Μπορεί η φοροδιαφυγή να αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πληγή της χώρας,αλλά όπως δείχνουν όλα τα τελευταία επίσημα στοιχεία δεν πάει πίσω και η εισφοροδιαφυγή. Σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους όπως προκύπτει από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών είναι ανασφάλιστοι. Το ποσοστό μάλιστα στους αλλοδαπούς είναι σημαντικά υψηλότερο, για να μη μιλήσουμε για φαινόμενα τύπου Μανωλάδας. Η κατάσταση βέβαια αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά με την κρίση φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει πάρει δυσθεώρητες διαστάσεις, στερώντας πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς, να μη χρηματοδοτεί πλέον επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Γιατί, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης στις σημερινές συνθήκες «καμιά οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να θίγει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Φυσικά δεν αρκεί από μόνη της μια τέτοια πρωτοβουλία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται παράλληλα να λειτουργούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, που σήμερα είναι σχεδόν σε διάλυση. Δεν μπορεί το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, να διαθέτει όλους κι όλους 25 ελεγκτές κι αυτούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να ελέγχουν, υποτίθεται, χιλιάδες επιχειρήσεις… Δεν γίνεται σε συνθήκες κρίσης, που οι πάντες γνωρίζουν ότι ανθούν τέτοια φαινόμενα να περιορίζεται στο μισό, αντί να αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων. Γιατί είναι προφανές ότι αυτοί που παρανομούν και δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές,κάνουν το ίδιο και με το ΦΠΑ και με τις άλλες υποχρεώσεις τους…

Είναι επιεικώς απαράδεκτο την ώρα που η ανεργία γιγαντώνεται, τα ταμεία καταρρέουν από πλευράς εσόδων, να αφήνουμε διάφορους ατσίδες επιχειρηματίες να καρπώνονται δι ίδιον όφελος χρήματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τουλάχιστον την κατάσταση των ταμείων και παράλληλα να εκμεταλλεύονται την ανάγκη χιλιάδων συνανθρώπων μας για μια δουλειά, έστω και κακά αμειβόμενη, προκειμένου να επιβιώσουν. Η Τράπεζα Πειραιώς, έκανε μια αρχή που ελπίζουμε να την ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Αρκεί να ξυπνήσει και η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και να θέσουν ως βασική προτεραιότητα τους πλέον, στην πράξη και όχι στα λόγια, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.