Το κέτερινγκ (που περιλαμβάνει και φρέσκια σφυρίδα) για το γεύμα που θα παραθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ θα γίνει από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ως γνωστόν ο κ. Σαμαράς για λόγους οικονομίας είχε «κλείσει» την κουζίνα που λειτουργούσε στο Μαξίμου και έτσι τα γεύματα των επίσημων προσκεκλημένων του παρασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στο «Μεγάλη Βρετανία».
***
Όσοι έτυχε να περάσουν τη Δευτέρα το μεσημέρι έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην οδό Βασ. Σοφίας πρόσεξαν τα συνεργεία που έπλεναν (και γυάλιζαν) ολόκληρο το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία. Όλα αυτά γίνονταν υπό την επίβλεψη Γάλλου αστυνομικού (ένστολου).
***
Αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο θα βάλει σήμερα τα καλά του με την αναμενόμενη άφιξη του Γάλλου προέδρου. Εύζωνες της προεδρικής φρουράς θα παραταχθούν στον κήπο του Μεγάρου για να αποδώσουν τιμές στον κ. Ολάντ. Κάτι παρόμοιο που έγινε δηλαδή με τη Μέρκελ. Θυμάστε τον περίπατο που έκανε ο κ. Σαμαράς στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προεδρικής φρουράς, που παρουσίαζαν όπλα συνεχώς έως ότου ολοκληρώθηκε ο περίπατος.
***
Στο γεύμα προς τιμήν του Γάλλου προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει να παρακαθίσουν τόσο τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο όσο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη. Όταν ρώτησα στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά γιατί δεν έχει προσκληθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας η απάντηση που έδωσε ήταν απρόσμενη: «Και ποιος δεν θυμάται αυτό το περίφημο Ολαντρέου που πέταξε ο κ. Τσίπρας στη Γαλλία;». Και η συζήτηση έκλεισε εκεί. Στο γεύμα μαθαίνω επίσης ότι θα παρακαθήσει και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος καθώς και ο κ. Ι. Στουρνάρας, αφού έμαθα ότι τον κ. Ολάντ θα συνοδεύει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Μοσκοβισί.
***
Πάντως ο κ. Αβραμόπουλος έχει στραμμένη αλλού την προσοχή του, αφού ετοιμάζει (πάλι) τις βαλίτσες του για υπερατλαντικό ταξίδι. Έχει κλείσει το ραντεβού στις 21 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Το θεωρεί σημαντικό, αφού στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα του Κυπριακού και του Σκοπιανού καθώς και θέματα Μέσης Ανατολής.
***
Πώς νομίζετε ότι οι υπουργοί κάνουν «εξυπηρετήσεις» ο ένας του άλλου; Στο… Υπουργικό Συμβούλιο και μάλιστα ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά (πιθανώς για να τα σιγουρέψουν). Ένα τέτοιο έγινε, μαθαίνω, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν σε κάποια στιγμή ο κ. Σ. Κεδίκογλου είδε τον υπουργό Παιδείας να συνομιλεί στα όρθια με τον Πρωθυπουργό. Τον πλησίασε και του είπε: «Τα ΤΕΙ θα παραμείνουν στη Χαλκίδα, όπως μου υποσχέθηκες, δεν θα τα στείλεις στη Λαμία;». Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε, παρόντος και του κ. Σαμαρά, ότι «δεν θα πειράξω τα ΤΕΙ Χαλκίδας».
***
Όταν η Όλγα συνάντησε τη Ρουσλάνα την πήγε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και όχι μόνο τη Ρουσλάνα αλλά πολλούς ξένους δημοφιλείς καλλιτέχνες νικητές της Γιουροβίζιον προηγούμενων ετών: «Με αυτή την κίνηση θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα έχει αστείρευτες πηγές ομορφιάς», είπε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, υποδεχόμενη τους καλλιτέχνες της Γιουροβίζιον. Η Ουκρανή κυρία Ρουσλάνα Στεπάνιβα Λυζίσκο (όπως είναι το πλήρες όνομά της) είναι νικήτρια του διαγωνισμού το 2004 με το τραγούδι της Dyki Tantsi ( «Άγριοι Χοροί»).
***
«Και τώρα τι κάνουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Β. Πολύδωρας και έκατσε και έγραψε νέο βιβλίο με τέτοιον τίτλο. Μόνο που αυτή τη φορά το 56 σελίδων βιβλίο του δεν είναι και τόσο θεωρητικό, αφού εμμέσως πλην σαφώς επιτίθεται σε καμπόσους. Πρώτον στον κ. Ι. Στουρνάρα για τους φόρους λέγοντας: «οι φόροι δεν είναι λύση. Προπαντός οι έμμεσοι. Πώς είναι δυνατόν να εισπράττονται έμμεσοι φόροι από ανύπαρκτη κατανάλωση; Από βαθαίνουσα ύφεση; Και αν εισπραχθεί ΦΠΑ, ποιος ανίδεος, εξωπραγματικός και τρελός θα περίμενε να καταβληθεί υπέρ του κράτους και εις βάρος των παιδιών του μαγαζάτορα που λιμοκτονούν; Δεν είναι κάτι τέτοιο φορολογική συνείδηση και αλτρουισμός».
***
Ο πρώην υπουργός και πρώην αποκαλούμενος «στρατηγός άνεμος» επιτίθεται και στα τηλεοπτικά πάνελ και βεβαίως σε εκείνους μετέχουν σ΄αυτά: «Εάν ετίθετο ως ζήτημα να αξιολογηθεί ποιοτικά ο πολιτικός λόγος ή ευρύτερα ο δημόσιος λόγος σήμερα, το βέβαιο συμπέρασμα φαίνεται να είναι πως η τηλεοπτική αδολεσχία των τριών τελευταίων χρόνων, της κρίσης και της ύφεσης, δεν βοηθάει ούτε στην ενημέρωση ούτε στην αλήθεια. Οι καταχθόνιοι εισήλασαν. Και υποβάλλουν μέσω τηλεοράσεως τους νέους τρόπους της νέας μόδας του life style και της showbiz».

***
Η νέα μόδα που λάνσαρισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κύπρου στις εκλογές της Κυριακής ήταν τα… γούρια! Λες και αντέγραφε ο ένας τον άλλον, αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι όχι μόνον εισήλθαν στα εκλογικά τμήματα με τα γούρια τους, αλλά τα έβαλαν μαζί τους και στο παραβάν ακόμα και έριξαν μαζί τους το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών κ. Ν. Αναστασιάδης είχε σαν γούρι (σ΄ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία) τον εγγονό του Αντυ (από το Αντρέας). Την ώρα που μπήκε στο παραβάν, μπήκε μαζί του και ο πιτσιρικάς Αντυς καθώς και ακόμα ένας εγγονός του.
***
Τώρα εάν τα γούρια αυτά πιάνουν είναι άλλη υπόθεση. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας για παράδειγμα θεωρεί ως γουρλή τον εγγονό του Δημήτρη. Γουρλή όμως όχι για τον ίδιο, όπως αποδείχθηκε, αλλά για τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ κ. Στ. Μαλά που πέρασε στον δεύτερο γύρο. Με τον γιο του Ορφέα μπήκε στο παραβάν και ο κ. Γ. Λιλλήκας, θεωρεί (και δικαίως) τον γιο του γούρι, αφού εξασφάλισε μεγάλο ποσοστό, μια ανάσα πιο πίσω από τον κ. Μαλά (που τον στήριζε κοτζάμ ΑΚΕΛ). Αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού εμφανίσθηκε στην κάλπη με τον εγγονό του. Και τα γούρια δεν σταματούν εδώ, αφού και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (προορίζεται πρόεδρος του κόμματος σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης πρόεδρος της Δημοκρατίας) εμφανίστηκε με τη σύζυγό του και τον γιο του στο εκλογικό τμήμα.
***
Και κάτι ακόμα για τους κυριότερους υποψηφίους των κυπριακών εκλογών. Όλοι τους (πλην ίσως του κ. Λιλλήκα) προσέλαβαν, όπως μου είπαν, επικοινωνιακούς συμβούλους από την Ελλάδα. Τους ίδιους που χρησιμοποιούν για παράδειγμα η ΝΔ, (κατά καιρούς) το ΠαΣοΚ και άλλα κόμματα.