Αυτό το «κράτα γερά δήμαρχε και ο Κολοκοτρώνης φυλακή πήγε», που φώναζε μία χούφτα ένθερμων υποστηρικτών του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου, έξω από τις φυλακές Διαβατών, μου φάνηκε κάπως υπερβολικό Τι δουλειά έχει ο Κολοκοτρώνης θα πείτε με τον καταδικασθέντα για κακούργημα δήμαρχο. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον ο τέως δήμαρχος θα καθήσει και πάλι στο σκαμνί για άλλες δύο σοβαρές περιπτώσεις. Η μία έχει να κάνει με την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για ατασθαλίες στην πάγια προκαταβολή και η δεύτερη με υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
***
Α, να μην το ξεχάσω, υπάρχει και μία τρίτη υπόθεση, για την οποία ο καταδικασθείς σε ισόβια δήμαρχος δύσκολα θα χωνέψει. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης (ο οποίος στη δίκη ήταν καταπέλτης εναντίον του) προτίθεται να κινηθεί και αστικά εναντίον του Παπαγεωργόπουλου, ζητώντας πίσω τα κλεμμένα, αφού διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ζημιώθηκε με αρκετά εκατομμύρια. Άλλωστε ο κ. Μπουτάρης το δήλωσε και δημοσίως: «Να ολοκληρωθεί πρώτα η δίκη και μετά βλέπουμε πώς θα κινηθούμε αστικά εναντίον των Παπαγεωργόπουλου, Λεμούσια και Σαξώνη, ζητώντας αποζημιώσεις». Και τότε, όπως λένε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, «θα δούμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει από τύψεις…».
***
Πάντως η ανακοίνωση της ποινής των ισοβίων που επιβλήθηκε στον κ. Παπαγεωργόπουλο, προκάλεσε ένα είδος σοκ ανάμεσα σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Ορισμένοι (ονόματα ας μην αναφέρω για να μην τους φέρω σε δύσκολη θλέση) δεν πίστευαν ότι επιβλήθηκε αυτή η ποινή, άλλοι σκέφτονταν πώς να αποσύρουν κάποιες δηλώσεις που έκαναν στο παρελθόν στήριξης του κ. Παπαγεωργόπουλου, δυο τρεις άλλοι επεσήμαναν ότι είναι ο πρώτος πολιτικός της Δεξιάς που του επιβάλλονται ισόβια και ένας πρώην υπουργός είχε μείνει στην πρόταση του εισαγγελέα, λέγοντας ότι είναι σίγουρος ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι διαφορετική: «Δεν θα υπάρξουν ισόβια, σας το δηλώνω», έλεγε. Αργότερα όταν έμαθε και την ποινή την έκανε από τη Βουλή με ελαφρά πηδηματάκια…
***
Άλλο πάλι και τούτο. Θέλετε τα παιδιά σας να μάθουν Ιστορία, ε, τότε δώστε τα στον κ. Ηλ. Κασιδιάρη. Γιατί ο (πολύς) κ. Κασιδιάρης (να υπενθυμίσω είναι υπόδικος και η ασυλία του έχει αρθεί), βγήκε χθες στα κανάλια για να επιτεθεί σ΄όσους τόλμησαν να κάνουν κριτική στις αποκαλούμενες σχολές διαπαιδαγώγησης της Χρυσής Αυγής, της κατήχησης δηλαδή πιτσιρικάδων ηλικίας 6 έως 10 ετών. Και τι είπε; Ότι σε λίγο η Χρυσή Αυγή θα αρχίσει να κάνει και μαθήματα Ιστορίας (!!) γιατί όπως στο κράτος της Ρεπούση και της ΔΗΜΑΡ δεν μαθαίνουν τα παιδιά Ιστορία και ότι το κενό αυτό θα καλύψει η Χρυσή Αυγή.
***
Δηλώσεις και εξαγγελίες που εξόργισαν ακόμα και τον συνήθως φιλήσυχο βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ κ. Πύρρο Δήμα: «Είναι τρομερό αυτό που κάνουν και συνάμα λυπηρό στην Ελλάδα που έχει περάσει Κατοχή, Εμφύλιο και Χούντα, ορισμένοι να πράττουν ότι τους ορίζει η Χρυσή Αυγή», έλεγε σε συνεργάτη μου ο ολυμπιoνίκης – βουλευτής.
***
Βρήκε ωστόσο την ευκαιρία ο συνεργάτης μου να ρωτήσει τον κ. Δήμα (που επαναλαμβάνω αποφεύγει τις δηλώσεις) πώς του φάνηκε η ζωή ενός βουλευτή και εάν έχει μετανιώσει που εγκατέλειψε τις Ένοπλες Δυνάμεις για χάρη της πολιτικής. Ο κ. Δήμας, όχι μόνον, όπως είπε, δεν το μετάνιωσε, αλλά μετέχει ενεργά στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και είπε ότι «το ΠαΣοΚ θα σηκωθεί μαζί με τη χώρα». Έως εδώ καλά θα πείτε, αλλά ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κάτι θέλησε να προσθέσει και για την πολιτική που ζει καθημερινά μέσα στη Βουλή: «Πολλές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι εδώ μέσα γίνεται διαγωνισμός για έκθεση ιδεών» και ότι «το επίπεδο της Βουλής δεν είναι αυτό που έπρεπε να είναι».
***
Και όμως υπάρχει επίπεδο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η ωραία βουλευτής της ΝΔ (πρώην αθλήτρια και παρουσιάστρια στην κρατική τηλεόραση, συνήθως ενδεδυμένη με εντυπωσιακά συνολάκια) κυρία Άννα Καραμανλή περιέφερε στη Βουλή ένα χαρτί και ζητούσε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να το υπογράψουν, ως διαμαρτυρία των Ελλήνων βουλευτών για την κατάργηση της πάλης από τα ολυμπιακά αγωνίσματα. Σε κάποια στιγμή παρακαλούσε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Αντ. Μπέζα να το υπογράψει. Εκεί συνάντησε τον κ. Μιχ. Ταμήλο
***
Ο κ. Μπέζας αρνήθηκε να το υπογράψει, οπότε ανέλαβε να καθαρίσει ο κ. Ταμήλος: «Φέρε το σε μένα κούκλα μου να το υπογράψω. Αντώνη ό,τι σου φέρνει η Άννα να το υπογράφεις χωρίς να το διαβάζεις, ακόμα και εάν είναι εναντίον σου», είπε στον κ. Μπέζα ο κ. Ταμήλος. Και οι συμβουλές του έπιασαν, αφού ο κ. Μπέζας υπέγραψε (ομολογουμένως χωρίς να το διαβάσει) το έγγραφο που περιέφερε η κυρία Καραμανλή.
***
Σε λίγα λεπτά το μειλίχιο ύφος που είχε ο κ. Ταμήλος όταν συνάντησε την ωραία Άννα, εξαφανίσθηκε και αντικαταστάθηκε με οργή. Οργή όμως εναντίον ποίου; Εναντίον του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου: «Μαζί με τον Βλαχογιάννη, πήραμε την απόφασή μας. Είμαστε στα κεραμίδια, ταύροι εν υαλοπωλείω, εάν ο Αρβανιτόπουλος σηκώσει τα ΤΕΙ από τα Τρίκαλα. Εάν το κάνει αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να μην ξαναψηφίσουμε κανένα νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή». Και όταν ορισμένοι συνάδελφοί του υπενθύμισαν ότι υπάρχει αρχηγός κόμματος από τα Τρίκαλα (εννοούσε τον κ. Φ. Κουβέλη) και δεν θα επιτραπεί να φύγουν τα ΤΕΙ, ο κ. Ταμήλος εξανέστη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο εάν φύγουν τα ΤΕΙ από την εκλογική του περιφέρεια.
***
Δημόσια εμφάνιση μετά από αρκετό καιρό (και παραμονές συνεδρίου του ΠαΣοΚ) έκανε όπως με πληροφορεί συνεργάτης μου η πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου. Με ανανεωμένο λουκ και νέα κόμμωση (με ελαφριές χρυσαφένιες ανταύγειες) εθεάθη την Τετάρτη το μεσημέρι να συντρώγει υπαιθρίως σε εστιατόριο της στοάς Σπυρομήλιου μετά της φίλης της κυρίας Ντίνας Λάζαρη. Πάντως όπως έμαθα η κυρία Βάσω Παπανδρέου μπορεί να μην είναι στη Βουλή, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική, συνομιλώντας συχνά με διάφορους πρώην και νυν συντρόφους της.
***
Αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρέσβης κ. Γ. Πουκαμισάς (είχε χρηματίσει πρεσβευτής στη Ρουμανία) μετατίθεται στο Προεδρικό Μέγαρο, ως διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του κ. Κ. Παπούλια. Να σημειώσω ότι ο κ. Πουκαμισάς είχε υπηρετήσει και στο παρελθόν στο γραφείο του κ. Παπούλια, όταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Πουκαμισάς θα πάρει τη θέση της κυρίας Δανάης – Μαγδαλινής Κουμανάκου, η οποία οδεύει προς τη Μόσχα.