Ήρθε στην Αθήνα μόνον για δύο ώρες μ΄ένα από τα ιδιωτικά τζετ του (και εν συνεχεία πέταξε για το Πεκίνο), είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, θεωρείται ο δεύτερος ισχυρός άνδρας στη Ρωσία μετά τον Βλ. Πούτιν, ο προϋπολογισμός της εταιρίας του(η οποία σπονσονάρει και το Champions League) ισούται με τον προϋπολογισμό πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά το γεγονός ότι είναι Ρώσος έχει αμερικανικό επίθετο. Πρόκειται για τον ισχυρό άνδρα της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, που ήρθε όπως μου είπαν στην Αθήνα για να κάνει και μερικές παρατηρήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
***
Ο κ. Μίλερ είχε συναντηθεί και στο παρελθόν με τον Πρωθυπουργό, όταν ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον κ. Πούτιν και έτσι η συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα και συνομίλησαν στα αγγλικά. Αντιθέτως στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης ο Ρώσος μεγιστάνας μίλησε και στα ρωσικά με τη βοήθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου (μόνιμος κυβερνητικός άμισθος διερμηνέας για τα ρωσικά).
***
Ο κ. Μίλερ, που συνοδευόταν στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και από Έλληνα επιχειρηματία, έδειξε ενδιαφέρον για τα πάντα και όχι μόνον για τη ΔΕΠΑ. Επικέντρωσε, μου είπαν, το ενδιαφέρον του στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης τον διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα γίνει με πλήρη διαφάνεια και ότι δεν ισχύουν αυτά που είχαν διαδοθεί περί αποκλεισμών ή περί πιέσεων. Από την πλευρά του ο κ. Μίλερ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού και εμφανίσθηκε ενημερωμένος για κάθε άρθρο του.
***
Μια και μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις δεν μπορώ να παραλείψω το ξαφνικό ενδιαφέρον και των Βρετανών. Κάπως αργά, αλλά οι Βρετανοί έδειξαν να ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά βάζουν όρους. Όπως με πληροφόρησαν, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Τζον Κίττμερ, έχει το τελευταίο διάστημα αναπτύξει δραστηριότητα και ζητεί να πληροφορηθεί τα πάντα που συμβαίνουν στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Προσφάτως μάλιστα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Μιλ. Βαρβιτσιώτη και του είπε ότι για να υπάρξουν αποτέλεσμα στις αποκρατικοποιήσεις και να σημειωθεί το βρετανικό ενδιαφέρον πρέπει να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις. Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται για real estate και για ξενοδοχειακές μονάδες.
***
Αλλά για να μείνουμε στους Ρώσους σας ενημερώνω ότι αναμένεται στην Αθήνα και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας (και στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν) κ. Σεργκέι Σοϊγκού. Το πότε ακριβώς θα έρθει δεν έχει ακόμα καθορισθεί, αν και όπως με πληροφορούν αρμοδίως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προτού έρθει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στην Αθήνα, να πάει ο κ. Αντ. Σαμαράς στη Μόσχα, μαζί με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Με πληροφόρησαν ακόμα ότι οι συζητήσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Μόσχα έχουν αρχίσει και εκεί θα κλεισθούν σημαντικές συμφωνίες, αφού οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για τις ναυπηγοεπισκευστικές μονάδες.
***
Πωλητήριο έβαλε το υπουργείο Άμυνας για τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Α-7 (γνωστά και ως «Κουρσάροι») τα οποία να σημειώσω έχουν παροπλιστεί από την Πολεμική Αεροπορία. Ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος έκανε σαφές σε συνεργάτη μου ότι το υπουργείο Άμυνας θα πωλεί εφ΄εξής οπλικά συστήματα, μόνον αυτά που έχουν παραπλιστεί. Τώρα θα πείτε ποιος ενδιαφέρεται για παροπλισμένα από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδιστικά αεροσκάφη; Και όμως έδειξαν ενδιαφέρον αρκετές τρίτες χώρες. Γιατί έως τώρα δεν τα έχουμε πωλήσει; Επειδή την Πολεμική Αεροπορία δεν την ενδιαφέρει μόνον η τιμή, αλλά (σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες του ΝΑΤΟ) την ενδιαφέρει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό «τελικού χρήστη». Και εδώ κάπως μπερδεύονται τα πράγματα.
***
Πωλείται έτσι όπως είναι και ένα από τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη, το οποίο δεν έχει ακριβώς παροπλιστεί, αλλά ο η κυβέρνηση το θεώρησε ενεργοβόρο και ακριβό στη συντήρηση και σε καιρό κρίσης δεν μπορεί να διαθέτει στόλο αποτελούμενο από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Πρόκειται για ένα από τα δύο Εμπραέρ (είχε ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία, ως…offset για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ) που έβαλαν και σε αυτό πωλητήριο. Ήδη έδειξαν ενδιαφέρον δυο – τρεις επιχειρηματίες, αλλά ο διαγωνισμός συνεχίζεται.
***
Άρχισαν να φεύγουν από τη Χρυσή Αυγή. Ο πρώτος σε σταυρούς στον νομό Ιωαννίνων κ. Ι. Μπίμπος αποχώρησε από το κόμμα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου αφήνοντας αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ότι πλέον δεν έχει σχέση με το ακροδεξιό (δικός του χαρακτηρισμός) κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου και επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του κ. Χρ. Παππά (επικεφαλής Επικρατείας) κατηγορώντας τον για ψευδοεθνικισμό (επίσης δικός του χαρακτηρισμός) και ότι προσπαθεί να απελευθερώσει τη Βόρεια Ήπειρο από τα σαλόνια των Αθηνών.
***
Μία ολόκληρη ημέρα (από το πρωί έως το βράδυ), σύμφωνα με πρόχειρα στατιστικά στοιχεία, θέλει η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου για να εξετάσει έναν μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο για τη λίστα Λαγκάρντ. Χρόνο που δεν άφησε, όπως έμαθα ασχολίαστο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης και χθες δεν άντεξε ο άνθρωπος και την παρατήρησε: «Νομίζω ότι χαίρεστε να εξετάζετε μάρτυρες». Η κυρία Κωνσταντοπούλου σταμάτησε την εξέταση και του είπε: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα κύριε Πρόεδρε να εξετάσω και τους χίλιους που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ». Ας πάμε πάλι στα στατιστικά. Εάν όντως η κυρία Κωνσταντοπούλου θέλει να εξετάσει και τους χίλιους της λίστας Λαγκάρντ, τότε (εάν υπολογίσουμε τις ημέρες που συνεδριάζει η Επιτροπή την εβδομάδα) θα ολοκληρώσει την εξέταση σε… επτά χρόνια. Εάν τους εξετάσει και τους 2.000 τότε θα απαιτηθούν 14 χρόνια!
***
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος και οι… γυναίκες του. Τις προάλλες ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε τις γυναίκες βουλευτές για τσάι εν όψει του Συνεδρίου. Τώρα που τελείωσε το Συνέδριο, προσκάλεσε πάλι γυναίκες, συνολικά 44 – και οι περισσότερες κάτω των 35 ετών- για ένα drink στο Πάρκο Ελευθερίας. Είναι όλες οι γυναίκες που έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή.