Δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τρεις αρχηγοί κομμάτων και ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κ. Μητσοτάκη, το οποίο έγραψε και επιμελήθηκε ο τότε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή του κ. Ι. Παλαιοκρασσάς. Παρόντες ήταν οι κκ. Χρ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος, για τον οποίο να σημειώσω ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης επανεξελέγη αρχηγός της ΝΔ το 1985, ο κ. Στεφανόπουλος αποχώρησε πάραυτα από τη ΝΔ και ίδρυσε τη Δημοκρατική Αναγέννηση (ΔΗΑΝΑ), παίρνοντας μαζί του και αρκετούς βουλευτές.
***
Ήταν επίσης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο αμερικανός πρεσβευτής, ενώ η παρουσία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών της ΝΔ καθώς και υπουργών που χρημάτισαν στην κυβέρνηση του κ. Μητσοατάκη ήταν εντυπωσιακή. Όπως εντυπωσιακή ήταν και παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους, διπλωμάτες και πρώην διπλωμάτες, πρώην δικαστικοί, δήμαρχοι, τραπεζίτες, διοικητές οργανισμών και επιχειρηματίες.
***
Την υποδοχή όλων των καλεσμένων την έκανε με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε την ευθύνη και στο πού θα καθήσουν οι καλεσμένοι στην κατάμεστη (δεν έπεφτε καρφίτσα) αίθουσα. Υπήρξαν ορισμένα πηγαδάκια υπουργών, αλλά αυτά έγιναν στο πόδι μάλλον για τον διακανονισμό ορισμένων καθημερινών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση. Αφού σπανίως συγκαλείται Υπουργικό Συμβούλιο, οι υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να τα πουν, στην παρουσίαση βιβλίου έστω στο πόδι.
***
Καταχειροκροτούμενος εισήλθε στην αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης και κάθε φορά που οι ομιλητές αναφέρονταν στο όνομά του υπήρχαν χειροκροτήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του ζήτησε λιγότερο κράτος, μείωση της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούμε λιγότερο κράτος χωρίς απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ζήτησε (αυτό που είχε πει πριν από μία εβδομάδα και στη στήλη αυτή) να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκλογές, η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και οι πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως τα χαρακτήρισε. Έκλεισε την ομιλία του με στίχο του Παλαμά: «Χρωστάμε εις όσους ήρθαν πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν / κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι. Οι νεκροί.»
***
Ηχηρές απουσίες ήταν αυτή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος είχε τότε την ευθύνη του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ (για τον οποίο ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν είπε το παραμικρό) και βεβαίως του κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο, όπως έμαθα ο κ. Μητσοτάκης τον προσκάλεσε τηλεφωνικώς αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του.
***
Για την Ουάσιγκτον, μέσω Κωνσταντινούπολης και στην τουριστική θέση αναχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας, (αλλά ο φόβος του ανασχηματισμού βλέπετε θα τον κάνει να επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο) για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων. Είναι προσκεκλημένος του «Κλασσικού Ιδρύματος» (δηλαδή ιδιωτική πρόσκληση) και έχει κλείσει συναντήσεις τόσο με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού κ. Ρίτσαρντ Κέϊμ, όσο και με τον καθηγητή του Χάρβαντ κ. Γκρέγκορι Νάγκι με τον οποίο θα συζητήσει για τις αρετές και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά με τον κ. Σμιθ Τσένιαν διευθυντή του κρατικού μουσείου της Ουάσιγκτον. Και προτού εγκλιματιστεί με το τζετλαγκ, ο κ. Τζαβάρας θα βρίσκεται στην Αθήνα.
***
Πάντως, (οφείλω αυτό να το σημειώσω) ότι ο κ. Τζαβάρας εξακολουθεί να αντιτίθεται στην τοποθέτηση του ηθοποιού κ. Ι. Μπέζου στη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις πιέσεις που δέχεται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα συνεργάτης μου τον άκουσε να λέει χαριτολογώντας ότι το να έχει κάποιος εκπομπή στην τηλεόραση δεν σημαίνει ότι πρέπει να τεθεί και επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, ότι είναι μία θέση σοβαρή που πρέπει να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Τζαβάρας δεν πρόκειται, λέει, όσο είναι μέσα στα πράγματα να κάνει το χατίρι της ΔΗΜΑΡ.
***
«Δεν έχω να πληρώσω ούτε το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε τους φόρους», λέει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης και συγκάλεσε οικογενειακό μίτινγκ. Από κοινού με την συζυγό του κυρία Ευγενία Μανωλίδου αποφάσισαν ότι ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στην.. εργασία. Όχι τόσο η κυρία Μανωλίδου, όσο ο κ. Γεωργιάδης, που διπλασιάζει τον χρόνο των εκπομπών του αυτών που πουλά διάφορα βιβλία.
***
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, στενά συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα, δραστηριοποιούνται πλέον στην Αθήνα. Είναι επίσης γνωστό ότι τα περισσότερα από αυτά επιχειρούν να καλλιεργήσουν επαφές και βάσεις συνεργασίας με τα αντίστοιχα ιδρύματα των ελληνικών κομμάτων, π.χ. το «Konrad Adenauer» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έχει μία κάποια επαφή και επικοινωνία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ στα εγκαίνια του Rosa Luxemburg του Die Linke στην Αθήνα είχε παραστεί και μιλήσει ο κ. Αλ. Τσίπρας. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με το ΠαΣοΚ.
***
Απ’ ό,τι φαίνεται, το ίδρυμα Friedrich Ebert του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δεν επιδιώκει διακαώς την συνεργασία του με το αντίστοιχο ΙΣΤΑΜΕ. Αντί γι’ αυτό έχει ήδη συνεργαστεί σε μία εκδήλωση προ εβδομάδων (με θέμα τον εκλογικό νόμο), με το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – » Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου»» και στις 6 Μαρτίου, συνδιοργανώνουν την δεύτερη εκδήλωσή τους με θέμα «Πολιτικό Χρήμα και Διαφθορά«. Ενδιαφέρον στοιχείο: στη συζήτηση θα μιλήσουν μεταξύ των άλλων οι κκ. Κ. Τσουκαλάς και Χρ. Βερναρδάκης, καθηγητές και εν γένει προσκείμενοι πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο επίσης καθηγητής και – επίσης – προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Κατρούγκαλος. Τι να υποθέσει κανείς τώρα για τις σχέσεις του ΠαΣοΚ με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες;
***
Ισως πολλοί να μην το πρόσεξαν, αλλά ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ κ. Μιχ. Ταμήλος πήγε χθες στη… φυλακή. Πήγε φυλακή Τρικάλων αλλά προσκεκλημένος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος επίσης πήγε στη φυλακή για να εξετάσει τι ακριβώς συνέβη με την απόπειρα απόδρασης με το ελικόπτερο. Ο κ. Ταμήλος αυτό που διαπίστωσε είναι τι θα συνέβαινε εάν υπήρχε θύμα ανάμεσα σε αστυνομικούς φρουρούς. Δεν είχε και δεν θέλησε να έχει καμία επαφή με κρατουμένους και έδωσε και αυτός με τη σειρά του τα συγχαρητήριά του στους φρουρούς της φυλακής.

***
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμ. Μαργαρίτης, φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ., καθήρεσε με μια απλή ανακοίνωση τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νάξου κ. Βαρσαμή Συμεώνογλου, επειδή ο τελευταίος…τόλμησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημαρχική παράταξη.
Καθαίρεση παράνομη, (σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.16 του Ν. 4071/2012, του «Καλλικράτη») που αντιμετωπίστηκε με θυμηδία και διόλου κολακευτικές εκφράσεις από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, όπου προσέφυγε ο κ. Συμεώνογλου.

***

Απ΄ ότι φαίνεται στο παρασκήνιο επικράτησε η πολιτική παρέμβαση για προστασία του κομματικού φίλου και προσωπικού φίλου του Ναξιώτη υπουργού κ. Ιω. Βρούτση. Το έγγραφο, που ακυρώνει την καθαίρεση έχει από μέρες ετοιμαστεί από το υπουργείο (υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. κ. Α. Μεντζέλο) και δικαιώνει τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, αλλά ακόμη δεν απεστάλη στους αρμοδίους.