Η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με απλές ενέργειες. Μία από αυτές, η ενσωμάτωση του χειρουργείου μιας ημέρας στη στρατηγική αντιμετώπισης αρκετών περιστατικών. Μελέτη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έχει δείξει ότι η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να φθάσει ως και τα 225 εκατ. ευρώ.
Η διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών ιατρικών πράξεων διαγνωστικού και θεραπευτικού χαρακτήρα μέσα σε ημερήσιο χρονικό πλαίσιο, το οποίο δεν απαιτεί την εισαγωγή και παραμονή του ασθενούς στη μονάδα υγείας για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική, καθώς αποτελεί υψηλής ποιότητας, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση της χειρουργικής φροντίδας υγείας, και θεσμός ευρέως αποδεκτός από τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Τα χειρουργεία μιας ημέρας λειτουργούν εξαιρετικά σε πολλές χώρες. Προκαλεί ερωτηματικά όμως το γεγονός πως, ενώ η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμού κωλυσιεργεί ως προς την έκδοσή του ακόμη και σήμερα. Από αυτή την παράδοξη καθυστέρηση ζημιώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και βεβαίως οι ίδιοι οι ασθενείς. Αυξάνονται οι ημέρες νοσηλείας και συνεπώς η δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Τα οφέλη από την εισαγωγή στο σύστημα των χειρουργείων ημέρας είναι πολλαπλά τόσο για το σύστημα όσο και για τους ασθενείς. Ηρθε η ώρα να προβεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν τα χειρουργεία σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα οφέλη της ημερήσιας νοσηλείας.
Ο κ. Γιάννης Δατσέρης είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ