Η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη η μείωση αυτή πήρε συστηματικό χαρακτήρα με στόχο το ύψος των συντελεστών φόρου με τους οποίους φορολογούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκρίνεται στον μέσον όρο των αντίστοιχων συντελεστών που έχουν θεσπιστεί από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρχε η προσδοκία ότι με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εγκατεστημένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων θα προέκυπτε επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριο και αλλοδαπό, με παράλληλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο στη δεκαετία που πέρασε αξιόλογες επενδύσεις δεν έγιναν, η φοροδιαφυγή αυξήθηκε και η ανταγωνιστικότητα πάτωσε. Συμπέρασμα: Η μείωση των συντελεστών φόρου των επιχειρήσεων δεν επαρκεί για να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει η μείωση αυτή να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα: σταθερό φορολογικό σύστημα, εξάλειψη της γραφειοκρατίας, κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.
Προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στη διημερίδα που διοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Αναπτυξιακή στρατηγική – Ευρώπη 2020: Προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών στην Ελλάδα» επανέλαβε τη θέση που προεκλογικά είχε υποστηρίξει, με έμφαση στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολογίας 15% για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους. «Δεν μπορεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, «μια χώρα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές να προσδοκά μεγάλες επενδύσεις, όσο και αν μειωθούν τα άλλα κόστη».
Πόσο εφικτή είναι άραγε η μείωση εδώ και τώρα των συντελεστών φόρου των επιχειρήσεων; Και αν μειωθούν, θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ύφεσης και δημοσιονομικής αστάθειας; Μπορούν ακόμη να παρακαμφθούν οι συστάσεις και αντιρρήσεις των τροϊκανών; Μάλλον όχι. Οσο η τρόικα κυριαρχεί και διαφεντεύει τη δημόσια ζωή της Ελλάδας, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιηθεί μείωση της φορολογίας. Διαφορετικά δεν εξηγείται πώς, παρά την επιθυμία του Πρωθυπουργού για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, μόλις πριν από δύο μήνες ψηφίστηκε ο Νόμος 4110/2013 με τις διατάξεις του οποίου αυξήθηκαν από εφέτος οι συντελεστές φόρου όλων των επιχειρήσεων. Μικρή μείωση έγινε μόνο στα διανεμόμενα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, κάτι το ασύνηθες.
Καθώς δείχνουν τα πράγματα, όσο η τρόικα επιβάλλει τις θελήσεις της στη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδος, μείωση των συντελεστών φόρου δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση. Η τρόικα θέλει φόρους, όλο και περισσότερους φόρους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ