Την ώρα που όλα τα βλέμματα στην Κύπρο, αλλά και (πολλά άλλα) ήταν στραμμένα προς τη Μόσχα και αγωνιούσαν εάν οι Ρώσοι δώσουν δάνεια οικονομική βοήθεια ή εάν θα κάνουν επενδύσεις στη Μεγαλόνησο ο (ρωσομαθής) κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου ανέλαβε μυστική αποστολή. Πήγε στο Άγιο Όρος, στο ρωσικό μοναστήρι και ζήτησε τη χείρα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Ούτε αυτό μας έκαναν την χάρη οι Ρώσοι καλόγεροι να μας δώσουν. Αρνήθηκαν πεισματικά.
***
Τι το ήθελε, προφανώς να διερωτάσθε, το χέρι του Αγίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Επειδή, έμαθα, ότι ολόκληρο το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στην Εύβοια και του λείπει το χέρι που το έχουν οι Ρώσοι στο Άγιο Όρος. Και πήγε εκεί ο άνθρωπος, να τους παρακαλέσει στα ρωσικά να πάρει το χέρι του Αγίου, αφού το σκήνωμά του αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Και τώρα τι θα γίνει; Προβλέπω συνθήματα του τύπου: «Ρώσοι δώστε το χέρι του Αγίου στους Έλληνες». Το ωραίο όμως έγινε μόλις ο κ. Κεδίκογλου έφυγε από το μοναστήρι. Τον πήραν κάποια ΜΜΕ από τη Μόσχα και τον ρωτούσαν εάν πήγε να προετοιμάσει την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος.
***
Σας έχω νεότερα για τον έναν από τους δύο αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που έχουν βάλει πλερέζες με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Μου είπαν λοιπόν από τη Λεμεσό ότι ο εν λόγω αρχηγός είχε συχνές επαφές όταν βρισκόταν κάθε λίγο και λιγάκι στην Κύπρο με την πολιτική ηγεσία του νησιού και μάλιστα επιχείρησε να κάνει και κόμμα (ή παράρτημα του δικού του κόμματος) στη Μεγαλόνησο. Επιπλέον είχε σχέσεις με κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια και μ΄έναν Κύπριο επιχειρηματία που ασχολείται με real estate. Για τον άλλον πολιτικό αρχηγό που επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στην Κύπρο θα σας ενημερώσω αύριο.
***
Συνέβη και αυτό στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ. Η (σκληρή) κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου βρήκε σύμμαχο και μάλιστα ισχυρό σύμμαχο τον αντιπρόεδρο της επιτροπής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Δεν πίστευαν στα αφτιά τους τα μέλη της επιτροπής με τα θερμά λόγια, γεμάτα αγάπη και κατανόηση, που είπε ο Μίλτος για τη Ζωή.
***
Όλα άρχισαν όταν ο μάρτυρας, πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτης έδειξε δυσφορία για τις ερωτήσεις που του έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Τόση δυσφορία που αντέδρασε κάπως παράξενα. Αλλά τι ήταν αυτό που εξόργισε τον έμπειρο εισαγγελέα, τη θέση του οποίου για τη λίστα Λαγκάρντ, να υπενθυμίσω, στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η ερώτηση που του έκανε η Ζωή: «Πώς γνωρίσατε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα; Έχετε φιλικές σχέσεις μαζί του και πώς προήλθαν οι σχέσεις αυτές;»
***
Ο κ. Διώτης έδειχνε έκπληκτος και αντί απαντήσεως της είπε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου με την τακτική σας μου θυμίζετε τις ανακρίσεις που έκανε η Ασφάλεια επί χούντας. Μ΄αυτές τις ερωτήσεις μου έκαναν φάκελο στην Ασφάλεια, ποιους γνώριζα, γιατί τους γνώριζα κτλ».
***
Ουδείς αντέδρασε, παρά μόνον ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Είναι ντροπή σας να μιλάτε έτσι για ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Δεν είμαστε κύριε Διώτη σε υπόγειο και κρατάμε πρακτικά και παράλληλα κρατάμε τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα». Ήταν η σειρά του κ. Διώτη να κοιτάζει απορημένα και ήταν βέβαιο ότι εάν επιτρεπόταν το κάπνισμα (καθ΄ότι μανιώδης καπνιστής) θα άναβε εκείνη την ώρα ένα τσιγάρο. Αλλά ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν τον άφησε καν να πάρει ανάσα και αμέσως του είπε: «Μάλλον θα θυμάστε το τρόπο που εσείς ασκήσατε τα εισαγγελικά σας καθήκοντα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου κοίταξε προς το μέρος του κ. Βαρβιτισώτη και του πέταξε ένα χαμόγελο.
***
Από τις 8 το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας βρέθηκε σ΄ένα από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Πανεπιστημίου για να παρακολουθήσει εάν όλα βαίνουν ομαλώς μετά την εξαγορά των υποκαταστημάτων των δύο κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς. Όχι μόνον διαπίστωσε ότι όλα εξελίσσονταν κανονικά, αλλά έτυχε και θερμής υποδοχής από τους καταθέτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην τράπεζα και που έλεγαν «μας σιγουρέψατε τα λεφτά μας», αλλά και από τους υπαλλήλους που δεν έχασαν τη δουλειά τους.
***
«Ψάχναμε για τσίχλες αλλά βρήκαμε ελάφια…», σχολίαζε με χαρακτηριστικό τρόπο παράγων της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την κατάθεση Διώτη. Ο έμπειρος εισαγγελέας με τα e-mail (από 7.7.2011) που εμφάνισε ουσιαστικά έδειξε ότι υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σχετικά με την τύχη της λίστας Λαγκάρντ μεταξύ του ιδίου, του τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και είχε μετακομίσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, και του τότε πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Εξ ου και το ενδιαφέρον για την άμεση κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού.
***
Τι θα κάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου; Θα εμφανισθεί στην Επιτροπή και θα είναι αναγκασμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις (και ξέρετε πώς τις κάνει) της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ή (ακόμα) και του (πολύ) κ. Ηλ. Κασιδιάρη; Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, μου είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί στην Επιτροπή. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα». Άλλωστε δεν βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ, όπου έχει δέσμευση (έτσι ακριβώς μου το μετέφεραν) για ομιλίες σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
***
Είδαν κι απόειδαν με τις αποδράσεις από τις φυλακές και τελικώς κατέληξαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σωφρονιστικού καταστήματος υψίστης ασφαλείας και ενίσχυσης με βαρύ οπλισμό των εξωτερικών φρουρών. Πρόσφατο κρούσμα ήταν η απόδραση των έντεκα κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων.
***
Και οι τελευταίοι ενδοιασμοί που υπήρχαν κάμφθηκαν τελικώς μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του φαινομένου το οποίο προβλημάτιζε σοβαρά κάποιους στο κυβερνών κόμμα, όπως προκύπτει και από την (προφητική) συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πριν ένα μήνα, όταν ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ κ. Α. Ψυχάρης έθεσε το θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη: «Θα πρέπει να σκεφτείτε σύντομα, να κάνουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να είναι οι δολοφόνοι και οι τρομοκράτες στις ίδιες φυλακές μ’ αυτούς που χρωστάνε στο Δημόσιο ή έχουν ακάλυπτες επιταγές ή παρόμοια αδικήματα», του είχε πει, προτείνοντας να συγκεντρωθούν όλοι οι βαρυποινίτες σε μια φυλακή ώστε να φυλάγονται καλύτερα. Ο υπουργός επί της ουσίας δεν είχε διαφωνήσει μαζί του «μόνο που πρέπει να συμφωνήσουν και άλλα υπουργεία και άλλοι παράγοντες», όπως του είχε διευκρινίσει. Η απόδραση των έντεκα, όμως, ανέτρεψε τα υπουργικά προσκόμματα.
***
Δεν είχε συνηθίσει ούτε τους ομοϊδεάτες του σε τέτοιες ακρότητες. Ο λόγος για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής κ. Χρ. Παππά, ο οποίος καλείται για εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σχετικά με την πρωτοφανή απρέπειά του να ουρήσει (!) στην είσοδο του Mega κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας χρυσαυγιτών για την μετάδοση τουρκικού σήριαλ ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
***
Ακόμη και οι δικοί του απόρησαν με την πράξη του αυτή, η οποία πέραν της προφανούς αηδίας που προξένησε, ήταν και άκρως αυτοεξευτελιστική. Πάντως οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ο κ. Παππάς ήταν μεθυσμένος δεν έχουν διασταυρωθεί. Βεβαίως ακόμα κι έτσι να ήταν, η πράξη του παραμένει απεχθής. Σε κάθε περίπτωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. δεν πρόκειται να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς, όπως δήλωσε, δίνει λόγο μόνο στην Δικαιοσύνη και στον ελληνικό λαό (άντε και στον …ουρολόγο του).