από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ – μια ρεαλιστική ουτοπία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το συντομότερο ανέκδοτο της δεκαετίας: Ο Αντώνης Σαμαράς μεταρρυθμιστής. Όταν το αφηγείται μάλιστα ο ίδιος βγάζει περισσότερο γέλιο, ιδίως σε σχέση με την ΕΡΤ.

Το αστείο έχει τρεις εκδοχές. Η πρώτη ήταν το κλείσιμο της εταιρίας, η δεύτερη, η ανασύστασή της ως ΝΕΡΙΤ, η τρίτη, ύστερα από την εξέγερση της πλειοψηφίας του πληθυσμού, η σχεδιαζόμενη μεταβατική λύση – η μια πιο «αστεία» από την άλλη.

Το αν κάποια από τις δυο τελευταίες επιβληθεί τελικά, είναι αμφίβολο. Το πιθανότερο είναι, ότι το συνολικό εγχείρημα θα μπει στις υποσημειώσεις της ιστορίας – για την καθαυτή ιστορία δεν είναι ούτε αρκετά «πλακατζίδικο», ούτε επαρκώς σοβαρό.

Άθελά του ωστόσο, ο πρωθυπουργός έδωσε το έναυσμα για μια αλλαγή που ήταν ώριμη από καιρό: Εκείνη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Οι προτάσεις που ακούγονται είναι πολλές. Ύστερα όμως από όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εκείνη που υπερισχύει είναι ότι: Η «Κατοχή» της ΕΡΤ από τα κυβερνητικά κόμματα ήταν χθες, η αυτοδιαχείριση των εργαζομένων είναι το σήμερα και το αύριο.

Όποιος έχει μάτια βλέπει: Η ΕΡΤ δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ζωντανή και ελκυστική, όσο σήμερα. Το «κλείσιμό» της ισοδυναμεί με διάπλατο άνοιγμα, απελευθέρωση. Η αποχώρηση των «φυτεμένων» διευθυντικών στελεχών, μόνιμων και προσωρινών, δεν έγινε αντιληπτή από κανένα, και δεν βάζει φρένο, αλλά, αντίθετα, δίνει φτερά στους εργαζόμενους. Η κατάργηση του σήματος, το κόψιμο των συχνοτήτων και η διακοπή των τηλεφωνικών γραμμών, δεν τους πτοεί, αλλά τουναντίον τους πεισμώνει. Με αποτέλεσμα, το τρέχον «απρογραμμάτιστο» πρόγραμμά τους να είναι χίλιες φορές καλύτερο από το πρώην γραφειοκρατικά προγραμματισμένο. Έτσι αρχίζει να δημιουργείται εκείνη η ΕΡΤ, έτσι που την ήθελαν πάντα όλοι, αλλά δεν την είχαν ζήσει ποτέ.

Κοντά στο νου κι η πράξη: Οι συζητήσεις για νέα μοντέλα οργάνωσης δεν φτάνει. Εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα είναι ότι γίνεται ακριβώς τώρα: Η απεξάρτηση από τις κυβερνητικές και κομματικές εξουσίες και η αυτοδιαχείριση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, από τη διοίκηση έως την κατάρτιση και τη ροή του προγράμματος.

Ουτοπία; Ναι, αλλά όπως έλεγε ο Έρνστ Μπλοχ, μια ρεαλιστική. Όραμα απτό, που αν πραγματωθεί, θα βάλει τέρμα στην αιώνια δυστοπία της Νέας Δημοκρατίας, του Πασοκ.

Χωρίς προσφυγή στις εμπειρίες άλλων χωρών βέβαια δεν γίνεται. Το BBC στη Μεγάλη Βρετανία, η ARD και το ZDF στη Γερμανία, η France Televisions (2,3,4,5) στη Γαλλία, καθώς και τα δημόσια τηλεοπτικά ιδρύματα στις σκανδιναβικές χώρες, αποτελούν υποδείγματα απεξάρτησης από την κρατική εξουσία. Η ανεξαρτησία τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Το ίδιο και ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Και μόνο από αυτό θα μπορούσε λοιπόν να κερδίσει πολλά και η ΕΡΤ.

Ακόμα περισσότερα θα μπορούσε να κερδίσει όμως από τον ελβετικό SRF, που είναι οργανωμένος στη βάση της αυτοδιαχείρισης ως πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου – κόβοντας δηλαδή και την έμμεση σύνδεση με το κράτος ως ΔΕΚΟ, ή ως οργάνωση δημοσίου δικαίου.

Όμως όλα αυτά τα «κέρδη» από το εξωτερικό χλωμιάζουν μπροστά στα υπερκέρδη, που παράγουν σήμερα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ: Αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση, κατάργηση των περιττών ιεραρχιών, ελευθερία έκφρασης. Και άνοιγμα του ιδρύματος σε όλη την κοινωνία.

Κι αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να κεφαλοποιήσουν τώρα με θεσμικό τρόπο. Η ΕΡΤ θα μπορούσε έτσι να γίνει η ίδια μοντέλο για ξένους σταθμούς, όχι αντίγραφό τους. Εξελίσσοντας κυρίως αυτό που είναι ήδη σήμερα: Μια αυτοτελής και αυτοδιευθυνόμενη οργάνωση, που θα συσταθεί από τις συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων (εκείνων τουλάχιστον που ενδιαφέρονται) στον κλάδο. Η χρηματοδότησή της, όπως έδειξε το παρελθόν, είναι επιλύσιμο πρόβλημα: Το ανταποδοτικό τέλος. Και το μόνο που θα πρέπει να κάνει το κράτος γι αυτήν, είναι η αναγνώριση της αυτονομίας της – τίποτα άλλο.

Το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ δεν πρέπει πάντως σε καμιά περίπτωση να σημάνει κατρακύλησμα στα παλιά: στις παλιές αυταρχικές δομές και στα παλαιοκομματικά πρόσωπα, όπως τον Γκίκα Μάναλη, τον Αιμίλιο Λιάτσο, τους ειδικούς συμβούλους και το υπόλοιπο κακό συναπάντημα. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο Μεσαίωνα. 

Κάθε αρχή και δύσκολη: Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η ανάγκη αυτοκριτικής αρκετών δημοσιογράφων και παρουσιαστών, που ήταν κήρυκες της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και της καμπάνιας κατά των - όπως τους αποκαλούσαν - «λαθρομεταναστών». Ένα μίνιμουμ «εξιλέωσης» θα ήταν να τους ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να τους προσκαλέσουν στις συγκεντρώσεις της ΕΡΤ.

Η αρχή αυτή έχει όμως και ευχάριστες όψεις. Και αυτό φάνηκε στα στούντιο της ΕΡΤ, στα παρέλασε ένας  υπέροχος άγνωστος κόσμος. Και πολύ εύγλωττος. Καμιά σύγκριση με τις ανιαρές «φάτσες» και τον εν πολλοίς ασυνάρτητο λόγο, εκείνων που κυριαρχούσαν για δεκαετίες στα πάνελ και στις εκπομπές των σταθμών. Οι «φωνακλάδες» ιδίως της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμούν ξαφνικά να εμφανιστούν στο γυαλί – παρά τις προσκλήσεις που παίρνουν γι αυτό. Η αντιπαραβολή με τα νέα πρόσωπα προφανώς τους τρομάζει.

Χάρη στην ΕΡΤ, η πολιτική ατζέντα έχει αλλάξει συθέμελα. Σήμερα δεν μιλάει κανείς για τη Χρυσή Αυγή. Αλλά και η τελευταία έχει φάει προσωρινά τη γλώσσα της. Το ίδιο ισχύει και για τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που βασανίζονται κι αυτά προφανώς από τύψεις συνείδησης για «την κατάρα της κακής πράξης».

«Το μαύρο της κόλασης» - έτσι χαρακτήρισε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος τις σκοτεινές οθόνες στα κανάλια που εξέπεμπε η ΕΡΤ. Άλλοι, ωστόσο, το βλέπουν διαφορετικά. Ο κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, μιλά για «φωτεινό μαύρο», με την έννοια της ανέλπιστης ευκαιρίας που προσέφερε το σβήσιμό τους. Όπως εκείνο σε κάποια έργα του Γιάννη Κουνέλλη, όπου δεκάδες σακιά με κάρβουνα φωτίζουν με ανείδωτο τρόπο την πρώτη φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Ή, το «μαύρο τετράγωνο» του Κάζιμιρ Μάλεβιτς, που πριν έναν αιώνα έγινε η φωτιστική αφετηρία κάθε μοντέρνας ζωγραφικής.

Ο κ.Σαμαράς δεν φαίνεται ωστόσο να καταλαβαινει πολλά από χρώματα. Και ιδίως από την ακτινοβολία τους. Με αποτέλεσμα να τυφλώνεται κοιτώντας τη φαινομενική μαυρίλα των οθονών της ΕΡΤ. Να παραβλέπει τις αντιδράσεις στο μαύρισμα. Και να επαναλαμβάνει τυφλά το ανέκδοτο περί «μεταρρύθμισης» της ΕΡΤ. Κάνοντας έτσι να γελά μαζί του και το παρδαλό κατσίκι – στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών 
Μέρκελ: Στήριξη στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης 
 
 
σχόλια (32)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αυτοδιαχείριση τί είδους; | 16/10/2013 04:49
  Επειδή μερικοί δεν ξέρουν ανάγνωση, ο αρθρογράφος μιλάει για αυτονομία της ενημέρωσης στον κρατικό φορέα, πράγμα αυτονόητο στις Δημοκρατίες και άγνωστο στην Ελλάδα ώς τώρα. Όχι για οικονομική αυτοδιαχείριση που είναι προφανώς αδύνατη. Όσο για κείνους που δεν θέλουν να πληρώνουν για ελεύθερη ενημέρωση - αλλά και για όλα τα άλλα που σημαίνει η ΕΡΤ, πολιτισμός, μουσικά σύνολα, χορηγίες κινηματογράφου, αρχείο... - δεν μπορεί να τους γίνει το χατήρι, ούτε άλλωστε σκοπεύει να τους το κάνει κανένας Σαμαράς "μεταρρυθμιστής": θα βάλει τους δικούς του στη ΝΕΡΙΤ και θα την πληρώνουν ξανά. Ίσως με "οικονομία" κανα ευρώ το μήνα...
  Νίκος Παναγιωτίδης
  απάντηση20
   
   
  ΘΑ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ;; | 18/06/2013 11:51
  Κε Χειλά! Εμποδίζει κανείς αυτούς που δεν θα επαναπροσληφθούν, να ιδρύσουν μιά αυτοδιαχειριζόμενη εταιρεία ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (όπως προτείνετε) , να νοικιάσουν γραφεία και στούντιο, να αγοράσουν εξοπλισμό, να ορίσουν Διοικητικό Συμβούλιο της αρεσκείας τους, να βρούν διαφημίσεις και έσοδα, και γενικά να κάνουν αυτά τα πολύ ωραία που περιγράφετε;;. Διότι στην ανάλυσή σας υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Οτι πρέπει να διατεθεί η Δημόσια περιουσία (κτίρια
  ΧΡΗΣΤΟΣ Σ.
  απάντηση1010
   
   
  ο σαμαράς "μεταρρυθμιστης" | 18/06/2013 08:55
  γιατί ξεχνάει ο λαός?? πως θα αποδειχθεί ο σαμαρας μεταρρυθμιστής την στιγμή που ο ίδιος διορίζει κομματόσκηλα... επί κυβέρνηση σαμαρά 26 ειδική σύμβουλη στην ερτ με μισθούς 4000.. ξεχνάτε όταν ήταν υπουργός πολιτισμού ποιοί είχαν μπει στο μουσείο ακρόπολης? όλη η καλαμάτα.. εντελως τυχαία.. ας θυμηθούμε κ τα προεκλογικά ψέμματα περι επαναδιαπραγμάτευσεις μνημονίου... με το λίγο μαυλουδάκι που διαθέτη ο καθένας ας κρίνει!!!
  ikaria
  απάντηση104
   
   
  no politicians no taxpayers subsidies needed! (your article is confusing to me Mr Χειλάς Νίκος, and you are not funny at all.) | 18/06/2013 05:22
  A ERT in which a small/large group of shareholders control all of the shares. These shareholders tend to hold onto the company's stock and, in any case, no shares are publicly traded. Privately held companies are, by their nature, impervious to hostile takeovers and proxy wars. They tend to be more stable than other companies because their share prices are not determined by (sometimes irrational) investment decisions, but by the value of the company itself. However, privately held companies do not have access to as much working capital as corporations with more shareholders have,and let them compete in a free market.
  drudge peon
  απάντηση32
   
   
  Μέ φόβο καί πάθος... | 18/06/2013 02:04
  Βγάζεις πολύ φόβο καί πολύ πάθος με αποτέλεσμα να βρίζεις, άν καταλαβαίνεις τί λέω... Ξέρεις, μάστορα, ο κόσμος πολύ το χάρηκε με τήν ΕΡΤ...Καταλαβαίνω το πανικό σου, καταλαβαίνω επίσης γιατί η λαομίσητη δημοσιογραφική τάξη στήν οποία ανοίκεις ξερνάει κουβάδες χολή καί ξύδι μπροστά στή π ρ ώ τ η πραγματική μεταρρύθμιση τού μεταρρυθμιστή Σαμαρά. Οι ευτυχισμένες μέρες τής μεταπολιτευτικής "δημοσιογραφικής" χούντας που εκπροσωπείς, βρίζοντας ελεηνά τόν Εκλεγμένο Πρωθυπουργό τής Ελλάδος, έχουν τελειώσει... Λάθρα βιώσαντες βολεμένοι "αριστεροί" της μεταπολιτευτικής παρακμής, αποχαιρετήστε μας, δέν θα λείψετε από κανέναν....
  Παναγιώτης
  απάντηση914
   
   
  καλός στόχος | 18/06/2013 00:52
  Το ανταποδοτικό τέλος είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος χρηματοδότησης σήμερα, αλλά οι πολίτες που πληρώνουν, θα πρέπει να επιλέγουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, όχι μόνο οι εργαζόμενοι.
  Φιλοπόδαρος
  απάντηση131
   
   
  Κλάψε, κλάψε αριστερούλη... | 16/06/2013 17:51 | 17/06/2013 23:36
  Είσαι τόσο αφελής ή βαλτός; Ο Σαμαράς δεν είναι που διόρισε τη μισή Μεσσηνία στο μουσείο της ακρόπολης; Το 90% των υπαλλήλων ήταν από τη Μεσσηνία όταν άνοιξε το Μουσείο κι εκείνος ήταν υποργός πολιτισμού. Όσο πιό προκλητικοί γίνεστε στην υπεράσπιση αυτού του υποκριτή, τόσο πιό πολύ ξεβράκωμα θα τρώει και αυτός κι εσείς μαζί του.
  Μπεεεεεεεεε
  απάντηση174
   
   
  Ποιος θα γελάσει τελευταίος! | 17/06/2013 21:56
  Πολύ ωραίο και προχωρημένο άρθρο, απ' αυτά που δεν διαβάζουμε συχνά στην Ελλάδα. Απηχεί, νομίζω, μοντέρνες απόψεις από χώρες που τρέχουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από τη δική μας. Πολύ σωστή η διαπίστωση του κου. Χειλά ότι με την απόφαση της κυβέρνησης έχει γελάσει και το παρδαλό κατσίκι! Με λύπη και πικρό χαμόγελο, όμως, σκέφτομαι ότι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι θα είναι οι μεγαλοεκδότες / εργολάβοι / κατασκευαστές, συνεργάτες του Δημοσίου και της Τρόικα!...
  G6
  απάντηση84
   
   
  Ναι | 17/06/2013 21:28
  Πραγματικά, ακούγεται ουτοπική η πρόταση αλλά είναι τόσο σωστή!... Και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν συζητούσαμε τις προτάσεις αντί να βρίζουμε όσους τις εκφράζουν. Ναι
  papa
  απάντηση124
   
   
  Όλοι μιλούν εκτός από τους ειδήμονες! | 17/06/2013 19:06
  Όλοι μιλούν για τη δημόσια τηλεόραση! Έγιναν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί ειδήμονες για το πως οργανώνεται και λειτουργεί μια δημόσια τηλεόραση! Και τα δύο στρατόπεδα, οι υπέρ και οι κατά της ερτ, ουσιαστικά υποστηρίζουν την ιδεολογία τους και λίγο τους νοιάζει πως θα αποκτήσει και η Ελλάδα μια σύγχρονη, αντικειμενική και ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση! Προφανώς και δεν είναι τηλεόραση αυτό που παράγεται αυτές τις μέρες από τους εργαζόμενους της ερτ! Θα μπορούσε να είναι ένας ελεύθερος ραδιοφωνικός στάθμός!
  γιωργος σ.
  απάντηση56
   
   
  ΜΠΡΑΒΟ | 17/06/2013 19:02
  MΠΡΑΒΟ ΣΑΣ , πολυ ωραίο άρθρο , συμφωνώ, με το περιεχόμενο .... μετά απο όλο αυτό το γεγονός , είναι τόσο δυναμική η παρουσία της ΕΡΤ που δεν μας κάνει καρδιά να βλέπουμε τα ιδιωτικά κανάλια - ουτε τις ψευτο-ειδήσεις τους...... , φαντάζουν σαν να προστπαθούν να μας πείσουν ντέ κ καλά για μια παρωχημένη γνώμη.....
  md
  απάντηση101
   
   
  Mauro=meseonas | 17/06/2013 18:48
  To mavro eine i varvari antithesi apo tin idea tis Anagenisis kai tou diafotismou! To mavro tetragono tou Malewitz eine to paramithi tou Modernismou. Oso gia to ergo tou Kounelli : tsouvalia gemata me karvouna = Zografiki, entaxei kathe kalitehnis eine elefteros na lei oti thelei. Ta provlimata arhizoun otan o kalitehnis lei oti to tsouvali tou me karvouna eine zografiki kai apetei 1.000,000.- To mavro tis ERT eine paralogo, exofreniko kai pera kathe ontologias opos kai to parapano arthro!
  George
  απάντηση22
   
   
  Τρέμουν γιατί θα χάσουν την κουτάλα | 17/06/2013 17:45
  Ο Σαμαράς μπορεί να μην αποδειχθεί μεταρρυθμιστής , έστειλε όμως στην μαυρίλα τους κοπρίτες της ΕΡΤ (έστω και προσωρινά). Αυτό, για ψυχολογικούς, έστω, λόγους κάνει κάποιους από εμάς- που για χρόνια έχουμε υποστεί και πληρώνουμε το κοπριταριό- να αναθαρρήσουμε. Από την άλλη , έχει θορυβήσει τον κάθε μάγκα με τα λεφτά του Δημοσίου και βολεμένο κρατικοδίαιτο (νύν και πρώην) που βγαίνει στα μέσα και γράφει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι , βλέποντας να αμφισβητούνται πρώην θέσφατα και τρέμοντας για το μέλλον του ως κρατικοδίαιτος. Μπράβο κ.Σαμαρά.Δεν θα ησυχάσουμε όμως αν δεν δούμε να κλεινει και ο μεγάλος ασθενής , η Φωτοπουλία.
  Νίκος
  απάντηση2546
   
   
   
  Καταπληκτικό άρθρο | 17/06/2013 17:13
  Αυτά που σκεφτόμουν αυτές τις μέρες (εγώ και χιλιάδες άλλοι και άλλες) τα συνοψίσατε σε ένα τόσο συγκροτημένο άρθρο. Καιρός να σπάνε μερικά ταμπού, από την άλλη πλευρά! Συγχαρητήρια για την τόλμη σας κε Χειλά! Υ.Γ. Από τα σχόλια των νεοφιλελεύθερων αναγνωστών επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά ότι είστε πιο κρατιστές από οποιονδήποτε άλλο. Θέλετε απλά ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ιδεολογίας σας, ένα κράτος όχι δημόσιο, αλλά ιδιωτικό επί της ουσίας.
  Άλλος έκπληκτος
  απάντηση4918
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν καταλαβαινω... | 17/06/2013 16:55
  Ποια ειναι η πρωτοτυπια σε αυτο που προτεινετε? Εδινε κανενα κομματοσκυλο λογαριασμο σε οποιονδηποτε για το τι εκανε στην ΕΡΤ? Ετρωγε, επινε και οποτε χρειαζοταν στριμωχνε μια καρεκλα παραπανω στο γραφειο του για να χωρεσει και ο επομενος ψηφοφορος... Απολυτως αυτοδιαχειριζομενη ηταν εδω και χρονια η εταιρεια.
  Λεω εγω ο ασχετος...
  απάντηση2729
   
   
  τέρμα/αφετηρία | 17/06/2013 14:24
  Όπως την περιγράφεις αντιλαμβανόμουν την κατάσταση στην ΕΡΤ, πρίν φτάσει στο τέλος της.Χαίρομαι που το έβαλε ένας εκ των κυρίων αιτίων της. Τώρα, του επιτρέ- πεται να αποσυρθεί σε τιμητική αποστρατεία.
  Γιώργος Μετήλλιας
  απάντηση97
   
   
  Ο Κρατισμός δεν αντέχει άλλο... | 17/06/2013 14:13
  Συμφωνώ απόλυτα με την αυτοργανωμένη λειτουργία της ΕΡΤ και την "συμβουλιακή" διοιηκηση της. Αρκεί να καλυφθεί απ΄τους εργαζόμενους το κόστος των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, να μην υπάρχει στο μέλλον αξίωση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, να γίνει προαιρετικό το τέλος που όλοι μας πληρώνουμε. Οτιδήποτε άλλο όσο και να το φτιασιδώσετε αγαπητέ κ. Χειλά με αριστερίστικη φρασεολογία, ερυθρά μπαιράκια και τραγούδια χρυσοπληρωμένων επαναστατών ερμηνευτών δεν αλλάζει την ουσία. Κι αυτή είναι οι εξασφάλιση, σε βάρος της κοινωνίας, όλων αυτών που τρώνε απ΄την ΕΡΤ ενώ δεν θα έπρεπε.
  Πολίτης
  απάντηση3822
   
   
  Έχει δίκιο ο κ Χειλάς, | 17/06/2013 10:37
  όπου πέτυχε η αυτοδιαχείριση ήταν με τα λεφτά των άλλων. Και για την Αργεντινή που δίνουν παραδείγματα επιχειρήσεων που πέτυχαν, είναι στρωμένες επιχειρήσεις με σύγχρονο εξοπλισμό που απλώς άλλαξαν ιδιοκτήτη και ονομάστηκαν αυτοδιαχειριζόμενες. Έτσι εμείς οι μαύροι, χωρίς ειδικά νομοθετήματα, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, μόνο με επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος και τις πιό απίθανες εισφορές (όπως αυτές υπέρ της συντεχνίας του κ Χειλά) θα σκύψουμε το κεφάλι και θα πληρώνουμε τις ουτοπίες των άλλων. Το ένα σύντομο ανέκδοτο είναι αυτό με τον Σαμαρά ως μεταρρυθμιστή και το άλλο με εσένα δημοσιογράφο.
  TZ
  απάντηση3937
   
   
  Το ευθυμο τερας | 17/06/2013 09:06
  Μοιαζει με αστειο για καποιους η συγκρουση με το βαθυ (αριστεροφρονο) παρακρατος οσο αστειο αν ζητουσε καποιος δηλωση μεταμελειας απο τον Παμπλο Εσκομπαρ στην ακμη του. Περα απο τις υστεριες και τις κραυγες για το αιφνιδιο κλεισιμο της ΕΡΤ, την αισχρη μονομερεια και το βορβορο μισους με την οποια καλυπτεται το γεγονος αυτο, αποκαλυπτεται η παντοδυναμια του τερατος της διαφθορας τη δυσοσμια του οποιου παντα επιχειρει να καλυψει ο λαικισμος και το συνθημα. Ειδαμε ποιοι εσπευσαν να στηριξουν τον "ανενδοτο αγωνα" της παρασιτικης συντηρησης, ακουσαμε και τι ειπαν. Δεν ειναι τα ψηφαλακια ο σκοπος, ειναι το μεσο για να ανοιξουν οι παλιοι απληρωτοι λογαριασμοι, το εντερο εχει λαδωθει επαρκως.
  infamia
  απάντηση5124