Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επισκέφθηκε τη χώρα με ομάδα γερμανών επιχειρηματιών, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ηλιακή ενέργεια, καθώς και για άλλα λιγότερο μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια. Παρόμοιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και από τα ταξίδια ελλήνων αξιωματούχων στο Κατάρ, όπως τελευταία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, ελάχιστες από τις προσδοκίες αυτές μετουσιώθηκαν σε επενδύσεις.
Οπως και οι Γερμανοί στο παρελθόν, έτσι και οι γάλλοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ήλθαν κυρίως, σύμφωνα με κορυφαίο έλληνα επιχειρηματία, «για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν επαφές για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, όταν τα πράγματα στρώσουν». Διότι, αν ο γάλλος πρόεδρος ενδιαφερόταν για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε φροντίσει πρώτα να παραμείνουν στη χώρα αυτές που βρίσκονταν εδώ και έφυγαν τον τελευταίο χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει εξασθενήσει, το επενδυτικό ρίσκο της χώρας παραμένει υψηλό. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αυτό που κρατάει χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αβεβαιότητα που δημιουργούν τόσο το ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς όσο και ο δυσκίνητος και χρονοβόρος μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης.

«Μικρή σημασία έχει το ύψος του φορολογικού συντελεστή. Αυτό ούτως ή άλλως οι επενδυτές θα το συνυπολογίσουν στο επιχειρηματικό τους σχέδιο και θα κοστολογήσουν ανάλογα την επένδυσή τους. Η ευκολία με την οποία μεταβάλλεται το φορολογικό πλαίσιο και οι συνεχείς φόροι στα ακίνητα είναι αυτά που τους ανησυχούν»
αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι οποίες μπορούν να μπλοκάρουν και να καταστήσουν ζημιογόνες επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι επενδυτές φοβούνται δικαστικές εμπλοκές εξαιτίας διαφορών που μπορεί να προκύψουν με το Δημόσιο ή με ιδιώτες σχετικά με αμφισβητούμενες εκτάσεις, αφού η έλλειψη Κτηματολογίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδικήσεων»
αναφέρουν πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, «υπάρχει υπόθεση που πήρε πέντε χρόνια στο ΣτΕ για να τελεσιδικήσει».Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι «δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ξέρω αν έχω ή δεν έχω έργο. Αυτό ζητούν να μάθουν από τα κεντρικά. Διότι οι άδειες λήγουν, οι εγγυητικές πρέπει να πληρωθούν, τα έξοδα τρέχουν και επιπλέον δεν γίνεται απορρόφηση κοινοτικών πόρων».

Το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη και η διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του μνημονίου και της παροχής τεχνικής βοήθειας, επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο.
Η διαμόρφωση ενός φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, με λιγότερη γραφειοκρατία και με σταθερό φορολογικό καθεστώς, έχει για τους επενδυτές μεγαλύτερη σημασία από τους διάφορους επενδυτικούς ή φορολογικούς νόμους και τα όποια επενδυτικά κίνητρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ