από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

O νέος εθνικός στόχος είναι να μπορέσουν οι νέοι να ενταχθούν σε αναπτυξιακές και παραγωγικές διαδικασίες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διανύσει μακρά διαδρομή στην προσπάθειά της να «σταθεί» ισότιμα δίπλα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε άλλα, η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και η διεύρυνση της κλίμακας των νέων ανθρώπων με πρόσβαση στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτέλεσαν εθνικό στόχο τoυ ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου δημιουργήθηκε το κοινωνικό κράτος το οποίο αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μια χώρα,  προάγει την ανθρώπινη οντότητα και «υπηρετεί» την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι μεταρρυθμίσεις και οι υποδομές στους χώρους της υγείας και της παιδείας, η εξασφάλιση και η δημιουργία δηλαδή των προϋποθέσεων ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας και παιδείας αποτέλεσαν τους πυλώνες της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα και ο προβληματισμός. Από πού αντλεί τη χρηματοδότησή του το κοινωνικό κράτος; Ενώ δηλαδή εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και λειτουργεί ενισχυτικά στην παραγωγή, αποτελεί παράγοντα παραγωγής και ανάπτυξης το ίδιο, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται και να συμβάλλει περαιτέρω στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας; Μήπως αντίθετα, το κοινωνικό κράτος υιοθετήθηκε από χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία και η Γαλλία οι οποίες όμως διέθεταν την ανάλογη παραγωγική διαδικασία και το μηχανισμό στήριξής του, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ελλάδας; Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να καταφεύγει στο δανεισμό για την εξασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών προς τους πολίτες;

     Από την άλλη πλευρά πληθώρα νέων μορφωμένων ανθρώπων, με τυπικά προσόντα όπως είναι οι τίτλοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών που κατέχουν, διεκδικούν την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και αδημονούν να αποτελέσουν το πρωτογενές κύτταρο που θα ανατροφοδοτήσει την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει. Επιπλέον οι νέοι σήμερα αξιοποιούν σε μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη των επικοινωνιών. Έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία μέσω του διαδικτύου, παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της αγοράς, συμμετέχουν σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα όπως είναι τα Erasmus, ενημερώνονται για τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης, οπουδήποτε και αν λαμβάνουν χώρα αυτά ή δημιουργούν, τέλος διαπροσωπικές σχέσεις με τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται δηλαδή για μια νέα γενιά ανθρώπων με υψηλό επίπεδο σπουδών που γνωρίζει τα δεδομένα της εποχής, έχει εξοικειωθεί με την επέκταση της αγοράς και έχει «κατακτήσει» την Ενωμένη Ευρώπη. Κι ενώ αποφοιτά από τα πανεπιστήμια  κάθε χρόνο ένας σεβαστός αριθμός ατόμων, περί τις 60.000-65.000 με προσωπικές περγαμηνές και αξιόλογες προοπτικές, το ζητούμενο και ο νέος εθνικός στόχος είναι να μπορέσουν τα άτομα αυτά να ενταχθούν σε αναπτυξιακές και παραγωγικές διαδικασίες. Η ανάγκη είναι επιτακτική.

Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του κράτους καθίσταται καίριος και καταλυτικός. Πρέπει να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα στις επιταγές της σύγχρονης εποχής. Η αξιοποίηση και απορρόφηση των μορφωμένων ανθρώπων στην παραγωγική διαδικασία, στην έρευνα, στις καινοτόμες δράσεις και στους χώρους της τεχνολογίας και της πληροφορίας θα αποτελέσει τον τροχό της ανάπτυξης για τη χώρα που θα την οδηγήσει σε νέους ελπιδοφόρους δρόμους.

Η Ελλάδα, χώρα με μακραίωνη ιστορία και εμπειρία στη ναυτιλία αποτελεί επίσης σταθερό τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο. Η εισροή συναλλάγματος όμως από τους παραπάνω τομείς και από τις  περιορισμένες εξαγωγές που γίνονται δεν επαρκεί για να υπερκεραστεί  το κόστος από τις εισαγωγές στις οποίες προβαίνει η χώρα.. Από την άλλη πλευρά  το κοινωνικό κράτος κινδυνεύει να αποδομηθεί, να υποβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών και να οδηγηθεί στην ουσιαστική του κατάλυση.

Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Η λήψη φορολογικών μέτρων με τη συνεχή  επιβολή φόρων σίγουρα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν το παραγωγικό, εκείνο δυναμικό που με τις γνώσεις τους, τις πρωτοπόρες ιδέες και την αστείρευτη ενέργεια που τους διακρίνει θα δώσουν την ώθηση στην οικονομία που χρειάζεται η χώρα. Απαιτείται παράλληλα να ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό νέοι άνθρωποι-φορείς της νέας πραγματικότητας. Άτομα τα οποία θα προάγουν με τις ιδέες τους την ανάπτυξη στην παραγωγή, το εμπόριο, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ωριμότερων προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω και σταματήσει η αφαίμαξη της χώρας από το ζωτικότερο τμήμα της που είναι οι νέοι, η προοπτική μιας διαφορετικής ελληνικής κοινωνίας είναι ορατή. Η ανάπτυξη με την ευρύτερη έννοια του όρου θα σημάνει την εισροή χρήματος που θα εξελίξει και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών με ανατροφοδότηση της υγείας, της παιδείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  οι νεοι καθονται παντως | 19/06/2013 18:44
  οι νεοι καθομαστε, τιποτα καλο απο κανεναν, μας ξεχασατε, ντροπη!
  paulos kl
  απάντηση10
   
   
  xmmm | 14/06/2013 20:36
  Οι νέοι, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι (στην καλύτερη περίπτωση) το 2020, θα εξοβελίζονται με όλο και μεγαλύτερη ορμή μακριά και έξω από τον κόσμο της εργασίας. Κανένας δεν προτείνει κάτι αντίθετο, ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει περαιτέρω: εξοβέλισαν και τους 50άρηδες, άνθρωπους με λιγότερες αντοχές αλλά ωριμότητα και πείρα. Το άρθρο δυστυχώς είναι υπερβολικά ρομαντικό. Οφείλω να πω πάντως πως το κοινωνικό κράτος είναι μεταξύ των θεμελιωδών καθηκόντων ενός κράτους, και όχι πολυτέλεια, προς θεού!
  AA
  απάντηση20
   
   
  λαθρομεταναστης | 14/06/2013 15:56
  Ο φιλος Γιωργος ειναι πολιτκος λαθρομεταναστης... Ας αποκτησεις ρε Γιωργη πολιτικη ταυτοτητα και μην εισαι γυρολογος του συμφεροντος....
  κρητικος
  απάντηση59
   
   
  Δείκτης πολιτισμού | 14/06/2013 13:22
  Το κοινωνικό κράτος κ. Ματαλλιωτάκη δεν αποτελεί δείκτη πολιτισμού, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Δείχνει δηλαδή τι κάνει το κράτος για να καλύψει την έλλειψη πολιτισμού σε μια χώρα. Όταν υπάρχει πολιτισμός, δεν χρειάζεται κοινωνικό κράτος. Όσο για τα υπόλοιπα, είναι ευσεβείς πόθοι. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με το κράτος και η εμπειρία της ναυτιλίας αυτό μας λέει. Προοδεύει γιατί δρα πέρα από την εμβέλεια του Ελλαδικού Κράτους.
  Μελάνιππος
  απάντηση27
   
   
  Άρες | 14/06/2013 12:08
  Μάρες
  Κουκουνάρες
  απάντηση36
   
   
  την crest διαφημιζεις? | 14/06/2013 11:53
  εσυ με τη γραβατα και το χαμογελο σταρ θα δωσεις τη λυση στην ελληνικη οικονομια ετσι αρθογραφε? μην ποζαρεις τοσο ζαλιστηκαμε
  nocturne
  απάντηση310
   
   
  Εθνικος στοχος των ελληνων | 14/06/2013 10:34
  Η τεχνολογια βοηθαει ωστε γρηγορα να στηθει ,ενα συγχρονο ,αξιοπιστο δημοσιο .Περα απο κομματα με ΑΣΕΠ στην υπηρεσια του πολιτη .Οταν στελεχωθει τοτε
  Mυρων Ματαλλιωτακης
  απάντηση51
   
   
   
  Σ'ευχαριστούμε | 14/06/2013 10:22
  ευχαριστούμε κε Διδάκτωρ. Και συγχαρητήρια και για για την ωραία ιστοσελίδα σου με τα εξίσου ωραία λόγια http://www.matalliotakis.gr/ . Από πότε είναι αυτός ο στόχος ? Και γιατί δεν ήταν πάντα ? Και γιατί αίφνης ? Και εδραζόμενος σε ποια δεδομένα συνιστά νέο στόχο ? Και πότε με το καλό ? Σαν την Ολυμπιακή ? Όταν φύγουν 100.000 νέοι ? Όσοι δλδ Ιρλανδοί μαζεύτηκαν στο στάδιο και φύγαν Αυστραλία Καναδά ? Μου αρέσει που κατηγορούσα πάντα το ΚΚΕ ότι βάζει κασέτα. Μου θυμίζεις για ποιον λόγο δεν μπορώ να ψηφίσω Δεξιά κι ας παραλίγο σαν ηλιθιος παρασυρθώ από τον Σαμαρά με την ΕΡΤ νομίζοντας πως η Δημοκρατία μας θεραπεύτηκε, κι έπαψε να είναι πελατειακή αλλά και δεν εκτελεί διαταγές (το άλλοθι δλδ)
  Ου παντός πλειν ες Κόρινθον
  απάντηση96
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ο ψόφος της κοινωνίας | 14/06/2013 10:11
  Όταν μια κοινωνία δεν νοιάζεται για τους Νέους ανθρώπους της είναι καταδικασμένη να ψοφήσει .Υποτίθεται ότι είμαστε λαός ,που αγαπάει τη οικογένεια και τα παιδιά της.Μπούρδες ...Γεμίσαμε το Δημόσιο με άσχετους,αγράμματους και αγενείς τεμπέληδες και συνάμα εχθρικούς προς τους Πολίτες και δεν μάθαμε τα παιδιά μας να επιβιώνουν στη ελεύθερη οικονομία [ας πούμε ελεύθερη] ,διότι οι ίδιοι αγαπάμε τη καρέκλα και το βόλεμα κάπου.Έτσι χάθηκαν τουλάχιστον δύο γενιές .Αυτοί ,που περιμένουν να διοριστούν ακόμη είναι ήδη ανάπηροι εργασιακά .διότι εφόσον δεν έχει δουλέψει κανείς μέχρι τα 30 του είναι απίθανο να ανακαλύψει το πάθος για εργασία μετά...
  panagiotis kumas
  απάντηση73
   
   
  Αγροτική ανάπτυξη και νέοι | 14/06/2013 09:20
  Επειδή οι όποιες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα θα είναι στο μέλλον λιγοστές, πρέπει κυρίως να εξετασθεί το θέμα της ένταξης των ταλαντούχων νέων στην παραγωγή. Η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα ταυτίζεται με την αγροτική παραγωγή, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση για την αγορά και τις εξαγωγές. Οι νέοι, με σχετικά μικρό κεφάλαιο και στήριξη από το κράτος και τους ΟΤΑ να ενταχθούν σε προγράμματα ανάπτυξης, σε τοπικό επίπεδο, σε μικρές ατομικές ή συλλογικές επιχειρήσεις. Απαιτείται συνεπώς σχέδιο αναπτυξιακό κι όχι καλλιέργεια ελπίδων για προσλήψεις. Αθ Θεοδωράκης βλ. "Πίσω στο χωριό...Η απάντηση στην κρίση είναι η αγροτική παραγωγή", εκδόσεις Λιβάνη.
  Αθ Θεοδωράκης
  απάντηση72
   
   
   
  μπεεεεεε | 14/06/2013 08:53
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΙΝΕΙΣ;! ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ! ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΚΟ Η' ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΛΟΓΟ ΞΥΛΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ σημερινη ΠΡΓΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ Η΄ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ!
  μπεεεεε
  απάντηση199
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων