Αυτό που διακυβεύεται αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στις χώρες μας, επεσήμαναν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.Όπως επεσήμαναν και οι δύο είναι απολύτως αναγκαίο η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων να συνοδεύεται από μέτρα για την ανάπτυξη.Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η συζήτηση για αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής έχει ανάψει για τα καλά. Η γερμανική επιμονή για διαρκές δημοσιονομικό σφίξιμο,έχει φτάσει στα όρια της και δέχεται πυρά τόσο εκ των ένδον, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ακόμα και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καταλήγει πλέον σε ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής, που θα επιτρέπει κάποιας μορφής δημοσιονομική χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας, που διογκώνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός, αν η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, θα μας φέρει ενώπιον μιας δημοκρατικής καταστροφής. Το μοντέλο της διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων, της εργασιακής ανασφάλειας και της έκρηξης της ανεργίας σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις του Νότου, είναι φανερό ότι οδηγεί στην απονομιμοποίηση των πολιτικών και στην άνοδο λαϊκίστικων μορφωμάτων τύπου Γκρίλο, όπως έγινε στην Ιταλία, η ακόμα χειρότερα στην άνοδο ακραίων φιλοναζιστικών κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή.
Προφανώς κάθε χώρα έχει και τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά όσο αναγκαίο είναι το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών και των υπερβολικών ελλειμμάτων, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη. Να μπει τουλάχιστον ένα φρένο στην ασφυξία των επιχειρήσεων και στη διόγκωση της ανεργίας. Μπορεί η γερμανική ηγεσία να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και να μη θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της, αλλά πρέπει να αντιληφθεί, αν πράγματι επενδύει σε μια ενωμένη Ευρώπη, ότι δεν μπορεί να οδηγεί τους άλλους λαούς και τις ηγεσίες τους στο περιθώριο. Η Ευρώπη, αλλά και το ευρώ, δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν ασφάλεια,αλληλεγγύη, ευημερία και ευκαιρίες για ανάπτυξη και όχι για να οδηγήσουν στην ηγεμονία μιας χώρας και τον μαρασμό των άλλων. Και η ιστορία διδάσκει ότι κανένας λαός δεν πρόκειται να διατηρήσει την ευημερία του, αν οι άλλοι λαοί γύρω του υποφέρουν. Αργά η γρήγορα,αν επιμένει σε αυτή την πολιτική θα υποστεί κι αυτός τις συνέπειες της κρίσης…