτωση αυτή θα είναι συντριπτική. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός θα πέσει στο κενό.

Το ύψωμα 1378 έχει μεγαλύτερη συμβολική και γνωστική αξία σήμερα για τη διεύθυνση και τη διευθέτηση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων στο σύγχρονο κόσμο όπου η αλληλεξάρτηση των εθνών και η πολυπλοκότητα μέσα στην πολυπλοκότητα είναι εκατό φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα μέτωπα δεν είναι το ίδιο διακριτά και διαυγή του τύπου άσπρο - μαύρο. Συχνά κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι. Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί είναι ανταγωνιστές με τους Κινέζους έχουν ισχυρή μερική επικάλυψη κοινών συμφερόντων. Το ίδιο ισχύει για τους ολέθριους γείτονες Κίνα - Ιαπωνία. Ανταγωνισμός και αλληλεξάρτηση είναι ο κανόνας.
Οι πιστώτριες χώρες και οι χώρες οφειλέτες βρίσκονται σε αντίθεση αλλά σε οριακές στιγμές όπως σήμερα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη αμοιβαιότητα ανάμεσά τους καθώς η ιστορία δεν ήταν πάντα με τον πιστωτή όταν ο οφειλέτης έχει εξαντληθεί και δεν έχει πια τίποτα να χάσει. Η αλληλεξάρτηση και η επικάλυψη είναι ισχυρή και μέσα στην υπαρκτή αντίθεση Βορρά - Νότου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλαστική γεωμετρία των συγκλίσεων - αποκλίσεων εντός της κάνει αφελή τα άκαμπτα μέτωπα και τα σινικά τείχη.

Το ίδιο ισχύει μεταξύ των εταίρων της τρικομματικής Κυβέρνησης που πρέπει να δώσουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα στη διαγραφή του χρέους και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην πορεία για την επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση από τα μνημόνια. Το μάθημα του “1378” απευθύνεται και στον Συριζα που χρειάζεται λίγο χρόνο και πολύ μυαλό για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σαν βασική δύναμη μιας προοδευτικής συμμαχικής εναλλακτικής λύσης. Δεν έχει λόγο να επισπεύδει και να τσιμπά στον τυχοδιωκτισμό του Σαμαρά.

Αν στην πολιτική όπως και στην προσωπική μας ζωή αποφασίζαμε αποκλειστικά με ορθολογικά κριτήρια θα ήταν ξεκάθαρο το δόγμα της αμοιβαίας καταστροφής των σημερινών εμπλεκομένων. Αλλά αυτό δε συμβαίνει ενώ η αίσθηση της ιστορίας έχει χαθεί.

Υποσημείωση της ιστορίας:

Ο μοναδικός επιζήσας Έλληνας αξιωματικός στο ύψωμα 1378 με διαμπερές τραύμα στο στήθος που “έγλειψε” την καρδιά του ήταν εκείνος που πρώτος με τη διμοιρία του -εμπροσθοφυλακή του Ανεξάρτητου Τάγματος Κρητών- μπήκε στη Θεσσαλονίκη το ξημέρωμα του Αγίου Δημητρίου του 1912. Ήταν ο νεαρός ανθυπολοχαγός Ιωάννης Σ. Αλεξάκης.

Έπεσε όμως ο Ταγματάρχης του Γεώργιος Κολοκοτρώνης, εγγονός του θρυλικού Γέρου του Μοριά, ο οποίος συμμετείχε ως εθελοντής στις Κρητικές Επαναστάσεις. Έχω βιωματική σχέση με το μάθημα του “1378” καθώς ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αλεξάκης, μετέπειτα στρατηγός, ήταν συγγενής και συχωριανός μου από το ορεινό χωριό Έξω Ποτάμοι Οροπεδίου Λασιθίου, που σήμερα υπάγεται στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Εκείνο το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Γεώργιος Κολοκοτρώνης του φώναξε “Δεν στο’ λεγα μωρέ Γιάννη ότι εμείς οι Κρητικοί θα μπούμε πρώτοι στη Θεσσαλονίκη;” Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών γιατί η Κρήτη τυπικά και μόνο το καλοκαίρι του 1913 δεν είχε ενωθεί επίσημα με την Ελλάδα.

8 Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης είναι ανεξάρτητος βουλευτής Β Αθηνών


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (62)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ανιστόρητος !!! | 16/12/2013 06:44
  Καλώς τον κι ας άργησε ο Μίμης! Να λοιπόν πάλι οι ανεπάγγελτοι "ήρωες" του μύθο-Πολυτεχνείου αυτοί που τόσα χρόνια μας κάθησαν στον σβέρκο δίκην ισόβιου επιβήτορα, κοστίζοντας πανάκριβα και έχοντας προσφέρει το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ στην Πατρίδα μας, ενσκήπτουν με διάθεση "διδακτική", ειδικοί μελετητές της Ιστορίας, μιάς "ιστορίας" πονεμένης, που αφού την "πελέκησαν" από 'δω κι απο 'κει μας την σερβίρουν ως αυθεντίες του είδους, λές κι εμείς είμαστε ιθαγενείς που με χάντρες και καθρεφτάκια θα χαζέψουμε με την "επιστημονοσύνη" τους λες και είμαστε αγράμματοι, λες και δεν έχουμε ανοίξει ένα βιβλίο στην ζωή μας ... Ανδρουλάκη, αυτή την φορά το παράκανες! Αν καταλαβαίνεις Ελληνικά: Ξεκουμπίδια!
  Ανωνύμος, Έλλην επώνυμος.
  απάντηση10
   
   
  Mimis for ever! | 05/07/2013 11:38
  Ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια. Φώναζε καιρό τώρα γι' αυτό που έρχεται, αλλά η αμεριμνησία μας δεν μας επέτρεπε να ακούσουμε. Κυρίως εκείνοι που αποφάσιζαν. Και για τη λύση έχει μιλήσει: ευρωομόλογο. Μίμη συνέχισε!
  Gianni
  απάντηση01
   
   
  Σχόλιο στά σχόλια | 21/06/2013 13:07
  Ήθελα κι εγώ να γράψω στόν φίλο Μίμη γιά τό άκαιρο τών αναφορών του περί Κρητικής λεβεντιάς ( τήν οποια σέβομαι καί εκτιμώ ) αλλά διαβάζοντας μερικά από τά 58! σχόλια καταλήγω. Μίμη έχασες.!!!
  Νικόλας
  απάντηση21
   
   
  Το ύψωμα 1378 | 19/06/2013 08:15
  Στο ύψωμα 1378 νίκησαν οι 1000 περίπου Δυτικοθεσσαλοί Eύζωνοι του 9ου Τάγματος. Δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και ένα μέρος Ευρυτανίας. Ο διοικητής του Συντάγματος Δ. Παπαδόπουλος στις 14.7.1913 και ώρα 8.30μ.μ αναφέρει: «παρούσα δύναμις 9ου τάγματος είς υπολοχαγός και 75 οπλίται…» Έκρινε όλες τις σημαντικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων όπως στα Γιαννιτσά που άνοιξε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ,την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Λαχανά κ.λ.π. Διοικητής τους ήταν ο Γεωργούλης που σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά και κατόπιν ο Βελισσαρίου. Μαζί με το 9ο τάγμα Τυρνάβου αποτελούσαν το θρυλικό 1ο (1/38)Σύνταγμα Ευζώνων.
  Δομήνικος Βερίλλης
  απάντηση61
   
   
  Ύψωμα 1378 | 18/06/2013 23:37
  Στο ύψωμα 1378 ενίκησαν οι 1000 περίπου Δυτικοθεσσαλοί Eύζωνοι του 9ου Τάγματος Ευζώνων. Δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και ένα μέρος Ευρυτανίας Τελικά παρέμειναν στο ύψωμα «σώοι και αβλαβείς..»75. στρατιώτες και ένας υπολοχαγός. Ο διοικητής του Συντάγματος Δ. Παπαδόπουλος στις 14.7.1913 και ώρα 8.30μ.μ «…παρούσα δύναμις 9ου τάγματος είς υπολοχαγός και 75 οπλίται…». Το τάγμα αυτό έκρινε όλες τις σημαντικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων όπως τη μάχη Γιαννιτσών που άνοιξε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ,την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Λαχανά κ.λ.π. Διοικητής τους ήταν ο Γεωργούλης που σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά και κατόπιν ο Βελισσαρίου. Μαζί με το 9ο τάγμα Τυρνάβου αποτελούσαν το γνωστό 1ο (1/38)Σύνταγμα Ευζώνων.
  Δομήνικος Βερίλλης
  απάντηση51
   
   
  ύψωμα 1378 | 18/06/2013 23:32
  Στο ύψωμα 1378 ενίκησαν οι 1000 περίπου Δυτικοθεσσαλοί Eύζωνοι του 9ου Τάγματος Ευζώνων. Δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και ένα μέρος Ευρυτανίας στα σύνορα με Καρδίτσα.. Τελικά παρέμειναν στο ύψωμα «σώοι και αβλαβείς..»75. στρατιώτες και ένας υπολοχαγός. Αυτό προκύπτει από την αναφορά του διοικητή του Συντάγματος Δ. Παπαδόπουλου στις 14.7.1913 και ώρα 8.30μ.μ «…παρούσα δύναμις 9ου τάγματος είς υπολοχαγός και 75 οπλίται…». Το τάγμα αυτό έκρινε όλες τις σημαντικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων όπως τη μάχη Γιαννιτσών που άνοιξε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ,την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Λαχανά κ.λ.π. Διοικητής τους ήταν ο Γεωργούλης που σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά και κατόπιν ο Βελισσαρίου. Μαζί με το 9ο τάγμα Τυρνάβου αποτελούσαν το 1ο (1/38)Σύνταγμα Ευζώνων.
  Δομήνικος Βερίλλης
  απάντηση30
   
   
  Η αλήθεια για το 1378 | 18/06/2013 22:53
  Στο ύψωμα 1378 δεν ήταν 1000 Kρητικοί που τελικά επέζησαν 50 αλλά 1000 περίπου Δυτικοθεσσαλοί Eύζωνοι του 9ου Τάγματος Ευζώνων. Δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και ένα μέρος Ευρυτανίας στα σύνορα με Καρδίτσα.. Τελικά παρέμειναν στο ύψωμα «σώοι και αβλαβείς..»75. στρατιώτες και ένας υπολοχαγός. Αυτό προκύπτει από την αναφορά του διοικητή του Συντάγματος Δ. Παπαδόπουλου στις 14.7.1913 και ώρα 8.30μ.μ «…παρούσα δύναμις 9ου τάγματος είς υπολοχαγός και 75 οπλίται…». Επιστρατεύθηκαν στα Τρίκαλα. Το τάγμα αυτό έκρινε όλες τις σημαντικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων όπως τη μάχη Γιαννιτσών που άνοιξε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ,την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Λαχανά κ.λ.π. Διοικητής τους ήταν ο Γεωργούλης που σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά και κατόπιν ο Βελισσαρίου. Μαζί με το 9ο τάγμα Τυρνάβου αποτελούσαν το 1ο (1/38)Σύνταγμα Ευζώνων. Στις τελευταίες μόνον μάχες του πολέμου λόγω των μεγάλων απωλειών ενισχύθηκε από κρητικούς στρατιώτες.του τάγματος με διοικητή τον Γ.Κολοκοτρώνη. Στην πολεμική ιστορία του 2ου Βαλκανικου Ππολέμου πρώτη φορά συναντούμε το τάγμα του Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματα του στρατηγού Πάγκαλου, στη μάχη του Λαχανά, ως εφεδρεία, να ακολουθούν το 9ο Τάγμα Ευζώνων στην καταδίωξη του βουλγαρικού στρατού. Όσα άλλα στρατιωτικά τμήματα πολέμησαν δίπλα στο 9ο Τ.Ε. και όσοι υπήρξαν διοικητές του η διοικητές του 1 (ή 1/38) Συντάγματος δοξάσθηκαν χάριν στον ηρωισμό και την αποτελεσματικότητα των δυτικοθεσσαλών ευζώνων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ήταν οι ίδιο στρατιώτες –με διαφορετικούς διοικητές –που πρωταγωνίστησαν και έγραψαν τον θετικό επίλογο στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη , στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Στις μέρες μας, 100 χρόνια μετά κανένας δεν τους θυμήθηκε και ούτε κάποιος ανέφερε το όνομά τους στους αντίστοιχους επετειακούς εορτασμούς. Αυτό πιστεύω είναι και το βασικό συμπέρασμα ή μήνυμα ή δίδαγμα για την πορεία της Ελλάδας στις μέρες μας. Επίσης το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων (Καρδίτσης πλέον) πρώτο αποβιβάσθηκε το 1919 στη Σμύρνη και τελευταίο αποχώρ
  Δ Βερίλλης
  απάντηση41
   
   
  Η αλήθεια για το ύψωμα 1378 και το 1ο Σ.Ε | 18/06/2013 21:26
  Στο ύψωμα 1378 δεν ήταν 1000 Kρητικοί που τελικά επέζησαν 50 αλλά 1000 περίπου Δυτικοθεσσαλοί Eύζωνοι του 9ου Τάγματος Ευζώνων. Δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και ένα μέρος Ευρυτανίας στα σύνορα με Καρδίτσα.. Τελικά παρέμειναν στο ύψωμα «σώοι και αβλαβείς..»75. στρατιώτες και ένας υπολοχαγός. Αυτό προκύπτει από την αναφορά του διοικητή του Συντάγματος Δ. Παπαδόπουλου στις 14.7.1913 και ώρα 8.30μ.μ «…παρούσα δύναμις 9ου τάγματος είς υπολοχαγός και 75 οπλίται…». Επιστρατεύθηκαν στα Τρίκαλα. Το τάγμα αυτό έκρινε όλες τις σημαντικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων όπως τη μάχη Γιαννιτσών που άνοιξε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ,την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Λαχανά κ.λ.π. Διοικητής τους ήταν ο Γεωργούλης που σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά και κατόπιν ο Βελισσαρίου. Μαζί με το 9ο τάγμα Τυρνάβου αποτελούσαν το 1ο (1/38)Σύνταγμα Ευζώνων. Στις τελευταίες μόνον μάχες του πολέμου λόγω των μεγάλων απωλειών ενισχύθηκε από κρητικούς στρατιώτες.του τάγματος με διοικητή τον Γ.Κολοκοτρώνη. Στην πολεμική ιστορία του 2ου Βαλκανικου Ππολέμου πρώτη φορά συναντούμε το τάγμα του Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματα του στρατηγού Πάγκαλου, στη μάχη του Λαχανά, ως εφεδρεία, να ακολουθούν το 9ο Τάγμα Ευζώνων στην καταδίωξη του βουλγαρικού στρατού. Όσα άλλα στρατιωτικά τμήματα πολέμησαν δίπλα στο 9ο Τ.Ε. και όσοι υπήρξαν διοικητές του η διοικητές του 1 (ή 1/38) Συντάγματος δοξάσθηκαν χάριν στον ηρωισμό και την αποτελεσματικότητα των δυτικοθεσσαλών ευζώνων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ήταν οι ίδιο στρατιώτες –με διαφορετικούς διοικητές –που πρωταγωνίστησαν και έγραψαν τον θετικό επίλογο στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη , στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Στις μέρες μας, 100 χρόνια μετά κανένας δεν τους θυμήθηκε και ούτε κάποιος ανέφερε το όνομά τους στους αντίστοιχους επετειακούς εορτασμούς. Αυτό πιστεύω είναι και το βασικό συμπέρασμα ή μήνυμα ή δίδαγμα για την πορεία της Ελλάδας στις μέρες μας. Επίσης το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων (Καρδίτσης πλέον) πρώτο αποβιβάσθηκε το 1919 στη Σμύρνη και τελευταίο αποχώ
  Δομήνικος Βερίλλης
  απάντηση20
   
   
  Μυγοπαγιδες. | 18/06/2013 14:06
  Παγίδες μεταξύ σας,ποιος θα την φέρει πρώτος σε ποιόν,αυτά σχεδιαζετε,αυτά αποκλειστικά σας ενδιαφέρουν,πώς θα ριξετε στάχτη στα μάτια μας.,για να πιστέψουμε ότι όλα πάνε προς το καλύτερο ενώ πάνε σαφώς προς το χειρότερο.,ποίος θα γκρεμίσει ποιόν για να μείνετε καλύτερα κρεμασμενοι από την εξουσία. Και για την Ελλάδα και τους Έλληνες επι της ουσίας πέρα βρέχει.
  Δωροθέα
  απάντηση33
   
   
  παραδειγμα απο τα μαλλια πιασμενο | 18/06/2013 02:33
  Τελικα αφου το υψωμα , το κατελαβαν οι ευζωνοι κι οι Κρητικοι,εστω και με βαρειες απωλειες,τι το τραβαει το παραδειγμα ο Μιμης απο τα μαλλια για να αποδειξει την καινοφανη και κενη θεωρια του ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΧΑΝΟΥΝ ?.Το μονο που χανουν κι οι δυο πλευρες σιγουρα ειναι ανθρωπινες ζωες που θυσιαζονται ηρωικα στην εννοια της πατριδας ( και με τους Βουλγαρους η διαμαχη βασταει απο τον καιρο του Κρουμου, μονο που τοτε στην θεση των Ελληνων ηταν οι ΄΄ ανατολικοι Ρωμαιοι'' που κατοπιν καποιος Ρωσσος ιστορικος βαφτισε Βυζαντινους μια κι ουτε οι ιδιοι ηξεραν αυτην την ονομασια). Ομως στο σημαντικο θεμα της ηρωικης αυτοθυσιας ο Μιμης δεν κανει αναφορα γιατι απλα βιαζεται να λανσαρει την θεωρια του
  ιστωρ
  απάντηση64
   
   
  Καλώς τον σύντροφο | 17/06/2013 23:23
  Επίστροφη από τη χαραμάδα και στις μύτες Μίμη. Νομίζω ότι είναι νωρίς και μπορεί να σε πάρουν τα σκάγια - καλύτερα να κάτσεις στα αυγά σου παρά να τα σπάσεις μαζί με τον Αντώνη μέχρι την προεκλογική περίοδο του φθινιπώρου τουλάχιστον.
  Αλέξης
  απάντηση71
   
   
   
  Πάλι παραμύθια γράφεις... | 17/06/2013 17:21
  "Η πρωία της 15 Ιουλίου 1913 ευρίσκει το Σύνταγμα κυρίαρχο του υψώματος. Οι Βούλγαροι διακόπτουν τις επιθέσεις τους γιατί οι απώλειες τους είναι τρομακτικές. Μεταξύ αυτών και ο Διοικητής του Συντάγματος της Φρουράς.", για να δικαιολογήσεις το "άρθρο" σου...
  Γνώστης
  απάντηση168
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μιαουυυυυ μιαουυυυ | 17/06/2013 16:58
  Νιαου νιαου βρε γατουλα με την ροζ μυτουλα,γατουλα μου μκρη τσα τσα τσα τσα τσα
  Ντοκτορ μπουρδας.
  απάντηση1614
   
   
   
  Η ιστορική αλήθεια, για το ύψωμα 1378... | 17/06/2013 16:50
  H Μάχη του Υψοδείκτου 1378 13-15 Ιουλίου 1913 Ταγματάρχης Βελισαρίου Ι. Υψοδείκτης 1378. Είκοσι (20) χλμ Βορειοανατολικά ΣΙΜΙΤΛΗ και 15 χλμ Βορειοδυτικά του ΡΑΖΛΟΓΚ, στις Νότιες υπώρειες των ΡΙΛΑ ΠΛΑΝΙΝΑ. Η μάχη του υψ. 1378 ήταν αναντίρρητα η σκληρότερη και αιματηρότερη από όλες τις μάχες από όσες συνήψε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους δυο Βαλκανικούς πολέμους. Κατά παράδοξη επιταγή της Μοίρας, στην τελευταία αυτή μάχη του πολέμου βρέθηκαν αντιμέτωπα αφ' ενός μεν το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων του Συνταγματάρχου Παπαδοπούλου Δ. αποτελούμενο από το 9ο Τάγμα Ευζώνων (Διοικητής Ταγματάρχης Βελισσαρίου Ι.), το 8ο Τάγμα Ευζώνων (Διοικητής Ταγματάρχης Βασιλούνης), και το Τάγμα Κρητών (Διοικητής Ταγματάρχης Κολοκοτρώνης Γ.), ήτοι το ηρωϊκώτερο τμήμα του Ελληνικού Στρατού, και το Σύνταγμα της Βασιλικής Φρουράς της Βουλγαρίας, το οποίο ήτο το εκλεκτότερο Σύνταγμα του Βουλγαρικού Στρατού. 'Ησαν σχεδόν όλοι μεγαλόσωμοι άνδρες και επολέμησαν μετ' εξαιρετικού πείσματος και ανδρείας κατά τον πεισματώδη εκείνο διήμερο αγώνα. Το ηρωϊκό Σύνταγμα τρείς φορές κυρίευσε το ύψωμα 1378 και τρείς φορές εκτοπίσθηκε απ' αυτό. 'Ηδη από τις 12 και 13 Ιουλίου έχουν φονευθεί επικεφαλής των Ταγμάτων τους ο Διοικητής του Τάγματος Κρητών Ταγματάρχης Κολοκοτρώνης Γ. και ο θρυλικός Διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων Ταγματάρχης Βελισσαρίου Ι. Γρήγορα τους ακολουθεί και ο νέος Διοικητής του 9ου Τ. Ευζώνων Λοχαγός Μανωλίδης. Η πρωία της 15 Ιουλίου 1913 ευρίσκει το Σύνταγμα κυρίαρχο του υψώματος. Οι Βούλγαροι διακόπτουν τις επιθέσεις τους γιατί οι απώλειες τους είναι τρομακτικές. Μεταξύ αυτών και ο Διοικητής του Συντάγματος της Φρουράς. Οι κλιτύες και οι χαράδρες ήσαν καλυμμένες απο πτώματα Ελλήνων και Βουλγάρων ανάμικτα. Ο αγώνας υπήρξε τόσο λυσσώδης και εκ του συστάδην, ώστε πολλοί εκ των πεσόντων εκατέρωθεν έφεραν τραύματα δια λόγχης, αρκετοί δε Βούλγαροι είχαν κτυπηθεί δια λίθων των οποίων έκαναν χρήση οι Εύζωνοι, όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους. Η μάχη του υψ.1378 είναι πραγματική ε
  Νέος ιστορικός
  απάντηση252
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  eimai mesa | 17/06/2013 16:48
  ΜΙΜΗ, ΠΑΡΤΟ ΑΛΛΙΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ...ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΩΝΗ.
  pamete
  απάντηση2414
   
   
   
  ηρωα | 17/06/2013 16:09
  γεια σου κολοτουμπατζη σκατοηρωα του πολυτεχνειου
  aris
  απάντηση2932
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλό το στυλ | 17/06/2013 15:44
  αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα. Κανείς δεν λέει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ. Φανταστείτε τώρα τι θα γίνει εάν και όταν έλθει η σειρά λ.χ. της ΔΕΗ με τους 40.000 μόνιμους. Και μετά από 200 χρόνια τα ίδια θα λέμε, ο δε Ανδρουλάκης είναι ειδικός στις καθυστερήσεις και υπεκφυγές με χρησμούς.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3410
   
   
   
  ΚΑΚΟΜΟΙΡΕ | 17/06/2013 15:38
  Πολιτευτάκο...Να δούμε τί θα πράξεις σε περίπτωση που ο Γαργαντούας αρχηγός σου τα βρει με τον Σα(χλα)μάρα.......Πρόσεχε,γιατί οι λεκτικές σου ακροβασίες μπορούν να σε οδηγήσουν και σε εξευτελισμό πολιτικό και όχι μόνον....
  Μάρκος Αυρήλιος
  απάντηση2621
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μίμης και ξερό ψωμί | 17/06/2013 15:16
  Πού 'σαι Μίμη?Μαύρα μάτια κάναμε...
  G.
  απάντηση341