από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 
Πειρουνάκης Νικόλαος Γ.Οικονομολόγος 

Περιουσιολόγιο, φορολόγηση, υπερηφάνεια

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την ετοιμασία περιουσιολογίου, όπου όλοι οι φορολογούμενοι κάτοικοι αυτής της χώρας θα υποχρεωθούν να δηλώσουν το σύνολο της αυτών περιουσίας, ακόμη και «έργα τέχνης» και «κοσμήματα» (πέραν των ακινήτων, καταθέσεων, μεριδίων α/κ, μετοχών), ετησίως δε να δηλώνουν πάσα μεταβολή αυτής.  Ακόμη, σχεδιάζεται η καταγραφή όλων των δαπανών των κατοίκων για αγορές αγαθών & υπηρεσιών (επάνω ίσως απ’ το επίπεδο μιάς εφημερίδος, μιάς σοκολάτας, ενός μαρουλιού). Προκύπτουν έτσι πολύ μεγάλα θέματα.

(1) Οντως η καταγραφή περιουσίας και των μεταβολών αυτής είναι θεμελιώδες εργαλείο πατάξεως φοροδιαφυγής και συλλήψεως φορολογητέας ύλης. Το έχω προτείνει ο ίδιος σε άρθρα μου  – άλλωστε χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό (όχι πως ό,τι κάνουν οι ξένοι είναι πάντοτε άξιο άκριτης μιμήσεως). Ωστόσο στο εξωτερικό χρησιμοποιείται, συνήθως, με κάποια, ας την είπωμεν, διακριτικότητα και σεβασμό στον πολίτη (τουλάχιστον έως προσφάτως). Αν σε βάλει στο μάτι η Εφορία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή έχει υποψίες, δύναται να μάθει και τα ακίνητά σου και τις καταθέσεις σου και όλα τα υπόλοιπα, που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις ή συμμετοχές σε εταιρείες (διότι, π.χ., υπάρχει και λειτουργεί κτηματολόγιο).  Επιπλέον αι τράπεζες συχνά (λ.χ., στις ΗΠΑ) ενημερώνουν Εφορία (ή και αστυνομία) και για ασυνήθιστες αναλήψεις ή καταθέσεις μετρητών. Αρχή είναι, «άσε τον άλλον να φοροδιαφύγει ολίγον αρκεί να μη το παραξηλώσει και να μην είναι το κόστος της πατάξεως για το Δημόσιο μεγαλύτερο απ’ το όφελος». Επίσης, «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που έχω και πρέπει να έχω, δεν πρέπει να καταπιέζουν το σύνολο των πολιτών».  Με άλλα λόγια, αποφεύγεται η συστηματική παρακολούθηση όλων των πολιτών, η όποια δε παρακολούθηση γίνεται (α) στο πλαίσιο τυχαίου ελέγχου, (β) όταν υπάρχει υποψία, (γ) με τρόπο ώστε να διατηρείται ένας πυρήν ελευθερίας των πολιτών έναντι του κράτους. Φρονώ λοιπόν ότι η υποβολή τόσον λεπτομερούς περιουσιολογίου και «δαπανολογίου» όπως τα εικαζόμενα υποσκάπτει κατά δραματικό τρόπο αυτόν τον πυρήνα ελευθερίας.

(2) Ασφαλώς και όταν δεν υπάρχει τόσος απόλυτος έλεγχος και παρακολούθηση κάποιοι θα φοροδιαφύγουν. Όμως το θέλουμε ειλικρινά να υπάρχει τόσος έλεγχος και τόση παρακολούθηση; Δεν αγνοώ ότι στην Ελλάδα των φοροφυγάδων και δη «μεγάλων» φοροφυγάδων (αλλά και πάμπολλων «μικρών», για να μη ξεχνιόμαστε), ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα των λαμογιών, της κρίσεως, του 1,3 εκτμ. ανέργων, ο πειρασμός είναι τεράστιος να λεν πολλοί, «δεν μ’ ενδιαφέρει η ελευθερία, πάρ’τους  ό,τι έχουν και δεν έχουν, ξετίναξέ τους όλους». Ωραία – και μετά; Πού σταματά αυτό;

(3) Διότι πριν αρχίσουμε όλοι να δίνουμε καθημερινό (συγγνώμη, ετήσιο) ραπόρτο στο κράτος για το τι έχουμε και τι δεν έχουμε, πού φάγαμε, πού ταξιδεύσαμε, και πόσα δώσαμε, πρέπει ν’ απαντηθούν δύο κρίσιμα ερωτήματα: (α) Εμπιστευόμαστε το κράτος; Εμπιστευόμαστε ότι δεν θα ζητήσει το κράτος μερίδιο απ’ ό,τι έχουμε, ανεξαρτήτως συνθηκών (και ‘δικών μας και του κράτους); Ότι μία νέα κυβέρνηση δεν θα βάλει χέρι στο μέλι (το ΄δικό μας), έτσι απλά, επειδή το «μέλι» υπάρχει; Ότι, λ.χ., δεν θα δώσουν στοιχεία κρατικοί υπάλληλοι σε συμμορίες , που εν συνεχεία θα κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια; Στο κάτω-κάτω ο πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμπιστεύεται το κράτος, αλλά και να είναι αυτόνομος έναντι αυτού! (β) Μέχρι πού το κράτος θα ζητεί από μας φόρους; Και μέχρι πού θα φθάνουν οι φόροι; Θα φθάνουν μέχρι του σημείου υφαρπαγής περιουσιών καθ’ όλα νομίμων;  Μήπως, πριν τεθεί θέμα πατάξεως φοροδιαφυγής, πρέπει να γίνει συζήτηση – και να δοθούν εγγυήσεις – για την έκτασι, σκοπιμότητα και προοπτική των κρατικών δαπανών; Διότι αν αι κρατικές δαπάνες θεωρούνται όλες από «ανελαστικές» έως «φυσικές» (λ.χ., επειδή κάνουν «παιγνίδι» με ρουσφέτια και μίζες οι πολιτικάντηδες , και επειδή άλλες ομάδες, ίσως και πολυάριθμες, έχουν μάθει να ζουν απ’ το κράτος), τότε ο πειρασμός για το κράτος να βάζει χέρι στην περιουσία των πολιτών θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος. (Φυσικά θα διαλυθεί η οικονομία έτσι – αλλ’ αυτό είναι άλλη συζήτηση.) Εξ ίσου πρέπει να δοθούν εγγυήσεις – και ουσιαστικές Συνταγματικές – για την προστασία της περιουσίας των πολιτών απ’ το κράτος, αλλά και για την εξάρτησι των επιβαλλομένων φόρων απ’ την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

(4) Είναι άλλο λοιπόν το κράτος μόνο του να μαζεύει στοιχεία από δημόσιες πηγές και εν γένει απ’ τον δημόσιο χώρο, όταν χρειάζεται και διακριτικά, για μορφές περιουσίας, που ενδέχεται να έχουν προκύψει από φοροδιαφυγή (π.χ., μες από αναφορές ή πρόσβαση σε στοιχεία ΑΕΔΑΚ, χρηματιστηριακών εταιρειών, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, και ασφαλώς του κτηματολογίου) και άλλο η καταναγκαστική προσωπική αναφορά , συστηματική, χειρουργική, για το τι έχει ο καθείς, ακόμη και αν είναι οικογενειακή περιουσία (π.χ., έργα τέχνης ή κοσμήματα). Ιδανικά θα έπρεπε να μην υπάρχει φόρος κληρονομίας για ό,τιδήποτε για συγγενείς α’ βαθμού, όχι να φορολογούνται και τα κοσμήματα, που έχουν περάσει από γενεά σε γενεά!  Και, ασφαλώς, ΄μπορεί κάποιοι πίνακες να έχουν αγορασθεί με μη δηλωθέντα εισοδήματα – αλλά, όταν, μέσω δημοσίων πηγών, έχεις τόσες άλλες δυνατότητες ως κράτος να συλλάβεις τον κύριο όγκο της φοροδιαφυγής (αρκεί να οργανωθείς), πρέπει, επιπλέον, ν’ αντιμετωπίζεις τον κάθε πολίτη ως υπήκοο ή δουλοπάροικο; Είπαμε: ένας πυρήν ελευθερίας, μία στοιχειώδης υπερηφάνεια για τον κάθε πολίτη, ότι δεν είναι υπήκοος, ότι το βρώμικο χέρι του κράτους δεν φθάνει σε οικογενειακά κειμήλια ή περιουσία, ότι ο πολίτης είναι αυθύπαρκτος έναντι του κράτους όσον αφορά την από γενεά σε γενεά περιουσία του, όλ’ αυτά αξίζουν, πιστεύω, πιο πολύ απ’ το να συλληφθεί κατά 100% η φοροδιαφυγή.  Αλλωστε η τελευταία δεν θα συλληφθεί εξ ολοκλήρου έστω και με την πιο επίμονη και διεισδυτική παρακολούθησι, όπως διδάσκει η έκταση της διαφθοράς στις άλλοτε «σοσιαλιστικές» χώρες  - απλώς «μικροί» πολίτες-υπήκοοι, χωρίς κίνητρο για δημιουργική προσπάθεια, φοβισμένοι, εξανδραποδισμένοι, με τον «Μεγάλο Αδελφό» από επάνω, θα προσπαθούν, φυτοζωώντας, να κρύψουν ό,τι ΄μπορούν ή να φύγουν απ’ την χώρα.

Όχι, δεν προσπαθώ να εμποδίσω την πάταξι της φοροδιαφυγής. Επισημαίνω απλώς ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να επιτύχεις την αποτελεσματική πάταξί της, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Προκρίνω τον τρόπο εκείνον, που συμβαδίζει με υπερηφάνους πολίτες, οι πλείστοι των οποίων έχουν  περιουσία, όλοι δε έχουν τόσο την δυνατότητα ν’ αποκτήσουν περιουσία μες στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας όσο το δικαίωμα να χαίρουν ανεξαρτησίας  έναντι του κράτους. Αν τώρα, με τον «καλό» τρόπο, παραμείνει μία φοροδιαφυγή σ’ ένα 5% ή 10% (αντί του 30%,  40%, 50%, που υπάρχει σήμερα), καλύτερο αυτό απ’ την ταπείνωσι του να έχουμε το κράτος τσολιά στην τσέπη μας,  την περιουσία μας ή τον τρόπο ζωής μας. Πιστεύω πως σ’ ένα βάθος χρόνου σ’ αυτό θα συμφωνούσαν και αυτοί που τώρα είναι άνεργοι ή απελπισμένοι γιατί και αυτοί δικαιούνται να είναι υπερήφανοι: ως πολίτες, ως οικογενειάρχες, ως ιδιοκτήτες.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άλλο είδος φορολόγησης | 13/03/2013 13:41
  Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό: Φορολογείς το εισόδημα (άμεσοι φόροι τώρα), την κατανάλωση (έμμεσοι φόροι) ή την περιουσία (περιουσιολόγιο)? Έχω την εντύπωση ότι στην αρχαία Αθήνα και για πολλούς αιώνες μετά φορολογούσαν μόνο την περιουσία.
  Γιάννης
  απάντηση04
   
   
  το περιουσιολογιο ειναι μια ακομη παγιδα! | 13/03/2013 11:40
  Η κυβερνηση δεν ενδιαφερεται να πιασει την φοροδιαφυγη με την καλη εννοια. Αν το εκανε αυτο ηδη οι μισοι τουλαχιστον πολιτικοι (εν ενεργεια) θα ηταν μεσα για καταχρηση δημοσιου χρηματος! Η κυβερνηση απλα βαζει μια ακομη ποντικοπαγιδα. Δηθεν για την σωστη αντιμετωπιση σας καλει να δηλωσετε οτι εχετε και δεν εχετε. Μετα με την γελοια δικαιολογια περι 'δικαιολογησις' των περιουσιακων σας στοιχειων, απλα θα σας φορολογησει και θα σας κατασχει πανω απο 50% αυτων που κατεχετε! Αν νομιζατε οτι θα σας τα επαιρνε ο Συριζα γελαστηκατε! Προηγειτε η παρουσα και η προηγουμενες μνημονιακες κυβερνησεις. Επισης να σας πω οτι ειναι και αιτημα των τροικανων να κατασχεθουν τα περιουσιακα στοιχεια μας! Κοροιδα!
  Σπυρος
  απάντηση110
   
   
  Αφρικη | 13/03/2013 00:51
  Ρε παιδια. Ουτε απουσιολογιο δεν κρατανε αυτοι. Περιουσιολογιο θα φτιαξουν? Τι ναι αυτα που σκεφτεστε? Εδω η Ελλαδα ειναι η τελευταια χωρα (νομιζω η Αλβανια προσφατα εφτιαξε) που δεν εχει αποδεχτει να φτιαξει κτηματολογιο. Περιουσιολογιο θα φτιαξει? εκτος και αν το εχουν υποσχεθει στους Γερμανους - να παρουν δηλαδη τα χρωστουμενα απο κει. Απο τους ιδιωτες. Μονο ετσι μπορει να γινει. Δεν πατε καλα. Αλλαξατε ηπειρο? Στην Αφρικη εισαστε. Ξυπνατε.
  Tassos
  απάντηση41
   
   
  Το περιουσιολόγιο | 12/03/2013 22:59
  Σε τι θα χρησιμεύσει; Σωστα επισημένεται ότι αυτά τα στοιχεία θα τα πάρουν επιτείδιοι και θα γίνουν λειστίες. όσον αφορά την ακίνητη περιουσία καλύπτεται απόλυτα με το κτηματολόγιο που θα είναι έτοιμο σε τριάντα χρόνια! Τα υπόλοιπα είναι απόλυτη δικτατορία.
  Αρίστος
  απάντηση60
   
   
  καημενη Ελλαδιτσα........ | 12/03/2013 20:33
  Δεν ξερω αν μας ραντιζουν, μας δουλευουν , μας υπνωτιζουν , αλλα δεν δικαιολογειται δημοσιογραφοι η αλλοι λογιοι του ΒΗΜΑΤΟΣ , να γραφουν ανοησιες περι κρατους δικαιου , κοινωνιας αλτρουιστων , υγειων δομων και ευρυθμων δημοσιων οργανισμων. Που ζεις ανθρωπε μου ??? Εδω δεν μπορουν να μετρησουν τους υπαλληλους του Δημοσιου!! Δλδ, αν καταλαβα καλα , θα πρεπει να προσλαβουν εκτιμητες τεχνης, Αγρονομους, Πολ. Μηχανικους, Κοσμηματοπωλες, Ιστορικους Τεχνης, Αρχιτεκτονες , Τραπεζιτες , Ρουφιανους, Μοδιστρους και τραβα κορδελλα. Σημειωτεον δε οτι οι πιο πολλοι δημ.υπαλλ. εχουν σχεση με το computer , οσο τα γαιδουρια με τη πορτοκαλαδα. Πως θα γινει αυτο ??? Οταν ακομα ψαχνουν για CD...ελεος Πειρουνακ
  picasso
  απάντηση70
   
   
   
  Η ιχθυοπερηφάνεια... | 12/03/2013 14:29
  Κάμερες στους δρόμους, "αντιτρομοκρατικοί" νόμοι, αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, παρακολούθηση τηλεφώνων, mails, ιντερνετ, κτλ., ξέρουν τι τρώμε, τι αγοράζουμε, τι ποσά διακινούμε, η αστυνόμευση καλά κρατεί, αλλά ο αρθρογράφος ανακάλυψε ότι το περουσιολόγιο βλάπτει σοβαρά την "περηφάνεια" του πολίτη. Μην μου στεναχωριέστε όμως κ. Πειρουνάκη. Είτε με είτε χωρίς περιουσιολόγιο την νύφη θα την πληρώσουν τα ψαράκια. Άλλωστε γιαυτό υπάρχουν, γιά να θρέφουν τους καρχαρίες...Λέν οι καρχαρίες. Αν ανήκετε στα ψαράκια, λυπάμαι, αλλά -όπως ο ίδιος λέτε- είχατε κι εσείς τις ίδιες ευκαιρίες νά αποκτήσετε περιουσία (και υπερηφάνεια, και ανεξαρτησία), που είχε π.χ. και ο γιός ενός τραπεζίτη. Σωστά;
  αντώνης
  απάντηση920
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η μοιρασιά 4-4-2 κινδυνεύει. | 12/03/2013 12:45
  Το υπάρχον σύστημα είναι αποδεδειγμένα διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό. Καλύτερα η πλήρης διαφάνεια και ίση φορολογική μεταχείριση για όλους. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον ύποπτες σκοπιμότητες για διαιώνιση της καμαρίλας που βολεύει κάποιους.
  Χ.Λ
  απάντηση1224
   
   
  το μεγαλο προβλημα ειναι η φοροσπαταλη ... και οχι η φοροδιαφυγη... | 12/03/2013 12:35
  Φοροδιαφυγη υπηρχε απο την εποχη των Φαραω, υπαρχει και σημερα σε ολα τα κρατη.. και θα υπαρχει παντα.. Ακομα και στην σοβ. ενωση υπηρχε.. τροπος να κλεψει καποιος το δημοσιο.. Το τελειο φορολογικο συστημα δεν υπαρχει.. Το προβλημα ομως για την κοινωνια ειναι πως μπορουν να διαχειριστουν, α) οι εισπραχθεντες φοροι και β) πως μπορουν να επιστρεψουν στην οικονομια τα μη αποδοθεντα στην εφορια. Εαν εφαρμοστει ενα στεγανο συστημα ελεγχου, τοτε το μαυρο χρημα, ειτε θα χρησημοποιηθει για καταναλωση, ειτε θα βγει εξω της χωρας.. Το μεγαλο προβλημα της Ελλαδος ομως μεχρι στηγμης δεν ειναι τοσο η φοροδιαφυγη, οσο η φοροσπαταλη..
  kitsos
  απάντηση342
   
   
   
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΠΕΙΡΟΥΝΑΚΗ... | 12/03/2013 11:47
  ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ, ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΜΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ...) ΘΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΜΗΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΕΙΠΑΜΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΘΑ ΛΕΙΨΟΥΝΕ... ΠΑΝΤΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ Ο ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Μ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝΕ....
  ΓΕΡΟΝΤΟΚΡΑΤΙΑ NO
  απάντηση837
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  η αξία της εργασίας | 12/03/2013 10:41
  Η αξία της εργασίας και εν συνέχεια τη δημιουργίας είναι το ζητούμενο στο κρατίδιο μας του Δημοσίου τέρας.Πρώτα απόλα θα πρέπει να εμβολιάσουμε τη αξία της εργασίας και τη χαρά ,που απορρέει απο αυτήν,ότι η προσωπικότητα και η εμβάθυνση σε ότι κάνουμε φτιάχνει τη ανθρωπιστική αξία. Το κράτος γίνεται κράτος όταν οι πολίτες αποκτάν τη ανάλογη προσωπική αξία,δεν ζουν στις ψευδαισθήσεις και στα όνειρα ,ότι γνωρίζουν τις συγκριτικές προσωπικές αξίες και τις ικανότητες τους.Έτσι δεν θα λένε ψέματα παντού και στους πάντες και θα είναι απλώς πιο ευγενικοί απέναντι στους άλλους άλλα κυρίως απέναντι στον εαυτό τους.Θα καταλάβουν επί τέλους ότι ζουν μέσα σε κάποια και σε όποια κοινωνία ....απλά.
  panagiotis kumas
  απάντηση170
   
   
  ΣΩΣΤΑ | 12/03/2013 10:21
  πολύ σωστό το σχολιό σας, βαρεθήκαμε τίς ανοησίες και τις προκαταλήψεις κάποιων.
  ΑΛΕΞΗΣ
  απάντηση392
   
   
   
  Δεν το κατάλαβα αυτό για | 12/03/2013 09:00
  τους άνεργους ή απελπισμένους. Εγώ ούτε άνεργος είμαι, ούτε απελπισμένος. Πληρώνω όμως τα πάντα και απαιτώ απ όλους να κάνουν το ίδιο. Γιατί να αφεθεί ένα μικρό κομμάτι να φοροδιαφεύγει; Τόσα χρόνια είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες μάγκες που δεν πλήρωναν τίποτα, αντιθέτως έκλεβαν το κράτος. Καμία ανοχή σε μικρό ή μεγάλο φοροφυγά. Ένα φασιστικό, ολοκληρωτικό καθεστώς (ΧΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) θα κάνει την ζημιά μέ ή χωρίς αναλυτικές βάσεις δεδομένων. Θα έχει κομματόσκυλα - ρουφιάνους. Απ την άλλη στην δημοκρατία μπορούν κάλλιστα να μπουν δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε αυτοί που διαβάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα (φορολογικός έλεγχος, κτλ) αν παρανομήσουν θα σταυρωθούν - κυριολεκτικά.
  TZ
  απάντηση2426
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΣΥΝΤΕΚΝΕ ......... | 12/03/2013 08:53
  Πιο έντεχνη και δόλια προσπάθεια δεν γίνεται. Εγώ ο μισθωτός αισθάνομαι δουλοπάροικος. Κουράστηκα και απόκαμα να πληρώνω δήθεν για την οικονομική ελευθερία του ατόμου. Αλλά μπορείτε και πιστεύετε (φοβάστε) ότι αυτή η κυβέρνηση των πλουσίων θα κάνει περιουσολόγιο; ΟΧΙ. Επειδή το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; και ο κυρ Φώτης το ενέταξε στις προγραμματικές δηλώσεις των τριών. Μη φοβάσαι σύντεκνε ....
  Μ. Ρ. ΑΝΑΡΡΑΧΩΒΑ
  απάντηση168
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απ' το ένα άκρο στο άλλο... | 12/03/2013 08:43
  Ανοίξατε μεγάλη συζήτηση κύριε Πειρουνάκη. Οι συνήθως μαθητευόμενοι μάγοι - Υπουργοί Οικονομικών δεν ξέρουν ούτε τι είναι εφαρμόσιμο ούτε πως να σκεφτούν μακροπρόθεσμα. Η φοροδιαφυγή θέλει πρώτα πρώτα καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης που δεν επιτυγχάνεται όταν κάθε εξάμηνο αλλάζουν οι φορολογικές διατάξεις. Θέλει κίνητρα κα ιόχι κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Θέλει υπηρεσίες αποτελεσματικές αλλά και έντιμες που να τις εμπιστεύεται ο πολίτης. Σιγά μη δηλώσει κανείς όλα όσα έχει όταν ξέρει ότι λαδώνοντας μπορεί κάποιος να μάθει τα πάντα γι' αυτόν. Αυτές είναι αστειότητες και το μόνο που θα πετύχουν είναι άλλο ένα βήμα πος τη διάλυση της δήθεν Δημοκρατίας μας.
  Δημήτρης Κάζης
  απάντηση431
   
   
  Γεια στο στόμα σου | 12/03/2013 08:39
  Επιτέλους κάποιος που επισημαίνει τα προφανή. Το 'χω πει σε πολλά σχόλια, πρόκειται για μια εντελώς ανόητη, ανεφάρμοστη ιδέα. Ξεβράκωμα ενώπιον των "αρχών" (ο Θεός να τις κάνει) ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ. Θα ξεγυμνώσει ακόμα περισσότερο τις τράπεζες και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια στην αδράνεια ή την γκρίζα οικονομία. Αυτές οι βλακείες χαϊδεύουν τα αυτιά των γελοίων υποκειμένων που φθονούν τον διπλανό τους (έχουμε δυστυχώς κάμποσους τέτοιους). Βολεύουν τους κρατιστές (ψευτοαριστερούς και μη), οι οποίοι ονειρεύονται net wealth tax. Να μην πω τι θα πάρουν.
  George
  απάντηση534
   
   
  Βουλή - κυβέρνηση λωποδυτών | 12/03/2013 07:31
  Όταν δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός που να μην έχει κλέψει, τότε πώς να γίνει πάταξη της φοροδιαφυγής; Οι λωποδύτες που βρίσκονται στη Βουλή περιμένουν πώς και πώς για να βάλουν χέρι στις περιουσίες των πολιτών.
  nemecic
  απάντηση505