Αποσβολωθήκαμε αλλά δεν εκπλαγήκαμε: η ακροδεξιά σκότωσε στη Γαλλία όπως σκοτώνει και αλλού στην Ευρώπη. Ο νεαρός Κλεμάν πέθανε ξυλοκοπημένος από σκίνχεντ στο κέντρο του Παρισιού. Ποιος μπορεί να παραστήσει τον έκπληκτο;
Η δολοφονία του Κλεμάν εντάσσεται στην άνοδο της ακροδεξιάς βίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η γαλλική ακροδεξιά στο σύνολό της, από τα γκρουπούσκουλα των σκίνχεντ ως το Εθνικό Μέτωπο, νομιμοποίησε και οργάνωσε την βία αυτή και φέρει βαριά ευθύνη για τη δολοφονία. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, αυτή η πολιτική οικογένεια αποτελεί πεδίο εγκλημάτων.
Πώς να εκπλαγούμε από αυτή την ειδεχθή δολοφονία;
Γνωρίζουμε καλά ότι ο Αλεξάντρ Γκαμπριάκ, επικεφαλής των Εθνικιστικών Νεολαίων, πήγε στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο για να εμπνευστεί από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Σύμβολα εμπνευσμένα από τη σβάστικα, ναζιστικοί χαιρετισμοί, ρατσισμός, άρνηση του ολοκαυτώματος, αντισημιτισμός, νοσταλγία για το 3ο Ράιχ, η Χρυσή Αυγή συνδυάζει τη νόμιμη με την παράνομη δράση, την συμμετοχή στις εκλογές με τις βίαιες καθημερινές επιθέσεις κατά μεταναστών, κυρίως στους δρόμους της Αθήνας.
Οι Χρυσαυγίτες σκοτώνουν τακτικά. Πώς να εκπλαγούμε λοιπόν για τον φόνο του Κλεμάν; Σκοτώνουν στην Αθήνα, σκοτώνουν στο Παρίσι.
Από την είσοδό της Χρυσής Αυγής στη Βουλή πέρσι τον Μάιο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τους έλληνες δημοκράτες όμως οι νεοναζί συνεχίζουν να ανεβαίνουν, κυρίως ανάμεσα στους νέους. Στη Γαλλία, ύστερα από έναν αποκλεισμό για τα μάτια του κόσμου, ο Αλεξάντρ Γκαμπριάκ συνεχίζει να έχει στενές διασυνδέσεις με το Εθνικό Μέτωπο.
Γνωρίζουμε καλά ότι στην Ουγγαρία, η Ουγγρική Φρουρά, παραστρατιωτική οργάνωση του κόμματος Γιόμπικ, τρομοκρατεί τους Ρομά, τους αναγκάζει συχνά να εγκαταλείψουν τη χώρα και τους δολοφονεί τακτικά.
Σκοτώνουν στα χωριά της Ουγγαρίας, σκοτώνουν στο Παρίσι. Πώς να εκπλαγούμε;
Ολοι θυμόμαστε το μακελειό στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011. Οι φασιστόσφαιρα τίμησε σαν ήρωα τον δολοφόνο αναπαράγοντας το ρατσιστικό του ντελίριο για τον ευρωπαϊκό εμφύλιο που πρέπει να πολεμήσουν οι λευκοί χριστιανοί εναντίον των μεταναστών και των μουσουλμάνων.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου είχε τότε αποδώσει την ευθύνη για το μακελειό όχι στον δολοφόνο αλλά στη μετανάστευση και η Μαρίν Λεπέν είχε συμφωνήσει.
Σκότωσαν στη Νορβηγία, το Εθνικό Μέτωπο τους υποστήριξε. Ποιος πιστεύει στην αθωότητα του Εθνικού Μετώπου όσον αφορά τα πολιτικά εγκλήματα;
Στη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις κατά των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων αποτέλεσαν ευκαιρία για έκφραση κάθε μίσους: για τους ομοφυλόφιλους, τις γυναίκες, τη δημοκρατία, τους μετανάστες, το κοσμικό κράτος…
Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι που επέτρεψαν στη βία που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη να βρει τη νομιμοποίηση και την κοινωνική βάση για να ξεδιπλωθεί και στη Γαλλία.
Η αναπαραγωγή των λόγων μίσους ακόμη και μέσα στη Βουλή, η παρέλαση δίπλα-δίπλα της ηγεσίας δημοκρατικών κομμάτων και αντιδημοκρατικών, όπως το Εθνικό Μέτωπο, η πολύ αδύναμη καταδίκη της βίας στο τέλος των διαδηλώσεων που ήταν πολιτική βία με στόχο τη δημοκρατία, η αποδοχή όλων των αντιδημοκρατικών στοιχείων, των ρατσιστών και των τραμπούκων της ακροδεξιάς προετοίμασαν, έκαναν δυνατό και επέτρεψαν τον φόνο του Κλεμάν.
Μαζί με το σοκ πρέπει να έρθει και η ανανέωση της δέσμευσής μας.
Πρέπει να θέσουμε εκτός νόμου τις ακροδεξιές οργανώσεις που ευθύνονται για τον φόνο του Κλεμάν. Ας φροντίσουμε ώστε αυτός να είναι ο τελευταίος που θα πέσει από τα χτυπήματα των ακροδεξιών.
* Ο κ. Benjamin Abtan είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM)