Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υπάρχει στα μυαλά των γραφειοκρατών στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη και στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ευρώ, όμως με τις αποφάσεις τους δοκιμάζουν τις αντοχές του ενιαίου νομίσματος παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, η νομισματική πολιτική μετετράπη σε πολιτικό εργαλείο και χρησιμοποιήθηκε βάρβαρα επιβάλλοντας σε μια χώρα να αλλάξει οικονομικό μοντέλο μέσα σε μια νύχτα. Η ΕΚΤ, μια ανεξάρτητη αρχή, για 5-6 δισ. ευρώ, ανάγκασε την Κύπρο να κλείσει τις τράπεζες, τον μεγαλύτερο κλάδο της οικονομίας της, και να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 30%.
Με αστήριχτες καταγγελίες, καταθέσεις ύψους 68 δισ. ευρώ θεωρήθηκαν όλες ανεξαιρέτως «μαύρο χρήμα» και αποφασίστηκε το «κούρεμά» τους, που άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των κυπριακών τραπεζών, κάθε χρόνο από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνάνε τράνζιτ περί τα 12 δισ. ευρώ. Αυτά είναι κεφάλαια που κάθονται στην Κύπρο για μερικές ημέρες, το πολύ μία εβδομάδα, καθ’ οδόν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αφορούν πληρωμές επιχειρήσεων ή τριγωνικές συναλλαγές. Παρ’ όλα αυτά «κουρεύτηκαν».
Επίσης, άλλα τόσα εκτιμάται ότι είναι καταθέσεις που αφορούν δάνεια με ενέχυρο μετρητά (cash collateral loans). Τα δάνεια αυτά τα προτιμούσαν για φορολογικούς λόγους ρώσοι επιχειρηματίες. Τέτοιου είδους συναλλαγές αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την ευρωζώνη. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ποτέ δεν εξετάστηκε η προέλευση των ρωσικών χρημάτων που μέσω Κύπρου κατευθύνονταν για αγορά ακινήτων στο Λονδίνο. Ηταν ευπρόσδεκτα. Επιπλέον, οι ίδιοι πελάτες που λογίζονται ως γκάνγκστερ στην Κύπρο, έχουν λογαριασμούς σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, για τους οποίους δεν έχουν ελεγχθεί.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο, οι Ευρωπαίοι ενήργησαν όπως ενήργησαν για να στείλουν μήνυμα σε άλλους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Λετονία, να συμμαζευθούν εν όψει της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με το κακό, σχεδιάζουν ένα μικρότερο κλαμπ κρατών που θα συμμετέχουν στο ευρώ και θέλουν να εξωθήσουν εκτός ευρωζώνης τα απείθαρχα και πολιτικά ασταθή κράτη του Νότου και γίνεται μεταφορά πλούτου από τον Νότο στον Βορρά. Οπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο, ότι το ευρώ δύσκολα θα αντέξει ακόμη ένα χτύπημα όπως αυτό της Κύπρου. Το μοιραίο πλέον μπορεί να έλθει και από ατύχημα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ