Νησιά αποκλεισμένα χωρίς γιατρό και φάρμακα, απλήρωτοι γιατροί, θέσεις που μένουν μήνες κενές, φάρμακα που εξαφανίζονται, Μονάδες Εντατικής που κλείνουν…
Η δημόσια υγεία είναι επένδυση στην ανάπτυξη, στην επιστήμη και στον πολιτισμό. Μα πάνω από όλα είναι σεβασμός της Πολιτείας προς τον άνθρωπο: τον κάθε άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ αυτή τη χώρα, τον κάθε οδοιπόρο που φιλοξενείται σ’ αυτή τη χώρα. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας πρέπει να ξεκινά από την τεχνογνωσία και τη σύγκλιση των δυνάμεων όλων των αρμοδίων φορέων σε μία στόχευση: τη διατήρηση κάθε πολίτη της Ελλάδας υγιούς.
Θέτοντας τα θεμέλια για μια τέτοια Εθνική Πολιτική Πρόληψης, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στους πολίτες ένα κατάλληλο πλαίσιο υπηρεσιών πρωτογενούς πρόληψης που θα διατηρεί υγιείς τους πολίτες και ένα πλαίσιο υπηρεσιών δευτερογενούς πρόληψης που μέσα από την έγκαιρη και έγκυρη προσυμπτωματική διάγνωση θα προλαμβάνει και θα αναχαιτίζει τις ασθένειες στα αρχικά τους στάδια προτού προχωρήσουν.
Παράλληλα, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες Υγείας, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι μια πολιτική εξορθολογισμού και ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, με σταθερή χρηματοροή και κεντρικό έλεγχο στις προμήθειες και στους προμηθευτές όλης της χώρας. Μια πολιτική που με την κατάλληλη τεχνογνωσία θα προσαρμόζει τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές Υγείας στις ανάγκες του πληθυσμού. Μια πολιτική που θα κατοχυρώνει έναν αξιόπιστο Υγειονομικό Χάρτη ανά ειδικότητα και θα αποτελεί εργαλείο στην εύρεση θέσεων εργασίας βάσει των σημερινών αναγκών, τη στιγμή που ολόκληρα νησιά μένουν χωρίς κανέναν γιατρό και η ιατρική ανεργία στην Αθήνα ανέρχεται στο 26%.
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας που θα προσδιορίζει ξεκάθαρα το πλαίσιο άσκησης της περίθαλψης, καθώς και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις βάσει εισοδήματος.
Οι αξίες είναι διαχρονικές, οι θέσεις μας είναι σταθερές. Οι πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν πρέπει να είναι στοχευμένες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων, όπου και αν κατοικούν. Ο εθνικός επανασχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Υγείας πρέπει να αρχίζει και όχι να τελειώνει από τα παραμεθόρια νησιά γιατί πρώτιστο χρέος της Πολιτείας είναι να διατηρεί υγιείς τους κατοίκους που έχουν στα χέρια τους την ασφάλεια των συνόρων μας.
Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ