από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Αναγκαία η κατάργηση του «σταυρού προτίμησης» - Χρειάζεται τόλμη!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το μέγιστο καθήκον όλων μας είναι σήμερα η εξάλειψη της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδά της. Ο Θουκυδίδης ονομάζει το φαινόμενο αυτό «στάσις». Δεν πρόκειται για «επανάσταση», αλλά για μια επικίνδυνη ασθένεια, όπου ολόκληρη η κοινωνία καθίσταται ηθικά διαβρωμένη και εξαρτημένη ως «ναρκομανής».

Η καταπολέμησή της επιτυγχάνεται κυρίως με διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα και στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και με την επιλογή αδιάφθορων, ελεύθερων και αδέσμευτων πολιτικών. Σημαντικά, όμως, θα συμβάλει και η αλλαγή του σημερινού εκλογικού συστήματος.

Γιατί έχει αποδειχθεί διαχρονικά, πως με το «σταυρό» προτίμησης αναπτύσσονται πολλαπλές εξαρτήσεις, κυρίως από διάφορα ισχυρά κέντρα εξουσίας, με τις παράνομες οικονομικές χρηματοδοτήσεις και συναλλαγές «μαύρου πολιτικού χρήματος». Το σύστημα, όμως, του «σταυρού» συνεπάγεται επιπλέον και τις εξής αρνητικές επιπτώσεις στη πολιτική και κοινωνική μας ζωή:

Πρώτο, δεν οδηγεί στην εκλογή των πλέον ικανών υποψηφίων. Αντίθετα, ευνοούνται υπέρμετρα οι «εκλεκτοί» της εκάστοτες εξουσίας (αρχηγού).

Δεύτερο, ευνοεί την εκλογή των οικονομικά ισχυρότερων υποψηφίων ή εκείνων που ενισχύονται από μεγάλα οικονομικά κέντρα.

Τρίτο, δημιουργεί στενή σχέση εξάρτησης του βουλευτή από το σώμα των ψηφοφόρων του με όλα τα γνωστά επακόλουθα (ρουσφετολογία, περιορισμός της ανεξαρτησίας της γνώμης του κλπ.).

Και τέταρτο, αποτρέπει χρήσιμες και καταξιωμένες προσωπικότητες να αναμιχθούν στα κοινά, παρεμποδίζοντας έτσι την ποιοτική ανανέωση του πολιτικού μας δυναμικού και την άνοδο του επιπέδου της πολιτικής μας ζωής. Η κατάργηση, συνεπώς, του «σταυρού» και η αντικατάστασή του μ’ ένα νέο εκλογικό σύστημα –παρόμοιο με το Γερμανικό– θα μπορούσε να μας απαλλάξει από τα παραπάνω μειονεκτήματα και να καταπολεμήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφθορά, τη συναλλαγή και τη διαπλοκή.

Το πρόβλημα της αλλαγής του σημερινού εκλογικού συστήματος του «σταυρού» απασχολεί διαχρονικά τη δημόσια ζωή της χώρας μας και η κατάργηση και η αντικατάστασή του μ’ ένα σύστημα παρόμοιο του Γερμανικού έχει υποστηριχθεί από κορυφαίες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής μας («Ιερά τέρατα» της ελληνικής πολιτικής), όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και άλλοι κορυφαίοι της πολιτικής, πνευματικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποστήριζε χαρακτηριστικά πως το σημερινό σύστημα (του «σταυρού») «υποσκάπτει αποφασιστικά το θεσμό των κομματικών αρχών και διαστρεβλώνει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», και πρότεινε « το συντεριασμό ανάμεσα στο σύστημα κατά το οποίο οι βουλευτές θα εκλέγονται από κατάσταση (λίστα) υποψήφιων κομμάτων και με μονοεδρική περιφέρεια, στο οποίο κάθε κόμμα υποδεικνύει ένα μόνο υποψήφιο».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης πίστευε πως «η κατάργηση της σταυροδοσίας θα περιόριζε κάπως τη ρουσφετολογία και τα όρια της τοπικής εκλογικής πελατείας των βουλευτών». Και ο πολιτικός του πνεύματος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρότεινε «να εφαρμοσθεί το πλειοψηφικό με μονοεδρικές – σχετικά ισοδύναμων πληθυσμών – περιφέρειες και στις άλλες να ισχύσει η αναλογική χωρίς σταυρό προτιμήσεως».

Με το προτεινόμενο σύστημα, οι υποψήφιοι της λίστας εκλέγονται συμπληρωματικά απέναντι στους εκλεγμένους βουλευτές των μονοεδρικών περιφερειών: πρώτα, δηλαδή, εκλέγονται βουλευτές οι υποψήφιοι των μονοεδρικών και στη συνέχεια συμπληρώνεται ο αριθμός των βουλευτών από τις υποψηφιότητες της λίστας, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα.  Το άθροισμα, βέβαια, των εκλεγμένων από τη λίστα και τον σταυρό δεν ξεπερνάει το συνολικό αριθμό εδρών που δικαιούται η κάθε κομματική παράταξη. Συνεπώς, δεν ενισχύεται ο ρόλος του αρχηγού, που προσχηματικά προβάλλεται, ως αρνητικό χαρακτηριστικό του συστήματος.

Με το μικτό, επομένως, αυτό (Γερμανικό) σύστημα, οι εκάστοτε αρχηγοί –έμμεσα– εξωθούνται στην αξιοκρατική επιλογή υποψηφίων. Γιατί στις μεν μονοεδρικές περιφέρειες αναγκαστικά θα προτείνονται πολίτες με αυτόνομη πολιτική οντότητα και με άμεση επαφή και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, δεν θα υποκύπτουν στα πελατειακά αιτήματα (αφού δεν θα υπάρχει ο σταυρός που γεννά τέτοιους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς), ενώ θα μπορούν να αποφεύγουν την επίδραση οικονομικών και «μιντιακών» παραγόντων.

Από την άλλη πλευρά, στη «κομματική λίστα» οφείλει ο εκάστοτε αρχηγός να περιλαμβάνει ως υποψηφίους καταξιωμένους ανθρώπους και πολίτες κύρους,  που θα λαμπρύνουν τα ψηφοδέλτια και θα προσελκύσουν ευρύτερη «γκάμα» ψηφοφόρων.

Εξάλλου, οι βουλευτές κρίνονται κυρίως από το έργο και την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας και όχι από τον τρόπο εκλογής τους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως και σήμερα, πολλοί βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας εκτελούν πολύ πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους από ορισμένους εκλεγμένους με σταυρό. Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για δύο κατηγορίες βουλευτών: τους πατρίκιους της λίστας και τους πληβείους του σταυρού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα μπορούσαν να τεθούν όρια στη δυνατότητα συμμετοχής στις λίστες π.χ. μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

*Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είναι πρώην υπουργός

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 1 μερος | 17/02/2013 20:58
  Παρα πολυ σοβαρή και εμπεριστατωμένη άποψη σε ένα θέμα που προβληματίζει την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Αλήθεια ποιος ειναι ο ρόλος του βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ποιες οι δυνατότητες του να αντιταχθεί στην εκάστοτε κομματική γραμμή; Ποιες οι υποχρεώσεις του βουλευτή απέναντι στην τοπική κοινωνία που τον επέλεξε να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα αυτών και οχι των αρχηγών των κομμάτων και των ολίγων παρατρεχαμενων τους; Εχει άραγε ο βουλευτής την δύναμη να αντιταχθεί σε κυβερνητικές εντολές μη σύμφωνες με την κοινωνία; Εχει αραγε ο βουλευτής την δυναμη και τα μεσα να απαντησει σε εναν μιντιακό πολεμο εναντιον του αν οι απόψεις του ειναι αντίθετες στην εξουσια των ΜΜΕ;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση41
   
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 2 μερος | 17/02/2013 20:56
  Η άποψη του κ. Χατζηγάκη έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ειχε έρθει σε ρήξη με τους περισσότερους απο τους αρχηγούς της ΝΔ με τελευταίο τον τωρινό πρόεδρο μη δεχόμενος να ακολουθήσει πιστά τις εντολές τους. Το αποτέλεσμα αυτής της εναντιωσης ήταν να μείνει γνωστός για τα 500εκ στους αγρότες που φυσικα ήταν κυβερνητική εντολή αλλα επωμιστηκε όλο το βάρος προσωπικά, όπως και για τις άκρως λανθασμένες προσλήψεις στην περίφημη Αγρογή,που κατα την προσωπική μου άποψη ήταν επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης της για να μπει μια τάξη στα ελληνικά αγροτεμάχια με σκοπό την καλύτερη απόδοση των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων στους πραγματικούς αγρότες.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση41
   
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 3 μερος | 17/02/2013 20:54
  Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως τα ΜΜΕ και ο κ.Παγκαλος που ανέλαβαν την διαπόμπευση του κ.Χατζηγακη δεν ανέφεραν ποτέ τα πρόστιμα που πλήρωνε η Ελλάδα για την Αγρογή αφου το έργο της θα επρεπε να ειχε ολοκληρωθεί το 2000 ούτε την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιριών που ήθελαν να πάρουν εργολαβία την ψηφιοποίηση της ελληνικής γης.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση31
   
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 4 μερος | 17/02/2013 20:53
  Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως για μεγάλο διάστημα είχα την απορία γιατι τα ΜΜΕ έπαιζαν την Αγρογή και οχι πχ τις 750 προσλήψεις Σαμαρα σε ένα μόνο μουσείο της Πελοπονήσσου,φυσικα πρόσφατα μου λύθηκαν οι απορίες αφου ο κ.Σαμαρας και πρωθυπουργός έγινε και παραμένει καταλληλότερος παρόλο που η ανεργία έφτασε το 30% η ύφεση βαθαίνει και οι μισθοί με τις συντάξεις ετοιμάζονται για περαιτέρω περικοπές όπως άλλωστε μας διαβεβαίωνε ο ίδιος απο το Ζάππειο,αποδεικνύωντας τρανά για άλλη μια φορά τις σχέσεις διαπλοκής των ΜΜΕ με τα αρχηγοκεντρικά κόμματα εξουσίας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση30
   
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 5 μερος | 17/02/2013 20:51
  ΥΓ Προς Νεοδημοκράτες,η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνει την τεράστια διαφορά της θεωρητικής πολιτικής με την πραγματική πολιτική των αλλαγών που θα επρεπε να προωθήσει ένας αρχηγός κόμματος οταν αναλάβει τα ηνία, παρόλα αυτα η έγνοια τους ειναι να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων τους και να γαντζωθούν στην εξουσία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  Ποιον βολεύει το τωρινό σύστημα; 6 μερος | 17/02/2013 20:49
  Συμπερασματικά λοιπόν πιστεύω πως πρεπει να αναθεωρηθεί άμεσα το όλο εκλογικό σύστημα της χώρας με σαφή προσανατολισμό την κοινωνία και οχι τα κόμματα (ποσοστό ανεξαρτητων βουλευτων παντα μεγαλυτερο αυτου των κομματικων βουλευτων για καλυτερο κοινοβουλευτικο ελεγχο,όπως και κατάρτιση της λίστας απο τοπικές εσωκομματικές εκλογές) και επιτέλους θα ήθελα να δω έναν πραγματικά σοβαρό νόμο σχετικά με τα ΜΜΕ αφου η διαπλεκομενη δυναμική τους υπερβαίνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση30
   
   
  η λίστα είναι εργαλείο των αρχηγών | 17/02/2013 08:28
  και μείωση των δημοκρατικών ελευθεριών του ψηφοφόρου. Με τη λίστα ο εκάστοτε αρχηγός-πρωθυπουργός θα μπορεί να περνάει ότι θέλει, ο βουλευτής θα καταστεί υπόλογος στον αρχηγό παρά στον πολίτη. Ώστε ο αρχηγός, θα αναδειχθεί σε αρχηγό-δικτάτορα. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι η ασυδοσία του αρχηγού αλλά το βάθεμα της δημοκρατίας. Το σωστό είναι αυτό που γίνεται στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες: τα ίδια τα κόμματα να λειτουργούν δημοκρατικά, και να αναδεικνύουν τους βουλευτές τους με εσωκομματικές ψηφοφορίες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, από τους δήθεν απόμαχους της πολιτικής.
  Οι πολίτες δεν εκχωρούμε λευκές επιταγές κύριοι
  απάντηση51
   
   
  Ελλειψη δημοκρατιας ειναι το προβλημα και οχι ο σταυρος. | 17/02/2013 07:00
  Η ψηφος με σταυρο η οποιοδηποτε αλλο τροπο ειναι μερος της διαδικασιας στην λεγομενη αντιπροσωπευτικη δημοκρατια. Αν ανατρεξετε στην Ελληνικη Γλωσσα (και ας σεβαστουμε τουλαχιστον την γλωσσα που μιλαμε) αυτη δεν σας επιτρεπει να χρησιμοποιετε τον ορο "αντιπροσωπευτικη" για να χαρακτηριζετε την Δημοκρατια κυριε Χατζηγακη. Εκτος αν θελετε να αλλοιωσετε την εννοια του ορου Δημοκρατια. Απο'κει και περα νομιζω ειναι ανευ ουσιας η αποψη σας περι καταργησης η οχι του σταυρου. Αν πιστευετε οτι εκει ειναι η ουσια του προβληματος της ελλειψης δημοκρατιας τοτε απαταστε η απατατε. Διαλεξετε παρακαλω.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση44
   
   
   
  ΝΤΡΟΠΗ!!!! | 17/02/2013 05:09
  Είναι θαυμαστό το θράσος σας!!!! η ασυνειδησια σας!!!!!! η ξεφτίλα σας!!!!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΓΗ.... ΤΑ 500εκ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ!!!!!! ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ... ΝΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ!!!!!! ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ!!!! ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ειρήνη
  απάντηση55
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φαιδροί σημαιοφόροι της αξιοκρατίας.. | 16/02/2013 23:20
  Φυσικά στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να αξιώνει το οτιδήποτε! Ετσι και ο κ. Χατζηγάκης, επενδύοντας (ατυχώς στην προκειμένη περίπτωση) στην κοντή μνήμη των Eλλήνων, ομιλεί περί αξιοκρατίας.. Οφείλατε κ. Χατζηγάκη τουλάχιστο μια δήλωση μετανοίας προηγουμένως για τους διορισμούς σας στην ΑΓΡΟΓΗ.. ΥΓ. Αναμένουμε και το επόμενο άρθρο σας κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων..
  καβάλα στο τρακτέρ
  απάντηση54
   
   
  Απογοήτευση, κ. Χατζηγάκη | 16/02/2013 20:22
  Άξιοι πολιτικοί είναι το πρόβλημα, και η μη λίστα κ. Χατζηγάκη. Και είναι απογοητευτικό ένας πολιτικός της ΝΔ να εξυμνεί τον Α. Παπανδρέου που μας καθιέρωσε την Πρωθυπουργική Δημακρατία και ήταν εναντίον του σταυρού για να έχει βουλεύτες σττρατιωτάκια, κόλακές του, και απόλυτα εξαρτώμενους του, με όλα τα επόμενα σκάνδαλα της πανίσχυρης πολιτείας του. Η δυνατότητα του ψηφορόρου να επιλέγει τον αντιπρόσωπό του είναι βασικό σε μια δημοκρατία. Με σύγχρονη δημόσια διοίκηση όπου ο βουλευτής παύει να είναι βολευτής τα ρουσφέτια τελείώνουν. Η παντοδυναμία του κομματικού αρχηγού στην επιλογή των βουλευτών παράγει κυρίως τσιράκια και ανωνυμους κηπουρούς. Γι αυτό σταυρός και προτίμηση με κριτή το λαό!
  Μίκιος
  απάντηση76
   
   
  Μας Δουλεύει | 16/02/2013 20:06
  Η αυθάδεια σε όλο της το μεγαλείο. Η ερώτηση είναι πως του δίνουν (το) ΒΗΜΑ και τα λέει. ΑΓΡΟΓΗ ΟΛΕ!!!
  ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
  απάντηση85
   
   
  o κολίγος!!! | 16/02/2013 18:26
  Χατζηγάκης...χατζηγάκης...χατζ,,Α αυτός ο κολίγος του κάμπου δεν είναι ?Εκτός αν είναι ο .."ΑΓΡΟΓΗ..Σ" ή ο καραμουρντζούνης που μοίραζε τα πεντοχιλιαρα από το τρακτέρ!! . ή ο.. "ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ (και η μαρμαρόσκονη) ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ"!!
  Νηλέας
  απάντηση93
   
   
  βρεχει στην πολιτεια; | 16/02/2013 18:01
  Σωτηρη,πιες κανενα χαμομηλι και ασε τα δυσκολα για τους αλλους.ΕΣΥ ΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ.Και κατι αλλο.Αν ειχες λιγη τσιπα θα σιωπουσες.
  trikala
  απάντηση124
   
   
   
  Προτείνω να καταργήσουμε τη διαφθορά | 16/02/2013 17:47
  Προτείνω να καταργήσουμε τη διαφθορά, αντί για το σταυρό προτίμησης. Θα είναι πιο παραγωγικό. Μια κατάργηση του σταυρού δίνει περισσότερη εξουσία στα χέρια των πολιτικών και όλοι ξέρουμε τι κάνουν τα πολιτικά καλόπαιδα με αυτή τη δυνατή κυρία.
  2λάμδα
  απάντηση93
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τολμη | 16/02/2013 16:36
  ....και γοητεια?
  moses jr.
  απάντηση04
   
   
  τωρα σου ηρθε ε? | 16/02/2013 16:16
  αυτα τα κολπα να τα αφησετε κατα μερος. Τωρα που τα βλεπεις τα σκουρα σου ηρθε η εμπνευση ε? τωρα που ο κοσμος ξυπνησε και θα παρετε ολοι οτι σας αξιζει σου ηρθε. τελειωσανε τα ρουσφετια και ψαχνετε αλλη διοδο για να μη σηκωθειτε απο την καρεκλα, αλητες!
  enasapotouspolous
  απάντηση94
   
   
  τωρα το θημηθηκες? | 16/02/2013 12:59
  ωραιος!!
  τωρα το θημηθηκες?
  απάντηση98
   
   
  Χατζηγάκης... | 16/02/2013 12:33
  Δεν πας μέχρι την "Αγρογή" να... δεις αν ερχόμαστε; Να καταργήσουμε το σταυρό προτίμησης για να σας διορίζουν οι αρχηγοί ανάλογα με τα ρουσφέτια που κάνετε και τους ψήφους που θα φέρνετε στο κόμμα! Κι από ρουσφέτια πια εσύ... Το κόμμα θα έπρεπε να σου είχε δώσει από χρόνια πριν το πρωτάθλημα, μιας κι είχες διορίσει στην "Αγρογή" ακόμα και το μεγαλύτερο "τούβλο" που έβγαλε ποτέ ελληνικό σχολείο.
  Θερσίτης
  απάντηση289