Τι είναι 733 ευρώ; Τόσοι άνθρωποι διαβάζουν την είδηση και συγκινούνται, θα ήταν εύκολο να βάλουν από μισό ευρώ ώστε να εξοφληθεί το χρέος του συνταξιούχου στο Πέραμα. Για όσους τυχόν δεν έχουν ακούσει τη φρικτή υπόθεση, ένα σπίτι βρέθηκε υπό κατάσχεση για χρέη σε λογαριασμό νερού. Ο πλειστηριασμός του σπιτιού ανεστάλη τελικά και έγινε διακανονισμός με την ΕΥΔΑΠ. Ο συνταξιούχος, που ζει με τη γυναίκα και τον άνεργο γιο τους, θα δίνει κάθε μήνα όσα χρήματα μπορεί, μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

Πολλές λύσεις μπορεί να δώσει η αλληλεγγύη των ανθρώπων και είναι παρήγορο που η κρίση αυξάνει τα αισθήματα συμπόνιας. Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος. Η φιλευσπλαχνία να υποκαταστήσει τα πολιτικά αιτήματα. Δηλαδή να δίνουμε ένα πιάτο φαγητό στον άνεργο γείτονα, να μοιράζουμε αποφόρια, να βρισκόμαστε γενικώς σε εγρήγορση καλοσύνης και στο τέλος να ξεχάσουμε ότι η κατάντια είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.

Ο συνταξιούχος του Περάματος προφανώς δεν είχε πρόβλημα να πληρώνει το νερό του όταν εισέπραττε την κανονική του σύνταξη. Πλην όμως η σύνταξη μειώθηκε με εγκληματικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκαν στον ίδιο άνθρωπο οι φόροι αλληλεγγύης, το χαράτσι για το σπίτι, ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Το ίδιο κράτος, αυτό που έκοψε τη σύνταξη και αφαίμαξε με τους φόρους, επέτρεψε να αυξηθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά είδη καθημερινής κατανάλωσης.

Το πρόβλημα του συνταξιούχου θα μπορούσε να έχει λυθεί με τη συνδρομή των γειτόνων του, οι οποίοι όμως επέλεξαν την πολιτική διαμαρτυρία. Τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Περάματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά ζητώντας να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός. Σωστό το αίτημα: δεν μπορεί η παροχή ενός αγαθού όπως το νερό να γίνεται αφορμή για να χάσει μια οικογένεια το σπίτι της. Δεν υπάρχει κάτι πιο αυτονόητο.

Ορισμένες λεπτομέρειες από την υπόθεση: η «Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος» αναφέρει ως αρχική τιμή του πλειστηριασμού τις 30.000 για σπίτι αξίας 60.000 ευρώ. Για όσους νομίζουν ότι πρόκειται για ακραία ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες η ΕΥΔΑΠ έβγαλε στο σφυρί το σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για οφειλή 831 ευρώ. Το πώς βρέθηκε να είναι άνεργος ο μεταλλεργάτης το ξέρουμε: και τούτο αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών υπήρξε, σε μια αφήγηση που περιλαμβάνει υποβρύχια, γερμανούς απατεώνες και λιβανέζους αεριτζήδες.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς υπάρχουν κι άλλα εγκλήματα. Στο Πέραμα ζουν δεκάδες οικογένειες χωρίς νερό. Σε περίχωρα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, τον 21οαιώνα ζουν δεκάδες οικογένειες χωρίς νερό. Εκεί καταντήσαμε.