Σε προηγούμενο άρθρο είχα γράψει για τη «νόμιμη ληστεία» σε βάρος των πολιτών, που έχει τη μορφή της υποχρεωτικής εισφοράς στην ΕΡΤ, ανεξαρτήτως του αν έχουμε τηλεόραση ή ραδιόφωνο. Ορισμένοι αναγνώστες μου επεσήμαναν το προφανές, δηλαδή ότι η έκφραση «νόμιμη ληστεία» περιέχει αντιφατικούς όρους. Αν είναι νόμιμη δεν είναι ληστεία και αν είναι ληστεία δεν είναι νόμιμη. Πράγματι, έτσι είναι, αλλά ας πούμε η επιβολή υποχρεωτικής εισφοράς είναι μια μορφή κατάχρησης εξουσίας.
Αρκετοί αναγνώστες υποστήριξαν ότι η εισφορά είναι δικαιολογημένη διότι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΡΤ είναι ανώτερη των αντιστοίχων των ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών. Συμφωνώ, εν μέρει, αλλά ας δούμε πρώτα τα στοιχεία για την εισφορά.
Σύμφωνα με τον νόμο (Ν3419/2005), για κάθε ρολόι της ΔΕΗ, η ΕΡΤ εισπράττει 50,88 ευρώ ετησίως. Σε κάποιο σχετικό άρθρο διάβασα ότι το σύνολο των εισφορών που εισέπραξε η ΕΡΤ για το 2011 ήταν 440 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο ποσό.
Με απλά λόγια, χρηματοδοτούμε την ΕΡΤ με ένα τεράστιο ποσό, το οποίο οι διοικούντες μπορούν να διαχειρίζονται με όποιον τρόπο θέλουν, να πληρώνουν όποιους μισθούς θέλουν, να προσλαμβάνουν όποιους συμβούλους θέλουν, να χρηματοδοτούν προγράμματα και γενικά να δαπανούν μεγάλα ποσά, χωρίς να ρωτούν ή να ενημερώνουν τους χρηματοδότες. Φυσικά, ούτε τα ιδιωτικά κανάλια ζητούν τη γνώμη μας, αλλά δεν τα χρηματοδοτούμε. Ούτε τα συνδρομητικά κανάλια ζητούν τη γνώμη μας, αλλά αν δεν μας αρέσει διακόπτουμε τη συνδρομή. Με την ΕΡΤ είμαστε παγιδευμένοι. Θέλουμε ΔΕΗ; Θα πληρώσουμε και ΕΡΤ.
Σχετικά με την ποιότητα, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κρίση εξαρτάται από το ενδιαφέρον του τηλεθεατή ή του ακροατή. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία που προσφέρει η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, τότε πράγματι η ΕΡΤ έχει ανώτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποικιλία. Τα φτηνά και ηλίθια σίριαλ που προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια δεν θα τα δούμε στην ΕΡΤ. Αν, όμως, κάποιος ενδιαφέρεται για πολιτική ενημέρωση, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Mega, του Σκάι, του ANT1 και του Alpha είναι σαφώς ανώτερα των ειδήσεων των 9.00 της ΝΕΤ, και για λόγους αισθητικής, μεταξύ άλλων.
Το ίδιο ισχύει και για τις εκπομπές πολιτικών αναλύσεων. Π.χ. η «Ανατροπή» του κ. Πρετεντέρη στο Mega ή οι «Φάκελοι» του κ. Παπαχελά στον Σκάι είναι σαφώς ανώτερες από τη «Netweek» της κυρίας Στάη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα δεν αποτελεί επιχείρημα για υποχρεωτική εισφορά. Το απλό δεδομένο ότι η εισφορά είναι υποχρεωτική την καθιστά αυθαίρετη. Συνεπώς, πρέπει να καταργηθεί.
Πόροι για την ΕΡΤ, αν χρειάζονται, πρέπει να βρεθούν με άλλον τρόπο.
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ