από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 
Πειρουνάκης Νικόλαος Γ.Οικονομολόγος 

Το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το πρόβλημα με μια κριτική του φορολογικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ (ΦΠΣ) είναι ν’ αποφύγει ο κρίνων να φανεί ότι «βγάζει λάδι» την φορολογική πολιτική της νυν και προσφάτως παρελθουσών κυβερνήσεων. Το δυστύχημα, δηλαδή, είναι ότι τόσο το ΦΠΣ, όσο η ισχύουσα ή «μνημονιακή» φορολογική πολιτική (ΜΦΠ), είναι λάθος, πολύ λάθος.

Η ΜΦΠ διαμορφώνεται μέσα σ’ ένα τρίγωνο σκοπέλων-στόχων: ο πρώτος, ο κατά πολύ υποβαθμισμένος, να κρατηθεί, όσο γίνεται, η ΜΦΠ σ’ ένα πλαίσιο οικονομικής λογικής (δηλ. να μην εξαλειφθεί πλήρως διά της φορολογίας το κίνητρο επιχειρηματικής προσπαθείας και δημιουργίας πλούτου) και συμβατότητος με το Σύνταγμα, που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία, ενώ επιτάσσει φορολόγησι βάσει φοροδοτικής ικανότητος. Ο άλλος, ο καταλυτικά κυρίαρχος, να εξευρεθούν λεφτά χάριν επιτεύξεως πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο τρίτος, εσωτερικής πολιτικής φύσεως κυρίως και όχι τροϊκανή απαίτηση, να μη μειωθεί το Δημόσιο, πράγμα που κατ’ ανάγκην θα συνέβαινε αν η δημοσιονομική προσαρμογή, ως είναι το σωστό, γινόταν κυρίως απ’ την πλευρά των δαπανών (δηλ. με την βαθειά περικοπή των), ώστε μία ελαφρά φορολογία να συνέβαλλε στην ανασυγκρότησι του ιδιωτικού τομέως και την ανάπτυξι. (Κάποιοι κακόπιστοι ίσως να προσέθεταν και έναν τέταρτο σκόπελο-στόχο: παρά τις παραινέσεις της τρόϊκας, να μείνει κατ’ ουσίαν στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή, τόσο των πολλών μικρών όσο, κυρίως, των ολίγων μεγάλων. Ας μη το συζητήσουμε, μια που η βούληση του πολιτικού συστήματος στο θέμα δεν αποδεικνύεται, ενώ ως ελαφρυντικό προτείνεται η προϊούσα αδυναμία των φοροελεγκτικών μηχανισμών, απότοκο της γενικωτέρας διαλύσεως του Δημοσίου.)

Ετσι βλέπουμε «τρελλά» φαινόμενα, όπως μία φορολογία ακινήτων, που λειτουργεί δημευτικά & αντι-αναπτυξιακά, μη επιστροφές ΦΠΑ σ’ εξαγωγικές επιχειρήσεις, απαίτηση του κράτους να καταβληθεί σε ρευστό ο ΦΠΑ, που το ίδιο το κράτος δεν έδωσε σε προμηθευτές του, αυθαίρετα τεκμήρια διαβιώσεως, ακραία επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων αντί μεγεθύνσεως της φορολογικής βάσεως,  κατάργηση της εκπτώσεως ασφαλίστρων ζωής κ.α. Επειδή όμως υπ’ αυτές τις συνθήκες ο τρίτος σκόπελος-στόχος (η διατήρηση του Δημοσίου) υπονομεύει τον δεύτερο (την εξεύρεσι χρημάτων), μια που η υπερφορολόγηση μειώνει δραστικά οικονομική δραστηριότητα & φορολογική βάσι, η οικονομία οδηγείται σε φαύλο κύκλο υφέσεως & νέων φόρων (και περικοπών).

Απ’ τον παραλογισμό αυτόν δεν ξεφεύγει το ΦΠΣ, τον οποίον συνδυάζει με ακόμη ολιγώτερο σεβασμό στην έννοια του ατομικού κινήτρου και την ατομική ιδιοκτησία. Καλύπτει βεβαίως αυτήν την έλλειψι σεβασμού (και διάφορα άλλα παράλογα, που το χαρακτηρίζουν) με κάποιες «καραμέλες», όπως το αφορολόγητο 300.000 για ακίνητη περιουσία (αλλά όχι για συνολική περιουσία, πράγμα σημαντικό διότι το ΦΠΣ προβλέπει φόρο κατοχής για την συνολική περιουσία ενός – ούτε, άλλωστε, αναφέρεται στους συντελεστές επάνω απ’ τα 300.000, τους αφήνει για «έκπληξι»). Άλλη «καραμέλα», η πρόταση για ατομικό αφορολόγητο εισόδημα 12.000.

Ασφαλώς και είναι βολική για τους πλείστους Ελληνες, αλλά, χάριν εθισμού όλων στην πληρωμή φόρων, θα μπορούσε να είναι ολιγώτερο λαϊκιστική. Π.χ., τι θα πείραζε να μην υπάρχει διόλου αφορολόγητο, αλλ’ έως τα 12.000 να υπάρχει μία προοδευτική κλίμακα από 1% ως 5%; Ή, 1% ως 5% ως τα 8.000 και 8%-10% ως τα 12.000; Συνδυαζόμενα αυτά με την (ενδεδειγμένη & απαραίτητη) κατάργησι φόρων κατοχής περιουσίας (οι οποίοι είναι αντιστρόφως προοδευτικοί, μια που δεν υπάρχει κατ’ ανάγκην στενή σχέσι μεταξύ κατοχής περιουσίας & εισοδήματος) θα έδιναν μεγάλη ανάσα στον κόσμο, ενώ εξ αντικειμένου θα συνδυάζονταν με φοροδοτική ικανότητα, χωρίς να επιβαρύνουν την κτηματαγορά, της οποίας η ανάκαμψη είναι όρος για γενικωτέρα ανάπτυξι.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αι σκόρπιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που δεν συνοδεύονται από μειώσεις των κρατικών δαπανών (άρα και απολύσεις) ως αντιστάθμιση των ολιγωτέρων φόρων (εκτός αν φρονεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κυριολεκτικά τσακίζοντας τους λεγομένους «πλουσίους» (;) θα ευρίσκει, και μάλιστα συνεχώς, τους πόρους που επιθυμεί), αυτές λοιπόν αι προτάσεις εκτίθενται εύκολα στην κριτική του ΥΠΟΙΚ, ότι δηλ. δεν έχουν κοστολογηθή, δεν είναι ρεαλιστικές, δεν εξηγούν πειστικά από πού θα ευρεθούν οι πόροι.

Φυσικά θα ΄μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ απαντήσει ότι με την μείωσι των φόρων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότης. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει μία πίστι στην δυναμική μιάς ελεύθερης οικονομίας, μία αναγνώρισι της σημασίας  των κινήτρων εν γένει για επιχειρηματική-παραγωγική προσπάθεια, μία κατανόησι ότι η απόκτηση και κατοχή περιουσίας (ακίνητης και άλλης) είναι το ισχυρότερο κίνητρο, μία προσπάθεια για εν τη πράξει απελευθέρωσι της οικονομίας. Πουθενά στο ΦΠΣ δεν φαίνεται μία τέτοια αντίληψη. Αντιθέτως (και ενδεικτικά) προτείνεται η φορολόγηση της κατοχής πάσης (μεγάλης, υποτίθεται) περιουσίας, ακόμη και καταθέσεων (όχι δηλ. μόνο των τόκων, μα του κεφαλαίου των καταθέσεων!), έργων τέχνης, αλλά, με απειλή κατασχέσεως, και ακινήτων ή καταθέσεων, που είναι στο εξωτερικό – λες και θα είναι ποτέ δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να κατάσχει ιδιωτικά ακίνητα, λ.χ., στην Βρεταννία επειδή ο ιδιοκτήτης θ’ αδυνατεί να πληρώνει τους επ’ αυτών αυθαιρέτους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ! (Εννοείται πως απ’ την κριτική μας αυτή διαχωρίζουμε την αναγκαία χρήσι του «πόθεν έσχες» ως εργαλείου διακριβώσεως πιθανής φοροδιαφυγής επί παρελθόντων εισοδημάτων.)  Στην προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ αντιμετωπίσει το επιχείρημα πως η φορολόγηση ακινήτων συνεπάγεται εκ νέου φορολόγησι ήδη φορολογηθέντων (υποτίθεται) εισοδημάτων (άρα γιατί τα λεφτά μου σε τράπεζα να μη φορολογούνται, αλλ’ όταν τα κάνω «τούβλα» να φορολογούνται;), εκτρέπεται σε «τρελλές» θέσεις, όπως την φορολόγησι του κεφαλαίου καταθέσεων (δηλ. την φορολόγησι πάσης «μεγάλης» περιουσίας), που προφανώς θα διαλύσει ό,τι απομένει απ’ το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την φορολόγησι «επενδυτικών προϊόντων» (ως περιουσία): δηλ. αν έχω ένα επενδυτικό πρόγραμμα με ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να πληρώνω φόρο (και) γι’ αυτό, την στιγμή που άλλες χώρες δίνουν φοροαπαλλαγές για τέτοια προγράμματα χάριν ενισχύσεως της αποταμιεύσεως!

Άλλο «τρελλό» παράδειγμα της εν γένει αντιλήψεως του ΣΥΡΙΖΑ: κατάργηση, λέει, των «ειδικών φορολογικών καθεστώτων» , που «μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων ποσών φόρου». Αρα αν δεν υπάρχει «ευνοϊκή φορολόγηση» (την στιγμή που παντού αλλού οι σχετικοί συντελεστές μειώνονται), θα έλθουν μεν οι επενδυτές, αλλά, χαρωπά (για να μη χάσουν τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η Ελλάς, όπως ελαχίστη γραφειοκρατία, νόμο & τάξι, σταθερότητα, υψηλή παραγωγικότητα κ.α.), θα πληρώνουν τους υψηλούς φόρους, που θα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Η περίπτωση αυτού του είδους τα κίνητρα να προσελκύσουν επενδύσεις, που αλλιώς δεν θα έρχονταν, άρα θα μειωνόταν η ανεργία και θ’ αυξάνονταν τα φορολογικά έσοδα, του είναι προφανώς αδιανόητη ή ανεπιθύμητη.

Τα ολίγα αυτά παραδείγματα (απ’ τα πολλά, που χαρακτηρίζουν το ΦΠΣ) αρκούν για να δείξουν την ανήκεστο βλάβη, που θα προκαλούσε στην οικονομία μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω, διαφωνώ με την φορολογική πολιτική της κυβερνήσεως (που εκφράζει την απροθυμία του πολιτικού συστήματος να θίξει το Δημόσιο), αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι, μες σε αυτό το δύσμοιρο πλαίσιο του Μνημονίου και των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας & κοινωνίας, μες στον πανικό των, προσπαθούν να περισώσουν, να φτειάξουν κάτι, ν’ ανοίξουν μία διέξοδο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ  (εκτός αν είναι τυχερός και, γινόμενος κυβέρνηση, του κάτσουν τίποτε ευνοϊκές γεωπολιτικές ρυθμίσεις, που σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο), το μέλλον είναι η διάλυση (και η ενίσχυση, ίσως, της ΧΑ).Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δικαια φορολογηση του πλουτου - ακομα και η τροικα και ο Σομπλε το λενε αλλα οι ελληνες πολιτικοι ειναι δεσμιοι συμφεροντων | 07/03/2013 17:24
  Αυτο που γραφετε για τους εφοπλιστες δεν ευσταθουν και οχι μον απο την την σκοπια της αριστερας. Καμμια δυτικη χωρα του κοσμου δεν θα επετρεπε ν μη φορολογουνται οι πλουσιοτεροι πολιτες της αναλογα με τη φοροδοτικη τους ικανοτητα - οπως γινεται τωρα μετους εφοπλιστες μετην απειλη οτι θα φυγουν απο τη χωρα. Ουτε στις ΗΠΑ δεν ισχυει αυτο -οι πλουσιο φορολογουνται γιατο εισοδημα τους παγκοσμιως. Αν δεν τους αρεσειαυτο ,μπορουν να αρνηθουν την Αμερικανικη υπηκoοτητα και να γινουν πολιτες αλλης χωρας. Ολοι οι δυτικοι δημομσιογραφοι το θεωρουν αυτο σκανδαλο. Αν η Ελλας ξεπουλησει ολες τις πλουτοπραγωγικες πηγες για να εξοφλησει τα τογλυφικα επιτοκια θα καταστραφει εντελως.
  Tim
  απάντηση410
   
   
  κ. Πειρουνάκη, μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια | 07/03/2013 13:05
  Υποπέσατε σε ατόπημα στην προσπάθειά σας να υπηρετήσετε την επιστήμη, πλην όμως, με το βολικό "ναι μεν αλλά" ουδόλως πιθανολογώ, εκτός αν αδιαφορείτε, αντιλαμβάνεστε ό,τι καθίσταται η επιστήμη ανεύθυνη, καθότι η ίδια η επιστήμη δεν φέρει την ευθύνη για όσα πράττουν τα πρόσωπα που την υπηρετούν, συνειδητά ή ασυνείδητα . Αξιέπαινος είσαστε, προσπαθήσατε κατά το δυνατόν καλύτερα, αλλά επιτρέψτε μου, οι επινοήσεις σας παραπέμπουν, δυστυχώς, σε κάκιστο πολιτευτή, περισσότερο με συνθήματα μοιάζουν παρά με τεκμηριωμένη ανάλυση. Όταν παρακάμπτετε δια της μεθόδου "από στόμα σε στόμα" η αλήθεια, πλέον, ομιλούμε για παραχάραξη και οι αφορισμοί εν είδη αποφθέγματος δεν αποδίδονται σε απροσεξία.
  Γιάννης Αντωνιάδης
  απάντηση615
   
   
   
  Πολύ ενδιαφέρον | 07/03/2013 12:00
  Πραγματική και σωστή οικονομική ανάλυση του ΦΠ του Σύριζα που δείχνει ότι είναι δημιούργημα από ερασιτέχνες οικονομολόγους με πολύ λαικισμό και πολύ λίγη πρόβλεψη και σημασία στις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία. Και φυσικά το ΜΦΜ δεν είναι ιδανικό όμως είναι μια λογική προσπάθεια της κυβέρνησης με τα σημερινά δεδομένα για κάτι καλύτερο.
  stefan_g
  απάντηση249
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ταμπού | 07/03/2013 10:56
  Δυστυχώς το ταμπού της διατήρησης του δημόσιου τομέα είναι υπερκομματικό. Είναι φυσικό το πελατειακό πολιτικό σύστημα να προστατεύει την επένδυσή του. Επίσης φυσικό οι πελάτες να προστατεύουν το σύστημα που τους ωφέλεισε. Επειδή η κατάσταση είναι οριακή , πιστεύω ότι το ατύχημα είναι κοντά. Ελπίδα ,λόγω υπερκομματικής συμφωνίας, δεν φαίνεται.
  Δ.Τ.
  απάντηση251
   
   
  Τι θέλει να πει ο ποιητής; | 07/03/2013 09:57
  Με τον ΣΥΡΙΖΑ τομέλλον είναι η διάλυση ή και η ενίσχυση της ΧΑ. Μεγάλη σοφία!! Μπορεί να βρέξει μπορεί και όχι. Πως σχετίζεται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με την απροθυμία του πολιτικού συστήματος να θίξει το Δημόσιο δηλαδή να προχωρήσει σε μέτρα όπως. αξιολογήσεις,απολύσεις, μεταρρυθμίσεις; Όλοι μιλάνε για την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει του έχοντες και κατέχοντες αλλά όταν το πει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστούμε λέει ανήκεστο βλάβη, Αξιος ο μισθός σας κ. καθηγητά.
  mariak
  απάντηση726
   
   
   
  Τα ολίγα αυτά παραδείγματα αρκούν για να δείξουν την ανήκεστο βλάβη, που θα προκαλούσε στην οικονομία μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. | 07/03/2013 07:37
  Ενώ τώρα η Ελλάς πηγαίνει πολύ καλά..... - Δεν ξέρω τI λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμα και οι New York Times γράφουν ότι είναι σκάνδαλο να πληρώνουν οι εφοπλιστές 3 τοις εκατό φόρο - η το ότι έδωσαν τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδική για ψίχουλα ...και εσείς μας λέτε να συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε .....ωραία ....
  Tim
  απάντηση1137
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής είναι η μόνη... | 07/03/2013 06:39
  Η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής είναι η μόνη βεβαιότητα στη πολιτική μας ζωή. 'Οσο για το "οικονομικό πρόγραμμα του Σύριζα", αυτό κι αν είναι ανέκδοτο...
  Κάλχας
  απάντηση2612