από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

100

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Τα περισσότερα δεν τα έχω διαβάσει» μου είπε βιβλιόφιλη συνάδελφος. Το ίδιο μου είπε και νεαρός συγγραφέας την επομένη. Αναφέρονταν και οι δύο στο ρεπορτάζ με τίτλο «Τα 100 βιβλία που δεν αγάπησαν οι Ελληνες». Θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι οι καλοί τίτλοι που «χάθηκαν»  (200 ή 400). Θα μπορούσε ο καθένας να προσθέσει ή να αφαιρέσει βιβλία. Κάποιοι αμφισβήτησαν τον κατάλογο λέγοντας ότι είναι ένα άλλο είδος promotion για κάποιους τίτλους. Στην αντίπερα όχθη, φίλοι, αναγνώστες και εκδότες μου έδωσαν τίτλους που θα μπορούσαν να προστεθούν. Κυρίως όμως η αξία του ρεπορτάζ ήταν στον διάλογο που αναπτύχθηκε και έφερε στο φως αρκετές παραμέτρους. Σταχυολογώ κάποιες από αυτές, μια και καθεμιά αποτελεί τμήμα ενός νέου διαλόγου. Λείπει η κριτική αξιολόγηση, λέει κάποιος. Δεν υπάρχει κριτικός λόγος με άποψη που να προσανατολίζει τον αναγνώστη στα καλά κείμενα. Και κυρίως πολλές φορές η κριτική ή η παρουσίαση βιβλίων υποκύπτει στην ευκολία της παρουσίασης χωρίς άποψη. Κάποιος άλλος τονίζει ότι το γενικότερο κλίμα δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία, οπότε είναι φυσικό καλά βιβλία να μη φθάνουν ποτέ στον αναγνώστη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στα παιχνίδια της εικόνας (τηλεόραση, videogames, home cinema κτλ.).

Αρκετοί αναγνώστες επισημαίνουν τις κακές μεταφράσεις, οπότε προτιμούν να αγοράζουν τα βιβλία στην πρωτότυπη γλώσσα, τα οποία επιπλέον είναι και πιο φτηνά. Μια άλλη ισχυρή άποψη είναι ότι οι εκδότες στην εποχή της ευημερίας, προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στους πάγκους των βιβλιοπωλείων, έβγαλαν πληθώρα τίτλων ανακατεμένων και αδιαφοροποίητων. Μέσα στα μέτρια και λιγότερο καλά βιβλία κάποια πολύ καλά, καλών συγγραφέων, χάθηκαν και έμειναν στα αζήτητα. Αλλοι επισημαίνουν την ευθύνη των εκδοτών στο να υποστηρίξουν επαρκώς τα πολύ καλά  βιβλία τους. Πολλοί τονίζουν ότι η είσοδος των εύκολων βιβλίων (αισθηματικά, περιπετειώδη κτλ.) στη λογοτεχνία διέφθειρε το κριτήριο των αναγνωστών. Ολοι όμως συμφωνούν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη Παιδείας από το σχολείο και η έλλειψη βιβλιοθηκών στην ελληνική κοινωνία. Υπήρξαν και προτάσεις να γίνουν κινήσεις για να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες στα νοσοκομεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Μήπως δεν έγινε η αρχή με την ανοιχτή βιβλιοθήκη που σχεδίασαν οι δύο έλληνες αρχιτέκτονες; Είδατε κάποιον δήμο να υιοθετεί την ιδέα και να την επεκτείνει στον χώρο του; Υπάρχει, δηλαδή, μια κοινωνική όσο και μια ατομική ευθύνη. Οι προτάσεις σε επίπεδο κοινωνίας για τη διάδοση των βιβλίων δεν λείπουν. Θυμίζω τα book crossing, τα βιβλιοφιλικά μπλογκ, τις λίγες καλές βιβλιοθήκες στην περιφέρεια, τις εκδηλώσεις για βιβλία που γίνονται σε όλη τη χώρα κτλ. Αλλά αυτές από μόνες τους αδυνατούν να ανατρέψουν το κλίμα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Από Ρόδο 6 | 21/03/2013 10:36
  ή να ψάχνω ποιος θα μου το δανείσει να το διαβάσω διότι είχε εξαντληθεί, ή χρήματα για να αγοράζω βιβλία που -κάποιοι τους οποίους κατέταξα έκτοτε στους ανεπαρκείς που δεν τους διαβάζω, για όποιο βιβλίο και αν γράφουν- θα δυσκολεύονταν να βρουν θέση σε βιβλιοθήκη, ή να τρέχω, μετά το φύλλο της Κυριακής 10/3/2013 να βρω βιβλία που τότε έμαθα πως είχαν κυκλοφορήσει. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για το χρόνο σας.
  K.
  απάντηση30
   
   
  Από Ρόδο 5 | 21/03/2013 10:35
  2)Ας περιοριστείτε στην έντυπη έκδοση σε βιβλία που πραγματικά αξίζουν, ανεξάρτητα από εκδότες ''εξαρτήσεις'', ''χάριτες'', ή απλά πελατειακές σχέσεις. 3)Αντί για την αναγγελία κυκλοφορίας ορισμένων βιβλίων (στην 8η σελίδα), ίσως θα μπορούσε να γίνεται μια αναγγελία γνωστοποίησης κυκλοφορίας βιβλίων ανά γνωστικό αντικείμενο που πραγματικά αξίζουν να διαβαστούν, ακόμα και χωρίς κριτική παρουσίαση. Αρκεί να τίθενται τα αρχικά του προτείνοντος για να γνωρίζουμε και εμείς το μέγεθος της εγκυρότητας. Προφανώς σας κούρασα με την ''σεντονιάδα'', αλλά κι εγώ είπα να πω τον πόνο μου, διότι μου έχει στοιχίσει πολύ χρόνο για να βρω βιβλία χρόνια μετά (τότε έμαθα ότι είχαν κυκλοφορήσει), ή να ψάχνω
  K.
  απάντηση30
   
   
  Από Ρόδο 4 | 21/03/2013 10:34
  5)Εκτιμώ ότι η αναγγελία στην 8η σελίδα του ενθέτου του Βήματος της κυκλοφορίας ορισμένων βιβλίων είναι αλυσιτελής: σπάνια μπορεί κάποιον να το ενδιαφέρει το θέμα ενός επιστημονικού βιβλίου και να λύσει έτσι το πρόβλημά του. Έχουμε συναντήσει επιστημονικά βιβλία για τα ''μπάζα'', το ουσιώδες είναι αυτός που το μελέτησε να πει τη γνώμη του, να δει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης αν αξίζει να το αγοράσει και να βρει χώρο στη βιβλιοθήκη του για να το τοποθετήσει.Ορισμένες προτάσεις: 1)Ίσως θα μπορούσε να γίνει, όποιος εκ των δημοσιογράφων της εφημερίδας διαβάσει ένα βιβλίο που αξίζει να το προσέξουν και άλλοι, να καταχωρεί τη γνώμη του σε ένα ηλεκτρονικό ένθετο με δέκα ή είκοσι γραμμές
  K.
  απάντηση40
   
   
  Από Ρόδο 3 | 21/03/2013 10:31
  Άρα είναι ουσιαστικό ο κριτικός να έχει παιδεία, να διαβάζει και να μπορεί (να μη σκέφτεται δηλαδή τι θα πει ο εκδότης για μια μη-θετική γνώμη που θα εκφράσει για βιβλίο του) να εκφράσει μια γνώμη και με τέτοιον τρόπο που κάποιος θα πληροφορηθεί για το βιβλίο, θα ενδιαφερθεί και δεν θα μείνει εσαεί στα ράφια.4)Εκτός όμως από τη λογοτεχνία υπάρχουν και άλλα γνωστικά αντικείμενα για τα οποία δεν μαθαίνουμε παρά λίγο ή σπάνια. Αγνοώ πόσους θα ενδιέφερε ή ενδιαφέρει το βιβλίο της κας Άννας Αβραμέα ''Η Πελοπόνησος από τον 4ο έως τον 8ο αιώμα (ΜΙΕΤ)''. Εμένα με ενδιαφέρει και θεωρώ ευτύχημα ότι γράφτηκε κάτι ώστε να το αποδελτιώσω και να ξέρω να το αναζητήσω.
  K.
  απάντηση40
   
   
  Από Ρόδο 2 | 21/03/2013 10:27
  Πόσο θα ψάξεις, που θα τα ανακαλύψεις, αφού είτε είναι κρυμμένα σε δεκάδες ράφια, είτε είναι τακτοποιημένα ανά εκδότη (οποία έμπνευση και αυτή!). 3)Έτσι περιορίζομαι στα ένθετα των εφημερίδων τα οποία όμως είναι συχνά αναποτελεσματικά: α)οι παρουσιάζοντες συχνά είναι ανεπαρκείς. β)σπανίως ασχολούνται με κάτι περισσότερο από τα ''αυτιά'', ή (ακόμα χειρότερα) το οπισθόφυλλο που το καθορίζει ο εκδότης, γ)εξαιρετικά σπάνια παραθέτουν την κριτική τους γνώμη (παράδειγμα ενδεικτικό μεν αλλά κρίσιμο: ο κος Χατζηβασιλείου βοήθησε τα μέγιστα για να σχηματίσουμε γνώμη ως προς το ότι πράγματι αξίζει το βιβλίο της κας Κολλιάκου, ή ο κος Βιστωνίτης για το βιβλίο του κ. Ασιμάν).
  K.
  απάντηση40
   
   
  από Ρόδο 1 | 21/03/2013 10:25
  Κ. Μπασκόζο καλημέρα μετά τη δημοσίευση και του δεύτερου κειμένου σας για τα 100 αδιάβαστα βιβλία είπα κι εγώ να πάρω μέρος στη συζήτηση με δεδομένο ότι το ζήτημα με απασχολεί για καιρό. Οι αιτίες-προβλήματα που βλέπω είναι τα ακόλουθα: 1)πράγματι οι έλληνες διαβάζουν λίγο, διότι δεν υπάρχει παιδεία ούτε βιβλιοθήκες κλπ, κλπ. Υπάρχουν όμως και άλλα που θα έπρεπε να συνυπολογίσουμε. 2)προσωπικά τα τελευταία χρόνια κατοικώ στη Ρόδο και παρά την ύπαρξη ενός πραγματικά αξιόλογου και ενός καλού βιβλιοπωλείου αδυνατώ να πληροφορούμαι τι ενδιαφέρον κυκλοφορεί. Ακόμα και στην Αθήνα είναι πρακτικά αδύνατο να τα ανακαλύπτεις στα βιβλιοπωλεία.
  K.
  απάντηση40
   
   
  απάντηση στο μη επαγγελματίες | 19/03/2013 23:58
  Είναι γεγονός ότι δεν διαβάζουμε επαγγελματικά , άρα δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε όλα τα καλά βιβλία. Όμως παράλληλα διαβάζουμε πολλά "σκουπίδια", πολλά μέτρια και πολλά "άχρηστα". Θα μου πεις πως θα ξέρω ποιο είναι καλό και ποιο όχι; Δυστυχώς ο ρόλος των κριτικών των εφημερίδων συρρικνώνεται, οι στήλες κριτικής εκλείπουν και στο τέλος η διαφήμιση καθορίζει την αγοραστική πορεία μας.
  Λιλή
  απάντηση80
   
   
  Αναμενόμενο... | 19/03/2013 15:18
  Χαίρομαι πολύ γιατί ανοίγει μια όντως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το βιβλίο και την ανάγνωση γενικότερα. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το διάβασμα είναι - δυστυχώς- γνωστό. Στην καλύτερη περίπτωση το βιβλίο τα τελευταία χρόνια θεωρείται μάλλον αξεσουάρ παραλίας μαζί με το αντηλιακό και τα βατραχοπέδιλα.. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για την ανάγνωση είναι γενίκοτερα μειωμένο. Θα είχε ενδιαφέρον αν μπορούσε να γίνει μια έρευνα , λ.χ. μεταξύ των γερμανόφωνων αναγνωστών για το πόσοι έχουν διαβάσει το " Βιργιλίου Θάνατος" του Μπροχ
  anima
  απάντηση60
   
   
  μη επαγγελματίες | 18/03/2013 03:19
  Δεν κατάλαβα. Άμα έχεις διαβάσει τους Καραμάζοφ, το Έγκλημα και τους Δαιμονισμένους, τι θα σου προσθέσει το Υπόγειο; Άμα έχεις διαβάσει την Πανούκλα, τι θα σου προσθέσει ο Ξένος; Άμα έχεις διαβάσει τους Δουβλινέζους τι θα σου προσθέσει το Πορτραίτο; Άμα έχεις διαβάσει το Μαγικό βουνό, τον Φάουστους και τον Τόνιο Κρέγκερ, τι θα σου προσθέσει ο Ιωσήφ; Ένας συνηθισμένος αναγνώστης, και ειδικά άμα δεν είναι συνταξιούχος, δε μπορεί να τα διαβάσει όλα, ακόμα και τα δεύτερα έργα των μεγάλων συγγραφέων. Άσχετα τώρα τι λένε οι φίλοι εκδότες.
  Σάκης
  απάντηση37
   
   
  η αποπλάνηση | 18/03/2013 03:03
  Σημερα ο καθένας (και η καθεμιά) κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και γράφει "μυθιστόρημα"... Εύκολο. Εν συνεχεία το παίρνουν για προώθηση οι φίλοι εκδότες, οι βιβλιοκριτικοί στις εφημερίδες και άλλοι λογοτεχνίζοντες και διαπλεκόμενοι. Μιλάμε για τέλεια παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού. Είναι δυνατόν κάθε βδομάδα να βγαίνουν αριστουργήματα;
  Dr Ursus
  απάντηση121
   
   
  Και χειρότερα | 17/03/2013 21:47
  φίλε εγώ πήρα τηλέφωνο κριτικό βιβλίων και μου είπε ότι ούτε το ένα τρίτο δεν έχει διαβάσει από τα εκατό. Φαντάζεσαι τι αγραμματοσύνη βασιλεύει....
  Λιλή
  απάντηση63