από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

«Σουλεϊμάν» και η συνείδηση της άρχουσας τάξης μας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Άρχισα να παρακολουθώ τη σειρά «Σουλεϊμάν» (= αραβική απόδοση του «Σολομών») για να δώ πώς θα αποδοθούν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της (αναγεννησιακής) εποχής. Καθώς το σήριαλ εξελίσσονταν κατέγραφα αρκετές ιστορικές ανακρίβειες και διαπίστωσα ότι το αντικείμενο γρήγορα περιορίστηκε στις ίντριγκες μέσα και έξω από το σεράϊ. Και τελικά έχει πάρει τον κατήφορο μιας μάλλον κακόγουστης μυθοπλασίας.  Δεν  γλύτωσε δηλαδή η αξιόλογη αυτή παραγωγή από τις επιτακτικές προτιμήσεις του ευρύτερου κοινού για παράνομους έρωτες, ραδιουργίες και κουτσομπολιά, ώστε να πετύχει τη μέγιστη δυνατή θεαματικότητα.

  Και την πέτυχε!  Το φαντασμαγορικό σήριαλ προβάλλεται σε πάμπολλες χώρες με επιτυχία. Εμπορική μόνο επιτυχία;  Όχι βέβαια! Οι σεναριογράφοι και ο σκηνοθέτης πέτυχαν παράλληλα:

-          Να ανανεωθεί το διεθνές ανδιαφέρον για την Τουρκία και τις παραδόσεις της, πράγμα που αναμένεται να μεταφραστεί τουλάχιστον σε αυξημένο τουρισμό.

-          Να κεντρίσουν την προθυμία πολλών για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας αφού οι θεατές εθίζονται σε λεκτικούς ήχους που γενικά ξενίζουν πολλούς επειδή διαφέρουν ριζικά από τα λατινογενή, γερμανογενή και αγγλοσαξονικά ακούσματα. (Διάβασα σχετικά ότι για τον σκοπό αυτό οι Τούρκοι απαγόρευσαν τον μεταγλωττισμό του σήριαλ).

-          Έντονη είναι η (επιμελής;) απουσία του θρησκευτικού στοιχείου: Δεν ακούγονται μουεζίνηδες από τους μιναρέδες, δεν εμφανίζονται φερετζέδες, δεν βγαίνουν χαλάκια για τις 5 ημερήσιες προσευχές και το προσκύνημα. Έτσι η Τουρκία παρουσιάζεται περισσότερο ως δυτικότροπη και λιγότερο ως μουσουλμανική, πράγμα που τονίζεται και από την επίσης δυτικότροπη μουσική επένδυση.

-          ‘Ολες οι κοπέλες είναι διαλεγμένες  ψιλόλιγνες (σε αντίθεση με την αναγεννησιακή μόδα των παχουλών), μακιγιαρισμένες ευρωπαϊκά και ντυμένες με φανταχτερές ενδυμασίες με ντεκολτέ, πράγματα όμως που ανήκουν σε πολύ μεταγενέστερες εποχές.

Με άλλα λόγια, μέσω της σειράς προβάλλεται μια πολύ εξωραϊσμένη εικόνα της Τουρκίας του 16ου αιώνα, που σε πολλά θυμίζει τη Δύση αλλά διατηρεί και πολλά, θελκτικά και μη, στοιχεία της Ανατολής. Χωρίς να το λέει ρητά, παρουσιάζει με αυτοπεποίθηση την κουλτούρα του παλατιού, υπονοώντας ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Δύση! Για εξωτερική και εσωτερική κατανάλωση...

Όμως, η ιθύνουσα τάξη στην Τουρκία διαθέτει αυτογνωσία, συνέπεια και υπομονή. Ξέρει τι θέλει και πώς να επενδύσει για να το επιτύχει την κατάλληλη στιγμή.  Έχει φροντίσει και διαθέτει καλά επιτελεία. Επιβάλλει  γενικά το νόμο χωρίς διακρίσεις. Και τώρα, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού, αναπτύσσει γρήγορα μια μεσαία τάξη και τη βοηθάει να δημιουργήσει στην οικονομία, στη διοίκηση αλλά και στις τέχνες. Και έχει σχέδια μακρόπνοα για να εκμεταλλευτεί συστηματικά τα πλεονεκτήματα που της παρέχουν ο μεγάλος και νεανικός πληθυσμός της και η κρίσιμη γεωπολιτική της θέση. Χρησιμοποιεί δε ακόμα και ταλαντούχους άνεργους  Έλληνες!  Συγχαρητήρια  Τουρκία!

Αδιαμφισβήτητα, η πρόοδος της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής και ικανής ηγεσίας που θεωρεί τον εαυτό της θεματοφύλακα της πρώην αυτοκρατορίας. Τι γίνεται όμως εδώ με εμάς; Μια μικρή χώρα με παρελθόν υποτέλειας;

Δυστυχώς εδώ η υποτέλεια συνεχίζεται. Πόσοι δεν πρόσκεινται ή και καλοπιάνουν ξένες δυνάμεις για να αναρριχηθούν στην εξουσία; Η δική μας ιθύνουσα τάξη (πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί, ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ) αδυνατεί να αυτοπροσδιοριστεί, να λειτουργήσει αυτόνομα και, όπως ανέδειξε η κρίση, δεν ξέρει ούτε τι θέλει ούτε πως να κινηθεί για να το επιτύχει. Γι αυτό δεν έχει καθαρό λόγο. Αποτέλεσμα, νόμοι πρόχειροι, περιστασιακοί, αλληλοσυγκρουόμενοι ή αυτοαναιρούμενοι και επειδή δεν επιβάλλονται αυστηρά και αδιακρίτως δεν γίνονται σεβαστοί από τους πολίτες. Δεν άφησαν επί 180 χρόνια να συγκροτηθεί ένα σύγχρονο κράτος με σωστά επιτελεία. Υποβάθμισαν τα πάντα και κυρίως την Παιδεία. Προωθούν “ημέτερους” διώχνοντας τους έντιμους και τους ταλαντούχους. Εμποδίζουν υγιείς πρωτοβουλίες. Δεν έχουν οράματα και πλάνα. Δεν επενδύουν και δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια για το καλό του τόπου. Άφησαν τη χώρα να πλημμυρίσει λαθρομετανάστες.  Με τη διαπλοκή περιφρουρούν μόνο τα δικά τους στρεβλά συμφέροντα ενώ καταβαραθρώνουν την όψιμη και μή “μεσαία”  τάξη με κάθε είδους μέτρα, υποθηκεύοντες έτσι το μέλλον της χώρας μας. Βέβαια, είναι διαπιστωμένο ότι η μεσαία τάξη πλήττεται σήμερα στις προηγμένες χώρες ως αποτέλεσμα κυρίως της παγκοσμιοποίησης.  Εδώ όμως, σε συνθήκες κρίσης, η κοινωνία χωρίζεται βίαια στους “επάνω” και τους “κάτω”, ισοπεδώνονται τα πάντα και εξαφανίζεται λαϊκίστικα κάθε ίχνος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προοπτικής. Έτσι η χώρα και οι πολίτες της οδηγήθηκαν στον εξευτελισμό και την ταπείνωση.

Πού οφείλονται όλα αυτά;

Κυρίως στο ότι η κάθε είδους “ελίτ” σε εμάς  δεν έχει συνείδηση της αποστολής της. Αγνοούν  ή δεν αποδέχονται ποιός θάπρεπε νάναι ο ρόλος τους, το ήθος τους, οι υποχρεώσεις τους και τα όρια των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο μιας αληθινής δημοκρατίας και με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας. Ειδικά δε οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές ενδιαφέρονται βασικά για τη νομή της εξουσίας και την επανεκλογή τους. Αποφεύγουν αλλά ούτε και ξέρουν να κάνουν ουσιαστικό διάλογο. Δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να λογοδοτήσουν. Περιφρονούν αλαζονικά και παραπλανούν την κοινωνία. Θέλουν ραγιάδες και όχι ώριμους πολίτες. Τρώγονται συνεχώς μεταξύ τους για ψύλλου πήδημα αντί να συνεργάζονται για την ορθή και έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων. Η κατάσταση όμως αυτή γίνεται αισθητή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, προκαλεί ανασφάλεια και απόγνωση και τις κάνει να συμπεριφέρονται είτε αντιδραστικά και άναρχα είτε μοιρολατρικά. Και χωρίς ενισχυμένο ηθικό, εμπιστοσύνη και αξιοκρατία δεν είναι δυνατόν μια κοινωνία να πάει μπροστά. Μάλλον σε εκρήξεις οδηγείται...

Η  Τουρκία τολμά και προχωρά!  Εμείς έχουμε άραγε τη διάθεση να σοβαρευτούμε; Βέβαια, η νοοτροπία δεν αλλάζει  εύκολα. ‘Ας προσέχουμε τουλάχιστον εφεξής ποιούς θα αναδεικνύουμε με την ψήφο μας και, κυρίως, τι θα απαιτούμε από αυτούς. Για τώρα, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας υποστηρίξουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπεί μια τάξη και να εκκινήσει η μηχανή της ανάπτυξης. Τώρα είναι η ευκαιρία.  

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (65)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πολυ σωστα. Επιτελους μια καθαρη χωρις φοβο τοποθετηση | 17/02/2013 19:20
  Εμείς οι Ελληνάρες που για όλα μας φταίνε οι ξένοι αλλά όχι το παν΄ ηλίθιο μυαλό μας. Όσοι από εμάς τα τελευταία χρόνια πηγαινοέρχονται στην γείτονα κυριολεκτικά της βγάζουν το καπέλο γιατί βλέπουν την πρόοδο που συντελείτε. Δυστυχώς τον φερετζέ τον έχουμε φορέσει εμείς και δεν βλέπουμε μπροστά μας. Λοιπόν καλά κάνουμε και εισπράττουμε αυτό που μας αξίζει
  loufjohn
  απάντηση00
   
   
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛΣ | 17/02/2013 14:20
  ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ...ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ...ΕΤΣΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΧΘΡΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ...ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ....ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ...ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ....
  dramata
  απάντηση10
   
   
   
  Απάντηση σε Ph.J | 15/02/2013 09:14
  Σε πήραμε χαμπάρι αλλά εμεις οι Τρίτοι που φτύνουμε κ τους Αριστερούς αλλά κ τους Δεξιούς. Αν πρέπει να δω την πικρή αλήθεια οτι δηλ τελικά ήμασταν μια Σοβιετία με ένα τεράστιο δήθεν προλεταριάτο που βύθισε τη χώρα στα χρέη με τη σημαία του Πολυτεχνείου άρα να πάει στο διάολο, πάντως αυτό δε ρίχνει τη σιχαμερή κ τρισάθλια Οθωμανική κοτζαμπασέικη Δεξιά στη κολυμβύθρα του Σιλωάμ. Όπως δεν τολμούμε να αναγνωρίσουμε οτι τα ειδεχθή εγκλήματα του Ναζισμού οδήγησαν σε Ιατρικές επαναστάσεις έτσι και ο βιασμός των 2/3 της Ελληνικής κοινωνίας από την Δεξιά του χρυσόβουλου 1/3 επί δεκαετίες μη περιμένετε ΠΟΤΕ ποτέ. Διαλύσατε ζωές κ πατρίδες παντοτινά στο βωμό του πας μην ων μεθ' ημών, καθ' ημών.Κτήνη.
  Ου παντός πλειν ες Κόρινθον
  απάντηση82
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Συγνώμη αλλά μήπως Μήπως λέω πέφτετε και σείς στην παγίδα που "στήνει " κατά δήλωσή σας, ο "Σουλεϊμάν"? | 13/02/2013 22:31
  Ωραία, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια,η πολιτική, η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση στη Τουρκία έχει κάνει σημαντικές προόδους! Στην ίδια αυτή χώρα, έως πριν λίγα χρόνια η υστέρηση σε όλους τους πιο πάνω τομείς ήταν τόσο βαθειά, που την κατάτασε ανεπιφύλακτα σε γεωπολιτικούς χώρους, μακράν κάθε υποψίας εκσυγχρονισμού και προόδου! Για την Τουρκία αυτή, της ξεδιάντροπης διαφθοράς, της απίστευτης κοινωνικής-πολιτικής- οικονομικής οπισθοδρόμησης τι έχετε να πείτε? Για την ίδια χώρα πρόκειται! Μπράβο της που ορθοπόδησε επιτέλους, αλλά τόσοι έπαινοι πιά για την περίφημη "ιθύνουσα τάξη" της! Τόσα χρόνια που ήταν κρυμένη και αυτή και η πρόοδος στη χώρα της?
  Ph.J
  απάντηση31
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ,εμείς έχουμε πλείστους όσους ''σουλειμάν''αλλά δεν υπάρχει η βούληση να κάνουμε το ίδιο. | 13/02/2013 14:15
  Ομολογώ ότι είμαι κατά των τηλεοπτικών σειρών.Και τούτο διότι από την φύση τους απαιτούν χρόνο,υπομονή και διάθεση να υπόκεισε σε πλύση εγκεφάλου.Θα πρέπει όμως να ομολογήσω ότι όσες φορές έχω χρόνο παρακολουθώ τις τελευταίες σειρές της ΝΕΤ.Και επειδή υπάρχει χάσμα από τις ,ανύπαρκτες πλέον ειδήσεις του κρατικού καναλιού,μέχρι τις 2200,έπεσα στον αντενα και την σειρά.δεν είμαι τακτικός η η φαν-ατικός θεατής.λυπούμαι μόνον που η κρατική τηλεόραση ,με χρήματα δικά μας ,τα ξοδεύει σε ρουσφέτια αντί -όπωςέγινε με τον ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ και τοΧΑΒΙΑΡΙ του κ.Σμαραγδή-να γυρίσουμε σειρές γιά Ηρακλή,Αργώ,Αχιλλέα,Οδυσσέα,Καποδίστρια,Πλαστήρα,Βενιζέλο ,Νικηφ'ορο Φωκά και τόσους άλλους ήρωες της ιστορίας μας.
  ιωάννης-Γαβριήλ-Παπαδόπουλος
  απάντηση50
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οπισθοδρόμηση στο Μασαίωνα! | 13/02/2013 06:04
  Eνώ είμαστε οι κληρονόμοι ενός μεγάλου αρχαίου πολιτισμού που έχει οικουμενική επιρροή λόγω των αξεπέραστων αξιών και αρετών, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αμαυρώσουμε! Η άρχουσα ελίτ το μόνο που ενδιαφέρεται είναι τα προνόμια και η καλοπέραση εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η δε πλειοψηφία των πολιτών ΄δεν υπακούει στον ορθό λόγο ( χαρακτηριστικό του αρχαιοελληνικού πνευματος ), αλλά έλκεται από ακραίες απόψεις: εθνολαϊκίστικες, αριστερίστικες, σκοταδιστικές νεο-ορθόδοξες, ακόμα και φασιστικές! Έχουμε αμαυρώσει την έννοια της έννομης Δημοκρατίας, τη μέγιστη ελληνική προσφορά στην ανθρωπότητα!
  γιωργος σ.
  απάντηση132
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  αφέλεια η ανοησία | 13/02/2013 04:43
  Πολλά Μπράβο, εύγε, και ατελείωτες αβρότητες για τους τούρκους την στιγμή που κάθε ευρωπαίος ούτε στον δρόμο του ούτε στο λεωφορείο δίπλα δεν τους θέλει...!! Αν υποθέσουμε ότι ένας δυτικός μας εξετάσει ψυχολογικά σίγουρα θα μας αποδώσει το σύνδρομο της Στοκχόλμης...!!
  notos
  απάντηση59
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΕΛΙΤ | 13/02/2013 00:27
  ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΙΤ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΖΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ,ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΦΕΛΟΥΣ ΒΛΕΠΩ.
  ΑΜΟΡΓΟΣ
  απάντηση63
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάποιοι απο τους γείτονες κάνουν καλά την δουλειά τους | 12/02/2013 22:15
  Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί παγκοσμίως στις αναδασώσεις. ---- Πρόσφατα μας ενημέρωναν τα ΜΜΕ για τα εκατομμύρια στρέμματα δασικής γής που χάθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια. ----- Ας παραδειγματιστούμε.
  Βασίλης Καζιάς
  απάντηση60
   
   
  Να σας πω το τέλος; | 12/02/2013 19:58
  Ο Σουλεϊμάν είχε 4 γιούς από τις δύο βασικές συζύγους του.Ο Σουλεϊμάν είχε βάλει τους ευνούχους του να σκοτώσουν τον γιο του Μουσταφά (από την Μαχιντεβράν). Ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του Μουσταφά λέγεται ότι πέθανε από την στεναχώρια του μετά το θάνατο του Μουσταφά. Οι εναπομείναντες 2 γιοι της Χουρέμ πολέμησαν μεταξύ τους, ο ηττημένος πήγε στον σάχη για προστασία όμως αυτός έδωσε άδεια στον εκτελεστή του σουλτάνου να θανατώσει τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο εναπομείνας υιός Σελίμ τον διαδέχτηκε. Ωραίες εποχές, άλογα, αίμα, εκτελέσεις, ανασκολοπισμοί, συνεχής πόλεμος, θρησκευτικός παροξυσμός... Ακριβώς ότι δείχνει και το σίριαλ δηλαδή!
  Eru
  απάντηση10
   
   
   
  Ellhnes | 12/02/2013 17:38
  Elite kai proletarioi eimaste proikismenoi ws Ellhnes me arketh eufyia wste na diakrinoume schedon panta poio einai to swsto. Mechri thn stigmh pou tha chreiasthei na to efarmosoume ston eafto mas!! Tote apaitoume na prohghthoun oloi oi alloi h to antallagma, yliko KAI doxa na einai trano.
  anekathen etsi
  απάντηση70
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κορυφαία σειρά ο Σουλεϊμάν! | 12/02/2013 17:15
  Η μοναδική σειρά που παρακολουθώ και απολαμβάνω το κάθε δευτερόλεπτο!Προσεγμένα όλα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια,διαφέρει μακράν από οποιαδήποτε ελληνική σειρά τωρινή ή και παλαιότερη!Πλούσια παραγωνή,οι ηθοποιοί κρατούν σε υψηλό επίπεδο την απόδοση των χαρακτήρων,όχι σαν τις υστερικές χοντρέλες που κραυγάζουν στα γελοία ελληνικά σήριαλ!Ακόμη και τα μικρά παιδιά, που ως γνωστό είναι πολύ δύσκολο να σκηνοθετηθούν, σε αφήνουν άναυδο με την ηθοποιία τους.Οι γείτονες αναδεικνύουν την ιστορία τους,έστω και με κάποιες ανακρίβειες,προβάλλουν τη χώρα τους,είναι επαγγελματίες οι άνθρωποι,δουλευταράδες και υπεύθυνοι,όχι σαν τους αρπακολλάδες τους δικούς μας με τις φθηνιάρικες παραγωγές για κλάματα!
  Γδαρμένος-μαδημένος φορολογούμενος
  απάντηση4011
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ... | 12/02/2013 15:22
  Το πρόβλημα δεν είναι η ομολογουμένως χαμηλή ποιότητα των τούρκικων σίριαλ, αλλά το έλλειμα παιδείας του Έλληνα. Δύο λύσεις υπάρχουν: ή απαγόρευση των εν λόγω σειρών (λογοκρισία) ή επένδυση στη παιδεία. Το 1ο έχει βραχυπρόθεσμα και παροδικά αποτελέσματα, το 2ο μεσο- και μακροπρόθεσμα και μόνιμα. Διαλέχτε. Η πρόταση να χρηματοδοτεί το ελλ. κράτος παρόμοιες σειρές απορρίπτεται εξ ορισμού..η επένδυση στη βλακεία δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα. Η επένδυση στην παιδεία όμως (εντός και εκτός επικράτειας) ναι.
  gio
  απάντηση273
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Να γίνουμε επιτέλους πολίτες της χώρας μας . | 12/02/2013 12:58
  Κύριε Κάζη στό άθρο σας αναλύεται τα πράγματα της χώρας μας στη σωστή σειρά σαν να διαβάζεται την σκέψη και το μυαλό των Ελλήνων . Η Ελλάδα χρειάζεται εισηγητές , δημιουργούς νέων τρόπων ζωής , κανόνων συμπεριφοράς που θέτουν νέες βάσεις που ριζικά βελτιώνουν και αναμορφώνουν την Ελληνική κοινωνία . Οι πολιτικοί μας πρέπει να μπούν σε ίδρυμα με ειδική αγωγή για σωφρονισμό ενηλίκων για να συμπληρώσουν τη νόμιμη " ηλικία " της αυτεξουσιότητας δηλ. να 'ρθούν τα μυαλά στην θέση τους .
  κακόκεφος Δυσήνιος
  απάντηση481
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σχολιου συνεχεια | 12/02/2013 12:52
  Συνεχιζω, επειδη δεν προλαβα να γραψω, οσα ηθελα σε προηγουμενο : Λοιπον εκει στην Κινα, εξω επο το Μεγαλο Σινικο Τειχος, ζει ακομη μια μικρη φυλη σχιστοματηδων Turkic τους λενε. Ειναι και ηταν φανατικοι του Ισλαμ, και οι Κινεζοι, καλως ποιουντες τους κρατησαν και του κρατουν εξω απο το Τειχος. Τωρα, πως αυτοι οι Κινεζικης καταγωγης, εγιναν Μουσουλμανοι, ? Μα φανταζομαι οπως οι δικοι μας Πομακοι!!.Λοπιον "Ελληνες Γρηγορειτε!! Παψετε να τρωτε Κουτοχορτο Τουρκικης Παραγωγης, εστω και εξαιρετικης ποιοτητας!! Ξυπνα Ελληνικη Ιντελλιγκεντσια! Εχθρος προ των Πυλων. Και τι απογινε ο Μανουσος Μανουσακης (γιος της παλαι ποτε φιλης συμφοιτητριας Δεσποινα Λελεκου) με τις εξοχες παραγωγες του? Αληθεια?
  NEMESIS
  απάντηση1413
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μπραβο | 12/02/2013 12:45
  Μπραβο για το αρθρο σας. Οσο για τα σχολια του ανωνυμου και του Μαρκου μη δινεται σημασια.Εχετε απολυτο δικιο για την ρατσα μας.
  J.Ps
  απάντηση292
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Tουρκια και Χαλιφατο | 12/02/2013 12:33
  Στην γειτονα ο ΜεγαλοΙδεατισμος ανθει! Σε μας αντιθετως, η εκαστοτε Αριστερη Ιντελλιγκεντσια, προσπαθει να αναθεματισει τη Μεγαλη Ιδεα, που ελευθερωσε τη Μακεδονια, και μερος της ΗΠΕΙΡΟΥ , (την υπολοιπη την βαφτισαν οι Ιταλοι "Αλβανια" και εκαναν και βασιληα, εναν Τουρκαλβανο Λησταρχο, τον Αχμετ Ζωγου, ο οποιος εσπευσε να τους την παραδωσει μολις του ζητηθηκε, και φευγοντας πηρε μαζι του εκτος απο το νεογεννητο "διαδοχο του Λεκα και το καποιο χρυσαφι της Εθνικης Τραπεζας της Αλβανιας) - ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΗΒΑΣΤΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ στην Αμερικη!! Οι Τουρκοι, λοιπον, επανερχομαι στο Ισλαμ και στην Μικρη φυλη τω Turkic,που η Κινα, φρον
  NEMESIS
  απάντηση148
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Δεν υπάρχει ελίτ | 12/02/2013 12:13
  Γιατί κάθε σύλλογος αξιοποιεί την οργανωτική ικανοτητά του, την ευφυία του και την δύναμη του στην κάλυψη των δικών του συμφερόντων, προσωπικών, οικογενειακών, επιχειρηματικών κτλ. Τώρα η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι όταν το κράτος (ο διαχειριστής των συλλόγων) αρχίσει να λειτουργεί σωστά, σταθερά, δίκαια και αποτελεσματικά. Όποτε συμβαίνει αυτό υπάρχει ευημερία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση200
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εμείς τι κάνουμε; | 12/02/2013 11:52
  Εξαιρετική η ανάλυση. Βλέποντας το σήριαλ αν βγάλεις τα σαρίκια νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε βυζαντινή αυλή. Ίντριγκες όπως ακριβώς και στα βυζαντινά παλάτια. Οι ενδυμασίες κυρίως των γυναικών είναι το 19ου αιώνα, το θρησκευτικό στοιχείο απών, η δικαιοσύνη παρούσα, εξάλλου το προσωνυμία "μεγαλοπρεπής" το έδωσαν στον Σουλεϊμάν οι δυτικοί στην Τουρκική Ιστορία αποκαλείται Κανουνί (από το ελληνικό κανών, νόμος) Σουλεϊμάν, δηλαδή Σουλεϊμαν ο νομοθέτης που όντως υπήρξε, όπως και ποιητής. Οι Τούρκοι πέτυχαν μέσω προπαγάνδας να αναδείξουν τον πολιτισμό τους και να εξωραΐσουν το παρελθόν τους. Δείτε παρακαλώ και το Φετίχ 1453 για το πως παρουσιάζουν την άλωση και τι προπαγάνδα κάνουν.
  Κυριάκος
  απάντηση410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων