Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τα βήματα της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να βλέπουν ότι σκόνταψε στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων. Αντί του ενός, ενιαίου φόρου για την ακίνητη περιουσία με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα που υποσχέθηκαν όλοι προεκλογικά, θα παραμείνει και εφέτος το τέλος της ΔΕΗ, γνωστό ως «χαράτσι». Και μάλιστα θα επεκταθεί και θα επιβληθεί με άλλον μηχανισμό σε οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Είναι προφανές ότι η παράταση εφαρμογής του μέτρου, το οποίο έχει κριθεί αντισυνταγματικό και μόνο ως «μέτρο έκτακτης ανάγκης» νομιμοποιείται, υπαγορεύεται από δύο λόγους:
1. Την τεχνική αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο που σε όλες τις χώρες επιβάλλεται στη συνολική αξία της περιουσίας καθενός.
2. Στις σοβαρές αντιστάσεις μεγαλοϊδιοκτητών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 1982 αποπέμφθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο υπουργός Οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης, εισηγητής του γνωστού ΦΑΠ.
Οπως έχει γράψει στο βιβλίο του «Κώδικας Φορολογίας Ακινήτων» ο Γιάννης Σιωμόπουλος, ο Μανώλης Δρεττάκης είχε την ιδέα της καθιέρωσης των αντικειμενικών αξιών που εισήγαγε τελικά ο Δημήτρης Τσοβόλας το 1985, ενώ τότε είχε προτείνει και την απογραφή της ακίνητης περιουσίας, το Περιουσιολόγιο που αναζητείται ως σήμερα!
Ακολούθησε μία δεκαετία επιβολής διάσπαρτων φόρων στα ακίνητα χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
Το 1993 καταργήθηκε ξανά η φορολογία της περιουσίας με προοπτική να μην επανέλθει διότι επιβλήθηκε το λεγόμενο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η φορολογία της περιουσίας επανήλθε το 1997 επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, ως Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται γενική απογραφή των ακινήτων μέσω του γνωστού εντύπου Ε9. Η νέα φορολογία προέβλεπε προοδευτική κλίμακα με έξι μικρούς συντελεστές και υψηλά αφορολόγητα ποσά.

Το 2008 η Νέα Δημοκρατία καταργεί τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θεσπίζει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Το ΕΤΑΚ όμως καταργήθηκε το 2010 από το ΠαΣοΚ και επανήλθε ο ΦΜΑΠ που ισχύει ως σήμερα αλλά δεν έχει εισπραχθεί τα τρία τελευταία χρόνια παρ’ ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Κατόπιν τούτων γιατί να μην πιστέψει κανείς ότι και ο τεχνοκράτης υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δεν θα έχει την τύχη του Μανώλη Δρεττάκη αν επιμείνει στην εφαρμογή του ενιαίου φόρου (σχέδιο έτοιμο από τον Ιανουάριο), αφού όπως φαίνεται δεν τον θέλει κανείς…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ