Αντε να δεχτώ ότι ο πολιτισμός είναι εκτός μνημονίου κι ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε ελέγχους και prior actions.
Αντε να δεχτώ (που καθόλου δεν το δέχομαι…) ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση, ότι η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει ό,τι μπορεί κι ότι ο πολιτισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της εποχής.
Αντε να δεχτώ ότι έπαψε να βρέχει χρήμα κι ότι ο πολιτισμός πληρώνει συνήθως πρώτος τέτοιου τύπου ανομβρίες.
Αλλά γιατί πρέπει να δεχτώ ότι ένας άσχετος άνθρωπος, σε μια άσχετη γι’ αυτόν θέση, μπορεί να κάνει τόση ζημιά σε έναν
ήδη επιβαρυμένο από όλα τα παραπάνω χώρο;
Διότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, που εκτελεί χρέη υπουργού Πολιτισμού, δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός. Είναι κυρίως άσχετος.
Διέλυσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για λόγους που ούτε ο ίδιος κατάλαβε. Παραλίγο να τινάξει στον αέρα το Φεστιβάλ Αθηνών με ακατανόητους χειρισμούς. Και τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο.
Πάλι χωρίς καμία προφανή αιτιολόγηση ή επιδίωξη –εκτός ίσως από την κουτοπονηριά να βολέψει κάποιους δικούς του…
Μόνο που όπως συμβαίνει συνήθως, μια περιφερόμενη ασχετοσύνη εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο.
Φυσικά δεν φταίει μόνο αυτός. Φταίνε κυρίως εκείνοι που του έδωσαν τη δυνατότητα να επιδοθεί στο θεάρεστο έργο του.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους βάζοντας έναν βουλευτή Ηλείας χωρίς καμία ορατή σχέση με τον πολιτισμό και τις τέχνες να διευθύνει έναν ευαίσθητο χώρο.
Δεν ξέρω καν αν είχαν κάτι στο μυαλό τους, πέρα από το να βολέψουν έναν βουλευτή που περίσσευε ή να τον ανταμείψουν για «long and loyal services».
Αλλά η κατάσταση πλέον αγγίζει τα όρια του ευτελισμού. Της ξεφτίλας του πολιτισμού διά της ξεφτίλας των ανθρώπων που καλούνται να τον υπηρετήσουν.
Δεν ξέρω αν η «κυβερνητική τριανδρία» αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος –παρ’ όλο που οι δύο εκ των τριών έχουν περάσει από το συγκεκριμένο υπουργείο…
Θα έπρεπε, όμως. Οχι για τον πολιτισμό, αλλά για την κυβέρνηση. Διότι τελικώς οι ασχετοσύνες, οι ανοησίες, οι ανεπάρκειες, οι ακροβασίες ενός υπουργού σε δική της ξεφτίλα καταλήγουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ